• No results found

Upphandling avseende yttre åtgärder

36. Särskilda bestämmelser om tröskelvärden och förfaranden för tilldelning av avtal i tredjeland

När upphandlingsavtal ingås av de upphandlande myndigheter som avses i artikel 172.2 eller för deras räkning tillämpas inte punkt 2, men dock 2.5, och inte heller punkterna 3, 4 och 6, 12.1 a, c–f, punkt 12.4, punkt 13.3, punkterna 14 och 15, punkt 17.3–17.7, punkterna 20.4, 23.3, 24, punkt 25.2 och 25.3, punkterna 26, 28, och 29, men dock punkt 29.3.

Tillämpningen av upphandlingsbestämmelserna i detta kapitel ska regleras genom ett beslut av kommissionen, och ska innefatta lämpliga kontroller som ska göras av den behöriga utanordnaren när det inte är kommissionen som är upphandlande myndighet.

37. Utlysning

37.1. I förekommande fall ska förhandsmeddelanden om anbudsinfordran vid selektiva förfaranden enligt punkt 38.1 a respektive öppna förfaranden enligt punkt 38.1 b sändas elektroniskt till publikationsbyrån i så god tid som möjligt.

37.2. Meddelandet om tilldelning av avtal ska sändas när avtalet har undertecknats, utom när avtalet, om det fortfarande är nödvändigt, belagts med sekretess, om fullgörandet av det måste åtföljas av särskilda säkerhetsåtgärder, om skyddet av Europeiska unionens vitala intressen så fordrar, om mottagarlandet kräver det eller om offentliggörande av meddelandet inte bedöms vara lämpligt.

38. Tröskelvärden och förfaranden

38.1. Upphandling avseende yttre åtgärder görs enligt följande förfaranden:

a) Selektivt förfarande i enlighet med artikel 158.1 b.

b) Öppet förfarande i enlighet med artikel 158.1 a.

c) Lokalt öppet förfarande.

d) Förenklat förfarande.

38.2. Tröskelvärdena för upphandlingen ska vara följande:

a) Öppet eller selektivt förfarande får användas för

i) tjänsteavtal, varuavtal och tjänstekoncessionsavtal till ett värde av minst 300 000 euro,

ii) byggentreprenadavtal till ett värde av minst 5 000 000 euro.

b) Lokalt öppet förfarande får användas för

i) varuavtal till ett värde av minst 100 000 euro och högst 300 000 euro, ii) byggentreprenadavtal samt byggkoncessionsavtal till ett värde av minst

300 000 euro och högst 5 000 000 euro.

c) Förenklat förfarande får användas för

i) tjänsteavtal, tjänstekoncessionsavtal, byggentreprenadavtal samt byggkoncessionsavtal till ett värde av högst 300 000 euro,

ii) varuavtal till ett värde av högst 100 000 euro.

d) Avtal vars värde inte överstiger 20 000 euro får tilldelas även om bara ett anbud lämnats.

e) Betalningar för utgifter på högst 2 500 euro får ske genom en enkel betalning mot faktura utan föregående godkännande av ett anbud.

38.3. Vid internationellt selektivt förfarande enligt punkt 38.1 a ska det anges i meddelandet om upphandling hur många anbudssökande som kommer att inbjudas att lämna anbud. För tjänsteavtal ska minst fyra anbudssökande inbjudas att lämna anbud. Det antal anbudssökande som ges möjlighet att lämna anbud ska vara så stort att verklig konkurrens säkerställs.

En förteckning över de anbudssökande som valts ut ska offentliggöras på kommissionens webbplats.

Om de anbudssökande som uppfyller urvalskriterierna eller minimikraven på kapacitet inte är tillräckligt många för att nå upp till minimiantalet, får den

upphandlande myndigheten inbjuda endast de som uppfyller kriterierna att lämna anbud.

38.4. För sådana lokala öppna förfaranden som avses i punkt 38.1 c ska meddelandet om upphandling offentliggöras åtminstone i mottagarstatens officiella tidning eller därmed jämställt organ för lokal inbjudan att lämna anbud.

38.5. Vid det förenklade förfarande som avses i punkt 38.1 d ska den upphandlande myndigheten upprätta en förteckning över minst tre utvalda anbudsgivare, utan att offentliggöra ett meddelande.

Anbudsgivarna i ett förenklat förfarande kan väljas från en sådan förteckning som avses i artikel 13.1 b och som upprättas efter utlysning av inbjudan att anmäla intresse.

Om den upphandlande myndigheten efter att ha rådfrågat anbudsgivarna mottar enbart ett anbud som uppfyller de administrativa och tekniska kraven får avtalet tilldelas under förutsättning att tilldelningskriterierna uppfylls.

38.6. För juridiska tjänster som inte omfattas av punkt 11.1 h får de upphandlande myndigheterna använda ett förhandlat förfarande under konkurrens, oavsett avtalets uppskattade värde.

39. Förhandlat förfarande för tjänsteavtal, varuavtal och byggentreprenadavtal 39.1. De upphandlande myndigheterna får använda sig av ett förhandlat förfarande på

grundval av ett enda anbud i följande fall:

a) Om tjänsterna i fråga ska utföras av offentliga organ, institutioner eller sammanslutningar utan vinstsyfte, och verksamheten är av institutionell art eller syftar till att genomföra stödåtgärder på det sociala området.

b) Om ett anbudsförfarande genomförts utan godtagbart resultat, dvs. inget anbud med tillfredsställande kvalitet och/eller av tillräckligt ekonomiskt intresse har mottagits, i vilket fall den upphandlande myndigheten efter att ha annullerat anbudsförfarandet får inleda förhandlingar efter eget val med en eller flera av de anbudsgivare som inbjudits att lämna anbud, förutsatt att upphandlingsdokumenten inte ändras väsentligt.

c) Om ett nytt avtal måste ingås till följd av att ett befintligt avtal sagts upp i förtid.

39.2. Vid tillämpning av punkt 11.1 c ska synnerlig brådska anses föreligga i sådana krissituationer som avses i artikel 172.2. Den delegerade utanordnaren ska, vid behov efter samråd med övriga berörda delegerade utanordnare, fastställa att en synnerligen brådskande situation råder och regelbundet se över sitt beslut med hänsyn till principen om sund ekonomisk förvaltning.

39.3. I sådana verksamheter av institutionell art som avses i punkt 39.1 a ingår tjänster som är direkt kopplade till de offentliga organens lagstadgade uppdrag.

40. Kravspecifikationer

I fråga om samtliga förfaranden som involverar en anbudsansökan får kravspecifikationerna, genom undantag från punkt 16.3, delas upp efter de två stegen i förfarandet, och för det första steget innehålla enbart de uppgifter som avses i punkt 16.3 a och f.

41. Förfarandefrister

41.1. När det gäller tjänsteavtal ska perioden mellan den dag som följer på den dag då inbjudan att lämna anbud avsänds och slutdatumet för inlämning av anbud vara minst 50 dagar. I brådskande fall får dock andra tidsfrister beviljas.

41.2. Anbudsgivarna kan ställa frågor skriftligen före sista inlämningsdatum för anbud.

Den upphandlande myndigheten ska besvara dessa frågor före sista inlämningsdatum för anbud.

41.3. Vid selektiva förfaranden ska tidsfristen för inlämning av anbudsansökningar vara minst 30 dagar, räknat från den dag som följer på den dag då meddelandet om upphandling offentliggjordes. Perioden mellan den dag som följer på den dag då inbjudan att lämna anbud avsändes och slutdatumet för inlämning av anbud ska vara minst 50 dagar. I vissa undantagsfall får dock andra tidsfrister beviljas.

41.4. Vid öppna förfaranden ska tidsfristerna för inlämning av anbud vara minst följande, räknat från den dag som följer på den dag då meddelandet om upphandling offentliggjordes:

a) 90 dagar i fråga om byggentreprenadavtal.

b) 60 dagar i fråga om varuavtal.

I vissa undantagsfall får dock andra tidsfrister beviljas.

41.5. Vid lokala öppna förfaranden ska tidsfristerna för inlämning av anbud vara minst följande, räknat från den dag då meddelandet om upphandling offentliggjordes:

a) 60 dagar i fråga om byggentreprenadavtal.

b) 30 dagar i fråga om varuavtal.

I vissa undantagsfall får dock andra tidsfrister beviljas.

41.6. Vid sådana förenklade förfaranden som avses i punkt 38.1 d ska anbudssökande ges minst 30 dagar att lämna sina anbud, räknat från den dag då inbjudan att lämna anbud avsänds.

Related documents