• No results found

Uppdragsbeskrivning för kommunal hälso- och sjukvård

12.1. Uppdrag och målgrupp

Utföraren ska erbjuda god och säker hälso- och sjukvård av god kvalitet. Den

kommunala hälso- och sjukvården omfattar insatser enligt hälso- och sjukvårdslagen (HSL) till:

• Personer över 18 år med varaktig eller tillfällig funktionsnedsättning som på grund av skada eller sjukdom bedöms behöva hälso- och sjukvård i hemmet, i eget ordinärt boende

• Äldre personer i vård- och omsorgsboende enligt socialtjänstlagen (SOL)

• Personer med funktionsnedsättning i boende med särskild service enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS eller SOL

• Äldre och personer med funktionsnedsättning i dagverksamhet SOL

• Personer med funktionsnedsättning i daglig verksamhet LSS eller sysselsättning SOL

Den hälso- och sjukvård som omfattas är insatser enligt hälso- och sjukvårdslagen (HSL) § 18 på primärvårdsnivå. Insatserna omfattar vård och behandling,

habilitering, rehabilitering samt förskrivning och tillhandahållande av hjälpmedel och förbrukningsartiklar.

Hälso- och sjukvårdsinsatser ska bedömas av legitimerad hälso- och

sjukvårdspersonal och kan även utföras av omvårdnadspersonal på delegering eller efter instruktion.

Utföraren ska följa överenskommelser med Landstinget Sörmland samt följa vårdprogram och riktlinjer som rör den kommunala hälso- och sjukvården.

Utföraren ska upprätta avtal om tjänsteköp gällande hälso- och sjukvård om det efterfrågas av annan förvaltning eller extern utförare som vuxenförvaltningen har driftavtal med.

12.2. Hälso- och sjukvård i eget ordinärt boende (hemsjukvård)

Hemsjukvård i eget ordinärt boende innefattar hälso- och sjukvård, rehabilitering, habilitering samt vissa hjälpmedel för personer över 18 år som inte kan ta sig till en öppenvårdsmottagning/vårdcentral. Även hembesök som av legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal bedömts vara motiverat för att kunna erbjuda en god och säker vård ingår i åtagandet.

Kriterier för inskrivning hemsjukvård regleras i Avtal om övertagande av hälso- och sjukvårdsinsatser i ordinärt boende mellan landstinget och kommunerna i

Södermanlands län.

Uppdraget gäller årets alla dagar, dygnet runt.

13

12.3. Hälso- och sjukvård i vård- och

omsorgsboende/korttidsplatser enligt SOL och LSS

Hälso- och sjukvård i vård och omsorgsboenden och inom vuxenförvaltingens korttidsplatser innefattar hälso- och sjukvård, rehabilitering, habilitering samt vissa hjälpmedel.

Uppdraget gäller årets alla dagar, dygnet runt.

12.4. Hälso- och sjukvård i dagverksamhet och daglig verksamhet/sysselsättning

Utföraren ansvarar för hälso- och sjukvårdsinsatser som måste ske under vistelsen till personer med beslut om dagverksamhet enligt SoL eller daglig verksamhet enligt LSS eller sysselsättning SoL. Uppdraget gäller vardagar under dagtid.

12.5. Kunskapsspridning

Kommunal hälso- och sjukvård ska ha god kännedom om evidens och

kunskapsbaserade behandlingsmetoder och att dessa tillämpas inom den kommunala hälso- och sjukvården. Information och kunskapsspridning till omvårdnadspersonal och andra berörda ingår i uppdraget.

12.6. Övergripande mål

Målet för den kommunala hälso- och sjukvården regleras av Hälso- och sjukvårdslagen och innebär en god hälsa och en vård på lika villkor. Vården ska vara individfokuserad med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans värdighet.

12.7. Kvalitets- och verksamhetskrav

God kvalitet

- Sjuksköterska/distriktssköterska ska ha kompetens att handleda och ge instruktion till omvårdnadspersonal och övriga i utförarverksamheten för utförande av hälso- och sjukvård.

- Arbetsterapeut och sjukgymnast ska ha kompetens att handleda och ge instruktion till omvårdnadspersonal och övriga i utförarverksamheten för utförande av habiliterings- och rehabiliteringsinsatser samt för hur tekniska hjälpmedel ska hanteras på ett säkert sätt.

- Ett systematiskt förbättringsarbete ska bedrivas inom följande områden:

Fall - alla med risk för fall ska erbjudas riskbedömning , vid behov ha

dokumentrade åtgärder och följas upp. Arbetet med fallprevention ska följa det länsgemensamma vårdprogrammet ”I alla fall” och gäller för alla patienter inom den kommunala hälso- och sjukvården.

Nutrition - alla med risk för undernäring ska erbjudas riskbedömning , vid behov ha dokumentrade åtgärder och följas upp. Munhälsa ska vid behov bedömas i samband med nutritionsstatus.

Trycksår - alla med risk för trycksår ska erbjudas riskbedömning, vid behov ha dokumenterade åtgärder och följas upp.

- Den kommunala hälso- och sjukvården ska säkerställa att registrering sker i de av förvaltningen beslutade kvalitetsregistren i enlighet med framtagen rutin.

14

- Den kommunala hälso- och sjukvården ska följa det Länsgemensamt program för vård och omsorg av demenssjuka

- Det ska finnas rutiner för hur fastställda metoder för vård och behandling tillämpas, följs upp och omprövas samt rutiner för hur nya metoder för

diagnostik, vård och behandling introduceras så att patientsäkerheten säkerställs.

Inaktuella metoder ska identifieras och avvecklas.

- Den kommunala hälso- och sjukvården ska arbeta aktivt på olika nivåer i organisationen med avvikelser inom ansvarsområdet. Uppdraget innebär att analysera, åtgärda, följa upp samt ta tillvara och sprida erfarenheter.

- Den kommunala hälso- och sjukvården ska erbjuda individer inom, av

Tandvårdslagen(1985:125), beskrivna målgrupper, uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård enligt överenskommelse med Landstinget Sörmland, tandvårdsenheten.

God hygienisk standard

- Den kommunala hälso- och sjukvården ska arbeta i enlighet med Hygienrutiner för kommunal hälso- och sjukvård i Sörmland.

- Den kommunala hälso- och sjukvården ska infektionsregistrera enligt framtagen instruktion.

Trygghet

- Den kommunala hemsjukvården ska arbeta i enlighet med Avtal om

omhändertagande av hälso- och sjukvårdsinsatser i ordinärt boende mellan landstinget och kommunerna i Södermanlands län.

- Den kommunala hälso- och sjukvården ska tillförsäkra den enskilde individen värdighet och trygghet vid vård och behandling i livets slutskede.

- Vård i livets absoluta slutskede ska präglas av medmänsklighet, omvårdnad, smärt- och ångestlindring.

- Den kommunala hälso- och sjukvården ska följa Nationellt Vårdprogram för palliativ vård.

- Alla dödsfall som sker på kommunens särskilda boendeformer och i eget ordinärt boende inom hemsjukvården, d v s där kommunen har ett hälso- och sjukvårdsansvar, ska registreras i Palliativregistret.

Tillgänglighet

- Vårdpersonal på vård- och omsorgsboenden ska kunna nå sjuksköterska på telefon dygnet runt. När sjuksköterskan har bedömt att ett besök behövs

15

brådskande, ska inställelsetiden vara högst 40 minuter. Sjuksköterskan bedömer och prioriterar behov av hälso- och sjukvårdsinsats.

- Vårdpersonal arbetande dagtid inom hemtjänst eller kvällar och nätter inom kommunens larmgrupp ska kunna nå distrikssköterska/sjuksköterska inom hemsjukvården dygnet runt.

- Patienter inskrivna i hemsjukvården ska kunna nå hälso- och sjukvården dygnet runt. Information om hur kommunikation och kontaktvägar sker, ska aktivt kommuniceras vid inskrivning i hemsjukvård.

- Vårdpersonal och patienter ska kunna nå sjukgymnast och arbetsterapeut på vardagar mellan kl 8.00 och 17.00. Telefonsvarare ska lyssnas av dagligen. Då ett ärende inkommer ska arbetsterapeut och sjukgymnast ta kontakt inom fem arbetsdagar. Arbetsterapeut och sjukgymnast bedömmer och prioriterar behov av hälso- och sjukvårdsinsatser/rehabiliterings-/habiliteringsinsatser.

Respekt för patientens självbestämmande och integritet

- Den kommunala hälso- och sjukvården ska tillförsäkra att den enskilde individen är delaktig i den egna vårdens planering och genomförande.

Främja god kontakter

- Den kommunala hälso- och sjukvården ska samverka i tvärprofessionella team, internt och externt, för att säkerställa en god och säker hälso- och sjukvård . Samverkan ska ske enligt fastställd rutin och insatser ska samordnas.

- Den kommunala hälso- och sjukvården ska arbeta i enlighet med godkända gemensamma samordningsöverenskommelser med annan huvudman.

- Den kommunala hälso- och sjukvården ska samverka med berörda aktörer för att åtgärda eventuella brister och när det finns behov av andra förbättringar som berör brukarens/patientens möjligheter att få en god och säker hälso- och sjukvård.

- När den enskilde har behov av insatser både från landstingets hälso- och sjukvård och från kommunen ska det upprättas en gemensam individuell plan.

Kontinuitet

- Patienter inom den kommunala hälso- och sjukvården ska ha en aktuell namngiven ansvarig sjuksköterska/distriktssköterska.

- Läkarmedverkan i den kommunala hälso- och sjukvården ska hanteras i enlighet med Avtal om läkarmedverkan.

Säkerhet

- Dokumentationen ska, utifrån patientens individuella behov, beskriva vårdens planering, genomförande och resultat.

- Dokumentationen ska utformas så att den bidrar till att trygga patientens säkerhet och ge ett underlag för fortlöpande utvärdering och revidering av

16

omvårdnads- och behandlingsinsatserna i enligt med Patientdatalagen och av medicinskt ansvarig sjuksköterska fastställd rutin.

- Alla åtgärder som rör en viss patient ska kunna identifieras och spåras i dokumentationen.

- Den kommunala hälso- och sjukvården ska årligen bidra till formuleringen och innehållet av en patientsäkerhetsberättelse utgående från de insatser och

aktiviteter som genomförts under året gällande patientsäkerhetsarbetet.

- Den kommunala hälso- och sjukvården ska arbeta i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet och med ett hälsofrämjande och rehabiliterande arbetssätt.

Brister i kompetens runt ett hälsofrämjande arbetssätt hos vårdpersonalen ska uppmärksammas och aktiviteter för kompetenshöjning ska erbjudas.

- Den kommunala hälso- och sjukvården ska arbeta med egenkontroll, uppföljning och säkert arbetssätt enligt rutin.

- Egenkontroll av journaldokumentation ska ske årligen.

- Risk- och händelseanalyser ska genomföras i enlighet med Socialstyrelsens handbok för patientsäkerhetsarbete för att bedöma om det finns risk för att händelser skulle kunna inträffa i verksamheten som kan medföra brister i verksamhetens kvalitet.

- Den kommunala hälso- och sjukvården ska arbeta för säker delegering och instruktion enligt rutin.

- Den kommunala hälso- och sjukvården ansvarar för medicintekniska produkter (MTP), i enlighet med Gemensamma Nämnden för Vård, Omsorg och

Hjälpmedel i Sörmland, och ska ha rutin för hantering och användning för dessa.

- Läkemedelgenomgångar ska erbjudas och genomföras minst en gång årligen i enlighet med Socialstyrelsens föreskrifter gällande läkemedelshantering i hälso- och sjukvården.

Kompetens

- Hälso- och sjukvårdsinsatser/ordinationer ska utföras av legitimerad sjuksköterska, arbetsterapeut, sjukgymnast eller dietist3 eller av omvårdnadspersonal med reell kompetens med delegering eller efter instruktion.

- Legitimerad personal med vidareutbildning/fortbildning inom bland annat demens, psykiatri, öppen hälso- och sjukvård, geriatrik, palliativ vård och habilitering ska finnas inom utförarverksamheten.

Information

3 Se uppdragsbeskrivning för Kostverksamheten

17

- Den kommunala hälso- och sjukvården ska aktivt informera om patientens rätt att lämna synpunkter på verksamheten ”Säg vad du tycker” samt möjligheten att kontakta Patientnämnden och Socialstyrelsen.

Uppföljning

- Den kommunala hälso- och sjukvården ansvarar för att analysera resultaten från kvalitetsregistren och annan relevant uppföljning och att utgå från dessa resultat för att förbättra verksamheten.

Related documents