• No results found

Ulricehamns Stadshus AB

In document Ärendelista och handlingar (Page 55-58)

Belopp (mnkr) 2020

Tertial 2 2020

Budget 2019

Prognos resultat helår 0,7

Prognosticerad avvikelse gentemot budget 0,0

Väsentliga händelser

Inga väsentliga händelser att rapportera.

Ekonomisk analys

Resultatet till och med augusti är 0,6 mnkr vilket är 0,1 mnkr under budget. Prognosen för helår är enligt budget, +/-0.

NUAB

Prognos resultat helår 0,0

Prognosticerad avvikelse gentemot budget 0,0

Väsentliga händelser

Tertial 2 har påverkats stort av covid -19.

Under våren och sommaren har inga företagsbesök gjorts men under augusti har detta arbete återupptagits. Några branscher är hårt drabbade av pandemin, t.ex. leverantörer till fordonsindustrin och hotellbranschen.

Några intressenter har backat ur sina

avtalsförslag av industrimark på Rönnåsen och Hester. I augusti började intresset från nya intressenter komma tillbaka. Intresset för att bygga paddelhallar är extremt stort. Tyvärr har vi svårt att hitta lämpliga tomter/lokaler för paddelhallar.

Hemsändningsbidrag för landsbygdsbutikerna covid-19 är förlängt till sista augusti dock är det endast 2 butiker som erbjuder

hemsändning och nyttjar kommunens bidrag.

Ung Drive har ansvarat för feriearbetet i sommar. 10 ungdomar från Ulricehamn har deltagit.

I juli var det 39 474 besökare på Ulricehamns Turistbyrås hemsida, ett nytt rekord och över 80% fler besök än motsvarande tid förra året (21 693). Detta är dessutom den högsta siffran som mätts upp under en enskild månad.

Ekonomisk analys

Resultatet per 20-08-31 uppgår +1,0 mnkr.

Budget för helår är +/-0,0 mnkr, vilket även överensstämmer med prognosen trots att verksamheten har påverkats av covid-19. Lägre försäljning och bidrag men samtidigt minskade kostnader då projekt inte har gått att

genomföra. Bolaget har även fått projektmedel i form av bidrag från Ulricafonden som inte var budgeterat så därmed beräknas resultatet hamna i nivå med budget.

51

Prognos resultat helår -31,7

Prognosticerad avvikelse gentemot budget -31,8

Väsentliga händelser

Året började med en ovanligt mild vinter som följdes av en kall vår vilket medförde en delvis återhämtad försäljning av el och fjärrvärme.

I Vist mottagningsstation har två

transformatorer levererats under våren och installerats. Den ena används i vårt nät och den andra tas i drift under september.

Reningsverken i Hökerum och Älmestad har fått nya tak med solceller och skalskyddet för Vattenverket har förstärkts.

Utbyggnaden av fiber i området Tolken-Åsunden och "Norra Ulricehamn" pågår och samförläggs med det elnät som redan finns där. Installation av fjärrvärme till Hotellet på Lassalyckan är klart och flera projekt kommer under året. I avvaktan på nytt EMC pågår planering för en ny reservpanna.

Kommunens omfattande investeringsplaner med bland annat en satsning på asfaltarbete driver bolagets kostnader för sanering av va-nätet. Kommunens höga investeringstakt innebär också hårt tryck på vår verksamhet, inte minst på projekteringsavdelningen.

UEAB arbetar fortfarande med anpassat arbetssätt enligt direktiven från

Folkhälsomyndigheten för att minska smittspridningen av covid-19.

Ekonomisk analys

Mild vinter medförde lägre försäljning som trots en kall vår inte återhämtat sig. Den milda vintern har möjliggjort mer arbete i

anläggningsprojekten. Resultat för tertial 2 är 28,5 mnkr (23,4 mnkr) före

bokslutsdispositioner och skatt. Prognostiserat resultat efter skatt uppgår till -31,7 mnkr.

Underskottet hänförs till en bokföring- och skatteteknisk justering efter att bolaget bytte redovisningsprincip föregående år. För mer information se bokslutet från 2019.

Investeringarna uppgick till 60,8 Mnkr (71,2 Mnkr) med en prognos om 108,4 Mnkr.

Upplåningen ur kommunens internbank var under perioden i genomsnitt cirka 267 mnkr.

Soliditeten är 44% vilket också beräknas bestå för 2020.

52

Prognos resultat helår 21,6

Prognosticerad avvikelse gentemot budget 1,1

Väsentliga händelser

För att säkerställa bolagets egna lokalbehov har en byggnad uppförts med kontors- och verksamhetslokaler på Jönköpingsvägen 53 (Stadsgränsen 2). Inflyttning sker successivt under september och oktober 2020.

Renoveringsarbetet av fönster, dörrar, fasad och utemiljö pågår på Prästgårdsliden i Hökerum och kommer att vara färdigställt november 2020. Renovering av fasad på Karlslättsvägen 5 har påbörjats i augusti och beräknas vara färdigställt under innevarande år. Nya boknings- och passersystem har installerats i bolagets fastigheter på Nillas väg, vilket driftsättes i juni.

Ekonomisk analys

Bostadshyran höjdes med 2,2 % 2020-01-01 (budget 2,95%). Vakansgraden för bostäder är 1,2 % (budget 1%). Debitering för p-platser med övervakning införs successivt under 2020 för central- och kringorten. Vakansen för lokaler är fortsatt hög då flera servicelokaler är vakanta varav två större i Dalum. Posten övriga intäkter avser ersättning från hyresgäster, förvaltningsintäkter samt skatteåterbäring.

Driftkostnaderna beräknas öka med ca 3 % för fastighetsskötsel och administration.

Taxekostnaden beräknas öka för vatten 3 %, renhållning 5 %, el 2,52 % samt fjärrvärme 1,7 %.

Underhållet beräknas till 14 mnkr och avser bland annat underhåll fastigheter,

trygghetsskapande åtgärder och

energieffektivisering. Egen personal har beaktats under kostnadsslagen reparation och

underhåll.

Central administration beräknas högt även under 2020 för bland annat driftprogram och marknadsåtgärder.

Räntekostnaderna beräknas till en medelränta på 1 % varav kreditkostnaderna uppgår till 0,4 %. Bolaget budgeterade att lyfta ett nytt lån på 50 mnkr den 1 juli 2020 vilket beräknas ske först kvartal 3 2021 vid nybyggnation av 60 hyreslägenheter. Genomsnittligt lån under året beräknas till 250 mnkr (budget 279,2 mnkr) med en medelränta på 1%. Räntekostnaden beräknas därför vara 900 tkr lägre än budgeterat.

Utdelning har erhållits från Stubo Holding AB på 12 mnkr, tilläggsköpeskilling Kullen i Ulricehamn AB. Tilläggsköpeskillingen från försäljningen Grodparken AB på 6,5 mnkr har erlagts under augusti månad 2020 av köparen till säljaren Stubo Holding AB. Likviden har inkommit till Stubo AB och en skuld har därmed uppstått till Stubo Holding AB.

Skulden regleras efter beslut om utdelning vid Stubo Holding AB nästa års bolagsstämma.

Soliditeten för perioden är 33,5 % och belåningsgraden är 65,1 %.

In document Ärendelista och handlingar (Page 55-58)