• No results found

Uppföljning medarbetare

In document Delårsrapport augusti 2019 (Page 51-55)

8.1 Statistik för perioden 1 januari – 31 juli 2019

Utförd arbetstid (inklusive arbetad tid jour och beredskap, övertid, mertid och timanställningar). Uppgifterna bygger på uttag från personalsystemet Heroma vilket innebär att inhyrd personal är exkluderat. Den utförda arbetstiden har ökat med 108,9 årsarbetare jämfört med samma period förra året (1 årsarbetare=1760 timmar på helår). Ökningen beror på att det har blivit fler antal anställda än föregående år. Ökning av antal anställda beror på regionbildningen eftersom kommunalförbundet Region Blekinge är exkluderade i den utförda arbetstiden år 2018, men är inkluderade år 2019. En annan orsak till ökningen är ökning av övertidsuttaget och timavlönade.

Uppdelat per förvaltning ser förändringen av den utförda arbetstiden i årsarbetare ut som följer:

Inom Hälso- och sjukvårdsförvaltningen har arbetstiden ökat med 5,5 årsarbetare. Ökningen har skett inom grupperna ledningsarbete med 11,3 årsarbetare, medicinska sekreterare med 5,4 årsarbetare och köks-, måltids-, städ, tvätt och renhållningsarbete med 4,1 årsarbetare. Ökningen inom ledningsarbete och för medicinska sekreterare beror på att vakanser har tillsatts under 2019. Övrig ökning beror på omorganisation av köksverksamhet som flyttats från dåvarande Landstingsservice till hälso- och sjukvården.

Inom regionsservice har den utförda arbetstiden minskat med 21,7 årsarbetare. En minskning med 11,0 årsarbetare har skett i gruppen handläggare- och administratörsarbete och teknikarbete med 4,8 årsarbetare, köks, -måltids, - städ, tvätt och renhållningsarbete med 4,2 årsarbetare. Städverksamheten har minskat bland annat på grund av genomgång och anpassning av städområdena. Minskningen av köksverksamheten beror på omorganisation genom flytt från dåvarande Landstingsservice till hälso- och sjukvården. För handläggare- och administratörsarbete och teknikarbetet beror minskningen på omorganisation.

För förvaltningarna Blekingetrafiken och regional utveckling, kultur och bildning finns ingen jämförande statistik för 2018 eftersom dessa tillkom i samband med regionbildningen 1 januari 2019.

Tandvårdsförvaltningens utförda arbetstid har ökat med 1,4 årsarbetare. Det är främst allmäntandläkarna som står för ökning till följd av lyckad rekrytering. Däremot har tandsköterskornas utförda arbetstid minskat på grund av pensionsavgångar som inte kunnat ersättningsrekryteras. Förvaltningen har gjort ändringar i kodningar som innebär att ledningsarbete har minskat och handläggare- och administratörsarbete har ökat. Den utförda arbetstiden inom regionstaben och förvaltning regiongemensamt har ökat med 25,5 årsarbetare. Ökningen beror på omorganisation, främst på tillkomst av digitaliseringsenheten. Det finns dock inget i statistiken som avviker på ett sätt att det bör kommenteras särskilt.

Övertid

Övertidsuttaget har ökat med totalt 8,2 årsarbetare och det är sjuksköterskor och undersköterskor som står för denna ökning.

Mertid

Mertidsuttaget har ökat med 0,3 årsarbetare och det är ingen större förändring i jämförelse med föregående år.

Timavlönade

Timavlönade har ökat med 13,8 årsarbetare och ökningen har skett i personalgrupperna specialistläkare 1,9 årsarbetare, sjuksköterska 4,4 årsarbetare och handläggare- och administratörsarbete med 2,7 årsarbetare.

Frånvarotid per frånvarohuvudgrupp

Den totala frånvarotiden har ökat med totalt 57,3 årsarbetare. Det är frånvarohuvudgrupperna utbildning, föräldraledighet och semester som har ökat mest. Den främsta orsaken till att frånvaron har ökat är att antal anställda har ökat.

Sjukfrånvaro i procent av ordinarie arbetstid

Den totala sjukfrånvaron i procent av ordinarie arbetstid är 5,4 procent vilket är en minskning med 0,1 procent jämfört med föregående år.

Antal anställda (tillsvidare- och visstidsanställda)

Region Blekinge har totalt 5 419 anställda 2019-07-31. Det är en ökning med 144 jämfört med 2018. De tillsvidareanställda har ökat med 105 och visstidsanställda har ökat med 39. Det är personalgrupperna handläggare- och administratörsarbete som står för den största ökningen med 61 medarbetare och

ledningsarbete med 23 medarbetare. Ökningen beror på regionbildningen som skedde vid årsskiftet. Hälso- och sjukvården har periodvis haft dubbel bemanning på chefstjänster i samband med överlämning inför pension. En ökning har också skett för icke specialistkompetenta läkare med 15 medarbetare och för undersköterskor med 15 medarbetare.

Extern personalrörlighet i procent (exklusive pensionsavgångar) Den externa personalrörligheten i procent är 3,0 vilket är en minskning med 0,5 i jämförelse med samma period föregående år.

8.2 Inhyrd personal

Användandet av hyrpersonal ökar med motsvarande 6,4 årsarbetare under perioden januari till juli jämfört med samma period förra året och ligger vid slutet av juli på 69,9 årsarbetare. Majoriteten av hyrpersonal på läkarsidan finns inom primärvården medan majoriteten av hyrpersonal av sjuksköterskor finns inom slutenvårdsavdelningar inom sjukhuset. Användandet av hyrläkare minskar inom psykiatrin. Ett fortsatt arbete för att bli oberoende av hyrpersonal är viktigt och kräver åtgärder på flera nivåer. När det gäller sjuksköterskor så har det varit en negativ trend för 2019 och där det finns ett fortsatt stort behov av hyrsjuksköterskor för att kunna upprätthålla vårdplatser.

8.3 Arbetsmiljö och hälsa

Det pågår ett kontinuerligt systematiskt arbetsmiljöarbete inom nämndernas verksamheter. Alltmer insatser läggs på att förebygga och att planera för att undvika ohälsa på arbetsplatserna och utifrån handlingsplaner till följd av resultat från förra årets medarbetarundersökning. I detta arbete är Regionhälsan ett stöd.

Arbetsmiljön upplevs som ansträngd främst inom hälso- och sjukvården, tandvården och regionservice. Det beror främst på vakanta tjänster och hög arbetsbelastning. Inom regionala utvecklingsnämnden och kultur- och bildningsnämnden har arbetsmiljöuppgifter ännu inte fördelats från regiondirektören. Arbete pågår för att säkerställa arbetsmiljösituationen och därefter kunna verkställa fördelningen av arbetsmiljöuppgifter. Det har inte skett någon returnering av arbetsmiljöuppgifter.

8.4 Kompetensförsörjning

Det är fortsatt svårt att rekrytera främst specialistläkare, sjuksköterskor, specialistsjuksköterskor, tandläkare och viss kompetens inom fastighetsområdet. Till stor del beror svårigheterna på en nationell brist på kompetenser men i vissa fall har löneanspråken varit för höga och därmed har kandidater tackat nej.

1 , 52 4 , 11 ,5 63 58,2 11,7 69,9 0,0 20,0 40,0 60,0 0 80,

Specialistkomp läkare Sjuksköterska Total

Hyrpersonal jämfört 2018 - 2019 (perioden jan – juli) -

Totalt hyrpersonal årsarbetare 2018

Totalt hyrpersonal årsarbetare 2019

Samverkan med lärosäten, andra regioner och genom att synas och verka vid arbetsmarknadsmässor med mera har stärkts. Årligen rekryteras 60–70 sjuksköterskor från BTH och Region Blekinge har ett starkt varumärke för AT-tjänstgöring av läkare. Introduktionsprogram för nyutexaminerade sjuksköterskor har reviderats och det finns en kontinuerlig kontakt med högskolan under den tid som studenterna genomför praktik inom Region Blekinges verksamhet. En viktig aspekt för medarbetare i vården är att kunna vara delaktiga i utvecklingen av vården och att upplevas kunna göra karriär, det vill säga utvecklas under hela sin livslängd i vårdyrket. Detta behöver det särskilt satsas på för att behålla personal i samma omfattning som rekrytering sker.

Omorganisationen vid årsskiftet innebär bland annat att formerna för uppdrag och arbetssätt håller på att utvecklas och sättas för alla verksamheter.

8.5 Värdegrundsarbete

Regionstaben fortsätter att leda det organisationsövergripande arbetet med att förankra värdegrunden. En reviderad värdegrund har beslutats, och nu pågår arbete med att uppdatera handlingsplanen för

värdegrunden. En arbetsgrupp har skapats där även representant från verksamheter från det tidigare

kommunalförbundet Region Blekinge ingår. Fokus ligger för närvarande på att identifiera vilka gemensamma aktiviteter som ska genomföras samt att utveckla stödmaterialet till chefer som vill utveckla

värdegrundsarbetet på sin arbetsplats. Inom verksamheterna pågår värdegrundsarbeten på olika sätt och omfattning.

In document Delårsrapport augusti 2019 (Page 51-55)