• No results found

TULLRESTITUTION ELLER TULLBEFRIELSE Artikel 15

In document Regeringens proposition 1992/93:16 (Page 32-35)

Förbud mot restitution av eller befrielse från tullar

1. lcke-ursprungsmaterial som används vid tillverkning av produkter som har ursprung i Färöarna eller Sverige i den mening som avses i denna bilaga

Prop. 1992/93:16

Bilaga 3

32

och för vilka ursprungsintyg utfärdas eller upprättas enligt bestämmelserna i avdelning V får inte bli föremål för restitution av eller befrielse från tull av något slag.

2. Förbudet i punkt 1 skall gälla i fråga om varje föranstaltande om återbe-talning eller efterskänkande, helt eller delvis, av tullar eller avgifter med motsvarande verkan som tillämpas av någon av avtalsparterna för material som används vid tillverkningen, såvida sådan återbetalning eller sådant ef-terskänkande uttryckligen eller faktiskt tillämpas, i de fall de av detta mate-rial framställda produkterna exporteras men inte om de behålls för inhemsk förbrukning i detta landet eller territoriet.

3. Exportören av produkter som täcks av ursprungsintyg skall vara beredd att vid varje tillfälle, på begäran av tullmyndigheterna, förete alla dokument som visar att ingen tullrestitution har erhållits i fråga om de icke-ursprungs-material som använts vid tillverkningen av ifrågavarande produkter och att tullar och avgifter med motsvarande verkan vilka är tillämpliga i fråga om sådant material faktiskt har erlagts.

4. Föreskrifterna i punkterna 1-3 skall också tillämpas i fråga om emballage i den mening som avses i artikel 6 punkt 2, tillbehör, reservdelar och verktyg i den mening som avses i artikel 7 och produkter i en sats i den mening som avses i artikel 8, när sådana artiklar inte är ursprungsvaror.

5.

Föreskrifterna i punkterna 1-4 skall endast tillämpas i fråga om material som är av sådant slag som omfattas av avtalet. De skall dessutom inte ute-sluta att prisutjämningsåtgärder vidtas av Färöarna eller Sverige i fråga om jordbruksprodukter och tillämpas vid export enligt bestämmelserna i avta-let.

AVDELNING V URSPRUNGSINTYG Artikel 16

Allmänna krav

1. Ursprungsvaror enligt denna bilaga skall vid import till Färöarna eller Sverige anses berättigade till förmånsbehandling enligt avtalet mot avläm-nande av ettdera av följande dokument:

a) ett varucertifikat EUR.1, vars formulär framgår av tillägg IV, eller b) i de fall som anges i artikel 21punkt1, en deklaration, vars text framgår av tillägg

V,

avgiven av exportören på en faktura, packsedel eller någon an-nan kommersiell handling med tillräckligt detaljerad beskrivning av produk-terna för att göra det möjligt att identifiera dem (i det följande benämnd

"fakturadeklaration").

2. Trots vad som sägs i punkt 1 skall ursprungsvaror i den mening som avses i denna bilaga i de fall som anges i artikel 26 åtnjuta förmånerna enligt avta-let utan att någon av de handlingar som anges ovan behöver företes.

3 Riksdagen 1992193. I sam/. Nr 16

Prop. 1992/93:16 Bilaga 3

33

Artikel 17

Förfarande för utfärdande av varucertifikat EUR.l

1. Ett varucertifikat EUR.1 skall utfärdas av tullmyndigheten i exportlandet eller ·territoriet på skriftlig ansökan av exportören eller, på exportörens an-svar, av dennes befullmäktigade ombud.

2. För detta ändamål skall exportören eller hans befullmäktigade ombud fylla i både varucertifikat EUR.1 och ansökningsblanketten vars formulär framgår av tillägg IV.

Dessa blanketter skall upprättas antingen på ett av de officiella språken i Färöarna och Sverige eller på engelska och i överensstämmelse med bestäm-melserna i exportlandets eller -territoriets inhemska lag. Om de skrivs ut för hand, skall de fyllas i med bläck och med tryckbokstäver. Produktbeskriv-ningen skall fyllas i i den ruta som är avsedd för denna utan att någon blank rad lämnas. I de fall då rutan inte är helt ifylld skall ett vågrätt streck dras under sista raden i produktbeskrivningen och det tomma utrymmet överkor-sas.

3. Den exportör som ansöker om utfärdande av ett varucertifikat EUR.1 skall vara beredd att när som helst, på begäran av tullmyndigheten i det ex-portland eller -territorium där varucertifikat EUR.1 utfärdas, förete all nöd-vändig bevisning som styrker de berörda produkternas ursprungsstatus lik-som att de övriga kraven i denna bilaga är uppfyllda.

4. Varucertifikat EUR.l skall utfärdas av tullmyndigheten hos den avtals-slutande parten om de berörda produkterna kan anses utgöra produkter med ursprung i det landet eller territoriet i den mening som avses i artikel 2 punkt 1 och uppfylla de övriga kraven i denna bilaga.

5. Varucertifikat EUR. l får under de villkor som fastställs i denna bilaga utfärdas av tullmyndigheterna hos en avtalsslutande part om de berörda pro-dukterna befinner sig i dess territorium och de produkter som skall exporte-ras kan anses ha ursprung i en avtalsslutande part eller i Finland, Island eller Norge enligt artikel 2 punkt 3.

6. I sådana fall som anges i punkt 5 utfärdas varucertifikat EUR.1 mot upp-visande av de ursprungsintyg som tidigare utfärdats eller upprättats.

Tullmyndigheterna i destinationslandet eller -territoriet måste genom ad-ministrativt samarbete kunna erhålla verifierade kopior av de ursprungsbe-vis som tidigare utfärdats eller upprättats.

7. De utfärdande tullmyndigheterna skall vidta varje nödvändig åtgärd för att kontrollera att produkterna har ursprungsstatus och att övriga krav i denna bilaga är uppfyllda. För detta ändamål skall de ha rätt att begära all bevisning och utföra all granskning av exportörens bokföring eller all annan kontroll som de anser lämplig.

De utfärdande tullmyndigheterna skall också se till att de blanketter som avses i punkt 2 är vederbörligen ifyllda. De skall särskilt kontrollera om ut-rymmet för produktbeskrivningen har fyllts i på sådant sätt att det utesluter varje möjlighet till bedrägliga tillägg.

Prop. 1992/93:16 Bilaga 3

34

8. Datum för utfärdande av varucertifikat EUR.1 skall anges i den del av certifikatet som är reserverat för tullmyndigheten.

9. Varucertifikat EUR.1 skall utfärdas av tullmyndigheten i exportlandet eller -territoriet när de produkter som det avser exporteras. Det skall ställas till exportörens förfogande så snart utförseln ägt rum eller säkerställts.

Artikel 18

Varucertifikat EUR.l utfärdade i efterhand

1. Utan hinder av artikel 17 punkt 9 kan varucertifikat EUR.1 undantagsvis utfärdas även efter utförseln av de produkter som certifikatet avser, om:

a) det inte utfärdats vid utförseltillfället på grund av misstag, förbiseende

In document Regeringens proposition 1992/93:16 (Page 32-35)