• No results found

Av 10 kap. 1 § 1 st. 4 p. HF framgår att disciplinära åtgärder får vidtas mot studenter som utsätter en annan student eller en arbetstagare vid högskolan för sådana trakasserier eller sexuella trakasserier som avses i 1 kap. 4 § diskrimineringslagen (2008:567).

Med trakasserier menas ett uppträdande som kränker någons värdighet och som har samband med någon av diskrimineringsgrunderna kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder.

Med sexuella trakasserier avses ett uppträdande av sexuell natur som kränker någons värdighet.

Högskolans möjlighet att varna eller avstänga en student som utsatt en annan student eller arbetstagare vid HKR för trakasserier eller sexuella trakasserier är begränsad till gärningar som äger rum inom ramen för HKR:s verksamhet.

Det som uttalas i förarbetena1 till diskrimineringslagen och tidigare likabehandlingslagen visar att trakasserierna inte behöver utföras i

högskolans lokaler, möjligheten att utdöma disciplinära åtgärder gäller med andra ord även trakasserier som äger rum på t.ex. VFU, men att uppträdanden av rent privat karaktär, t.ex. då två studenter träffas på en studentkårs pub, faller utanför förordningens ram.

6.1 Vad ska anmälan innehålla?

Händelser och upplevelser ska noga och löpande dokumenteras vid tiden de inträffar. Dokumentationen ska bifogas anmälan tillsammans med övrigt material som kan ha betydelse för avgörandet av ärendet. Anmälan ska innehålla de uppgifter som efterfrågas på blanketten. En anmälan om trakasserier ska föregås av konsultation med jurist.

1 Prop. 2001/02:27 s. 60 och prop. 2007/08:95 s. 356

Sidan 1 av 2

Tentamensregler

Rektor beslutar att följande regler gäller vid tentamen på Högskolan Kristianstad

1. Den som tenterar skall följa skrivningsvaktens anvisningar och sitta på den plats skrivningsvakten anvisar.

2. Ytterplagg, väskor och pennskrin får inte medföras till skrivplatsen utan förvaras på av skrivningsvakten anvisad plats.

3. Mobiltelefon och annan teknisk apparatur skall vara avstängd och får inte medföras till skrivplatsen. Tillåtna hjälpmedel, se punkt 7.

4. När flera olika tentamina pågår samtidigt i skrivsalen är det den tenterandes skyldighet

att tillse att han/hon fått rätt skrivning.

5. Alla tentamensskrivningar börjar på utsatt tid. Den som kommer mer än 30 minuter för sent äger inte rätt att tentera.

6. Den som tenterar får ej lämna skrivsalen under skrivningens första 30 minuter. Det gäller även den som avser att lämna blank skrivning.

7. Tillåtna hjälpmedel vid tentamen anges antingen på försättsbladet eller på uppgiftsbladet. Andra hjälpmedel får inte medföras till skrivplatsen.

Högskolan tillhandahåller randigt och rutigt skrivpapper.

8. Den som tenterar får endast i undantagsfall låna hjälpmedel av andra tenterande. Skrivningsvakt förmedlar dessa lån. Lån av miniräknade är inte tillåtet.

9. Under tentamen erbjuds en paus. Denna sker under absolut tystnad och i grupp om högst 5 studenter.

10. Fusk rapporteras och kan leda till avstängning utan betyg. Rektor handlägger ärenden om fusk. Beslut om avstängning fattas av disciplinnämnden.

11. Vid skrivningstidens slut skall alla avsluta skrivningen. Övertid är inte tillåten.

12. Deltagare i tentamensskrivning är skyldig att uppvisa godkänd

fotolegitimation då skrivningen lämnas in. Den tenterande äger inte rätt att få tentamen rättad om inte godkänd legitimation kan uppvisas vid

tentamenstillfället. Dock kan lärare vid tentamenstillfället intyga den

17

tenterandes identitet genom att skriva under blankett för ”Legitimation saknas” och då rättas tentamen.

I de fall studenten bär sådan klädsel (t ex olika slag av slöja eller annan huvudbeklädnad) att legitimationskontroll/identifiering svårligen kan genomföras ska legitimationskontroll/identifiering göras i ett avskilt rum i närvaro av två anställda vid Högskolan. De anställda som närvarar ska vara av samma kön som studenten.

Om den tenterandes identitet inte kan säkerställas varken genom legitimation eller intyg från lärare tas den skrivna tentamen och en blankett om att

legitimation saknas omhand av tentamens-samordnaren. Tentamen förvaras sedan hos tentamenssamordnaren i ett säkerhetsskåp.

Sidan 1 av 3

Handläggningsordning för disciplinärenden vid Högskolan Kristianstad

Vid Högskolan Kristianstad ska misstänkt disciplinförseelse handläggas enligt följande:

Anmälningsgrunder

Misstanke om vilseledande

1. Anmälningsskyldighet föreligger hos den som har en grundad misstanke om vilseledande. Vid behov, för att avgöra om en misstanke är grundad, förs ett samtal med studenten i syfte att få klarhet i studentens kunskaper och avsikt i förhållande till examinationen. Samtalet förs av den som innehar misstanken och ska mynna ut i antingen att misstanken avförs eller att grundad misstanke uppstår och handlingen därmed behöver anmälas.

Grundad misstanke om vilseledande ska skyndsamt anmälas till rektor.

2. Den som innehar den grundade misstanken informerar studenten om att en anmälan kommer att göras samt underrättar

programområdesansvarig (POA) om misstanken och den kommande anmälan.

Störande av verksamheten vid biblioteket eller annan särskild inrättning 3. Händelser som stört verksamheten ska noggrant dokumenteras i en

tjänsteanteckning. Ev. incidenter som inträffar efter att anmälan gjorts dokumenteras och skickas till registrator.

Trakasserier

4. En anmälan om trakasserier ska alltid föregås av kontakt med jurist. Händelser som ligger till grund för anmälan ska noggrant dokumenteras i tjänsteanteckning. Ev. incidenter som inträffar efter att anmälan gjorts dokumenteras och skickas till registrator.

Anmälan, utredning och beslut

5. Anmälan om misstänkt disciplinförseelse görs på särskild blankett och underlag för anmälan bifogas som bilagor. En utförlig

beskrivning av ärendet ska alltid bifogas. Anmälan sker på enklaste sätt, t. ex via e-post, och skickas till registrator.

Registrator skickar anmälan vidare till jurist och, vid vilseledande och störande av verksamheten även till POA och samordnare.

19

6. Jurist utreder ärendet och ger studenten tillfälle att yttra sig över anmälan. Samordnaren kontaktar studenten och erbjuder ett möte.

7. Som en del i utredningen har jurist möjlighet att kalla studenten, lärarrepresentant, studeranderepresentant och ev. rektor till ett möte i syfte att utreda omständigheterna kring misstanken.

8. När ärendet är tillräckligt utrett föredrar jurist det för rektor.

9. Rektor avgör om omständigheterna är sådana att ärendet ska lämnas utan vidare åtgärd, föranleda varning av rektor eller hänskjutas till disciplinnämnden för prövning.

Om ärendet lämnas utan åtgärd alternativt föranleder varning

10. Beslut upprättas och undertecknas av rektor. Student, lärare och POA meddelas beslutet skriftligt.

Om rektor beslutar att utdela varning, kan studenten begära att beslutet ska underställas disciplinnämnden för prövning. Studenten ska i beslutet informeras om denna rättighet.

Om ärendet hänskjuts till disciplinnämnden

Om ett ärende hänskjuts till disciplinnämnden, får rektor efter samråd med den lagfarne ledamoten med omedelbar verkan interimistiskt avstänga studenten från verksamheten vid HKR. Ett beslut om interimistisk

avstängning ska gälla till dess ärendet har prövats av disciplinnämnden, dock längst under en månad.

11. Nämnden sammankallas och berörd student kallas. Anmälaren kallas om det inte är uppenbart obehövligt. Om rektor anser det vara av vikt för ärendets avgörande kallas även andra personer som kan lämna upplysningar i ärendet. POA kallas om det är påkallat av ärendets karaktär. Skrivvakt som anmält fusk eller störande vid salstentamen kallas vid behov.

Disciplinnämndens sammanträdesordning

12. Rektor presenterar disciplinnämnden för studenten.

13. Jurist föredrar ärendet.

14. Studenten och eventuella andra kallade personer får tillfälle att delge nämnden sin uppfattning om anmälan.

15. Nämnden får tillfälle att ställa frågor till de kallade.

16. De kallade lämnar rummet och disciplinnämnden överlägger enskilt.

17. Studenten och övriga närvarande kallas in och meddelas nämndens beslut muntligt.

Högskolan Kristianstad · 291 88 Kristianstad · 044-20 30 00 · info@hkr.se · www.hkr.se

Sidan 3 av 3

Handläggning efter discipinnämndssammanträdet

18. Skriftligt beslut upprättas och skickas till student, anmälare och POA.

19. Om beslutet avser avstängning meddelas Centrala

Studiestödssnämnden (enligt 10 kap. 13 § HF) Högskolans IT-service, Gemensam IT-service, LRC samt Ladokansvarig.

20. I samband med att studenten delges beslut om varning eller avstängning informeras han/hon om hur beslutet överklagas.

Disciplinnämndens sammansättning

• Rektor, ordförande

• Lagfaren ledamot som är eller har varit ordinarie domare

• Två lärarrepresentanter

• Två studeranderepresentanter

Vid mötet deltar även sekreterare och föredragande jurist.

21

Handlingsplan angående akademisk hederlighet 2016-2017

Högskolans åtgärder för att motverka plagiering och vilseledande ska bygga på en helhetssyn. Det förebyggande arbetet prioriteras men åtgärderna ska inriktas mot att såväl förebygga, förhindra, upptäcka och följa upp

disciplinärenden. Handlingsplanens mål följs upp i inriktningsbeslut och utvärderas i kvalitetsstyrkort. Ny plan beslutas senast hösten 2017.

Åtgärder för att förebygga vilseledande

Information

1. Rutiner för hur studenter informeras om och ges tillfälle att diskutera lagstiftning kring disciplinärenden och hur disciplinärenden hanteras utformas för samtliga program och uppdragsutbildningar.

Ansvarig: Programområdesansvarig i dialog med administrativ chef Åtgärdas: 2016

2. Rutiner införs för kvalitetsgranskning av kursplaner utifrån krav på rättssäker examination.

Ansvarig: Utbildningsnämnderna Åtgärdas: 2016

3. Möjligheter att införa högskolespecifika eller ämnesgemensamma akademiska skrivregler, som kompletterar det programspecifika arbetet, undersöks.

Ansvarig: Projektet ”First Year Experience” (FYE) Åtgärdas: 2016

4. För varje examination ska det finnas en beskrivning som utförligt anger vilka regler som gäller och, i förekommande fall, vilka krav som ställs på studenten gällande akademiskt skrivande. Detta ska framgå av kursplan eller annat dokument, t.ex. en studiehandledning.

Om det finns en studiehandledning eller liknande som kompletterar kursplanen ska kursplanen hänvisa till den.

Ansvarig: Programområdesansvarig gällande kursbeskrivningen och utbildningsnämnderna när det gäller revidering av kursplaner.

Åtgärdas senast: 2017

5. För varje bedömningstillfälle ska det övervägas vilka hjälpmedel som ska vara tillåtna, i förekommande fall vilka former för samarbete som är tillåtna och vilka krav som ställs på form och struktur, till exempel referenshantering.

Ansvarig: Examinatorer Åtgärdas: 2017

Högskolan Kristianstad · 291 88 Kristianstad · 044-20 30 00 · info@hkr.se · www.hkr.se

Sidan 2 av 4

Utbildningsinsatser för studenter och personal

6. Samtliga program ska utarbeta utbildningsinsatser för att introducera studenter till vad det innebär att bedömas i högre utbildning. Introduktionen ska präglas av öppenhet, förtroende och transparens och besvara frågor om regler för tillåtna och förbjudna hjälpmedel, tillåtna och otillåtna samarbetsformer, tillåten och förbjuden textanvändning samt hur studenter på ett säkert sätt kan redovisa sina tillvägagångssätt.

Ansvarig: Programområdesansvarig Åtgärdat: 2017

7. Program ska skapa förutsättningar för studenter att öva att skriva i olika akademiska skrivgenrer och utifrån såväl generella som disciplinspecifika regler i en ”säker miljö”. Med säker miljö menas en miljö där studenter kan öva och göra fel utan att misstänkas för vilseledande, t.ex. att studenter använder textjämförelsetjänsten som ett verktyg för feedback på nedlagt arbete eller att studenter övar på att skriva individuella rapporter utifrån grupparbeten utan att misstänkas för otillåtet samarbete.

Ansvarig: Programområdesansvarig Åtgärdat: 2017

8. Samtlig personal erbjuds utbildning kring användning av textjämförelsetjänster och analys av resultat.

Ansvarig: LRC

Åtgärdat: Kontinuerligt med början 2016

9. I de högskolepedagogiska kurserna ska finnas en modul om rättssäker examination som inkluderar arbete med disciplinära åtgärder. I kurserna ska också ingå moment som tar upp design av bedömning av studieprestation i ljuset av försök till vilseledande.

Kurserna ska även innehålla diskussioner av kritiska fall där personal bereds möjlighet att diskutera regler och

gränsdragningar.

Ansvarig: LRC Åtgärdat: 2017

10. Utbildning ska hållas för tentamensvakter minst en gång per år.

Ansvarig: Avdelningen för studentservice, i samarbete med LRC gällande studenter med funktionshinder

Åtgärdat: Start 2016

11. Rollspel utformas som fokuserar på kritiska situationer ska tas fram för att stödja arbetet med etiska problem relaterade till bedömning.

Ansvarig: LRC Åtgärdat: 2017

Utformning av bedömning

12. Kursplaner och kursbeskrivningar ska kvalitetsgranskas utifrån transparens gällande beskrivning av examinationsformer.

Ansvarig: Utbildningsnämnderna Åtgärdat: 2017

23

13. Bedömningsinstrument utformas och kvalitetsgranskas utifrån rekommendationer i Högskoleverkets rapport ”Rättssäker examination, andra omarbetade upplagan” (2008:36 R).

Ansvarig: Examinatorer Åtgärdat: 2017

14. Bedömningsinstrument utformas och kvalitetsgranskas utifrån hur regler för tillåtna hjälpmedel, samarbete och referenshantering kan motiveras utifrån de mål som finns för examinationen.

Ansvarig: Examinatorer Åtgärdat: 2017

Åtgärder för att förhindra och försvåra vilseledande

15. Översyn av examinationslokaler genomförs och lokaler ska deklareras utifrån sin lämplighet för olika former av examination.

Ansvarig: Förvaltningschef Åtgärdat: 2017

16. Se över rutiner och riktlinjer så att tillgången till kommunikation via internet och lokala nätverk samt möjligheten till datalagring kan anpassas till examinationskraven.

Ansvarig: Förvaltningschef och IT-chef Åtgärdat: 2016

17. Endast utbildade tentamensvakter ska användas.

Ansvarig: Chef för studentservice Åtgärdat: 2016

18. Metoder för att förhindra vilseledande vid salstentamen, så som placering, färgkodning av papper och liknande ska utvecklas med utgångspunkt i forskning och beprövad erfarenhet.

Ansvarig: Chef för studentservice Åtgärdat: 2016

Åtgärder för att upptäcka vilseledande

19. Ett centralt framtaget material ska finnas som ger råd och anvisningar om hur man kan upptäcka vilseledande vid olika examinationsdesigner.

Ansvarig: Förvaltningschef Åtgärdat: 2016

20. Samtliga uppsatser på avancerad nivå ska genomgå en textjämförelsekontroll i samband med att den lämnas in för slutbedömning. Genomförd kontroll ska vara en förutsättning för betygsättning.

Ansvarig: Examinatorer Åtgärdat: 2016

Högskolan Kristianstad · 291 88 Kristianstad · 044-20 30 00 · info@hkr.se · www.hkr.se

Sidan 4 av 4

21. Ta fram riktlinjer och rutiner för kontroll av studenters datainsamling, t.ex. genom krav på dokumentation från

studenterna eller informationssökningsloggar, i syfte att kunna kontrollera hur studenten gått tillväga under uppsatsskrivandet.

Ansvarig: LRC Åtgärdat: 2017

Åtgärder för att följa upp misstanke om vilseledande 22. Riktlinjer för utredning av disciplinärenden tas fram.

Ansvarig: Förvaltningschef Åtgärdat: 2016

23. Disciplinärenden ska följas upp avseende hantering av studenten, handläggningstid, utredningsförfarande, praxis när det gäller sanktioner, rutiner för överklagande och val av sanktioner.

Ansvarig: Förvaltningschef Åtgärdat: 2017

25

Related documents