• No results found

Objekt inom utvecklingsprogrammet

4.3 Trafiksäkerhetsutfall

Under två månader från 1 november då vägen öppnades fram till årskiftet har det inträffat sex olyckor, varav en med personskada. Se förteckningen nedan.

Datum Kl Ljusförh Oltyp Väglag D SS LS Olycksbeskrivning

011101 10.11 Dagsljus U1 Torrt Pb stannat för att en bil fått motorstopp, påkörs bakifrån av annan Pb. 011115 05.20 Mörkt S1 Vått Pb kört av vägen och slagit runt, bilen helt demolerad, misstänkt rattfylleri.

011119 Okänt Okänt S0 Okänt Pb har kört in i mitträcket.

011214 11.30 Dagsljus O2 Vått 1 Pb hann inte köra om Lb vid två till ett körfält, körde in i mitträcket, bländad av solen? 011219 17.50 Mörkt O2 Vått Pb skulle köra om annan Pb, körde emot såväl denna som mitträcket.

011228 Okänt Mörkt O2 Lös snö Pb försökte köra om Lb, klämdes mellan denna och mitträcket.

Personskadeolyckan är en omkörningsolycka där ett fordon kört in i mitträcket vid övergång två till ett körfält.

Utfallet innebär en olyckskvot på 0,60 per miljon apkm, vilket är högt. Det har dessutom förekommit 8 räckespåkörningar vilket ger kvoten 0,80. Fyra av räckes- påkörningarna återfinnes i tabellen ovan som polisrapporterade olyckor.

Dessutom finns rapporter om en hel del trafikmissöden. Under den två månader långa snöfria perioden efter öppnandet av vägen har det inträffat ett antal upp- körningar, 10–15 stycken, i själva rondellen i de tre nybyggda cirkulations- platserna. Uppkörande fordon har varit både personbilar och lastbilar med eller utan släp. Vissa tunga fordon har bärgats från platsen eftersom de ej själva har kunnat ta sig från det jordbeklädda innerområdet i cirkulationsplatsen.

Regionens bedömning är att missödena berott på för hög hastighet vid in- gången till cirkulationen eller bristande uppmärksamhet. Under efterföljande snö- period har det även inträffat uppkörningar och då övervägande med personbilar. Bedömningen är att dessa missöden berott på för hög hastighet i kombination med snö och ishalka.

5

Rv 45 Åmål–Säffle

5.1 Utformning och åtgärder

Den i objektet ingående sträckan sträcker sig från Kasenberg i Åmål till Säffle och är 14,3 km lång. Rv 45 Åmål–Säffle byggdes ut under slutet av 1960- och början av 1970-talet som 13-metersväg (K7+2V3,0). Inga parallellvägar finns längs sträckan. Gång- och cykeltrafik förekommer på vissa sträckor och åtskilliga plan- anslutningar både av enskilda och allmänna vägar liksom av åker- och skogsan- slutningar finns.

Trafiken varierar svagt från 6 730 axelpar/årsdygn i söder ner till 6 280 axelpar norr om länsgränsen till Värmland och är därefter konstant fram till Säffle. Från anslutningen av väg 1257 vid Kasenberg och 340 m i riktning mot Säffle är skyltad hastighet 70 km/h. På övrig sträcka gäller från augusti 1998 hastigheten 90 km/h. Innan dess var hastighetsgränsen 110 km/h

Totalt har 8 personer dödats och 12 personer skadats svårt under 5-årsperioden 1992.01.01–1996.12.31. I mötesolyckor har 4 personer dödats och 6 personer skadats svårt och i singelolyckor 3 respektive 6 personer. En (1) person har dödats i olycka mellan cykel och bil. Viltolyckor utgör 2/3-delar av alla polisrapporterade olyckor, men under 5-årsperioden rapporterades endast 8 personer lindrigt skadade. Efter denna period har en (1) person dödats i viltolycka. En viss koncen- tration av olyckor med svår skadeföljd finns på två avsnitt, dels mitt på sträckan

Bilaga 1 Sid 14 (14)

Ombyggnadsarbetet påbörjades i början av augusti 2000 och var slutfört i slutet av november 2001. Vägen är ombyggd till 2+1-väg med mitträcke och har breddats med 1 m på den tvåfältiga sidan. Fältindelningen gör att mitträcket blir förskjutet i förhållande till den befintliga vägens bomberingsrygg, vilket medför att problem kan uppstå vid snöröjning av vägbanan. Beläggningsryggen hamnar 15 cm in i mittvägrenen enligt indelningen: V0,5 K3,5 K3,35 M1,5 K3,75 V1,4.

Stållineräcke N2/W4 användes som mitträcke och stållineräcket N2/W5 an- vändes som sidoräcke.

Omkörningssträckorna (2-fältsavsnitten) har i möjligaste mån förlagts i vägav- snitt med motlut i körriktningen för att minimera köbildning bakom tunga fordon. Växlingssträckorna ligger i anslutning till vägskälen, där ändå en avtrappning av körfälten är nödvändig. Växlingssträckorna är utformade med längden 150 m vid övergång från 2 till 1 fält och 100 m vid övergång från 1 till 2 fält.

Inga beläggningsåtgärder är vidtagna på objektet. Beläggningsryggen ligger 15 cm in i mittvägrenen på tvåfältsidan, se indelningen ovan.

All befintlig målning har blivit bortfräst och de nya kantlinjerna är kamflex både mot mittremsa och vägren. Sidoområdena har utformats enligt typ C och rensats från trafikfarliga hinder. Höga bergskärningar skyddas med sidoräcken. Samma sak gäller övriga trafikfarliga hinder inom säkerhetszonen, exempelvis kraftledningsstolpar.

Med få undantag tillåts endast två rörliga fält (ett i vardera riktningen) passera genom plankorsningarna. I de fall tre fält måste passera är korsningen försedd med ett läutrymme i skydd av mittrefug. Detta för att anslutande eller korsande trafik skall ha möjlighet utföra manövern i två etapper, vilket bedöms vara mer trafiksäkert. Samtliga korsningar är utformade som vägskäl typ C.

På ett par ställen har utförts öppningar i mitträcket för att jordbruksmaskiner skall kunna korsa vägen. Dessa öppningar kommer att hållas stängda för obehörig trafik. Vid skogsanslutningar, som utnyttjas mycket sällan har det inte gjorts någon öppning i mitträcket. Här tillåts endast högersväng och vändning i närmaste större vägskäl. För objektet har följande vägar byggts:

• Enskilda vägar 730 m • GC-vägar 2840 m

• Anslutningar till fastigheter 2800 m

Elva busshållplatser finns i dag på vägsträckan. Samtliga ligger nära anslutande sidovägar, där korsning eller plananslutning även framledes kommer att finnas. Mitträcket kommer därför inte att ställa till något bekymmer för gående. Busshåll- platserna utformas som så kallad ”avskild hållplats” med målad skiljeremsa mellan själva hållplatsen och vägen. Ingen information har erhållits om kostnaden för objektet.

5.2 Trafiksäkerhetsutfall

Efter att vägen öppnades för trafik 28 november 2001 har ingen olycka inträffat under tiden fram till årskiftet. Tre räckespåkörningar, alla i enfältigt avsnitt, har rapporterats. Detta gör en räckeskvot på 0,97 men notera att både antal och trafikarbete är litet. Men värden kring ett i räckeskvot är vanligt för de första månaderna av trafik.

Bilaga 2 Sid 1 (26)

Related documents