• No results found

Tullinge  idéhus  –  begäran  om  medel  till  förprojektering       Ansvarsfull ekonomi går ut på att hushålla med begränsade resurser. Mot bakgrund av Botkyrkas

In document Årsredovisning 2013 tekniska nämnden (Page 108-125)

Betydelsefulla händelser 2013

Ärende  8:   Tullinge  idéhus  –  begäran  om  medel  till  förprojektering       Ansvarsfull ekonomi går ut på att hushålla med begränsade resurser. Mot bakgrund av Botkyrkas

Ärende  8:   Tullinge  idéhus  –  begäran  om  medel  till  förprojektering       Ansvarsfull ekonomi går ut på att hushålla med begränsade resurser. Mot bakgrund av Botkyrkas ekonomiska situation är det oansvarigt att öka skulderna genom att låna till förprojektering och framtagande av handlingar till ett idéhus då detta inte är kommunal kärnverksamhet. Idéhuset kan inte anses vara prioriterat och är dessutom inte demokratiskt förankrat hos Tullingeborna.

För idéhuset i Tullinge finns det inte ens en fullständig kostnadskalkyl. En sådan kalkyl ska först redovisas i flerårsplanen för 2015 – 2018. Dessutom är kostnader för landskapsåtgärder inte med i beräkningen. Precis som vi påpekade i klimat- och planeringsberedningen är det bekymmersamt att ramarna för kostnader i samband med idéhuset flyter. Kostnaderna hanteras inte i sin helhet utan delas upp i delar vilket gör det svårt för betraktare att skaffa sig en helhetsbild. Alla fakta och siffror bör komma upp på bordet innan det fattas beslut i ärendet.

Tullinge Centrum är idag starkt eftersatt. Vi anser att man först bör ha en helhetsidé för Tullinge Centrum innan man satsar enorma pengar på ett enskilt spektakulärt projekt som ett idéhus i

Centrum utan koppling till helheten. Det är en sådan helhetsidé som vi har förslagit (se bilaga). Den självklara frågan är vad som efterfrågas mest av Tullingeborna? Om Tullingeborna tycker att pengarna ska gå till ett uppgraderat Centrum så bör den politiska majoriteten respektera detta. Allt annat ser vi som ett stort svek mot Tullingeborna.

Vad kan vi istället göra för den summa som idéhuset kostar? En helhetslösning för Tullinge Centrum är ett förslag. Ett annat kan vara att undersöka hur mycket bättre väg- och

grönområdesunderhåll vi kan få. Ett tredje är att prioritera olika kärnverksamheter i Tullinge som idag är eftersatta och i behov av ytterligare medel.

Den politiska majoriteten lyfter ofta fram nyttan av dialogforum och poängterar att

medborgardialog är viktig. Om den politiska majoriteten hade avsett att agera konsekvent så borde resultatet vid Tullinge dialogforum, 7 april 2011, ha spelat en större roll. Tyvärr har man inte tagit hänsyn till resultatet där en majoritet ansåg att ett idéhus inte behövs! Detta förstärker känslan av att styrande politiker enbart ser till dialogforum när det passar egna intentioner.

Vad gäller kostnaderna för idéhuset ska tekniska nämnden enligt ordförandeförslaget se till att kostnadsnivån i tävlingsprogrammet inte överstigs. Denna ”garanti” inger ingen trygghet då erfarenheten visar att projekt efter projekt som tekniska nämnden ansvarar för blir långt dyrare än beräknat. Trots att nämnden har antagit en åtgärdsplan finns det risk att skattepengar försvinner i ökade kostnader, även denna gång.

Vi har sett flera liknande projekt i andra kommuner som brottas med kostnader som skenat iväg.

Det är snarare mer regel än undantag att spektakulära landmärken blir betydligt dyrare än vad som budgeterats. Ett färskt exempel är kulturhuset i Umeå som blir minst 210 miljoner kronor dyrare att

Tullingepartiet - med målet Tullinge egen kommun - blev största partiet i Tullinge och 3:e största partiet i Botkyrka kommun i valet 2010.

dialogforum.

Vi föreslår kommunstyrelsen besluta att avslå ordförandeförslaget.

Anders Thorén (TUP) Therese Lind (TUP)

Planskiss (i perspektiv) för ett framtida Tullinge Centr Se hela förslaget på vår hemsida www En av Sveriges ledande stadsplanerare bakom förslagen Visionsskisserna har tagits fram av stadsplaneraren Kjell Forshed i samarbete med trafi kexperten Sten Sedin som har konsulterats i trafi kfrågor. Kjell Forshed är en fl erfaldigt prisbe- lönt arkitekt som ligger bakom fl era uppmärksammade trädgårdsstäder och stadsplaner runt om i Sverige. Exempel på lyckade projekt är bl.a. Tullinge Trädgårdsstad, Lomma Hamn och S:t Eriksområdet på Kungsholmen. Andra lyckade projekt fi nns i Hammarby Sjöstad och i Södra Stationsområdet. Sten Sedin, från ingenjörsbyrån Tyréns, räknas som en av Stockholms främsta trafi kexperter. Han har en gedi- gen erfarenhet av hur såväl Trafi kverket som SL resone- rar i trafi kfrågor. Sten har konsulterats för att säkerställa att den tänkta trafi klösningen är praktiskt, ekonomiskt och kapacitetsmässigt genomförbar. För Tullingepartiet har Jens Jenslin bidragit i skissan- det med lokalkännedom och synpunkter. Jens sitter i samhällsbyggnadsnämnden för Tullingepartiet och är arkitekt och fastighetsutvecklare.

Kjell Forshed

Tullinge idéhus – begäran om medel till förprojektering Förslag till beslut:

Att ordförandeförslaget avslås Motivering

Folkpartiet har sedan tidigare markerat att vi är tveksamma till att uppföra ett idéhus i Tullinge. Vi anser inte att ett hus av denna typ i Tullinge är en prioriterad investering. Det är inte något som efterfrågas av bredare grupper och det finns så många andra eftersatta behov i kommundelen.

Vi kan därför inte ställa oss bakom att 4 miljoner kronor avsätts till förprojektering och framtagande av nödvändiga handlingar för idéhuset. Den politiska majoriteten borde vara lika generös också när det gäller a medel till det verkliga investeringsbehov som finns i Tullinge.

Främst gäller det, som Folkpartiet anslagit pengar till i våra budgetalternativ, upprustning av skolorna i Tullinge. Men det finns också investeringsbehov när det gäller t ex vägnätet och gatubelysningen i Tullinge. Dessutom anser vi att i första hand är det ungdomarna som behöver vara någonstans att vara på kvällarna. Först när dessa behov är tillgodosedda anser Folkpartiet att frågan om idéhus kan diskuteras.

§

Tullinge idéhus – Begäran om medel till förprojektering (KS/2011:440)

Vi i Botkyrkapartiet yrkar att kommunfullmäktige beslutar

att avslå förslaget om medel till förprojektering gällande Tullinge idéhus.

Då intresset är mycket svalt för uppförande av ett idéhus i Tullinge, som förmodligen dessutom kommer att medföra stora investeringskostnader, är det inte försvarbart att kommunen söker medel till förprojektering till projektet.

Vi i BP anser att skattemedel i första hand skall gå till skola, vård och omsorg och för kommunen angelägnare områden.

Skattemedel skall inte gå till spektakulära projekt som exempelvis familjepark i Hågelby eller skidtunnel i Tullinge eller som i detta fall ett idéhus i Tullinge.

Det ger inget förtroende hur kommunen hanterar våra skattemedel och bidrar inte heller till en stabil ekonomi.

Ulla-B. Ludvigsson Lena Karlsson

Nils Junker Sandra Foltas

kärnverksamheterna.

Att skilda delar av kommunen har tillgång till bibliotek, idrottsanläggningar och uppehållsrum ökar självklart livskvaliteten för kommuninvånarna. Men i dagsläget anser vi inte satsningen på det föreslagna projektet är ekonomiskt försvarbart, speciellt inte då entusiasmen från lokalt håll förefaller vara begränsat. Därför föreslår Sverigedemokraterna:

att förslaget till medel för projektering Tullinge idéhus avslås.

Robert Stenkvist SD

YRKANDE

Kommunstyrelsen

Kristdemokraterna i Botkyrka Yrkande (KD) Idéhus.doc

Postadress Besöksadress Telefon 08-53061484 Plusgiro 637 3609-4 Organisationsnummer 815601-0780 Box 251 Munkhättevägen 45 Telefax 08-53061487 Bankgiro 246-9039 webbadress: www.botkyrka.kristdemokraterna.se 147 01 Tumba Tumba E-mail botkyrka@kristdemokraterna.se

Tullinge idéhus – begäran om medel till förprojektering

Kristdemokraterna anser att Tullinge är en viktig del av Botkyrka. Vidare är vi som parti positiva till kultursatsningar i kommunen, så även i Tullinge.

Samtidigt anser vi att det finns stora behov av upprustning i förskolor, skolor och vägnätet samt nyinvestering i ett snabbt växande Tullinge. Inte minst satsningar på dagvattenproblematiken, som vi vid flera tillfällen uppmärksammat i våra budgetförslag.

Att avsätta ytterligare 4 milj. kr till förprojektering för "Tullinge idéhus" med eventuellt stora kostnader i framtiden anser vi inte är ansvarsfull politik i dagsläget!

Mot bakgrund av ovan stående, yrkar vi avslag till förslaget.

Stefan Dayne (kd)

Botkyrka 2014-01-07

§ 31

Policy och riktlinjer mot mutor och jäv (KS/2013:635)

Beslut

Kommunfullmäktige antar kommunledningsförvaltningens förslag till policy mot mutor och jäv.

Kommunstyrelsens beslut i ärendet:

Kommunstyrelsen antar kommunledningsförvaltningens förslag till riktlinjer mot mutor och jäv under förutsättning att kommunfullmäktige antar föresla-gen policy mot mutor och jäv.

Sammanfattning

Kommunstyrelsen har 2014-02-03 § 36 lämnat ett förslag till beslut.

Policy mot mutor och jäv

Syftet med policyn är att säkerställa att förtroendevalda och anställda i Bot-kyrka kommun iakttar ett förhållningssätt som gör att inga misstankar om mutbrott eller jävsförhållande ska kunna uppstå. Policyn innehåller kortfat-tade förhållningsregler och riktlinjerna för efterlevnaden av policyn fast-ställs av kommunstyrelsen.

Riktlinjer mot mutor och jäv

Riktlinjer syftar till att stödja, förklara och tolka den av fullmäktige antagna policyn mot mutor och jäv i Botkyrka kommun.

Inom kommunen arbetar vi på medborgarnas uppdrag och i deras intresse.

För att de ska ha förtroende för oss och kommunen krävs att alla anställda och förtroendevalda iakttar saklighet, opartiskhet och professionalitet i sin tjänsteutövning. Anställda och förtroendevalda ska därför i alla samman-hang handla på ett sådant sätt att de inte kan misstänkas för att bli påverkade av ovidkommande önskemål, hänsyn eller intressen i arbetet. Förtroendet för verksamheten kan lätt skadas och det är svårt samt tidskrävande att

bygga upp det igen. Vi måste därför uppvisa att vi har en god etik och en hög moral inom den kommunala organisationen.

För att behålla medborgarnas förtroende måste var och en som är anställd och förtroendevald i kommunen arbeta för att motverka mutor och jäv. Var gränsen för en muta eller för jäv går kan vara svårt att avgöra. Riktlinjerna syftar till att vara ett stöd för hur vi ska förhålla oss till detta inom kommu-nen.

Kommunledningsförvaltningen redogör för ärendet i två tjänsteskrivelser 2013-12-13.

Yrkande

Östen Granberg (SD) yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag till beslut.

_____

Expedieras till:

- Samtliga förvaltningar och nämnder - AB Botkyrkabyggen AB

- Botkyrka Stadsnät AB - Hågelbyparken AB - Mångkulturellt Centrum - Upplev Botkyrka AB

- Kommunledningsförvaltningens ledningsgrupp (fvb till medarbetare inom respektive verksamhetsområde)

KOMMUNLEDNINGSFÖRVALTNINGEN

Post Botkyrka kommun, 147 85 Tumba · Besök Munkhättevägen 45 · Kontaktcenter 08-530 610 00 Direkt · Sms · E-post

Org.nr 212000-2882 · Bankgiro 624-1061 · Fax · Webb www.botkyrka.se

Monika Blommark

Policy mot mutor och jäv i Botkyrka kommun

Syftet med denna policy är att säkerställa att förtroendevalda och anställda i Botkyrka kommun iakttar ett förhållningssätt som gör att inga misstankar om mutbrott eller jävsförhållande ska kunna uppstå. Riktlinjer för efterlevnaden av denna policy fastställs av kommunstyrelsen.

Policyn innebär följande:

- Anställda och förtroendevalda i Botkyrka kommun verkar på medbor-garnas uppdrag och ska iaktta saklighet och opartiskhet i sin tjänsteut-övning.

- Anställda och förtroendevalda ska handla på ett sådant sätt att de inte kan misstänkas för att påverkas av ovidkommande hänsyn eller intres-sen i sitt arbete, exempelvis genom att ta emot otillbörliga gåvor eller förmåner från företag eller privatpersoner som de har att göra med i tjänsten.

- Varje förmån bör betraktas som otillbörlig om den kan misstänkas på-verka tjänsteutövningen.

- Anställda och förtroendevalda ska i alla sammanhang agera på ett så-dant sätt att risk för givande eller tagande av muta inte uppstår.

- Vid osäkerhet över om en anställd eller förtroendevald är jävig i visst ärende ska denna avstå från att delta i hanteringen av ärendet.

Alla arbetstagare och förtroendevalda, oavsett befattning och anställningsform, ska följa denna policy och varje bolag samt stiftelse där Botkyrka kommun utser majoriteten av styrelsen ansvarar för att denna policy är känd och följs.

KOMMUNLEDNINGSFÖRVALTNINGEN

Post Botkyrka kommun, 147 85 Tumba · Besök Munkhättevägen 45 · Kontaktcenter 08-530 610 00 Direkt · Sms · E-post

Org.nr 212000-2882 · Bankgiro 624-1061 · Fax · Webb www.botkyrka.se

Jannica Ifström Monika Blommark

Riktlinjer mot mutor och jäv i Botkyrka kommun

Syfte

Dessa riktlinjer syftar till att stödja, förklara och tolka den av fullmäktige an-tagna policyn mot mutor och jäv i Botkyrka kommun.

Bakgrund

Inom kommunen arbetar vi på medborgarnas uppdrag och i deras intresse. För att de ska ha förtroende för oss och kommunen krävs att alla anställda och för-troendevalda iakttar saklighet, opartiskhet och professionalitet i sin tjänsteut-övning. Anställda och förtroendevalda ska därför i alla sammanhang handla på ett sådant sätt att de inte kan misstänkas för att bli påverkade av ovidkom-mande önskemål, hänsyn eller intressen i arbetet. Förtroendet för verksamhet-en kan lätt skadas och det är svårt samt tidskrävande att bygga upp det igverksamhet-en. Vi måste därför uppvisa att vi har en god etik och en hög moral inom den kom-munala organisationen.

För att behålla medborgarnas förtroende måste var och en som är anställd och förtroendevald i kommunen arbeta för att motverka mutor och jäv. Var gränsen för en muta eller för jäv går kan vara svårt att avgöra. I det följande ges därför riktlinjer för hur vi ska förhålla oss till detta inom kommunen.

Omfattning

Riktlinjerna omfattar alla arbetstagare och förtroendevalda, oberoende av be-fattning och anställningsform, i Botkyrka kommun och i de bolag samt stiftel-ser där Botkyrka utstiftel-ser majoriteten av styrelsen.

Information och uppföljning

Alla förtroendevalda och anställda inom Botkyrka kommun ska ta del av dessa riktlinjer. Det kan ske vid anställning, introduktion och på arbetsplatsträffar.

Varje bolag och stiftelse där Botkyrka kommun majoriteten av styrelsen ansva-rar för att dessa riktlinjer är kända och följs.

Givande och tagande av muta

Många anställda och förtroendevalda inom kommunen har genom sin tjäns-teutövning kontakter med företrädare för företag och andra externa parter. Vid dessa kontakter finns risk för att utsättas för otillbörlig påverkan. Vi kanske inte alltid tänker på att erbjudanden och förmåner som vi får från dem vi träffar i tjänsten kan vara olagliga. För att förhindra korruption, d.v.s. nyttjande av sin ställning för att uppnå otillbörlig fördel för egen eller annans vinning, finns bestämmelser om bl.a. mutbrott. Dessa har till syfte att skydda både vår upp-dragsgivare/arbetsgivare, dvs. kommunen, och samhället i stort mot illojalt och felaktigt handlande.

Vad är ett mutbrott?

Lagreglerna om givande och tagande av muta finns i 10 kapitlet brottsbalken.

Reglerna omfattar alla arbetstagare och förtroendevalda oberoende av befatt-ning och anställbefatt-ningsform.

En arbetstagare, förtroendevald eller annan uppdragstagare som för sin egen eller för annans räkning tar emot, begär eller blir lovad en otillbörlig förmån för sin tjänsteutövning gör sig skyldig till tagande av muta. Den som lämnar, erbjuder eller utlovar den otillbörliga förmånen gör sig skyldig till givande av muta. Något samband mellan förmånen och hur arbetet utförs behöver inte finnas för att handlandet ska betraktas som ett brott. Det innebär att en belö-ning kan vara otillbörlig även om den inte ges för att få mottagaren att handla på ett visst sätt.

Straffet för givande och tagande av muta är böter eller fängelse. Därutöver kan avskedande bli aktuellt, samt skadestånd vid ekonomisk skada.

Gränsen mellan vad som är en tillbörlig och en otillbörlig förmån är inte defi-nierad i lag, eftersom det är omöjligt att täcka in alla olika situationer som kan uppstå. En bedömning måste därför ske i varje enskilt fall. Särskilt höga krav ställs på anställda i den offentliga sektorn och då särskilt vid myndighetsutöv-ning, upphandling, entreprenader och avtalsförhandlingar.

Alla anställda och förtroendevalda i kommunen ska betrakta varje för-mån som otillbörlig om den kan misstänkas påverka tjänsteutövningen.

För att undvika gränsdragningsproblem ska du undvika att ta emot gåvor och förmåner. Om detta ändå blir aktuellt kan vad som anges nedan tjäna som väg-ledning.

Otillbörliga förmåner

Nedan följer exempel på förmåner som är otillbörliga:

- Penninggåvor i kontanter.

- Penninglån på gynnsamma villkor.

- Köpeskilling eller fordran, amortering eller ränta som efterskänks.

- Borgensåtaganden.

- Olika sorters bonuserbjudanden t.ex. vid varuinköp, flygresor och ho-tellvistelser om förmånen tillfaller den anställde och inte arbetsgivaren.

- Förfogande över fordon, båt, fritidsbostad eller liknande för privat bruk.

- Helt eller delvis betalda nöjes- eller semesterresor.

- Sidoleverans av en vara eller en tjänst utförd från en leverantör som du har kontakt med i tjänsten.

Tillbörliga förmåner

Förmåner som inte är avsedda att påverka ditt handlande och som rimligen inte heller kan misstänkas påverka det, är som regel tillåtna. I normalfallet är föl-jande tillåtet:

- Enstaka befogade arbetsmåltider av vardaglig karaktär (bricklunch).

- Mindre varuprover eller enklare prydnadsföremål och minnesgåvor.

- Enklare uppvaktning på födelsedagar eller vid sjukdom.

Situationer som kräver särskilda överväganden

Nedan följer exempel på situationer som kräver särskild försiktighet eller sär-skilda överväganden för att utesluta risk för otillbörlig påverkan.

Gåvor, ersättningar eller andra förmåner från vårdtagare eller anhöriga till vårdtagare

Anställda och förtroendevalda inom vård- och omsorgsområdet måste vara särskilt vaksamma om brukaren eller dess anhörig vill ge belöning för ett gott utfört arbete.

Penninggåvor är aldrig tillåtna och ska inte tas emot. Detsamma gäller gåvor med ett ekonomiskt värde som kan omsättas i pengar, exempelvis smycken, tavlor, prydnadsföremål och liknande.

Om du får vetskap om att en brukare avser att testamentera egendom till dig ska du omgående klargöra för testatorn (brukaren) att du inte får ta emot någon

gåva eller förmån. Du ska inte heller delta vid upprättande och bevittnande av testamenten, fullmakter eller likande handlingar.

Om en vårdtagare eller dess anhörig vill lämna en gåva av enklare slag, till exempel en tårta eller choklad, ska dessa gå till arbetsplatsen kollektivt och inte till enskilda anställda.

Gåvor till lärare

Gåvor till lärare med flera från enskilda elever ska inte tas emot om gåvan inte är av obetydligt värde. Gåvor som kollektivt ges från elever/föräldrar i sam-band med terminsavlutningar kan tas emot om det rör sig om gåvor till rimliga värden. Om du känner dig osäker kan du vända dig till din chef eller till någon av kommunjuristerna.

Rabatter, bonusar och liknande

Rabatter och liknande erbjudanden är inte tillåtna om de inte riktar sig till alla anställda eller förtroendevalda i kommunen.

Rabatter inom ramen för personalföreningens verksamhet betraktas inte som otillbörliga, så länge samtliga anställda har möjlighet att delta i föreningen.

Bonuserbjudanden som exempelvis flygbonuspoäng för tjänsteresor eller ho-tellrabatter ska endast användas i tjänsten.

Måltider

Enstaka, inte allt för påkostade måltider (såsom bricklunch) med ett naturligt samband med uppdraget/arbetet är tillåtna. Måltiden ska dock inte vara den huvudsakliga anledningen till sammankomsten. Det får också bara röra sig om någon enstaka måltid från samma företag. Vi tar som huvudregel inte med oss medbjuden make/maka/sambo. Om make/maka/sambo undantagsvis följer med, gör han eller hon det på sin egen bekostnad.

Pågående upphandling

Under pågående upphandling ska du vara särskilt försiktig med att ta emot gåvor och acceptera luncherbjudanden m.m.

Gåvor i samband med jul, högtidsdagar och avtackningar

I normalfallet är gåvor i samband med jul, högtidsdagar och avtackningar till-låtna. Julgåvor bör dock inte vara värda mer än 1 procent av gällande prisbas-belopp. Gåvor vid jämna födelsedagar och avtackningar bör inte överstiga 2 procent av basbeloppet. En annan förutsättning är att affärsförhållandet eller relationen med givaren (den externa parten) ska ha pågått en längre tid.

Observera att beloppsgränserna inte är absoluta och att en gåva därmed kan anses vara otillbörlig även om värdet är ringa. Extra viktigt är att gåvan inte förknippas med viss prestation. Penninggåvor ska aldrig tas emot.

Choklad, fruktkorgar och liknande som flera kan ta del av ska alltid gå till ar-betsplatsen kollektivt och inte till en enskild arbetstagare, om det inte är helt klart att gåvan är avsedd att vara personlig vid en jämn födelsedag eller en av-tackning. Gåvan måste dock alltid uppfylla kriterierna för vad som är tillåtet enligt dessa riktlinjer.

Studieresor, kurser, konferenser och seminarier

Studieresor, kurser, konferenser och seminarier ska som huvudregel betalas av kommunen. Om ett företag bjuder på till exempelvis en konferens eller ett se-minarium, är det en förutsättning att det finns ett seriöst upplagt program och att det inte förekommer ovidkommande nöjesarrangemang. Arrangemanget måste också vara till nytta för dig i din tjänsteutövning. Inbjudan ska vara rik-tad till arbetsgivaren som kan välja ut den eller de personer som ska delta.

Studieresor, kurser, konferenser och seminarier ska som huvudregel betalas av kommunen. Om ett företag bjuder på till exempelvis en konferens eller ett se-minarium, är det en förutsättning att det finns ett seriöst upplagt program och att det inte förekommer ovidkommande nöjesarrangemang. Arrangemanget måste också vara till nytta för dig i din tjänsteutövning. Inbjudan ska vara rik-tad till arbetsgivaren som kan välja ut den eller de personer som ska delta.

In document Årsredovisning 2013 tekniska nämnden (Page 108-125)