• No results found

Tullinge är en attraktiv plats i Stockholmsregionen att bo och bygga på. Tullinge är också den del av Botkyrka som under

de senaste årtiondena haft den starkaste utvecklingen med mer bebyggelse och befolkningsökning.

Att det byggts mycket har samtidigt fått många medborgare att känna tveksamhet till omvandling och utvecklingstakt. Regionens snabba befolkningsökning i kombination med nya infrastruktursatsningar som tvärförbindelse Södertörn, bättre pendeltåg, Förbifart Tullinge och Förbifart Stockholm – kommer tillsammans med utvecklingen av Flemingsberg med forskning, universitet och kvalifi cerat näringsliv – att göra Tullinge ännu mer eftertraktat. Vi behöver utveckla och säkra Tullinges förutsättningar genom att i vissa delar säga ja till fl er bostäder och arbetsplatser och i andra delar hålla tillbaka förändringstrycket för att slå vakt om stadsdelens identitet och kvaliteter.

Kommunens avsikter för Tullinge som helhet

• Arbeta aktivt med förtätning och kompletteringsbebyggelse inom hela stadsbygden, framförallt i kollektivtrafi knära lägen samt i de områden som numreras i kartan intill. Siffrorna anger inte en prioriteringsordning. Läs mer om prioriterad ordning på sidan 55.

• Förstärka kopplingen till den regionala stadskärnan Flemingsberg

• Upprätthålla gröna samband genom stadsdelen och skapa tydligare entréer till naturen i Lida, Flottsbro och Flemingsbergsskogen

• Avsluta Hamra grustäkt och bergtäkt och låta området återgå till naturmark.

I kommunen har vi bra kunskap om vilka risker och restriktioner vi måste beakta vid utvecklingen av en viss plats. Dessa frågor rör exempelvis markstabilitet, buller, över-svämningsrisker, riksintressen, strandskydd, förorenade områden med mera. För mer information om hur stadsdelarna berörs av allt detta, se kartor på sidorna 35, 49, 51, 77, 123 och 131.

≥ Läs mer om området utanför stadsbygden i avsnittet Grödinge och övrig landsbygd på sidan 114ff.

MARKANVÄNDNINGSSTRATEGI: TULLINGE 109

Markanvändning i Tullinge. Övergripande mark- och vattenanvändning, målbild 2040.Siffrorna anger inte en priorite-ringsordning. Läs mer om prioriterad ordning på sidan 55. Mer detaljerad teckenförklaring för kartans innehåll finns på sidan 96-97.

MARKANVÄNDNINGSSTRATEGI: TULLINGE

110

20. Alfred Nobels allé – en del av stadskärnan Flemingsberg

• Kommunen vill nyttja närheten till den regionala stadskärnan Flemingsberg för mer bostäder och verksamheter i området kring Alfred Nobels allé.

• Delområdet Blickaberget ska byggas ”i skog” där partier av gammal skog bevaras.

• Området ingår i samrådsförslaget till den fördjupade översiktsplanen för Flemingsberg.

• 21. Tätare stadsbygd i centrala Tullinge

• Kommunen vill förlägga länsvägen (väg 226) längre söderut – Förbifart Tullinge. Därmed kommer trafiken genom centrala Tullinge att minska kraftigt. Det möjliggör att Hudding-evägen kan ges en karaktär av stadsgata med intilliggande byggnader i nära anslutning till pendeltåg och centrum.

• Kommunen vill skapa en attraktiv tät stadsbygd med väl utformade offentliga platser och bebyggelse. Det centrala läget nära pendeltågsstationen bör användas för en tätare bebyggelse med en blandning av bostäder, handel och service.

• På kort sikt bör det finnas plats för infartsparkeringar i området. På längre sikt väger bostads-bebyggelse i kollektivtrafiknära lägen tyngre. Vi behöver både förbättrad lokal kollektivtra-fik, bättre förutsättningar för cykeltrafik och vi behöver hitta effektivare parkeringslösningar som till exempel parkeringshus.

• För centrala Tullinge finns ett detaljplaneprogram från 2005. I denna översiktsplan planeras för en högre bebyggelsetäthet i förhållande till programmet.

21. Tätare stadsbygd i centrala Tullinge

• Kommunen vill förlägga länsvägen (väg 226) längre söderut – Förbifart Tullinge. Därmed kommer trafiken genom centrala Tullinge att minska kraftigt. Det möjliggör att Hudding-evägen kan ges en karaktär av stadsgata med intilliggande byggnader i nära anslutning till pendeltåg och centrum.

• Kommunen vill skapa en attraktiv tät stadsbygd med väl utformade offentliga platser och bebyggelse. Det centrala läget nära pendeltågsstationen bör användas för en tätare bebyggelse med en blandning av bostäder, handel och service.

• På kort sikt bör det finnas plats för infartsparkeringar i området. På längre sikt väger bostads-bebyggelse i kollektivtrafiknära lägen tungt. Vi behöver både förbättrad lokal kollektivtrafik, bättre förutsättningar för cykeltrafik och vi behöver hitta effektivare parkeringslösningar som till exempel parkeringshus.

• För centrala Tullinge finns ett detaljplaneprogram från 2005. I denna översiktsplan planeras för en ökad bebyggelsetäthet i förhållande till programmet.

”Fördjupning av

Stendalsbadet i Tullinge och flygbild över centrala Tullinge.

MARKANVÄNDNINGSSTRATEGI: TULLINGE 111

”Program för Riksten, 2003

program förRiksten mars 2003

22. Sjönära boende i Hamringes gamla industrimiljö

• Kommunen vill utveckla den gamla industrimiljön i Hamringe och komplettera området med bostäder. Uppfarten från området och anslutningen till Huddingevägen är svår idag, men kommunen vill förlägga länsvägen (väg 226) längre söderut – Förbifart Tullinge. Därmed kommer trafiken på Huddingevägen att minska kraftigt.

23. Entré till naturen i Brantbrink

• Kommunen vill utveckla området mellan Brantbrink och Riksten när den nya dragningen av väg 226 (Förbifart Tullinge) är klar.

• Vi vill säkra att Brantbrinks idrottsplats kan fortsätta vara en viktig entré till naturen.

• Vi vill bygga ihop och förstärka kopplingen mellan Riksten och övriga Tullinge med bostäder, verksamheter och till exempel idrottsanläggningar.

24. Rikstens friluftsstad växer

• På platsen för den nedlagda flygflottiljen i södra Tullinge pågår planeringen och byggandet av bostäder och verksamheter i Riksten friluftsstad.

• En förutsättning för full utbyggnad av området är att den nya dragningen av väg 226 (Förbi-fart Tullinge) blir helt fullföljd.

• Kommunen vill att Friluftsstaden på sikt kollektivtrafikförsörjs med Spårväg Botkyrka.

Redan idag finns utrymme så att Spårväg Botkyrka kan gå sträckan Flemingsberg–Riksten–

Tumba–Alby–Hallunda–Fittja.

• För Riksten Friluftsstad finns ett detaljplaneprogram med miljökonsekvens- beskrivning från 2003 och ett reviderat gestaltningsprogram från 2012.

• Planering pågår om Rikstens företagspark. Den kommer bland annat att innehålla verksam-heter som understödjer utvecklingen i den regionala stadskärnan Flemingsberg, men även ge utrymme för andra inriktningar. Företagsparken kommer att ligga i området Rullstensvägen–

Pålamalms-vägen–Kronoparksvägen.

• Öster om Riksten, på andra sidan av Pålamalmsvägen, finns en motor-crossbana och en skjutbana. Vår planering utgår nu ifrån att dessa verksamheter kan samexistera med de nya bostäderna i Rikstens friluftsstad. Motocrossbanan och skjutbanan kan behöva fler buller-dämpande åtgärder. Om nya verksamheter tillkommer väster om vägen kan dessa utformas för att ge bullerskydd åt bakomliggande bostäder.

FOTOGRAF: DAN COLEMAN FOTO: MARIANNE WLADIS

Rikstens friluftsstad och Tullinge trädgårdsstad.

112

Kommunens avsikter för landsbygden som helhet

• Ta till vara landsbygdskaraktären, slå vakt om värdefulla natur- och kultur-miljövärden och fortsätta att utveckla värden för besök, aktiviteter och natur-upplevelser.

• Säga nej till fortsatt spridning av bebyggelsen men låta landsbygden leva genom att ge utrymme för nya bostäder och fl er verksamheter i angivna delar av Grödingelandet.

• Erbjuda service såsom skolskjuts, hemtjänst och mindre enheter av barnomsorg och äldreomsorg. Kommunal service fi nns i första hand inom stadsbygden – för Grödinges del i Vårsta. Vi bejakar privata initiativ att driva förskolor och skolor på landsbygden.

• Förbättra trafi ksäkerheten och säkerheten för oskyddade trafi kanter på vägarna.

De boendes behov går före genomfart och framkomlighet för tunga transporter.

• Förbättra allmänhetens tillgång till storstadsnatur, se till att landsbygden i Bot-kyrka känns välkomnande. Landsbygden är som stadsbygden till för alla.

En stor del av Botkyrka kommuns yta utgörs av landsbygd