• No results found

Jag tycker att det skulle vara jättebra om vi kunde träffas mer när vi har skollov t ex med lärare som har samma ämne och kunna jämföra kursplaner med andra; hur jobbar

Lärarfördelning:

E: Jag tycker att det skulle vara jättebra om vi kunde träffas mer när vi har skollov t ex med lärare som har samma ämne och kunna jämföra kursplaner med andra; hur jobbar

du, detta och detta på engelska, hur jobbar den andra skolan, hur jobbar du…

Ja, sen kanske man har idéer som man har misslyckats med nåt men kanske att det finns andra som har lyckats att för att det är inte alla mål som är så lätt att kunna tolka på denna eller sätt uppfylla också.

F: Inget lätt svar på den frågan egentligen, av den enkla anledningen att det skiljer ju väldigt, väldigt, väldigt mycket på hur en lärare är. Pratar vi nyexaminerade lärare, som precis från skolan, alltså slutat sin skola, då behöver han ju ett ganska stort stöd,

uppifrån skolledare osv. För att första gången han börjar tillämpa sin kursplan och planering osv, medan då rutinerade lärare som har hållt på i många, många, många år, han bör ju kunna detta på sina fem fingrar, hur man tolkar kursplaner och hur man tillämpar dem. Det stödet kan man ju konstruera på olika sätt men jag tycker att mycket av den kompetensutvecklingstiden som man har på en skola, ska man ju lägga i

arbetslagen, där man bjuder igen av varandra så att säga. Jag menar att den nye läraren, han sitter då och pratar med en rutinerad lärare, också bjuder han på sig, så här jag gör så här gör jag och så här fixar jag kursplanen för att klara det tydligt för eleverna och det lär ju sig naturligtvis den nyutexaminerade också; jaha han gör så, jaha han gör så,

så det är ju en väldigt viktig del alltså i kompetensutveckling av personalen att man lyfter upp kursplanen och har en dialog kring den.

Analys

Fem av lärarna ser att kollegor är det stöd som man behöver få hjälp av när man arbetar med kursplanen. Detta kan då ske i grupper såsom arbetslag och ämneslag eller ett rent mentorsskap. Lärare tar alltså hjälp av andra lärare i olika konstellationer med arbetet av kursplanen men det kan också som en lärare säger vara eleverna som vi tar hjälp av för vi lär oss hela tiden också av dem.

7 SAMMANFATTNING OCH DISKUSSION

Här redovisar jag en sammanfattning av undersökningsresultaten som utgår från frågorna i min intervjuundersökning. Utgångspunkten har varit att använda ett

hermeneutiskt forskningssätt och därmed försöka tolka och förstå innebörden i lärarnas användning av kursplanen i sitt skolarbete.

7.1 Sammanfattning

Alla lärarna i min undersökningsgrupp uppfattar kursplanen som viktig och använder den som utgångspunkt och underlag i sin undervisning.

Skolverkets intention med dagens kursplaner när de skapades har ju varit att de ska vara relativt öppna och ska ge möjlighet till en konkretisering eller lokal anpassning.

Detta kan vi notera att flera av lärarna gör. Tanken har från början också varit att eleverna skall vara med i arbetet med kursplanen, vilket en lärare också nämner. Angreppssättet är olika i användningen av kursplanen och det finns flera olika tankesätt om hur den skall användas. Tyngdpunkten och kärnan i avsikten av varje lärares

användning av kursplanen har låtit styra sättet man jobbar på. Programtillhörighet, ämne och vilken kurs man arbetar med som lärare har säkert också en inverkan på hur

kursplanen används i undervisningen. Det är nog skillnad på att vara yrkeslärare och att ha en lektion i fordonsteknik jämfört med att vara kärnämneslärare och ha en lektion i svenska.

Tittar man sedan på det som lärarna anser vara det viktigaste vid sin användning av kursplanen så är det dominerande svaret att uppnå kursmålen. Även att ta upp

betygskriterierna med eleverna så att det inte är oklart vilka kvalitéer som krävs för de olika betygsstegen. En intressant sak att notera, är det en lärare menade, att kursplanen är ett sätt för eleverna att ha koll på läraren, så att han gör sitt jobb.

När man tittar på möjligheterna att arbeta annorlunda med kursplanen så anser de flesta lärarna i gruppen att det finns stora möjligheter i sättet att jobba med kursplanen. Man menar det, att man kan variera mycket och hitta många möjligheter med kursplanen. En lärare har tillsammans med kollegor skapat en typ av personlig loggbok för varje elev som är kopplad till målen i kursplanen, samt att även elevens närvaro också dokumenteras i samma loggbok.

Dessutom finns uppfattningen att kursplanen ska ses som ett ”levande” dokument som man hela tiden återkommer till.

Samarbete lärare och kollegor emellan i arbetet med kursplanen verkar förekomma till och från på olika sätt. En del lärare försöker arbeta gränsöverskridande med kursplanen. Intressant att notera är att en karaktärsämneslärare och en kärnämneslärare har haft viljan och intentionen att jobba gränsöverskridande men detta har inte lyckats.

Flera lärare i gruppen har åsikten att man ska låta eleverna vara delaktiga i arbetet med kursplanen, för att man skall kunna uppnå en så bra undervisning som möjligt. Samt att man skall vara beredd på att ändra i sättet att arbeta med kursplanen beroende på vilken elevgrupp man har. Lärarna anser att andra lärare är den bästa hjälpen och stödet vid arbetet med kursplanen, men det kan också som en lärare säger, vara eleverna som vi tar hjälp av, för vi lär oss hela tiden, också av dem.

7.2 Diskussion

Alla lärarna hade en positiv syn på kursplanen och deras eget arbete med den. De tycker också den är viktig och använder den som underlag i sin undervisning. Högsta prioritet för lärarna vid användningen av kursplanen är att uppnå kursmålen och att använda betygskriterierna på ett tydligt sätt gentemot eleverna. Man har också uppfattningen att kursplanen skall vara ett levande dokument som ständigt ska uppdateras.

Några lärare vill och försöker att arbeta gränsöverskridande men lyckas tyvärr inte. Ofta nämns det ju att det är brist på tid som är orsaken till att ämnesintegrerat arbete fallerar, är detta hela orsaken eller kan det vara ett ledningsproblem att styra

undervisningen och sätta till resurser för att få kurserna att koordinera och samklinga? Flera lärare i gruppen har åsikten att man ska låta eleverna vara delaktiga i arbetet med kursplanen, för att man skall kunna uppnå en så bra undervisning som möjligt. Är man delaktig i något så blir det i allmänhet både roligare och intressantare och skulle något bli fel så har man ingen att skylla på för man har ju själv varit delaktig och därmed också ett delat ansvar.

Lärarna anser också att andra lärare är bästa stödet i arbetet med kursplanen.

Visst är det en trygghet att ha andra lärare att resonera med i sitt arbete och gärna då kanske en lärare med lång tjänstgöringstid och stor erfarenhet.

Vill jag sedan titta på det som ”sticker” ut i min undersökning anser jag att det är två saker som jag har observerat och som inte tillhör det traditionella arbetet med kursplanen.

Related documents