• No results found

Transport av farligt gods

In document RISKUTREDNING MELLINGEHOLM 6:1 (Page 12-16)

För att genomföra en analys av riskerna som är kopplade till transporter av farligt gods behövs information om vägen samt om vilken sorts och hur mycket farligt gods som transporteras på den aktuella vägen. Nedan följer en genomgång tillvägagångssättet som använts för att skaffa denna information.

En inventering av verksamheter som är klassade som farliga verksamheter och av drivmedelstationer visar att det finns en drivmedelstation med diesel i det planerade

verksamhetsområdets närhet. Tidigare har konstaterats att förvaring av brandfarliga vätskor även finns på flygfältsområdet. För inventeringen användes Länsstyrelen i Stockholms internetbaserade kartverktyg WebbGIS (Länsstyrelsen, 2010). Drivmedelsstationen ligger nordost om det planerade verksamhetsområdet och transporter av farligt gods (i detta fall diesel) antas anlända via E18, som är rekommenderad primär väg för transport av farligt gods.

Det innebär att transporter av diesel till drivmedelsstationen inte passerar verksamhetsområdet.

Transporter av bränsle till flyg- och helikopterverksamheterna bör inte heller passera det planerade verksamhetsområdet eftersom de förutsätts använda samma väg som dieseltransporterna.

Utöver befintliga verksamheter som kan ge upphov till transporter av farligt gods förbi det planerade verksamhetsområdet finns ett område söderut längs länsväg 276 med gällande detaljplan för industriverksamhet. Verksamheter i detta område kommer i framtiden att ge upphov till mer trafik än i dagsläget och en del av detta kommer bestå av transporter med farligt gods. Omfattningen av trafikökningen är svår att bedöma eftersom den är beroende av typen av verksamhet, men tas i beaktande för beräkningar gällande olyckor med farligt gods.

Förutom inventeringen används också statistik för den procentuella fördelningen mellan olika klasser av farligt gods. Statistiken som används är nationell och återspeglar inte med säkerhet förhållandena på länsväg 276 men ger en fingervisning om fördelningen av farligt gods-klasser.

Statistiken presenteras i tabell 2. Fördelningen används i beräkningarna för att bedöma individrisken vid olika avstånd.

Tabell 2: Transporterad månatlig mängd farligt gods av olika klasser på E18, redovisad med nedre och övre gräns för det intervall som anges i fd Räddningsverkets (nuvarande MSB) kartläggning från 2006 (Räddningsverket, 2006). Uppskattad mängd (80% av intervallet) redovisas i den högra kolumnen och detta värde används i den fortsatta utredningen.

ADR-klass Ämne Nedre gräns

Sannolikheten för en farligt gods-olycka, definierad som en olycka med ett fordon

lastat med farligt gods där det farliga godset läcker ut, beräknas enligt VTI-modellen, redovisad i Räddningsverket (1996). Sannolikheten för olycka är relaterad till vägens utformning och hastighet samt antalet transporter med farligt gods som passerar vägavsnittet per dag.

Med antaganden enligt tidigare avsnitt, information om olika olyckors konsekvensområde, fördelningen av transporterat gods i olika klasser samt det förväntade antalet olyckor med fordon som medför farligt gods kan individrisken utomhus beräknas. För utförlig information om beräkningarna (representativa kemikalier i respektive klass etc) hänvisas till bilaga till

RIKTSAM.

Detaljerad analys och beräkningar för farligt godsolyckor presenteras i bilaga A.

Sannolikheten för en farligt gods-olycka är enligt beräkningarna 4,6*10-5 per år.

Resultatet för beräkningarna av individrisken presenteras i Figur 4.

Figur 4: Individrisk som funktion av avståndet från vägkant.

Beräkningarna visar att individrisken precis intill länsväg 276 är 10-5 per år. Denna individrisk ligger inom det så kallade ALARP-området (se avsnitt 1.7). För att bebyggelse ska vara tillåten inom ALARP-området måste rimliga riskreducerande åtgärder vidtas. På cirka 20 meters avstånd är individrisken 10-6 per år och på cirka 60 meters avstånd är individrisken10-7 per år.

När individrisken är 10-7 per år kan riskerna anses som små vilket innebär att bebyggelse på avstånd längre än 60 meter kan tillåtas utan särskilda riskreducerande åtgärder.

En samlad bedömning utifrån beräkningarna och Länsstyrelsen i Stockholms läns

rekommendationer ger att det är rimligt att vidta riskreducerande åtgärder mellan 25 och 60 meter från vägen om bebyggelse uppförs inom detta område. Vidare bör bebyggelse inte uppföras inom 25 meter från vägen enligt rekommendationerna från Länsstyrelsen.

1,00E-10

Individrisk på olika avstånd från transportleden

4 Slutsatser

Utifrån de analyser som utförts för de olika riskerna redovisas här slutsats gällande risknivåer avseende transport av farligt gods på länsväg 276, flygverksamhet samt förvaring av brandfarlig vara. Denna slutsats innehåller också en sammanfattad bedömning av det nuvarande

planförslaget (skissförslag till detaljplanekarta).

4.1 Transport av farligt gods

Individrisk (platsspecifik) anger hur sannolikt det är att omkomma och är oberoende om det finns någon i området eller inte. Individrisken kan sägas vara risken att omkomma för en människa som vistas utomhus dygnet runt, året runt samt som ej förflyttar sig då fara uppfattas (såsom rök, uppmaning om att gå inomhus etc). Individrisken har beräknats för länsväg 276.

En samlad bedömning utifrån individriskberäkningar och riktlinjer för riskvärdering ger att risken mellan 0 och 60 meter från länsväg 276 ligger inom ett intervall där rimliga åtgärder för

riskreducering bör vidtas. Länsstyrelsen i Stockholms län rekommenderar att ett område inom 25 meter från vägen ska vara bebyggelsefritt.

Rekommendationen för bebyggelse är att området inom 0 till 25 meter från vägen hålls bebyggelsefritt och att området mellan 25-60 meter från vägen omfattas av rimliga riskreducerande åtgärder.

4.2 Krasch med flygplan och helikopter

En kvalitativ analys av risken att ett flygplan eller en helikopter ska krascha och orsaka

påverkan på det planerade verksamhetsområdet har utförts. Denna visar att risken att en sådan krasch ska påverka det planerade verksamhetsområdet kan uteslutas.

4.3 Förvaring av brandfarlig vara

Den förvaring av brandfarlig vara som sker på flygfältet och på drivmedelsstationen på Görla industriområde bedöms inte påverka den totala riskbilden gällande det planerade

verksamhetsområdet. Detta beror på de långa avstånd som finns mellan detta område och förvaringen av brandfarlig vara.

In document RISKUTREDNING MELLINGEHOLM 6:1 (Page 12-16)

Related documents