• No results found

3. Den planerade järnvägens lokalisering och utformning med motiv

3.5 Underhåll, räddning och utrymning

3.5.1 Utformning med motiv

Västlänken ska erbjuda en säker resa för trafikan-terna. Om en olycka skulle inträffa ska utrymning och insats kunna ske snabbt och effektivt. Det ska även vara möjligt att genomföra ett effektivt och säkert underhållsarbete av järnvägsanläggning-en och tunnlarna.

Om brand uppstår i ett tåg ska tåget i första hand köras till närmsta station eller ut ur tunneln

Servicetunnel

Servicetunnlarna används liksom serviceschakten för utrymning, räddningsinsats samt för service och underhåll av installationer, spår och tunnlar. Det är möjligt att via tunnelmynningarna köra med fordon i servicetunnlarna.

Under byggskedet används alla servicetunnlar förutom servicetunnel Kungshöjd som arbetstunnlar, bland annat för uttransport av de massor som uppkommer under tunnelbygget. Lokaliseringen av tunnelmynningarna till servicetunnlarna har tagit hänsyn till närhet av bland annat bostäder, skolor och parker för att minska den negativa påverkan på omgiv-ningen när de används som arbetstunnlar under byggskedet. Uttransport av massor från tunnelbygget och intransport av byggmaterial i spårtunneln genererar mycket tung trafik under delar av byggske-det, med buller och trafikstörningar som följd.

Mellan Station Haga och Station Korsvägen samt

mellan Örgryte och E6/E20 vid Almedal ligger servicetunneln parallellt utmed spårtunneln. Service-tunneln förläggs på cirka tio meters avstånd från spårtunneln. Servicetunneln är cirka sex meter bred och åtta meter hög. Servicetunneln och spårtunneln binds samman med tvärtunnlar som i genomsnitt placeras med ett avstånd på 300-400 meter. Tvär-tunnlarna förses med brandsluss som i kombination med övertrycksventilation av servicetunneln förhindrar brandrök att tränga in i servicetunnlarna.

I anslutning till servicetunneln finns utrymmen för järnvägstekniska installationer såsom signalanläggning och kraftförsörjning samt ventilation och avvattning.

Säker plats

Plats där utrymmande personer och personal från räddningstjänst under säkra förhållanden ska kunna vistas upp till 120 minuter (två timmar).

figur 3.29. Principiell utformning av parallell servicetunnel. Spårtunneln och servicetunneln förbinds med en tvärtunnel.

Servicetunneln används för service- och underhållsarbeten av järnvägsanläggningen, men även för utrymning och för räddningstjänstens insats.

44 Västlänken Järnvägsplan, 1 december 2014 rev 2015-08-17 - 3. Den planerade järnvägens lokalisering och utformning med motiv

för att utrymmas. Utrymning vid station beskrivs närmare under kapitlen för respektive station, 3.10 Utformning Station Centralen, 3.11 Utform-ning Station Haga och 3.12 UtformUtform-ning Station Korsvägen.

Utrymning ska även kunna ske i spårtunneln om tåget inte kan köra vidare i en nödsituation.

Avståndet mellan tvärtunnlarna som utgör ut-rymningsvägar är i genomsnitt 310 meter och maximalt 400 meter. Utmed Västlänken finns tre serviceschakt och sju servicetunnlar som ger åt-komst till tunnelns alla avsnitt. Serviceschakten och tre av servicetunnlarna är lokaliserade mel-lan tunnelmynningen vid Gullberg och Station Haga. Mellan Station Haga och Station Korsvägen samt mellan Örgryte och E6/E20 vid Almedal lö-per en parallell servicetunnel utmed spårtunneln.

Spårtunneln och de parallella servicetunnlarna förbinds med markytan via fyra servicetunnlar.

Underhåll, räddning och utrymning skansen Lejonet – Station Centralen

För att uppfylla utrymningskraven går det att ut-rymma tunneln via tunnelmynningen vid Gullberg samt via två serviceschakt mellan Gullberg och Station Centralen, benämnda serviceschakt Gull-bergsvassgatan och serviceschakt Kruthusgatan.

Serviceschaktens placering framgår av figur 3.30.

Placeringen av serviceschakten har styrts av kravet på maximalt avstånd mellan utrymnings-vägarna, men hänsyn har också tagits till gäl-lande detaljplaner och tekniska förutsättningar, exempelvis underjordiska ledningar. Utifrån gällande krav placeras serviceschakt Gullbergs-vassgatan norr om Kruthusgatan cirka 250 meter väster om skansen Lejonet. Serviceschakt Krut-husgatan placeras norr om KrutKrut-husgatan väster om kombiterminalen. Serviceschakten mynnar ut i en byggnad i markplan.

I spårtunneln finns en hårdgjord och förhöjd gångbana längs tunnelväggen på båda sidor om spåren som används vid underhållsarbete av järnvägsanläggningen, men också i händelse av utrymning av tåg i tunneln.

Från tunneldelen närmast Station Centralen sker utrymning till stationens plattform och vi-dare till säker plats via stationens uppgångar.

Underhåll, räddning och utrymning Station Centralen – Station Haga

Mellan Station Centralen och Station Haga finns ett serviceschakt och tre tunnelmynningar till servicetunnlar. Servicetunnlarna och servi-ceschaktet finns illustrerat i figur 3.31.

figur 3.30. Två serviceschakt placeras mellan Gullberg och Station Centralen.

Skansen Lejonet Burggrevegatan

Kruthusg atan Bergslagsgatan

rten Krakowgatan Partihandelsgatan

Gullbergsvassgatan

Serviceschakt

Omläggning/ny gång- och cykelväg Omläggning gata

Betongtråg Bergtunnel Betongtunnel

0

±

100 m

45 3. Den planerade järnvägens lokalisering och utformning med motiv - Västlänken Järnvägsplan, 1 december 2014 rev 2015-08-17

figur 3.31. Ett serviceschakt och tre servicetunnlar byggs mellan Station Centralen och Station Haga.

En byggnad för serviceschakt Sankt Eriksgatan uppförs mellan Sankt Eriksgatan och Götaleden.

Placeringen är anpassad till befintliga anlägg-ningar såsom Götaleden och ledanlägg-ningar i marken.

Serviceschaktet är placerat 400 meter från Sta-tion Centralens plattformsände.

Servicetunnlarna mynnar ut vid Kvarnberget (servicetunnel Kvarnberget), Stora Badhusgatan (servicetunnel Otterhällan) och vid Rosenlunds-gatan (servicetunnel Kungshöjd). Tunnelmyn-ningarna till servicetunnlar Kvarnberget och Otterhällan görs i befintliga berganläggningar, Kvarnbergets berganläggning och Götatunnelns servicetunnel. Tunnelmynningen till service-tunnel Kungshöjd görs i ett nytt service-tunnelpåslag i en bergvägg vid Rosenlundsgatan 8.

Vid servicetunnel Otterhällan finns goda möj-ligheter att tillfälligt använda en del av närlig-gande parkeringsytor som etableringsytor under byggtiden och tunnelmynningen till servicetneln ligger på ett kort avstånd till E45, vilket un-derlättar masstransporter under byggtiden.

Underhåll, räddning och utrymning Station Haga – Station Korsvägen

Utmed sträckan mellan Station Haga och Sta-tion Korsvägen finns en parallell servicetunnel

på spårtunnelns södra sida. Från spårtunneln går tvärtunnlar till servicetunneln som används vid utrymning och för räddningstjänstens insats. Ser-vicetunneln är övertrycksatt med fläktar som för-hindrar brandgaser att tränga in från spårtunneln.

Det finns två tunnelmynningar till servicetun-neln, via servicetunnel Haga och servicetunnel Korsvägen, vilket ger stora fördelar under byggti-den och möjliggör att spårtunneln och bergrum-men för stationerna anläggs samtidigt. Service-tunnlarnas lägen framgår i figur 3.32.

Servicetunnel Haga är cirka 950 meter lång och mynnar ut söder om Psykologiska insti-tutionen vid Linnéplatsen. Tunnelmynningen placeras vid en befintlig parkeringsyta som tas i anspråk under byggtiden, och används under driftskedet vid eventuell utrymning och som an-greppsväg av räddningstjänsten. Läget är inte i direkt närhet till några bostäder som riskerar att störas av byggtrafiken under byggskedet.

Tunnelmynningen till servicetunnel Korsvä-gen ligger norr om Chalmerstunnelns mynning för spårvägen. Tunnelmynningen till service-tunneln ligger vid Södra vägen och ger bra för-utsättningar för byggtrafiken under byggskedet med korta avstånd till större trafikleder. Därtill finns tillgängliga ytor på motsatt sida av Södra

46 Västlänken Järnvägsplan, 1 december 2014 rev 2015-08-17 - 3. Den planerade järnvägens lokalisering och utformning med motiv

figur 3.33. En parallell servicetunnel förläggs öster om spårtunneln mellan Station Korsvägen och Almedal. Två servicetunnlar förbinder spårtunneln med markytan.

figur 3.32. Mellan Station Haga och Station Korsvägen förläggs en servicetunnel söder om spårtunneln som förbinds med spårtunneln med tvärtunnlar. Infart från markytan till servicetunneln sker via servicetunnel Haga och servicetunnel Korsvägen.

47 3. Den planerade järnvägens lokalisering och utformning med motiv - Västlänken Järnvägsplan, 1 december 2014 rev 2015-08-17

vägen för tillfälliga etableringsytor under bygg-tiden. Placeringen är fördelaktig ur bergteknisk synpunkt med ett brant bergparti som förenklar byggandet av tunneln.

Underhåll, räddning och utrymning Station Korsvägen – Almedal

Servicetunnel Liseberget förbinder spårtunneln med markytan och mynnar ut vid en parkerings-plats intill Universeum i nära anslutning till Söd-ra vägen. Lokaliseringen har valts eftersom den har god tillgång till ytor som kan användas under byggskedet och har nära anslutningar till större vägar.

Från spårtunnelns passage av Gårdatunneln vid Örgryte och fram till E6/E20 vid Almedal går en servicetunnel utmed den östra sidan av spårtun-neln. Principen för servicetunneln är samma som i servicetunneln mellan Station Haga och Station Korsvägen, med tvärtunnlar mellan spårtunneln och servicetunneln som används vid utrymning och för räddningstjänstens insats. Servicetun-neln är övertrycksatt med fläktar som förhindrar brandgas att tränga in från spårtunneln.

Den parallella servicetunneln mellan Örgryte och Almedal förbinds med markytan via service-tunnel Skår som mynnar ut vid en parkeringsyta vid Sankt Sigfridsgatan i Skår. Tunnelmynningen anläggs vid en befintlig parkeringsyta intill en kon-torsbyggnad. Parkeringsytan kan användas som en tillfällig etableringsyta under byggskedet. Under driftskedet krävs en uppställningsyta för rädd-ningstjänsten i anslutning till tunnelmynningen som används vid utrymning och räddningstjäns-tens insats. Tunnelmynningen ligger lättillgängligt i nära anslutning till E6/E20. De tre servicetunn-larna Liseberget, Korsvägen och Skår samt den pa-rallella servicetunneln framgår på figur 3.33.

3.5.2 Bortvalda alternativ med motiv

Parallell servicetunnel utmed hela spårtunneln En parallell servicetunnel längs hela Västlän-kens spårtunnel var en utgångspunkt i järnvägs-utredningen och tog hänsyn till räddnings- och utrymningskrav samt krav på tillgänglighet för service. Fortsatta studier visade att det är möj-ligt att uppfylla samma krav och funktioner med servicetunnlar tillsammans med serviceschakt.

En parallell servicetunnel utmed hela spårtun-neln har valts bort eftersom den medför stora markintrång vid Gullbergsvass och Liseberg och kommer i konflikt med befästningsverken vid

Kvarnberget, men också då den har en högre an-läggningskostnad.

Serviceschakt vid Sankt Eriksgatan

Området vid Sankt Eriksgatan är en komplex stadsmiljö med få ytor som lämpar sig för place-ring av serviceschakt. Lämpliga platser för ett ser-viceschakt studerades utifrån krav på avstånd till utrymningsväg i tunneln, liksom krav på tillgäng-lig yta vid serviceschaktens entré. Flera alterna-tiva placeringar har studerats, men valts bort på grund av att de kommer i konflikt med befintliga anläggningar eller planerad infrastruktur.

Ett alternativ som har studerats är att placera ett serviceschakt i anslutning till Götatunnelns driftutrymme. Alternativet har valts bort då det kommer i konflikt med Götatunneln.

Ett alternativ med placering av ett servi-ceschakt norr om cirkulationsplatsen vid Östra Hamngatan har studerats. Alternativet innebär att den byggnad som uppförs skymmer siktlinjen från Östra Hamngatan till Lilla Bommen. Place-ringen innebär även en potentiell konflikt med den nya Hisingsbron.

figur 3.34. Bortvalda alternativ för serviceschakt mellan Station Centralen och Station Haga.

Korridor med tillåtlighet

48 Västlänken Järnvägsplan, 1 december 2014 rev 2015-08-17 - 3. Den planerade järnvägens lokalisering och utformning med motiv

figur 3.35. Bortvalda placeringar av tunnelmynningar till servicetunnel mellan Station Haga och Station Korsvägen.

En placering av ett serviceschakt vid korsningen mellan Smedjegatan och Sankt Erikgatan har valts bort eftersom omgivningen består av en känslig kulturmiljö med flera kulturhistoriskt intressanta byggnader. Tillgänglig yta i det utpe-kade läget är dessutom för liten för att rymma ett schakt. De bortvalda lägena för serviceschaktet samt valt läge illustreras i figur 3.34.

Servicetunnlar mellan Station Haga och Station Korsvägen

Fem alternativa lokaliseringar av tunnelmyn-ningen till servicetunnel Haga har studerats, se figur 3.35. I området studerades de bergslänter som lämpade sig för en tunnelmynning till en servicetunnel. Slänterna ligger alla relativt nära större gator som underlättar transporter under

Korridor med tillåtlighet Västlänken

Bortvalda alternativ Valda alternativ

Muraregatan

Lilla Samskolan

Nedre Fogelbergsgatan

Folke Bernadottes gata

0 50 100 m

Bortvalda lägen för påslag till servicetunnlar

Bortvalda alternativ Valda alternativ Västlänken

Korridor med tillåtlighet

Bortvalda lägen för påslag, servicetunnlar

49 3. Den planerade järnvägens lokalisering och utformning med motiv - Västlänken Järnvägsplan, 1 december 2014 rev 2015-08-17

figur 3.36. Bortvalda sträckningar av servicetunnel mellan spårtunneln och tunnelmynningen vid Linnéplatsen. Av de fyra föreslagna dragningarna har tre valts bort, 1 A-C. 1D är den lösning som valts.

byggtiden. Däremot ligger samtliga lokalisering-ar nära störningskänsliga bostäder och plokalisering-arkom- parkom-råden som kan störas av buller och vibrationer från transporter under byggskedet.

En tunnelmynning vid Lilla Samskolan stude-rades, men på grund av dess närhet till en

grund-skola och att området utgörs av en park har alter-nativet valts bort.

En tunnelmynning vid Folke Bernadottes gata har valts bort med hänsyn till kringliggande be-byggelse. Liksom i alternativet ovan är placering-en olämplig med hänsyn till störningar från dplacering-en

50 Västlänken Järnvägsplan, 1 december 2014 rev 2015-08-17 - 3. Den planerade järnvägens lokalisering och utformning med motiv

omfattande byggtrafiken under byggskedet.

Tunnelmynning vid Nedre Fogelbergsgatan har valts bort av utrymmesskäl då det är trångt mellan befintliga hus och det är svårt att inrym-ma påslaget samt de ytor som behövs i anslutning till tunnelpåslaget i bygg- och driftskede.

En tunnelmynning vid Muraregatan är för-delaktig i hänseende till avstånd till större gator.

Tunnelmynningen hade även kunnat placeras intill en befintlig tunnelmynning till en under-jordisk anläggning. Lokaliseringen valdes bort eftersom tunnelmynningen hamnade nära bo-städer som riskerar störas under byggtiden och ledde till intrång i ett grönområde.

Vid Linnéplatsen söder om valt alternativ och närmare Annedalsmotet finns en bergslänt där det är möjligt att bygga en tunnelmynning. Al-ternativen har valts bort eftersom tillgänglig yta i anslutning till påslaget som krävs under byggske-det, men även vid eventuell utrymning i driftske-det, är begränsad. Tunneln skulle dessutom bli något längre än valt alternativ med ökade an-läggningskostnader som följd. Lokaliseringen ger även intrång i ett befintligt naturområde.

Flera alternativa dragningar av servicetun-neln till påslaget vid Linnéplatsen har studerats,

figur 3.37. Bortvalda placeringar av tunnelmynningar för servicetunnel vid Station Korsvägen.

se figur 3.36 Av de studerade alternativen har tre valts bort, dels beroende på att de passerar för nära en befintlig underjordisk anläggning och att flera av alternativen innebär en längre tunnel, vilket innebär högre anläggningskostnader.

Servicetunnlar vid Station Korsvägen

För en tunnelmynning till servicetunnel Korsvä-gen har lämpliga bergslänter i området identifie-rats och studeidentifie-rats. Lägen i närhet till större gator som underlättar transporter under byggskedet har prioriterats.

En placering av tunnelmynning till service-tunneln vid Carlandersplatsen kommer i konflikt med planerade bostäder.

En tunnelmynning vid Lennart Torstenssons gata har valts bort eftersom den då ligger i Ren-strömsparken. Utöver tunnelmynningens fysiska intrång hade störningar i form av buller och vi-brationer uppkommit i samband med masstran-sporterna under byggtiden, vilket hade påverkat rekreationsvärdet i parken under en längre tid.

En placering av tunnelmynning vid Korsvägen har valts bort då den kommer för nära jordschak-ten för Station Korsvägen. Tunnelmynningen läggs dessutom i parkmiljö.

Korridor med tillåtlighet Västlänken

Bortvalda alternativ Valda alternativ

Korsvägen

Carlandersplatsen Hvitfeldska (Molinsgatan)

Lennart Torstenssons gata Hvitfeldska (Viktor Rydbergsgatan)

0 50 100 m Bortvalda lägen för påslag

till servicetunnlar

Bortvalda alternativ Valda alternativ Västlänken

Korridor med tillåtlighet

Bortvalda lägen för påslag, servicetunnlar

51 3. Den planerade järnvägens lokalisering och utformning med motiv - Västlänken Järnvägsplan, 1 december 2014 rev 2015-08-17

figur 3.38. Bortvalda placeringar av tunnelmynningar till servicetunnel vid Skår och Almedal.

Två tunnelmynningar vid Hvitfeldtska skolan har valts bort då placeringen är för långt ifrån Station Korsvägen och dessutom påverkar en parkmiljö. Det långa avståndet till Station Kors-vägen innebär en längre tunnel som medför hö-gre anläggningskostnader.

De bortvalda lägena samt valda lägen illustre-ras i figur 3.37.

Servicetunnel vid Örgryte – Almedal

Mellan Topeliusgatan och Karlfeldtsgatan finns en bergslänt där det är möjligt att anlägga en tun-nelmynning till en servicetunnel, med närhet till Sankt Sigfridsgatan och E6/E20. Lokaliseringen har dock valts bort på grund av dess närhet till flera bostadshus som riskerar att störas av bygg-trafiken under byggskedet.

Ett alternativ studerades intill samma parke-ringsplats som där valt alternativ ligger, men vid en annan bergslänt. Vid parkeringsplatsen lig-ger ett naturområde med högt naturvärde och oavsett var tunnelmynningen placeras påverkas naturområdet negativt. Det som bidrar till att al-ternativet har valts bort är att läget även påverkar en fornlämning.

Som ett alternativ till att anlägga en separat ser-vicetunnel, vilken under byggskedet används för uttransport av massor, har möjligheten att använda spårtunnelmynningen i Almedal stu-derats. Att använda spårtunnelmynningen inne-bär främst begränsningar och problem under byggskedet. Om tunnelmynningen används vid tunneldrivningen kan drivningen endast ske från en front, istället för på två fronter som är fal-let om en servicetunnel anläggs. Transporterna av massor ut från tunnelmynningen hade även påverkat trafiken på E6/E20 och riksväg 40. De bortvalda alternativen samt valt läge framgår av figur 3.38.

Korridor med tillåtlighet Västlänken

Bortvalda alternativ Valda alternativ

Tunnelpåslag Skår

Tunnelpåslag Almedal Topeliusgatan / Karlfeldsgatan

0 50 100 m

Bortvalt läge för påslag till servicetunnlar

Bortvalt alternativ Valda alternativ Västlänken

Korridor med tillåtlighet

Bortvalda lägen för påslag, servicetunnlar

52 Västlänken Järnvägsplan, 1 december 2014 rev 2015-08-17 - 3. Den planerade järnvägens lokalisering och utformning med motiv

Related documents