• No results found

U TDRAG FRÅN INTERNET SIDOR OM FÖRETAGEN SOM ANVÄNDS

8 APPENDIX

8.2 U TDRAG FRÅN INTERNET SIDOR OM FÖRETAGEN SOM ANVÄNDS

8.2 Utdrag från internet sidor om företagen som används

8.2.1 Canon

http://www.canon.se/canon/webconfig.nsf/main?OpenNavigator&sel=5

Canon Svenska AB är mitt uppe i en spännande utveckling. Vi går från att vara produktleverantör till att bli ett lösningsföretag. Det innebär en aktiv

omorientering och ett nytt sätt att möta marknaden.

Våra produkter är fortfarande basen i våra erbjudanden. Men kundernas behov förändras och vi med dem. Komplexiteten ökar. Allt fler maskiner - som kopiatorer, skrivare, scanners och faxar - integreras i företagens nätverk och blir del i en helhet. Det räcker inte längre med att leverera en maskin. Därför kompletterar vi vår starka produktportfölj med ett ökat utbud av tjänster, kompetens och service.

Internets utbredning påverkar handel och distribution och en allt öppnare europeisk marknad ökar konkurrensen. Därför utvecklar vi våra

försäljningskanaler för att nå varje kund på effektivast möjliga sätt.

Flera av våra produktområden riktar sig till såväl konsumenter som företag.

Canon Center-butikerna, egenägda eller drivna av franchisetagare, arbetar direkt mot företagskunder. Dessutom kan både företag och privatpersoner ta del av vårt breda utbud via återförsäljare av många olika slag. Över tusen butiker i Sverige säljer Canon-produkter.

Med hjälp av våra personliga produkter arbetar vi för att bli återförsäljarens bästa partner. Vår utgångspunkt är vår kunskap om och förståelse för slutkundernas behov.

Vi stärker och fördjupar relationerna genom satsningar som partnerwebb och utbildningsprogram. Vi erbjuder ledande produkter till konkurrenskraftiga priser och en lätt tillgänglig supportorganisation.

Inom området Utskriftslösningar blir produkterna allt mer byggstenar i komplexa företagslösningar. Säljkåren inom Canon Center-kedjan omfokuserar därför sin roll från ren försäljning till mer konsulting.

Vi genomför omfattande utbildningssatsningar för att förädla vår tekniska kompetens och införa mer av kundorientering. Lösningstänkandet bygger på att kundens behov kommer först - produkterna sedan.

Inom området Solution Business ger vi visionerna spelrum. Här skapar vi för framtiden.

Vi ökar värdet på våra produkter genom att erbjuda företagen helhetslösningar med bland annat telefoni och PC-nätverk.

Tillsammans med partners utvecklar vi programvaror för exempelvis effektiv dokumenthantering som komplement till maskinerna. Vi driver fram nya lösningar på utskriftsområdet baserade på vår höga kompetens när det gäller färghantering.

Omvärlden och tekniken förändras snabbt. Våra kunder möter oss med nya behov och vi följer dem med våra erbjudanden.

8.2.2 Carlsberg

http://www.carlsberg.se/archive/attachments/01/01/okCar003.pdf Färre produkter

Kvalitet och hygien är andra nyckelbegrepp där vi ständigt strävar efter att förbättra oss. Vi har under det gångna året skapat en sammanhållen produktionsorganisation och struktur som gör oss konkurrenskraftiga. Såväl våra huvud- som delprocesser är på plats och vi har klara mål att styra mot. Ett uttalat mål är att minska antalet produkter för att få ett kostnadseffektivare flöde.

En del gamla varumärken måste stryka på foten för att nya ska kunna komma till, men i huvudsak handlar det om en reduktion i antalet förpackningsvarianter. Självklart kommer de mest efterfrågade produkterna alltid att ha sin givna plats i sortimentet.

En ljusnande framtid

Vi står nu väl rustade för att klara våra egna och våra kunders krav på leveransförmåga och flexibilitet. Förbättrade IT-verktyg och en optimerad produktportfölj tillsammans med trimmade system och kompetensutveckling i alla led kommer att ge oss en avsevärt

bättre position. Mer än 90 procent av alla våra leveranser går numera lastade med varor eller returförpackningar i båda riktningarna. Med det har vi en effektiv distributionskedja

i landet och vi fortsätter att trimma systemen för att till exempel bli ännu bättre på att

effektivt hantera de tomma förpackningar som går i retur. Det pusslet är nästan lika komplext som att få ut de färdiga produkterna till kunderna. Dessutom har vi en utmaning i att lösa hela logistiken i ett glesbefolkat land med långa avstånd. Vi är ständigt på väg – i alla bemärkelser.

Ekologiska hänsyn påverkar vardagen

Ekologin har nu tagit plats på agendan inom företaget. En viktig del i det är att vi ska miljöcertifiera företaget enligt ISO 14001. Bryggerierna i Stockholm och Falkenberg samt fabriken i Ramlösa är redan klara. Inom produktionen pågår en ständig utveckling mot miljövänligare processer där reducering och återvinning av stora mängder energi, kemikalier och förpackningsmaterial är det centrala. Avfall, biprodukter och restprodukter källsorteras och går vidare till återvinning i någon form. Eco-driving har blivit ett centralt begrepp inom

distributionen. Som en del i det utbildas våra chaufförer i att hantera sina fordon på ett sådant sätt att det bland annat sänker koldioxidutsläppen. De flesta av våra lastbilar i närdistribution drivs nu också med miljödiesel. Våra källsorteringsanläggningar garanterar att vi tar

hand om avfall och rest- och biprodukter på ett sätt som är skonsamt för miljön.

Tur och retur för miljön

Till våra produkter har vi valt förpackningslösningar som i princip alla är återfyllbara eller återvinningsbara. Antingen tas förpackningarna tillbaka, diskas och fylls med ny dryck.

Det gäller till exempel för många glasflaskor och plast- flaskor samt för ölfaten. Eller så går förpackningarna vidare till återvinning där de mals eller smälts ner och i många fall blir råvara för tillverkning av nya förpackningar. Det gäller till exempel många plastflaskor och

glasflaskor men också för aluminiumburkarna.

Nya tillverknings-, order- och logistiksystem har gjort sitt intåg på

Carlsberg. Det märks i hela produktions- och logistikkedjan. Ett genomgående tema är att vi minskar antalet artiklar och satsar på de som

efterfrågas av många konsumenter och därmed är lönsamma för oss.

Ett hantverk i modern tappning Produktion i siffror:

Carlsberg Sverige producerar årligen totalt ca 455 miljoner liter öl, vatten och läsk.

I Stockholm tillverkas ca 216 miljoner liter dryck per år fördelat på: öl 100 miljoner liter, vatten 28 miljoner liter och läsk 88 miljoner liter.

I Falkenberg tillverkas ca 179 miljoner liter dryck per år fördelat på: öl 129 miljoner liter, vatten 8 miljoner liter och läsk 42 miljoner liter.

Ramlösa, utanför Helsingborg, tillverkar bara naturligt mineralvatten.

Varje år fylls ca 100 miljoner flaskor och burkar vilket motsvarar ca 52 miljoner liter mineralvatten.

Logistik i siffror:

Mer än 90 procent av vår volym kör vi direkt från bryggerierna till våra slutkunder.

Vi är ett av Sveriges 10 största logistikbolag, alla kategorier. Våra chaufförer har gjort närmare en halv miljon kundbesök under år 2002 och logistikinsatsen motsvarar 1,3 miljoner

arbetstimmar per år fördelat på 750 anställda. Vi har distribuerat 900 000 ton varor och emballage under året. Den enskilda medarbetaren är fortfarande alltid den viktigaste länken i distributionen och produktionen av våra drycker. Men numera är också IT lösningar ett stöd som skapar ökad effektivitet. Material- och produktionsflödet genom hela företaget styrs och kontrolleras med hjälp av moderna logistiksystem. Målet är att ständigt förbättra

leveranssäkerheten och därmed lönsamheten. Minskade transport-, lager – och produktionskostnader ska hålla nere våra totalkostnader och vår kapitalbindning.

”One-touch”

Vi eftersträvar minsta möjliga omlastning eller extra hantering av varor mellan leverantör och kund, så kallad ”one-touch-filosofi”, för att öka effektiviteten. Ökad spårbarhet av varor är en annan viktig ingrediens. Dels för att kunna hitta varorna vid eventuella fel, dels för att öka leveranssäkerheten. Viktigt är också att minimera ledtiderna mellan order och leverans. Vi klarar oftast detta på 24 timmar.

Gigantiskt pussel

På några få år har till exempel våra säljares gamla orderblock ersatts av wap-telefoner, scanners och annan modern teknik. Våra utkörare har numera en handterminal på trucken.

Deras rutter optimeras med hjälp av den senaste tekniken. Och på lagret är det nya datasystem som talar om vilken dryck som ska plockas och var den finns. Det mesta går snabbare och effektivare. Färre människor tillverkar och distribuerar mer dryck än någonsin hos Carlsberg Sverige. Och vi fortsätter att förfina systemen som hjälper oss att lägga det jättelika pussel som krävs för att varje dag nå fram till våra kunder över hela landet. Produktionen samordnas successivt till färre platser. Ett led i detta är att produktionen i Göteborg avvecklades under 2002.

Flyttar fram gränserna

Vi strävar efter att hitta en balans mellan ökade krav från kunderna och det tekniskt möjliga i vår produktion. En ökad flexibilitet krävs av oss och vi flyttar ständigt fram gränserna. Våra stora tappningsmaskiner körs allt snabbare. Den mest avancerade av dem kan raskt ställas om från en dryck till en annan typ av dryck i annan förpackning. Många och korta omställningar i produktionen är en följd av den tekniska utvecklingen och marknadens krav på mångfald.

Något som ställer allt högre krav på kompetens, utrustning och tekniskt kunnande hos våra medarbetare. Samtidigt som allt fler arbetsmoment automatiseras.

Related documents