• No results found

UngDOK

(Webbportal)

Stockholm

Uppföljning och analys genom UngDOK

(Webbportal)

Göteborg

Uppföljning och analys genom UngDOK

(Webbportal) Tjejer och cannabis Stöd för anhöriga Behandlingsstudien

Området behandling består av fyra delprojekt, ”Uppföljning och analys genom UngDOK” är ett större delprojekt och som genomförs i samtliga medverkande städer, samt de tre mindre delprojekten ”Tjejer och Cannabis”, ”Utvärdering av stöd för anhöriga till personer med drogproblem” samt ”Behandlingsstudien i Göteborg” som enbart genomförs i Göteborg. Samtliga projekt genomförs i samarbete mellan offentlig verksamhet och för utvärdering ansvarig forskare. Utöver dessa pågående projekt planerades inledningsvis ett ytterligare projekt som syftade till att utveckla en webbportal kring cannabis. Detta delprojekt har aldrig påbörjats varför det inte ingår i aktuell rapport.

Uppföljning och analys genom UngDOK

Systematisk och kontinuerlig dokumentation och utvärdering av behov samt effekter av behandlingsinsatser har stor betydelse för att utveckla och kvalitetssäkra en högkvalitativ vård. UngDOK är ett dokumentationssystem för enheter som arbetar med yngre personer med missbruksproblem. I aktuellt projekt medverkar Maria-mottagningarna i Stockholm, Göteborg och Malmö och vars verksamhet avser behandling av ungdomar med beroendeproblematik. UngDOK ingick även i föregående trestadsprojekt, Trestad1, varvid Maria-mottagningarna använde UngDOK för dokumentation vid inskrivning och efter avslutad behandling. För utvärdering av aktuellt projektet ansvarar Mikael Dahlberg och Mats Anderberg båda verksamma vid Linnéuniversitet i Växjö. Projektperioden är 2012-2014.

Planerade aktiviteter

Av projektplanen framgår att syftet med projektet är att för Maria-mottagningarna i Stockholm, Göteborg och Malmö utveckla och implementera en modell för kontinuerlig uppföljning av behandlingsresultat samt en modell för identifikation av trender och tendenser för droganvändande och psykosocial situation. För det första delprojektet planeras en genomgång av publicerade

intervjumetoder samt en analys av befintliga uppgifter från UngDOK. Tre formulär ska konstrueras, ett för inskrivning, ett för utskrivning och ett för uppföljning. Därtill ska en manual och ett informationsmaterial utformas. Avslutningsvis ska utarbetade formulär testas på mottagningarna under 6 månader innan uppföljningsdata analyseras. Det förberedande arbetet ska publiceras i delrapporter medan de avslutande testen av formulären ska publiceras i en slutrapport. För det andra delprojektet planeras en litteraturstudie med syfte att identifiera indikatorer för att identifiera trender inom missbruksvården, samtidigt som mottagningarna tar fram indikatorer som uppfyller verksamhetens behov, varefter redan insamlad UngDOK-data gällande vårdsökande ungdomars droganvändande och psykosociala situation regelbundet ska studeras med ca 10-15 framtagna indikatorer. Planerat arbete ska publiceras i en slutrapport. Projektet skall även besvara frågeställningarna om en interaktiv samverkan mellan forskare och praktiker leder till ökad kunskapsutveckling hos medverkande behandlingar och verksamheter, vilka hinder och möjligheter som kan identifieras vid denna typ av samverkan, samt om samverkan mellan forskare och praktiker möjliggör metodutveckling, implementering och användning av modeller för lokal kunskapsutveckling. För att undersöka personalens erfarenheter av projektet planeras en strukturerad enkät hösten 2012 och hösten 2014. Detta arbete ska publiceras i en slutrapport. Vidare planeras personalens och ungdomarnas acceptans av en nyutvecklad intervjuguide undersökas genom en strukturerad enkät våren 2013. Detta arbete ska publiceras i en delrapport.

Genomförda aktiviteter och effekter

För det första delprojektet rapporteras att samtliga förberedelser har genomförts samt att avslutande test av utvecklade formulär har påbörjats på mottagningarna. Det framgår vidare att genomförd analys av befintliga uppgifter från UngDOK har presenterats 2012 vid en konferens i Växjö. I övrigt redovisas inte planerade delrapporter. För det andra delprojektet rapporteras att det förberedande arbetet beräknas slutföras vid årsskiftet 2013/14 samt att uppföljning med hjälp av framtagna indikatorer samtidigt skall påbörjas på mottagningarna. Planerade enkäter avseende personalens erfarenheter av projektet samt avseende ungdomars och behandlares acceptans av den nyutvecklade UngDOK-intervjun har genomförts. Utöver detta har personal vid mottagningarna genomfört 8 intervjuer med mottagningarnas klienter för att undersöka klienternas uppfattning kring en uppföljningsenkät. Resultatet av acceptansenkäten och intervjuerna har enligt uppgift presenterats vid ett för mottagningarna gemensamt möte 2013. Under våren 2013 genomfördes, efter önskemål från verksamheterna och med ledning av forskare, tre work-shops i respektive stad med syfte att underlätta implementeringen av den nya uppföljningsmodellen, där personal identifierade främjande och hindrande faktorer och gav förslag på lösningar av dessa samt tog fram specifika implementeringsplaner för de olika städernas mottagningar.

Vad fungerar bra?

Enligt lägesrapporten har arbetets projektklimat liksom samarbetet mellan forskare och praktiker varit positivt. Projektet har fördjupat samarbetet mellan de tre mottagningarna. Vid Stockholms- mottagningen har en medarbetare förordnats som metodutvecklare med ansvar för hela UngDOK- projektet. Vidare anges att metodutvecklingen vid mottagningarna har förbättrats, att projektet har medfört ett enhetligt utförande av UngDOK, samt en möjlighet för jämförelser mellan städerna och fakta att kommunicera till övriga aktörer har utvecklats.

Vilka har svårigheterna varit?

Enligt lägesrapporten har det förekommit problem kopplade till att medarbetare upplevt projektet som negativt och hindrande och ännu inte upplever fördelarna med ett systematiskt och kontinuerligt uppföljningsarbete. Vidare framförs önskemål om tydligare information mellan projektets medarbetare och projektets styrgrupp.

Återstående arbete

Av projektrapporteringen framgår att det för det första delprojektet återstår att fullfölja de uppföljningar som påbörjats samt efterföljande analys vars resultat skall redovisas i kommande slutrapport. För det andra delprojektet återstår att slutföra påbörjad kunskapsgenomgång kring indikatorer inom missbruksområdet, samt att undersöka och därefter analysera och presentera trender och tendenser gällande vårdsökande ungdomars droganvändning och psykosociala situation. Arbetet skall därefter presenteras i kommande slutrapport. För att besvara projektets tre frågeställningar återstår enligt uppgift att personalen vid mottagningarna ska genomföra ytterligare en strukturerad enkät hösten 2014. Därefter skall metod och resultat presenteras i kommande slutrapport.

Kommentar

Aktuellt delprojekt avser en vidareutveckling av ett redan påbörjat samarbete mellan ingående verksamheter och forskare vid Linnéuniversitet. Den övergripande forskargruppen gör bedömningen att projektet har ett relevant syfte och att projektet tycks fortlöpa utan fördröjningar. Det är sannolikt en framgångsrik metod att verksamheterna samarbetar med ansvariga forskare under utvecklingsarbetet med syfte att underlätta implementeringen i respektive verksamhet. Av projektrapporteringen framkommer att delprojektet önskar en tydligare information från den centrala styrgruppen. Av projektplanen framgår inte om projektet har genomgått etikprövning av regional etikprövningsnämnd samt om en valideringsstudie av de utvecklade instrumenten planeras. Vidare lämnar projektplanen en lite otydlig bild av hur projektets frågeställningar ska besvaras. Det är viktigt att utlovade delrapporter sammanställs och publiceras.

Den övergripande forskargruppen rekommenderar projektets styrgrupp att i samarbete med övriga medarbetare klargöra på vilket sätt informationsflödet kan förbättras. Den övergripande forskagruppen rekommenderar att ansvariga forskare att tillgängliggöra planerade delrapporter, samt planerar för en valideringsstudie av utvecklade instrument och som inkluderar ansökan till regional etikprövningsnämnd.

Related documents