• No results found

Kommunen ansvarar för att meddela utföraren när för uppdraget relevanta rutiner fastställs eller uppdateras.

Utföraren ska då ta fram nya rutiner/uppdatera sina befintliga rutiner för uppdraget så att de överensstämmer med kommunens rutiner samt skicka dessa rutiner till kommunens kontaktperson.

7.1 Syfte och mål

Syftet och målet med insatserna för brukaren är att underlätta den dagliga livsföringen och möjliggöra kvarboende i ordinärt boende.

Brukaren ska kunna uppleva trygghet med den personal och de insatser som utförs. Brukaren ska kunna lita på att hans eller hennes behov av service, vård och omsorg blir tillgodosedda. En viktig förutsättning för att brukaren ska kunna uppleva trygghet är kontinuitet när det gäller service, vård och omsorg.

7.2 Lagar, förordningar och föreskrifter

Utföraren ska vara förtrogen med och ansvara för att uppdraget utförs i enlighet med de mål och riktlinjer som följer av socialtjänstlagen, hälso- och sjukvårdslagen, patientsäkerhetslagen, arbetsmiljölagen samt alla andra vid varje tillfälle tillämpliga lagar och förordningar. Vidare ska verksamheten bedrivas i enlighet med Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd.

7.3 Värdegrund och värdighetsgarantier

Utföraren ska arbeta utifrån socialnämndens värdegrund, se kommunens webbplats http://www.borgholm.se/vardegrund/.

Värdegrunden tydliggörs i Borgholms kommuns lokala värdighetsgarantier, fastställda av socialnämnden för kommunens äldreomsorg, se kommunens webbplats http://www.borgholm.se/vardighetsgarantier/.

Syftet med lokala värdighetsgarantier är att höja kvalitén inom äldreomsorgen genom att värna om den äldres perspektiv och önskemål samt bidra till att skapa bättre förutsättningar för ett värdigt liv och välbefinnande.

Syftet är också att tydliggöra för de som behöver insatser och för deras anhöriga vad de kan förvänta sig av äldreomsorgen. Målet med de lokala värdighetsgarantierna är att de som berörs ska vara nöjda med omsorg, service och tjänster som erbjuds i kommunen. Garantierna ska säkerställa att omsorgen ges enligt den nationella värdegrunden.

Utföraren ska arbeta för att uppfylla värdighetsgarantierna för brukare i ordinärt boende med hemtjänstinsatser.

7.4 Självbestämmande och integritet

Självbestämmande och integritet innebär att brukaren ska vara delaktig, ha inflytande och ges möjlighet till egna val. Utföraren ska värna och respektera brukarens rätt till privatliv och kroppslig integritet, självbestämmande, delaktighet och individanpassning (5 kap. 4 -5 §§ SoL). Detta innebär att utföraren ska anpassa arbetssätt, planering och genomförande av insatser till brukaren så att brukaren får ett gott bemötande.

7.4.1 Bemötande och förhållningssätt

Utföraren ska arbeta utifrån ett rehabiliterande förhållningssätt, vilket innebär att stärka det friska hos brukaren för att på bästa sätt förebygga och skjuta upp omfattande vård- och omsorgsbehov. Det praktiska arbetet utifrån ett rehabiliterande förhållningssätt genomförs genom att

 brukaren är delaktig

 personalen har en stödjande och inte hjälpande inriktning

 personalen utgår från brukarens förmåga att vara aktiv

7.5 Helhetssyn och samordning

Helhetssyn ska utgå från brukarens samlade livssituation. Då brukaren har behov av tjänster som bedrivs inom olika verksamheter eller av olika utförare och professioner ska dessa samordnas§. Det ska finnas en tydlig ansvarsfördelning.

Hemtjänstinsatserna ska präglas av kontinuitet enligt kommunens rutin, se bilaga 4.

Utföraren ska ansvara för att brukaren garanteras en kontaktman inom en (1) vecka.

Utföraren ska ha en skriftlig rutin för kontaktmannens uppgift och ansvar. Utförarens rutin ska överensstämma med kommunens rutin, se bilaga 5.

7.5.1 Nationella kvalitetsregister

Utförare som utför hemtjänstinsatser för A. Personlig omvårdnad inklusive serviceinsatser ska ansluta sig till de nationella kvalitetsregister som kommunen använder samt samverka med kommunen i arbetet med dessa.

7.5.2 Möten

Utföraren ska delta i de möten som kommunen kallar till.

7.6 Trygghet och säkerhet

Trygghet och säkerhet innebär att tjänsterna utförs enligt gällande lagar, förordningar och föreskrifter. Tjänsterna ska vara transparanta vilket innebär förutsägbarhet och möjlighet till insyn.

Utföraren ska förhindra risk för kränkning, försummelse, fysisk eller psykisk skada genom förebyggande arbete.

7.6.1 Identifikation

Utföraren ska ansvara för att anställda och eventuella underleverantörer alltid bär identifikation på ett sådant sätt att den är väl synlig för brukaren. På identifikationen ska finnas foto och namn på den anställde. Identifikationen ska, så snart det är möjligt, bestå av s.k. SITHS-kort. Kommunen utfärdar SITHS-kort, företagskort, till utförare som inte redan har SITHS-kort utfärdade inom sin organisation. Vid beställning av SITHS-kort ska utförare använda kommunens blankett för ansökan om SITHS-kort, se bilaga 6. Då användaren erhåller SITHS-kortet får denne också skriftlig information om korthantering, se bilaga 7.

7.6.2 Nyckelhantering

Utföraren ska ha rutin för säker nyckelhantering. Kommunen tillhandahåller nyckelskåp hos brukaren.

7.6.3 Hantering av brukares kontanta medel

Utföraren ska ha en skriftlig rutin för säker hantering av brukares kontanta medel.

7.6.4 När brukaren inte är hemma

Utföraren ska ha en skriftlig rutin för hur utföraren ska agera om brukaren inte är hemma på överenskommen tid.

Utförarens rutin ska överensstämma med kommunens rutin, se bilaga 10.

7.7 Genomförandeplan

Utföraren ska ha en skriftlig rutin för hur en genomförandeplan upprättas.

Utförarens rutin ska överensstämma med kommunens rutin, se bilaga 11.

Utföraren ska upprätta en genomförandeplan tillsammans med brukaren, där genomförandet av

hemtjänstinsatsen beskrivs. Genomförandeplanen ska upprättas inom två (2) veckor från det att uppdraget startar. Genomförandeplanen ska skrivas in i Procapita.

7.8 Övrig dokumentation

Utföraren ska följa Socialstyrelsens föreskrift och allmänna råd SOSFS 2006:5 avseende dokumentation i samband med genomförande av insatser. Dokumentation ska ske i kommunens dokumentationssystem Procapita.

Utföraren ska, såvitt inte annat följer av lag, snarast efter det att brukaren inte längre är aktuell för insatser vid verksamheten eller efter begäran från Inspektionen för vård och omsorg (IVO), lämna över all dokumentation om brukaren, utöver den som finns i Procapita, till kommunen.

7.9 Bemanning

Utföraren ansvarar för att ha erforderlig personal för uppgiften. Personalbemanningen ska vid varje tillfälle vara anpassad så att samtliga brukare får den service och omvårdnad som anges i uppdrag och genomförandeplaner.

Endast de personer som har legitim anledning får vara med när uppdraget utförs. Brukaren ska informeras och godkänna i förväg om praktikant kan närvara när uppdraget utförs.

Utföraren ska ha en skriftlig rutin för vikariehantering vid kort- och långtidsfrånvaro.

7.9.1 Bemanning; Uppdrag A. Personlig omvårdnad inklusive serviceinsatser

För de utförare som ansöker om att utföra hemtjänstinsatser för uppdrag A. Personlig omvårdnad inklusive serviceinsatser gäller följande krav på bemanning:

Verksamhetsansvarig och/eller ansvarig för den dagliga driften ska finnas tillgänglig på plats eller genom jour/beredskap kl. 07:00 – 22:00 årets samtliga dagar för att utförarens personal alltid ska ha någon ansvarig med ledningsfunktion att vända sig.

7.10 Avvikelsehantering

Utföraren ska ha skriftliga rutiner för avvikelsehantering

Utförarens rutiner ska överensstämma med kommunens rutiner, se bilagor 9, 10, 11, 12.

7.10.1 Rapporteringsskyldighet – Lex Sarah

Utföraren ska ha en skriftlig rutin för att rapportera och hantera missförhållanden och påtagliga risker för missförhållanden (Lex Sarah) enligt Socialstyrelsens föreskrift och allmänna råd SOSFS 2011:5 samt ändringsförfattning SOSFS 2013:16

Rapporter, utredningar och andra handlingar rörande Lex Sarah-ärenden, som inte redan finns i Procapita, ska utföraren överlämna till kommunen vid detta avtals upphörande, eller senast när gallringsskyldigheten inträder.

7.10.2 Rapporteringsskyldighet – Lex Maria

Utföraren ska ha en skriftlig rutin för att anmäla händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada (Lex Maria) till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) enligt Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om anmälningsskyldighet enligt Lex Maria SOSFS 2005:28.

Rapporter, utredningar och andra handlingar rörande Lex Maria-ärenden, som inte redan finns i Procapita, ska utföraren överlämna till kommunen vid detta avtals upphörande, eller senast när gallringsskyldigheten inträder.

7.10.3 Rapporteringsskyldighet – anmälan till tillsynsmyndigheten

Utföraren ska informera kommunens kontaktperson utan dröjsmål via Mina meddelanden i Procapita, när utföraren gjort en anmälan till tillsynsmyndigheten - Inspektionen för vård och omsorg (IVO), samt lämna kopia på anmälan med tillhörande bilagor till kommunen.

7.10.4 Klagomål och synpunkter

Utföraren ska ha en skriftlig rutin för att ta emot och utreda klagomål och synpunkter från brukare och anhöriga.

Utförarens rutin ska överensstämma med kommunens rutin, se bilaga 15.

7.10.5 Sammanställning och analys

Utföraren ska varje tertial sammanställa och analysera inkomna rapporter, klagomål och synpunkter, i syfte att kunna se mönster eller trender som indikerar brister i verksamhetens kvalitet.

Analysresultatet samt åtgärder relaterat till analysresultatet ska redovisas skriftligt till kommunens kontaktperson.

Information ska finnas hos utföraren om möjligheten för brukare/anhöriga att även lämna synpunkter på utförarens verksamhet till kommunen, via kommunens webbplats. Synpunkter som kommer till kommunen på detta sätt tar kommunen hand om för att sedan följa upp med utföraren.

7.11 Mat och måltider

Utföraren ska känna till och observera tillstånd hos brukaren som i förlängningen kan leda till undernäring, exempelvis förändringar i matintag, nedsatt aptit, tugg- och sväljproblem eller viktnedgång.

Brukarens nutritionsproblem ska, då brukaren är inskriven i hemsjukvården, vidarerapporteras till ansvarig sjuksköterska.

7.11.1 Tillagning av mat

Utföraren ska ha baskunskaper i matlagning för att kunna tillaga enkla, aptitliga och näringsmässigt bra måltider, frukost, lunch och kvällsmål, utifrån brukarens behov och önskemål.

7.12 Tillgänglighet

Utföraren ska vara tillgänglig per telefon under motsvarande tider som hemtjänst ska utföras.

Kontakter med utföraren via brev, e-post, sms eller dylikt ska besvaras snarast.

7.13 IT-system och telefoni

Utföraren ska ha fungerande fast telefon, telefonsvarare, mobiler, datorer och e-posthantering. Löpande kostnader för telefoni och datakommunikation ska bekostas av utföraren.

Utföraren ska använda verksamhetssystemet Procapita för att hantera beslut/beställningar, dokumentation, kommunikation med biståndshandläggare, hälso- och sjukvårdspersonal och andra meddelanden som rör uppdraget.

Kommunen ansvarar för att utföraren får tillgång till, och support på, aktuella system enligt kommunens rutin, se bilaga 16. Utföraren debiteras självkostnadspris för de kostnader kommunen har för att göra detta möjligt.

Kommunens systemförvaltare skapar användarkonton och svarar för behörighetstilldelning för utförare.

I takt med kommunens införande av mobilt stöd i hemtjänsten ska även utföraren använda detta och följa kommunens rutiner för detsamma.

Utföraren ska använda mobiltelefon för mottagande av larmanrop.

Kommunen ansvarar för att ge utbildning och support avseende Procapita, larmtelefon och mobilt stöd.

Utföraren och dess personal ska delta i anordnade utbildningar. Utföraren debiteras självkostnadspris för utbildning och support.

7.14 Lokal kris- och katastroforganisation

Utföraren ska inför och vid extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap samt vid större olyckor eller i händelse av katastrof inordna sin verksamhet under kommunens krisledning.

Med extraordinär händelse avses en händelse som avviker från det normala och innebär en allvarlig störning, eller överhängande risk för en allvarlig störning, i viktiga samhällsfunktioner och kräver skyndsamma insatser av kommunen.

Exempel på extraordinära händelser är långvarigt strömavbrott, extrema väderförhållanden, olycka med farligt gods, störning i dricksvattenförsörjning eller avloppssystem, pandemi, olycka med radioaktiva ämnen eller terroristhandling.

Om en händelse är att anse som extraordinär fastslås av ordföranden i kommunens krisledningsnämnd.

Related documents