• No results found

Uppfyllande av kraven för medlemskap

9.1 Villkor i Riksidrottsförbundets stadgar

I Riksidrottsförbundets stadgar anges ett antal kriterier för beviljande av medlemskap. Svenska Padelförbundet uppfyller samtliga av de stipulerade villkoren i stadgarna 10 kap 2 §, vilket visas nedan.

10 kap 2 §

Vid prövning av förbunds medlemskap gäller följande:

1. Förbundet ska bedriva och administrera idrott.

2. Förbundet ska vara en ideell förening.

3. Förbundets verksamhet ska stå i samklang med av RF-stämman beslutad verksamhetsidé, vision och värdegrund enligt 1 kap.

4. Förbundet ska bedriva/administrera idrottslig verksamhet som inte är nära besläktad med verksamhet inom till RF redan anslutet förbund.

5. Förbundet ska ha minst 25 medlemsföreningar med minst 1 500 medlemmar.

Om det finns särskilda skäl kan, efter förslag av RS, beslut om medlemskap tas med avvikelse från villkoren i 4 och 5 punkterna

9.2 Förbundet ska bedriva och administrera idrott

Padelförbundet både bedriver och administrerar utövande och tävlande i sporten padel. Padeln är idag inte bara en vedertagen sport med en självklar plats bland andra populära slags idrotter, utan är även en av de idrotterna med allra störst pågående tillväxt. Förbundet arrangerar både turneringar och mästerskap samt möjliggör för sportens utövande runt om i landet, bland annat genom sitt stöd till lokala klubbar.

Padelförbundet har en egen tävlingsstruktur för seniorer, juniorer och veteraner. Förbundet är den främsta arrangören av padeltävlingar i landet och bland annat SPT – ”Swedish Padel Tour” – har genomförts väldigt framgångsrikt. Utöver denna tävling har förbundet även arrangerat Svenska mästerskapen under flera års tid. Inom ramen för dessa tävlingar erbjuds tävlingsmöjlighet i ett stort antal olika klasser, såsom Herr, Dam, Herr +45år, Dam +45år samt Junior, 14, 16 och 18-årsklass.

Evenemangets popularitet framgår tydligt av antalet tävlande lag och spelare som succesivt ökar för varje tävlingsår.

Tävlingsstrukturen för 2021 ser ut på följande sätt:

Swedish Padel Tour – Elitturnering för de bäst rankade i Sverige – ca topp 40 Klasser: Dam, Herr, U-14, U-16, U-18, H och D45, H och D55

Challenger Tour – Utmanarturneringen till SPT för de som är rankade ca 40-100 Klasser: Dam, Herr, U-14, U-16, U-18, H och D45, H och D55

Sanktionerade SPF-tävlingar - Föreningstävlingar utanför SPT och Challenger men med ranking.

Klasser: Dam A-D, Herr A-D, U-14, U-16, U-18, H och D45, H och D55 SM

Klasser: Dam, Herr, U-14, U-16, U-18, H och D45, H och D55 Nationellt seriespel - Klubblags-SM

4 regioner med 3–4 divisioner i varje med 8 lag i varje div där varje lag består av 4 par. De 2 eller 3 högst placerade lagen i varje regions högstadivision går till Klubblags-SM som spelas under en helg.

I Sverige uppgår antalet licensierade spelare i dagsläget till cirka 2000, men denna siffra ökar kraftigt och kontinuerligt.

Svenska Padelförbundet har, i syfte att sprida idrotten och engagera ännu fler personer, organiserat en livestreamingservice av ovan angivna tävlingar. Allt fler tittar på sändningarna och på så sätt sprids nu padeln än mer i Sverige.

Padelförbundet bedriver och administrerar idrotten padel enligt Riksidrottsförbundets krav.

9.3 Förbundet ska vara en ideell förening

Padelförbundet verkar helt utan privat vinstintresse och samtliga intäkter används för investeringar i sporten.

Padelförbundet är således en ideell förening vars syfte är att organisera och främja idrotten.

9.4 Förbundets verksamhet ska stå i samklang med av RF-stämman beslutad verksamhetsidé, vision och värdegrund enligt 1 kap

Padelförbundet bedriver sin verksamhet för att välkomna allt fler personer till idrotten Padel.

Förbundet möjliggör för utövare att samlas, motionera, utvecklas både fysiskt och mentalt samt finna glädje i sporten. Padelförbundet strävar efter att idrotten ska vara öppen för alla, och oavsett nivå och förutsättningar ska det finnas utvecklingsmöjligheter. Förbundet håller utbildningar för tränare i klubbar för att säkra kompetensutveckling bland dessa vilket därefter ger utvecklingsmöjligheter bland redan engagerade. Utvecklingen avser såväl skicklighet inom sporten på banan som sportsmannaskap och ”fair play” både på och utanför banan. Likaså arbetar förbundet effektivt för att öka tillgången till padel och möjligheterna att pröva på sporten. Genom att göra padel mer tillgängligt underlättar förbundet både delaktighet och gemenskap.

Padelförbundet verksamhet, värdegrund och vision är i samklang med Riksidrottsförbundets krav.

9.5 Förbundet ska bedriva/administrera idrottslig verksamhet som inte är nära besläktad med verksamhet inom till RF redan anslutet förbund

Padel är en självständig sport med en för sporten unik kombination av regler och spelbana. Likheter kan konstateras mellan padel och exempelvis tennis och squash, men sporten inbegriper ett stort antal unika drag. Spelet har en säregen dynamik, ett annat tempo, annorlunda racket och en bundenhet till spel i par, vilket sammantaget medför att padel fordrar en annorlunda teknik och strategi jämfört med andra sporter. Det omfattande antal tävlingar som arrangeras i just padel, samt alla de banor som byggs specifikt för just padel, påvisar tydligt dess särdrag i förhållande till andra racketsporter.

Med hänsyn till de markanta skillnader som föreligger mellan sporterna, bland annat ifråga om banans utformning och dimensioner, utrustningens utformning och dimensioner samt var spelet tar plats, är det padelförbundets åsikt att sporterna bör ses helt separat och att deras förbund kan verka mest effektivt för sporternas främjande om de hålls separat.

Banorna skiljer sig i mått vad gäller samtliga av ovan nämnda sporter. Därtill är de racket och bollar som används olika och anpassade efter respektive sports regelverk och grundtanke. Likaså den träning som erfordras för utövare skiljer sig delvis mellan sporterna. Givetvis bör träffsäkerhet och kondition tränas inom ramen för samtliga racketsporter, men eftersom padel utövas i par krävs en annan slags träning jämfört med den som vanligen krävs för att spela tennis eller squash. Rackets träffyta och bollens tyngd motiverar likaså annorlunda träning jämfört med tennis och squash.

Vidare kan noteras att Svenska Padelförbundet har byggts från grunden och kontinuerligt sporrat den unga sportens framväxt. I anledning av detta har en egen kultur utvecklats inom sporten och de värden och den kultur som råder inom klubbarna idag har formats av att det är fråga om just en ung sport vars tillväxt och popularitet har skett i ett modernt samhälle. Svenska Padelförbundet har spelat en stor roll i att forma kulturen efter värdegrunderna öppenhet, sportmannaskap och glädje till idrotten.

En sport under så stark tillväxt som padel skulle gynnas av att främjas under fokuserad och separat organisering i ett förbund som genom medlemskap är anslutet till Rikssportsförbundet. Svenska Padelförbundet har idag en effektiv organisation som kan bevara padelns identitet samtidigt som sportens tilltagande popularitet och ökande utövande kan gagnas genom en oavkortad fokus och

resurstilldelning. Inom Svenska Padelförbundet finns kompetens som direkt relaterar till den unika sporten padel. Det är av största vikt att denna kompetens nyttjas på ett effektivt sätt så att den med mest kunskap om sporten och dess behov för maximerad utveckling har möjlighet att fatta avgörande beslut om satsningar och resursfördelning.

Padel är idag en idrott som lockar till sig en stor bredd av utövare. Gemensamt är att man ser idrotten som en egen idrott. Samarbeten med andra racketförbund är självklar. Lika självklart är det för padeln idag att man fortsätter utvecklas bäst i ett eget förbund.

Tidigare år har Svenska Squashförbundet haft i sina stadgar att de bedriver padel. Det har de nu ändrat och tagit bort vilket gör att den formella anledningen är borta och att det då inte bör ses som att vi är besläktade med squashen.

Padelförbundet anser att padeln är en egen idrott som inte är besläktad med annan idrott och därmed lever padeln upp till Riksidrottsförbundets krav.

9.6 Förbundet ska ha minst 25 medlemsföreningar med minst 1 500 medlemmar

Svenska Padelförbundet har 97 anslutna medlemsföreningar vilka sammanlagt har 23 000 medlemmar.

Padelförbundet har både i antal föreningar och i antal medlemmar det som krävs för att leva upp till Riksidrottsförbundets krav. Se bifogad förteckning över samtliga medlemsföreningar i bilaga 1.

Related documents