• No results found

För att besvara rapportens andra frågeställning genomfördes intervjuer med svenska standardsystemstillverkare. Syftet med intervjuerna är att kvalitativt undersöka hur marknadsinriktade systemtillverkare tillämpar RE i praktiken.

6.1.1 Förberedelser av intervjuer

Avsikten med intervjuerna var att undersöka hur marknadsinriktade systemtillverkare arbetar då de fastställer den funktionalitet som ska realiseras i standardsystemet. Det var därför inte nödvändigt att de tillfrågade företagen arbetade efter någon specifik RE-metod. Det grundläggande kriteriet var istället att företagen utvecklar någon form av standardsystem som vänder sig till flera potentiella kunder och användare. Lämpliga respondenter på företagen var tvungna att ha en övergripande bild av arbetet med att identifiera krav ifrån kund tills dess att urvalet av de identifierade kraven dokumenterats i kravspecifikationen.

För att hitta lämpliga respondenter och företag utnyttjades framförallt Internet där sökningar gjordes på ”standardsystem” tillsammans med ”tillverkare” och ”utvecklare”. Förvånansvärt många lämpliga företag hittades på detta sätt. Även platsannonser i tidningar undersöktes, men detta gav inte lika tillfredställande resultat som sökningarna på Internet. Lämpliga respondenter kontaktas via e-post eller telefon där syftet med rapporten och undersökningen presenterades. Respondenterna informerades även om att materialet skulle behandlas konfidentiellt. Om intresse uppstod hos de tillfrågade respondenterna bestämdes tid och datum för intervju. Målet var att i första hand utföra besöksintervjuer. För att detta skulle vara praktiskt möjligt behövde företagen vara belägna i Skövde med omnejd. De företag som visade intresse var dock belägna i Stockholmsområdet vilket försvårade genomförandet av besöksintervjuer. Då resurserna för undersökningen var små och de intresserade företagen hade svårt att avsätta tid togs istället beslut om telefonintervjuer eftersom detta passade båda parter bäst.

Endast ett fåtal av de kontaktade respondenterna hade möjlighet att ställa upp på intervjuundersökningen. En del ansåg sig inte ha tid medan andra inte svarade på de mail som skickades till dem. Bland de cirka tio respondenter som kontaktades var det enbart tre stycken som ställde upp. Trots att detta inte kan betraktas som representativt är det ändå möjligt att bilda sig en uppfattning om hur marknadsinriktade systemtillverkare arbetar med RE i praktiken. Det är även möjligt att jämföra detta med den forskning som bedrivits inom området fram till idag.

Det framgår av respondenternas hemsidor att deras verksamheter är av varierande storlek, där vissa utav dem även har internationella anknytningar. Samtliga av de tillfrågade respondenterna utvecklar standardiserade affärssystem mot olika typer av marknader.

6 Den marknadsinriktade RE-processen i praktiken

6.1.2 Intervjufrågornas utformning

Då avsikten med intervjuundersökningen var att få en uppfattning om hur marknadsinriktade systemtillverkare arbetar då de fastställer de egenskaper som ska mötas av standardsystemet efterfrågades ett kvalitativt material. Därmed utformades ostrukturerade frågor så att respondenterna lättare skulle kunna diskutera fritt kring ämnet. Både inledande frågor och huvudfrågor utformades och dessa redovisas i bilaga 1.

De inledande frågorna var tänkta att ge respondenten en möjlighet att redogöra för sin position på företaget samt sin roll i systemutvecklingsprocessen. En övergripande bild över kravhanteringsarbetet efterfrågades också då detta underlättar förståelsen för deras arbete som helhet. Inledande frågor av denna typ ökar motivationen och viljan att besvara de resterande frågorna, anser Patel och Davidsson (1994).

Syftet med huvudfrågorna var ett erhålla tillräcklig information för besvarandet av rapportens andra frågeställning. Huvudfrågorna delades in efter de aktiviteter, som utifrån litteraturstudien, kan betraktas som centrala och kännetecknande för den marknadsinriktade RE-processen. Detta för att lättare kunna relatera respondentens redogörelser till det material som litteraturstudien resulterade i och dra slutsatser av detta. Respondenten behövde således inte ha någon kunskap om den marknads- inriktade RE-processen och dess aktiviteter.

6.1.3 Genomförande av intervjuer

Respondenterna erhöll, vid samtliga intervjutillfällen, frågorna i förväg för att bättre kunna förbereda sig inför intervjun. Då besöksintervjuer inte ansågs som praktiskt genomförbara utfördes istället telefonintervjuer. Den stora nackdelen med telefonintervjuer är att de ofta måste begränsas tidsmässigt för att upprätthålla respondentens intresse och motivation. Det är även svårare att skapa en öppen diskussion vid telefonintervjuer eftersom intervjuaren inte har direkt kontakt med respondenten (se kapitel 4.3). Efter medgivelse från respondenten användes bandspelare för att dokumentera samtalen. Detta reducerar risken för att relevant information inte ska uppfattas då ostrukturerade frågor kan resultera i långa utläggningar. Vid besöksintervjuer hade användandet av bandspelare kunnat betraktas som hämmande, men vid telefonintervjuer påminns inte respondenten om bandspelarens fysiska närvaro och samtalet borde därför inte påverkas i samma utsträckning.

Intervjuerna började med att de inledande frågorna ställdes för att sedan komma in på huvudfrågorna. Frågorna ställdes inte alltid i samma ordning då vissa av frågorna ibland besvarades tidigare under intervjun. Intervjusvaren redovisas dock i den ordning som frågorna var tänkta att ställas (se bilaga 2 till 4). Följdfrågor ställdes under diskussionens gång för att eliminera eventuella tveksamheter. Dessa följdfrågor redovisas inte i bilaga 1 då utformningen av dessa helt berodde på hur samtalen utvecklades. Intervjun avslutades med att respondenten fick fritt utrymme att reflektera över saker som inte diskuterats under intervjun, men som respondenten ändå uppfattade som relevanta inom ämnet.