• No results found

Forskare som studerat pujan och dess struktur och alla har uppmärksammat att dessa har en ganska fixerad struktur.25 De olika handlingsmomenten återkommer från studie till studie. Uppsatsens undersökning stämmer i många fall in på den gemensamma stomme som man kan finna. Dessutom har det funnits stora likheter mellan de kvinnor som intervjuats under fältarbetet. Visst förekommer vissa skillnader även här, men det är likheterna som överväger. Tabell 3: De olika steg, upacaras som kvinnorna i undersökningsgruppen utför under morgonpujan

Hälsar solen Ringer i klocka Rengör/badar murtin Ger tikka/sindur till murtin Ger blommor till murtin Ger prasad Utför arti Tillverkar murtis av Gangeslera Laxmi ● ● ● ● ● ● Dulari ● ● ● ● ● ● ● Anjali ● ● ● ● ● ● Shail ● ● ● ● ● ● Asha26 Rani ● ● 27 Prabha ● ● ● ● ● ● Lajjawati ● ● ● ● ● ● Badaihi ● ● ● ● ● ● Kusumleta ● ● 28 Swati ● ● ● ● ● ●

Den typiska morgonpujan hos de kvinnor som ingår i denna undersökning kan sägas bestå av följande steg, upacaras:

1. Väcker guds uppmärksamhet, eller väcker gud efter nattens sömn genom att ringa i en klocka

2. Ger gud ett bad

3. Dekorerar gud med tikka eller sindur av chandan eller roli 4. Ger gud blommor

5. Erbjuder gud mat

6. Arti utförs och under denna sägs en bön av något slag (varierar mellan artibön, sloka och chalisa)

25 Se kapitel 1.7.1. Vad är en puja?

26 Vanligen hinner Asha Rani bara med de här två stegen. Har hon mer tid utför hon en lite utförligare puja. 27 Asha Rani utför oftast vad hon kallar för en “mental arti”, d.v.s. hon tänder inte någon lampa, utan föreställer sig att hon utför en arti.

28 Rengöringen av murtin utförs av Lajjawatis man, som har huvudansvaret för de religiösa handlingarna i hennes hushåll.

De här sex stegen utgör de absolut vanligaste och utförs av alla kvinnorna i undersökningsgruppen. Asha Rani hinner ju för det mesta inte med att genomföra alla de olika stegen, då hon måste till sitt jobb. För det mesta begränsar hon sig till att genomföra en ”mental arti”, men när hon har tid går hon igenom alla de sex stegen, med undantag för att ge mat till gud, istället ser hennes svärmor till att det steget utförs.

Förutom de här sex grundstegen finns det även här vissa avvikelser, vilket inte är konstigt då det handlar om tio olika kvinnor med olika bakgrund och olika hemförhållanden. De undantag som kan nämnas är:

Vissa av kvinnorna säger ytterligare böner utöver de som de säger under artin. Anjali och Lajjawati läser en bön innan de utför artin, Shail läser en bön efter artin och Badaihi läser en bön när hon är klar med dekorationen av guden. Badaihi och Dulari lägger till ett steg när det gäller dekorationen av deras gudar, då de varje dag byter kläder på gudarna. Swati tillverkar varje morgon sina egna murtis av Gangeslera och avslutar sin puja med att sänka ner gudomarna i Ganga.

Trots dessa skillnader går det att urskönja ett tydligt handlingsmönster och gemensam struktur, det är de sex punkter som har angivits här ovan. De kan sägas utgöra kärnan i den morgonpuja som utförs dagligen av kvinnorna i undersökningsgruppen.

Tabell 4: De olika steg, upacaras, som kvinnorna i undersökningsgruppen utför under kvällspujan29

Ringer i klocka Rengör/badar murtin Ger tikka/sindur till murtin Ger blommor till murtin

Ger prasad Utför arti

Laxmi ● ● Dulari ● ● Shail ● Prabha ● ● Lajjawati ● Badaihi ● ● ● ● ● ●

Även när det gäller kvällspujan går det att se att de flesta utgår från en gemensam stomme. Fyra av kvinnorna utför inte någon kvällspuja. Bland de övriga 6 är det dock 2 olika steg som upprepas av alla under kvällens puja och dessa är:

1. Erbjuda guden mat

2. Arti, under artin ber kvinnorna olika böner

29 Fyra av kvinnorna i undersökningsgruppen utför ingen puja på kvällen. I tabell 4 återfinns därför bara de sex kvinnor som genomför kvällspuja varje kväll.

Kvällspujan är alltså betydligt mindre än den som utförs på morgonen. På kvällen kan man väl egentligen säga att det mest rör sig om arti. Eck skriver att arti är ett väldigt viktigt steg i en puja. Hon skriver att ordet arti har blivit ett vanligt namn för de dagliga ritualer som hinduer utför för att hedra gud och hon menar att ordet i många fall helt ersatt ordet puja.30 I

det här fallet kan jag inte hålla med om detta påstående. Under morgonens puja är det helt klart så att kvinnorna i undersökningsgruppen ser arti som ett integrerat steg i pujan. Under kvällen utför de i stort sett bara arti men de kallar fortfarande det de gör för puja, även här ses alltså artin som ett steg i pujan.

Anledningen till att den puja som utförs på kvällen är mindre är framför allt, enligt de svar jag fått, att det helt enkelt är mindre saker som behöver utföras på kvällen. På kvällen är gud redan badad och färdigdekorerad och det finns ingen anledning att göra det igen. Dessutom har kvinnorna själva mer att göra kvällstid och har inte lika mycket tid att avvara som de har under morgonen. Det förekommer färre skillnader mellan de olika kvinnornas tillvägagångssätt under kvällspujan än under morgonpujan. Det är egentligen bara Badaihi som skiljer sig från de övriga, då hon utför en ”fullskalig” puja även på kvällen, det vill säga att hon utför alla de upacaras som hon utför under morgonens puja.

Det är ju tydligt här att det finns stora likheter i hur de olika kvinnorna i undersökningsgruppen utför sina pujor. Det är ju inte bara hos kvinnorna sinsemellan som man kan hitta likheter. Genom att titta tillbaka på de redogörelser som redovisats hos Tachikawa, Hino och Deodhar31, hos Klostermeier32, hos Jacobsen33 och hos MacKenzie Pearson34, hittar jag även där tydliga likheter mellan de olika författarnas redogörelser och undersökningsgruppens redogörelser. Den hinduiska pujan verkar bestå av en gemensam stomme. En struktur som har förts vidare från generation till generation. Visst förekommer skillnader, men stommen är densamma hos både lekmän, som i min undersökning, och hos utbildade tempelpräster, pujaris, som det skrivs om i Puja & Samskara.

Fastän flera av kvinnorna i undersökningsgruppen utför en puja som influerats av både deras egna föräldrar och deras svärföräldrar och trots att kvinnorna kommer från olika platser är det är skillnaderna i utförande inte är särskilt stora dem emellan. De har alla ungefär samma sätt

30 Darsan – Seeing the Divine Image in India, s. 47f 31 Puja & Samskara, s. 5ff

32 A Survey of Hinduism, s. 155f

33 Hinduismen – Historia, tradition, mångfald, s.304

att utföra pujan på. Trots att deras pujor är en blandning av olika familjers traditioner är resultatet av den blandningen slående lika hos kvinnorna i undersökningsgruppen.

Just det här med att strukturen överförts från generation till generation diskuteras lite närmare i nästa kapitel som handlar om traditionsförmedling.

Related documents