• No results found

3. Behovsanalys

3.1. Tre identifierade målgrupper

För att identifiera vilka individer som är aktuella för ett förbättrat informationsutbyte har vi specificerat vilka grupper av inskrivna arbetslösa hos Arbetsförmedlingen som skulle betjänas av ett effektiviserat utbyte. För att ett ärende ska vara föremål för informationsutbyte bedömer vi att det är lämpligt att individen vid den aktuella tidpunkten är inskriven på Arbetsförmedlingen. Det innebär att arbetssökande som skriver ut sig från Arbetsförmedlingen i samband med övergång till studier på komvux inte bedöms vara en del av målgruppen för informationsutbyte efter tidpunkten för övergången.

De valda målgrupperna både överlappar varandra och åtskiljs på olika sätt och en individ kan ingå i flera målgrupper men vid skilda tidpunkter. Uppdelningen är ett sätt att särskilja att utbytet delvis behöver ske baserat på olika förutsättningar och behov som är kopplade till när utbytet sker under en individs övergång till studier.

Vi har specificerat två målgrupper där individen förväntas ta del av reguljära studier och en tredje målgrupp för individer som bedriver pågående studier.

3.1.1. Målgrupp 1: Individer som anvisas att söka reguljär utbildning på grundläggande eller gymnasial nivå

Vid kontakt med en arbetssökande gör Arbetsförmedlingen en samlad arbetsmarknadspolitisk bedömning av personens tidigare utbildning, erfarenhet och kompetens i relation till de krav som ställs på arbetsmarknaden för att få ett arbete. I de fall bedömningen görs att den arbetssökande har behov av reguljära studier för att förbättra sina möjligheter till arbete, är den arbetssökande aktuell för anvisning att söka reguljära studier.23 Detta givet att de uppfyller övriga villkor som beskrivs i avsnitt 2.2.2. Anvisning sker genom att den arbetssökande informeras om att ta kontakt med aktuell utbildningsanordnare för att göra en ansökan. Anvisningen läggs som en aktivitet i den arbetssökandes planering och tidsätts med ett sista datum då ansökan ska vara gjord och besvarad i den arbetssökandes aktivitetsrapport.

23 Aktiviteternas namn i individens planering är ”Söka utbildning hos kommun eller folkhögskola” respektive ”Söka utbildning hos yrkeshögskola, högskola/universitet eller folkhögskola”

3.1.2. Målgrupp 2: Individer som omfattas av utbildningsplikt

Utbildningsplikten gäller för de arbetssökande i etableringsprogrammet24 med kort

utbildningsbakgrund vilka inte bedöms kunna matchas mot ett arbete under tiden i programmet, varken direkt eller efter att ha tagit del av någon av Arbetsförmedlingens insatser. Med kort utbildning menas här att den arbetssökande inte har slutfört en gymnasieutbildning. Med arbete avses anställning med eller utan lönesubvention eller anpassning. Arbetsförmedlingen har i oktober i år beskrivit sitt arbete med utbildningsplikten i återrapporten Öka övergångar till reguljär utbildning.25

Utbildning som ska erbjudas inom ramen för utbildningsplikten är:

- sfi eller motsvarande utbildning vid folkhögskolan,

- samhällsorientering samt utbildning enligt 13 § första stycket, punkt 2 i förordningen (2017:820) om etableringsinsatser för vissa nyanlända, det vill säga utbildning inom kommunal vuxenutbildning på grundläggande eller gymnasial nivå, särskild utbildning för vuxna eller motsvarande utbildning inom folkhögskolan.

När Arbetsförmedlingen gjort en bedömning om att utbildningsplikt föreligger ska deltagaren anvisas att söka reguljär utbildning. Detta sker dock inte för samtliga av olika skäl men andelen har ökat på senare tid.26 Därför överlappar den grupp som omfattas av utbildningsplikt till viss del med målgrupp 1. Men i vissa hänseenden är det viktigt att särskilja grupperna, vilket beskrivs i efterkommande delar av behovsanalysen.

24 Personer som fått beslut om etableringsprogrammet enligt förordning (2017:820) om etableringsinsatser för vissa nyanlända invandrare

25 Arbetsförmedlingen 2021, Öka övergångar till reguljär utbildning, Af-2021/0067 4581

26 Arbetsförmedlingen 2021, Öka övergångar till reguljär utbildning, Af-2021/0067 4581

3.1.3 Målgrupp 3: Individer som studerar i kommunal vuxenutbildning inom ramen för ett arbetsmarknadspolitiskt program

Arbetsförmedlingen har för vissa arbetssökande möjligheten att fatta programbeslut där insatsen består av kommunal vuxenutbildning enligt 20 kap skollagen eller motsvarande studier vid folkhögskola.

Vi bedömer att det finns ett behov av informationsutbyte vad gäller individer som studerar i kommunal vuxenutbildning inom ramen för ett arbetsmarknadspolitiskt program. Studierna utgör i dessa fall en del i individens planering med Arbetsförmedlingen.

Ur Arbetsförmedlingens perspektiv rör det sig om individer som får programbeslut enligt 13 § första stycket punkt 2 i förordningen (2017:820) om etableringsinsatser för vissa nyanlända samt enligt 30 § punkt 4 i förordning (2000:634) om arbetsmarknadspolitiska program.27 Detta inkluderar exempelvis även studier som är möjliga för deltagare i ramprogrammet jobb- och utvecklingsgarantin.

Sedan november 2020 har Arbetsförmedlingen utökade möjligheter att bevilja programbeslut för studier inom kommunal vuxenutbildning även för andra grupper av inskrivna på

Arbetsförmedlingen. Det inkluderar också individer som vid tiden för ett beslut om insats enligt 30 § p. 4 inte redan är inskrivna i ett ramprogram, exempelvis öppet arbetslösa.

I slutet av september 2021 uppgår det totala antalet individer i denna målgrupp till cirka 18 000 individer.

Flertalet som studerar inom ramen för ett arbetsmarknadspolitiskt program studerar med ersättning. De ersättningsformer som är aktuella är aktivitetsstöd, utvecklingsersättning och etableringsersättning. Ersättningen betalas ut av Försäkringskassan. Det finns dock ett antal begränsade undantag.28 Den tredje målgruppen går därför inte att likställa med ett beslut om ersättning.

27 Samtliga dessa individer har, utifrån nuvarande regelverk och rutiner, beslut om utbildningsanvisning från Arbetsförmedlingen (så kallat UTA-beslut).

28 Vissa undantag finns för individer i jobb- och utvecklingsgarantin.

Individer som tillhör de två första målgrupperna före antagning kan komma att tillhöra den tredje målgruppen om de blir antagna till studier och studerar med ett programbeslut. Det gäller dock inte för samtliga i målgrupp 1 och 2 eftersom en individ från dessa målgrupper kan bli antagen till studier och skriva ut sig från Arbetsförmedlingen. De studerar sedan i dessa fall alltså inte med ett programbeslut.

Den tredje målgruppen är även vidare i sitt omfång än enbart de individer från de två ovan nämnda målgrupperna som börjar studera med ett programbeslut. Ytterligare grupper av arbetslösa kan studera med ett programbeslut och därmed inkluderas i målgruppen, exempelvis individer som studerar på sfi inom etableringsprogrammet.