• No results found

4   RESULTAT 31

4.4   De tre största ekonomiska poster för väg 76 38

Enligt kostnadskalkylerna för Väg 76, etapp 2, var de tre största ekonomiska poster för grävmaskiner, bergsprängning/losshållning och betongentreprenader.

4.4.1 Grävmaskiner

Kostnaderna här beror på att det valdes att göra andra metodval än i anbudet vilket fördröjde tiden. Det är en direkt följd av att losshållningen inte levererade de mängder som behövdes för att ha en kross som står i linjen och krossa det som losshölls. Därför behövdes berget schaktas, lastas och transporteras till mellanupplag för att krossa och sälja krossmaterial vidare till externa kunder.

4.4.2 Bergsprängning/losshållning

När NCC Roads skulle spränga bergen så kunde de inte uppnå sprängkapaciteten. Roads hade i stort sett obegränsade ytor att arbeta på. Det var beräknat ett snitt på ca 800 m3/dag och enhet. Men Roads kom bara upp i snitt till 350 m3/dag totalt. Det fanns överskott på berg men överskottet är inget som påverkar den låga kapaciteten på losshållningen. Däremot låg borrkapacitet och dålig tidhållning är sådant som påverkade kapaciteten.

4.4.3 Betongentreprenader

Det förekom tilläggsarbete vid norra delen och reparation av en befintlig bro som var vid sämre skick än man trott, där NCC Anläggning skötte detta arbete.

39

5 DISKUSSION

”I slutändan handlar allt om människor. Vi är människor som beställer, ritar och bygger. Med en öppen och bra dialog, i kombination med bra värderingar och god kunskap, så borde det vara möjligt att göra magiskt bra saker!”.(B2, 2014) B2 förklarar i citatet väldigt tydligt att i slutändan är det ju människan som handskas med problemen han ställt till med och det är mänskligt att göra fel ibland, precis som Josephson (2013) sa. Men om alla enas så kan en grupp nå magiska resultat. B2 har rätt eftersom ett bra lagarbete handlar om att alla ska vara ärliga och engagerade i arbetet, på så vis kan en grupp tillsammans leda projektet till slutmål på bästa möjliga sätt. Resultatet i detta arbete skulle framföra anledningen till varför

projektet väg 76 inte har lyckats uppnå målen som sattes i projekteringen.

5.1

Kommunikation

Målet med väg 76 var att kunna producera en bra slutprodukt inom angiven tidsram. För att detta skulle fungera krävdes en god kommunikation mellan involverade aktörer, där

gynnsamt kunskapsbyte skulle skett både formellt och informellt. Kommunikationen på en arbetsplats kan vara otillräcklig på grund av olika orsaker. En anledning kan vara att informationen är otydlig, men även att det sällan ges feedback till de anställda. En annan orsak kan också vara att både platschef och anställda inte är ärliga och rättvisa mot de andra på bygget.

Enligt B2 ett drömprojekt ”har öppna kalkyler och ömsesidigt förtroende i alla led”. Självklart ska det kännas tryggt att arbeta med nya parter, att ha öppna dialoger och inte dölja något som gått eller kan gå fel. Om förtroende finns för varandra så blir det även betydligt enklare att hjälpa varandra, tillsammans hjälps alla åt att undvika de stora problemen som kommer att kosta extra i projektet. För att alla ska bli vinnare krävs öppna dialoger och ömsesidigt förtroende mellan parterna för att lyckas. En faktor som kan påverka detta är att alla måste samarbeta och se målet, inte enbart priset. Det får inte glömmas att alla aktörer måste ha gjort ett jobb de lovat att utföra.

40

5.1.1 Brist

Arbeten som har lovats av UE har inte alltid framförts vilket har ställt till med medföljande konsekvenser. I projekteringen hade det utlovats att maskiner för bergsprängning skulle uppnå en viss sprängningskapacitet, se 4.4.2, men när de kom ut i produktionen visade det sig att det skulle behövas mer tid än lovat vilket påverka tidsramen för momenten. En av de största posterna var bergsprängningen på väg 76. Gällande bergsprängningen har det varit många diskussioner kring vem som bidrog med vad, och varför gör den andra parten fel? Förklaringen är dels att kommunikationen har brustit, dels att frustration har byggts på från båda parterna då planeringen inte följts och dels att aktörerna beskyllt varandra istället för att ta ställning till deras egna fel handlingar. Eftersom maskinerna var taskiga och

berglossningen var jobbig så behövdes det läggas ner mer pengar på maskiner och arbetskraft för de extradagarna som inte hade räknats in. När tiden dröjts ut har det kostat mer än förväntat eftersom maskiner som används måste användas i en längre period och det är en hög kostnad i sig, det får inte glömmas att arbetskraften dessutom kostar, se kapitel 2.3. När entreprenörer inte varit säker på sitt arbete bör dem ha kommunicerat med PC, i detta fall även B1/B2, om bättringsförslag för att komma på bästa lösningsförslag som alla är nöjda med.

Något förvånande i resultat var att det fanns stora brister i kommunikationen. Att ge och ta information ska inte vara ett problem, men resultatet visar att i så stora projekt som väg 76 är det svårt att kommunicera som önskat. Enligt kapitel 3.1.2 är kommunikationen mycket viktig och måste ske mellan båda parterna. Kommunikationen var en väldigt intressant del av undersökningen eftersom något som kan låta vara så enkelt, enligt fler parter, visade sig vara så svårt att utföra. Enligt svaren i intervjuerna hade kommunikationen varit svår att hantera med en annan part men att de själva bidragit med en god kommunikation, vilket visar att ingen ville ta ställning till att den själv kan ha gjort fel. Att beskylla någon annan part för ett fel och inte kunna se sina egna misstag är första steget till dåliga relationer och dåligt samarbete.

Related documents