• No results found

4. CESTOVNÍ RUCH V OKRESE JI Č ÍN

4.3 Realizační předpoklady cestovního ruchu v okrese Jičín

4.3.4 Ubytovací služby v okrese Jičín

V okrese Jičín je v současnosti 74 ubytovacích zařízení. Prostorové rozmístění je však značně nerovnoměrné, situována jsou zejména do turisticky atraktivních oblastí Českého ráje a Podkrkonoší – na Jičínsko, Sobotecko, Novopacko a Hořicko. Převážnou část tvoří menší hotely a penziony (33), dále kempy (14), chatové osady a turistické ubytovny (16) a ostatní (11). Kromě toho jsou turistům k dispozici služby tzv. individuálních ubytovacích zařízení ve formě poskytnutí pokojů, celých chat, chalup či rodinných domků soukromými fyzickými osobami. Především tzv. druhé bydlení získává v posledních letech velmi na popularitě. Území okresu Jičín a i samotného Českého ráje je velmi vhodné pro chataření a chalupaření. Nákupu chat či chalup využívají v poslední době jak domácí, tak zahraniční turisté. Proto se počet zařízení (chat a chalup) neustále mění, a to zejména v letních sezónách.

www.czso.cz (vlastní úprava)

Komentář: Z této tabulky lze vyčíst, že okres Jičín, ačkoliv patří k velice atraktivním cílům CR, především územím Prachovských skal a Sobotecka, zaujímá v počtu hromadných ubytovacích zařízení mezi okresy Královehradeckého kraje předposlední místo. Je to dáno tím, že Český ráj se nenachází pouze v okrese Jičín, ale i v okresech Semily a Mladá Boleslav, které jsou zde také sledovány.

Hůře je na tom pouze okres Hradec Králové, který ačkoliv je centrem tohoto kraje, není pro turisty tak lákavý. Velice špatně je na to také okres Mladá Boleslav.

Nejlépe je na tom okres Trutnov a to s výrazným náskokem před ostatními. Je to dáno zejména jeho polohou. Na území okresu Trutnov se nachází nejnavštěvovanější české hory Krkonoše. Velice dobrá je také nabídka ubytování v okrese Semily. Na území tohoto okresu se nachází město Turnov, které je spolu z Jičínem nejdůležitějším centrem Českého ráje, ale jeho výbornou nabídku ubytovacích služeb velice zlepšují taktéž Krkonoše. V okrese Jičín, ale ani v žádném jiném sledovaném okrese, se není možno nechat ubytovat v pěti či čtyřhvězdičkovém hotelu. Nedostatek hotelů pro nejnáročnější a také nejbohatší účastníky CR je velkým problémem tohoto území. Tento problém má však celá ČR.

Dostatek nejkvalitnějších ubytovacích zařízení je pouze v Praze. Turisté mají možnost se ubytovávat především v penzionech a tříhvězdičkových hotelech.

K velmi častým místům, které turisté využívají k ubytování jsou kempy. V tomto ohledu je okres Jičín nadprůměrným. V okrese Jičín se nachází 14 kempů a

Tab. 9

Hromadná ubytovací zařízení CR podle kategorie a podle okresů k 31. 12. 2005

v tom

v tomto ohledu je nabídka tohoto území dostačující. Velice oblíbené je také již dříve zmiňované druhé bydlení.

Při sledování nabídky ubytovacích služeb není důležitý pouze počet hromadných ubytovacích zařízení, ale také jejich kapacita.

Tab. 10

Kapacity hromadných ubytovacích zařízení CR podle okresů k 31. 12. 2005

Kraj, okresy v okrese Jičín. Co se týká kapacity těchto ubytovacích zařízení, je nabídka tohoto okresu opět nedostačující. Velice pozoruhodným ukazatelem je průměrná cena za ubytování. Ačkoliv okres Jičín, hlavně díky Prachovským skalám a Sobotecku (tj.

Českému ráji) patří k nejčastějším turistickým cílům, je cena za ubytování nejnižší (230 Kč). Je to pravděpodobně dáno velkým množství kempů, jejichž ceny jsou jednotlivých částí Českého ráje. Je nutné porovnávat nabídku služeb v centrálních částech Českého ráje tj. Jičínska a Turnovska, s okrajovými částmi, tj. Semilsko, Jablonecko, a Mnichovohradištsko.

Tab.11

Ubytovací zařízení podle jednotlivých druhů na jednotlivých územích Českého ráje v roce 2006

Regiony Českého ráje Ubytovací zařízení celkem Hotely Kempy Motely Penziony Rekreační zařízení že právě Jičínsko je bezkonkurenčně nejlépe připravené poskytovat turistům služby spojené s ubytováním. Na Jičínsku se nachází nejvíce všech druhů hromadných ubytovacích zařízení. Zajímavý je především velký počet kempů. Z celkových 14 kempů na území Českého ráje je jich plných 10 na Jičínsku. Turnovsko, ačkoliv je také centrálním regionem není již tak dobře vybaveno ubytovacími zařízeními.

Pouze počet hotelů a také penzionů je ve srovnání s ostatními okrajovými částmi nadprůměrný. Ve srovnání s Jičínskem však Turnovsko v nabídce hromadných ubytovacích zařízení zaostává. Pokud vztáhneme počet ubytovacích zařízení na počet obyvatel žijících v těchto oblastech, zjistíme, že nejlépe je na tom opět Jičínsko. Na Jičínsku připadne na jedno ubytovací zařízení cca 1100 obyvatel.

S velkým odstupem za Jičínskem je Turnovsko s cca 1650 obyvateli na jedno ubytovací zařízení. Na poslední pozici je v tomto ukazateli Semilsko, kde na jedno ubytovací zařízení připadne 2250 obyvatel. Tato čísla potvrzují, že je velký rozdíl mezi centrálními a periferními oblastmi.

Graf. 6

Hromadná ubytovací zařízení v regionech Českého ráje

53

Komentář: Z grafu je jasně vidět, že nabídka hromadných ubytovacích zařízení na Jičínsku je jednoznačně největší. Je též vidět že Turnovsko, ačkoliv centrální region Českého ráje nemá příliš velkou nabídku ubytovacích zařízení. Je možné, že Jičínsko je pro turisty více vhodné pro ubytování a do Turnovského regionu pouze vyjíždějí na výlety. V ostatních regionech tj. na Mnichovohradištsku, Semilsku a Jablonecku je počet hromadných ubytovacích zařízení vzhledem k jejich menší důležitosti z pohledu Českého ráje zřejmě dostačující. Zcela jistě je však vhodné podporovat rozvoj těchto služeb v těchto periferních okrajích. Podpora CR v těchto regionech odlehčí centrálním regionům a také upozorní na zajímavosti regionů periferních.

Related documents