• No results found

Trafikförvaltningens synpunkter

STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

S t r a t e g i s k u t v e c k l i n g BREV Ärende/Dok. id.

Sollentuna kommun Yttrande från Trafikförvaltningen

Bakgrund

Trafikförvaltningen har fått remiss f r å n Sollentuna kommun av Åtgärdsprogram mot buller 2018-2023 för svar senast den 30 september 2017.

Trafikförvaltningens synpunkter

Övergripande synpunkter

Trafikförvaltningen anser att det är mycket positivt att Sollentuna kommun arbetar med åtgärdsprogram för att minska omgivningsbuller - även om kommunen inte formellt omfattas av förordningen om omgivningsbuller.

En övergripande synpunkt är att en sammanfattande beskrivning av bullerkartläggningen med uppskattning av antal personer som är störda av buller b ö r läggas i n i åtgärdsprogrammet (huvudrapporten och inte enbart i bilagan "Bullerkartläggning av Sollentuna kommun"). Denna uppskattning bör enligt mening redovisas i antal störda utmed kommunala vägar respektive antal störda vid övriga trafikbullerkällor.

Vidare bör effekten av respektive åtgärd redovisas på ett tydligare sätt i huvudrapporten, exempelvis med information om hur utvärdering av

åtgärdsprogrammet görs (nyckeltal, ev. prioriteringar för åtgärd - ex. av vissa geografiska o m r å d e n utifrån s.k. "hot eller annan typ av

prioritering. Informationen finns j u till övervägande del i bilagorna).

"Omgivningsbuller" är den b e n ä m n i n g som används i lagstiftningen av det som i åtgärdsprogrammet anges som "buller". Trafikförvaltningen föreslår därför att

Stockholms läns landsting Leveransadress: Telefon: 08-686 16 00 Säte: Stockholm Trafikförvaltningen Lindhagensgatan 100 Fax: 08-686 16 06 Org.nr: 232100-0016

105 73 Stockholm Godsmottagningen E-post: registrator.tf@sll.se www.sll.se 112 51 Stockholm

Besök oss: Lindhagensgatan 100. Kommunikationer: Stadshagen/Thorildsplan

Trafikförvaltningen

2(5)

STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

Strategisk utveckling

"omgivningsbuller" därför ska användas istället för "buller" i åtgärdsprogrammet.

Kap Sammanfattning, s.3

I sammanfattningens första stycke anges att "Sollentuna är också en integrerad del av Stockholmsregionen vilket innebär att inte är en enskild angelägenhet för kommunen, utan behöver lösas tillsammans med de trafikaktörer som ansvarar och driver väg- och tågtrafiken genom

kommunen." Eftersom bullerfrågan även långsiktigt kan hanteras i planeringen bör stycket kompletteras med vikten av en sammanhållen regionplanering och betydelsen av regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen, RUFS.

Trafikförvaltningen anser att en komplettering behöver göras med definition av

"hälsosamma boende- och anges i f j ä r d e stycket.

Kap 1 Sammanfattning, Långsiktiga mål - Målområden, s.3

Under denna rubrik står det att "...det är den statliga väg- och spårtrafiken som står för de mest bulleralstrande källorna."

Trafikförvaltningen undrar om det inte är buller från det kommunala vägnätet som berör flest invånare i kommunen och föreslår att en komplettering görs avseende detta.

Vidare anges tre m å l o m r å d e n där Sollentuna kommun kommer att arbeta långsiktigt med buUerreducerande åtgärder (Boendemiljöer, Förskolors- och grundskolors inne- och utomhusmiljö, Park- och rekreationsområden).

Trafikförvaltningen undrar om det finns en inbördes prioritetsordning mellan de utpekade målområdena? Det b ö r i så fall anges.

Kap 2, Bakgrund, s.4

Trafikförvaltningen anser att syftet med åtgärdsprogrammet behöver förtydligas, d.v.s. vilka målnivåer (riktvärden) som är knutna till åtgärderna.

Kap 3, Tre m å l o m r å d e n ljudmiljön i Sollentuna, Boendemiljöer s.5

Trafikförvaltningen undrar om det inte vore bättre med ett mål som kan upp objektivt, ex. kopplat t i l l ljudnivå, snarare ä n ett subjektivt mål ("Andelen invånare som upplever sig störda av trafikbuller ska årligen minska")?

3 ( 5 )

STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

S t r a t e g i s k u t v e c k l i n g

Grundskolors- och förskolors inne- och utomhusmiljö s.5 Boverket anger följande i "Gör plats för barn unga" En vägledning för planering, utformning och förvaltning av skolans och förskolans utemiljö, Rapport 2015:9 följande riktvärden:

"På skolgårdar eller förskolegårdar är det önskvärt med högst 50 dBA ekvivalentnivå dagvärde på de delar av gården som är avsedda för lek, rekreation och pedagogisk verksamhet. En målsättning kan vara att resten av ytorna ska ha dBA."

Trafikförvaltningen föreslår därför att en komplettering med Boverkets vägledning görs i åtgärdsprogrammet samt ett tydliggörande om att

riktvärde om 55 dB(A) Leq som åtgärdsprogrammet hänvisar t i l l gäller under tidsperioden för lek base: during d.v.s. riktvärdet är inte dygnsekvivalent.

Kap 3, Tre m å l o m r å d e n för ljudmiljön i Sollentuna, Åtgärdsplan f ö r minskat buller 2018-2023, s.7 Tabell med beskrivning av åtgärder:

Trafikförvaltningen föreslår att de åtgärder som kommunen har rådighet över prioriteras och läggs först i tabellen, t.ex. bör nr 10 "Åtgärder p å kommunala vägar" vara den viktigaste punkten för Sollentunas ÅP" och därför ligga p å rad

Tydliggör mål för åtgärder vid skolor - ex. vilka riktvärden ska innehållas, hur mycket medel som ungefärligt avsätts för åtgärd. I remissutgåvan står att åtgärder ska göras för skolor med nivåer över 55 dBA ekvivalentnivå -Trafikförvaltningen anser att det är oklart om det avser dygnsekvivalent ljudnivå och om det även är målnivå efter åtgärd (se även tidigare synpunkt).

Trafikförvaltningen anser även att det vore intressant med ett tydliggörande om målet gäller b å d e kommunala och privata förskolor/skolor.

Trafikförvaltningen anser att det är även tveksamt om Trafikverkets åtgärder, nr. 1-3 över huvud taget ska finnas med i åtgärdsplanen d å Sollentuna kommun inte har rådighet över dem och då Trafikverkets spår hanteras i åtgärdsprogram för järnväg och de statliga vägarna i Trafikverkets åtgärdsprogram för väg.

Möjligtvis kan en hänvisning göras i slutet av dokumentet t i l l Trafikverkets åtgärdsprogram.

Kap 4 Beskrivning av åtgärder i åtgärdsplanen,

Även i detta kapitel bör enligt Trafikförvaltningen fokus vara p å de områden där kommunen har rådighet och först i prioritetsordningen bör därför "Åtgärder för

Trafikförvaltningen

minskat buller på kommunala vägar" vara (ligger i remissutgåvan näst sist i kapitlet som kap 4.10). En annan övergripande synpunkt är att åtgärderna bör åtföljas av budget.

Kap 4 Beskrivning av åtgärder i åtgärdsplanen,

Som tidigare n ä m n t s anser Trafikförvaltningen att de åtgärder där kommunen inte har rådighet och där Trafikverket redan hanterar åtgärden i annat

åtgärdsprogram så bör åtgärderna inte n ä m n a s mer än som

ex. avseende kapitel 4.2 "Bullerdämpande vägbeläggning på statliga vägar" och 4.3 Spårslipning. Det gäller även kapitel 4.1 "Följa upp hur reglerad hastighet på statliga vägar minskar buller".

Kap 4 Beskrivning av åtgärder i åtgärdsplanen,

I andra stycket under kap 4.9, "Minska bullerstörningar vid bostäder", står "För flerfamiljshus som ligger i områden där bullret utomhus överstiger 60 dBA

ekvivalent nivå kommer tillsynen att inriktas på att

säkerställer att inomhusnivåerna inte överstiger gällande inomhusriktvärden.

Fastighetsägaren ansvarar för att boendemiljön inte är skadlig för hälsan."

Trafikförvaltningen undrar om det verkligen är rimligt, eller ens rättsligt överensstämmande, att lägga ansvaret på fastighetsägare som har fastigheter utmed kommunala vägar?! (Eller statliga vägar som omfattas av Trafikverkets åtgärdsprogram för vägar)

Kap 5, Målkonflikt buller,

Trafikförvaltningen anser att följande mening i första stycket på s.17, "Satsning på elbussar eller alternativa kollektivtransporter som är tystgående", ska ersättas med "Satsning på tystgående kollektivtrafik med små lokala Trafikförvaltningen undrar om och i så fall hur Sollentuna kommun avser att bidra för att undanröja den målkonflikt som anges i åtgärdsprogrammet mellan ökad andel resor med kollektivtrafik och risk för ökat trafikbuller?

I tredje stycket på s.17 finns en beskrivning av trafikbullerförordningen, Förordning SFS 2015:216. Trafikförvaltningen föreslår att en komplettering görs om att vissa riktvärden i förordningen reviderades 1 j u l i 2017.

Kap 6, Riktlinjer översiktsplanen

I detta kapitel hänvisas till Boverkets allmänna råd 2008:1

-Trafikförvaltningen önskar upplysa om detta allmänna råd har upphört att gälla och att hänvisningen därför bör strykas.

5(5)

STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

S t r a t e g i s k u t v e c k l i n g

Kap 8, Ljudmiljön i Sollentuna,

I detta kapitel n ä m n s i inledningstexten (första stycket) att trafikbuller från statlig väg- och tågtrafik är de i huvudsak största bullerkällorna.

Trafikförvaltningen noterar att beskrivning av kommunens egna vägar saknas här i huvudrapporten och föreslår att en komplettering görs av dessa då de bör utgöra huvudfokus för Sollentunas ÅP (se tidigare synpunkter), även om en beskrivning finns senare i kapitlet om dessa.

På s.26 så ska "Trafikförvaltningen Länsstyrelsen i Stockholms län (SL)"

ersättas med "Trafikförvaltningen, Stockholms läns landsting".

Kap 9, Lagstiftningen och riktvärden för trafikbuller, s.29 Trafikförvaltningen föreslår att kapitlet uppdateras i enlighet med tidigare synpunkter, d.v.s. att Boverkets Allmänna råd 2008:1 har upphört och att Förordning om trafikbuller vid bostadsbyggnader SFS 2015:216 har uppdaterats med nya riktvärden j u l i 2017.

Dessutom anser Trafikförvaltningen att en komplettering b ö r göras med Naturvårdsverkets Riktvärden för buller f r å n väg och spårtrafik vid befintliga bostäder (ÄNR 8465-15) som också borde utgöra grund för kommunens åtgärdsplanering.

Kap 9, Lagstiftningen och riktvärden f ö r trafikbuller,

Under rubriken Park- och friluftsområden finns en tabell med riktvärden.

Trafikförvaltningen undrar varifrån riktvärdet för friluftsområden kommer och föreslår att en komplettering med riktvärdenas ursprung görs.

Trafikförvaltningen föreslår även att en kompletterande beskrivning görs om hur riktvärdena i tabellen tillämpas av Sollentuna.

Med vänliga hälsningar

Maria Röjvall

Ärendenummer

Sollentuna kommun kommunstyrelsen Kopia till:

Diariet

Remiss av Åtgärdsprogram mot buller

Related documents