• No results found

Upplev Lysekil och vår unika livsmiljö

2 Kommunens grunduppdrag

3.4 Upplev Lysekil och vår unika livsmiljö

Utvecklingsmål Indikator Utfall 2019 Utfall 2020 Utfall 2021

I Lysekils kommun ska både bofasta och besökare erbjudas god livskvalitet och högkvalitativa upplevelser året runt.

Antal ackumulerade gästnätter per

år 131 191 100 398

Gästhamnsstatistik 8 050 6 898 8 183

Husbilsstatistik 5 222 6 242 7 378

Nöjd Medborgar-Index - Helheten 45 48

Nöjd Region-Index

- Rekommendation 57 55

Kundnöjdhet hos husbils- och båtgäster gällande servicegraden (%)

81 82

Kundnöjdhet hos husbils- och båtgäster gällande professionellt bemötande (%)

83 85

Antalet bostäder i Lysekil ska öka.

Antalet ackumulerade gästnätter per juni 2021 uppgår till 34 732 vilket är en liten minskning i jämförelse med förra året då antalet var 35 022. De lättade reserestriktionerna som kom i mitten av juni gav lite möjlighet till bra beläggning under sommaren vilket utgör en stor del av många anläggningars totala omsättning under året. Statistiken för helåret 2021 kommer att redovisas i årsredovisningen.

Under sommaren 2021 (juni-augusti) har Lysekil klarat sig väl avseende beläggning på hotell, stugbyar och vandrarhem. Merparten företagare uppger en bra beläggning under sommaren och känslan är att samhället sakta men säkert gör en återhämtning även om det kommer att ta tid.

Husbils- och båtgäster

Det har varit en god sommar med många husbils- och båtgäster. Antal husbilar som besökt oss under perioden 2021-01-01--2021-08-31 är 7 378. En ökning på cirka 1 100 från

föregående år. Antalet båtgäster under samma period blev 8 183. Det är en ökning med cirka 1 300 jämfört med förra året vilket visar på ett positiv riktning. En slutsats av ett ökat antal husbilsgäster är att det finns fler ställplatser i Valbodalen och på Kolholmarna med tillkomna och förbättrade faciliteter. Det är nu år två med detta utbud vilket också har gjort att flertalet återkommer. En annan orsak till ökning av båt- och husbilsgäster kan vara att fler människor i år har valt att semestra i Sverige och på hemmaplan i och med pandemin. Vi har också återigen fått besök av utländska, främst norska, gäster i år. Detta kan jämföras med förra året då gränserna var stängda och båtgästnätterna hade sin lägsta siffra sedan 2018.

Kundenkät till husbils- och båtgäster

En kundenkät har gått ut till alla husbils- och båtgäster för andra året i rad. Enkäten har varit aktiv under juni, juli och augusti. Det är 3 600 betalande gäster som har svarat på enkäten.

Enkäten syftar till att se vad våra kunder tycker om vårt bemötande och vår service. Utifrån svaren och inkomna synpunkter om förbättringsförslag kan verksamheterna arbeta vidare med det påbörjade utvecklingsarbetet. Den stora svarsfrekvensen är över förväntan där det påvisar att våra gäster har ett engagemang för våra fysiska ställ- och gästplatser och en stor majoritet är nöjda med oss.

Enkäten har genererat 1 501 kommentarer som innefattar bra idéer och feedback som kommer att hjälpa oss att bli ännu bättre. Under hösten kommer en handlingsplan utformas för att se vad man bör fokusera på i det fortsatta utvecklingsarbetet samt för att nå bästa

möjliga resultat. Tanken är att enkäten ska finnas under en 3-årsperiod för att kunna göra en djupare analys av samband, skillnader och likheter över tid.

I enkätundersökningen som gjorts påvisas det i övriga kommentarer från husbils- och båtgäster att det finns en uppskattning av de förbättringsåtgärder som gjorts inför säsongen 2021. Merparten av gästerna anger många bra förbättringsidéer som inte är allt för

kostsamma vilka verksamheten bör titta på och eventuellt åtgärda inför 2022.

Utvecklingsarbete av ställplatser och gästhamnar

Arbetet med att utveckla såväl gästhamnar som möjligheter till husbilsuppställning pågår där småbåtsenheten har lagt fokus på sitt grunduppdrag att skapa förutsättningar att bli norra Bohusläns bästa småbåtshamn. Styrgruppen ser att gästhamnarna spelar en stor roll i hur attraktiv kommunen upplevs och har därför beslutat att koppla samman destinationsstrateg med hamnenhet för att tillsammans undersöka hur hamnarna kan fortsätta att utvecklas.

Boende och besökare

Destinationsstrategi Lysekil 2030 är under perioden reviderad och fastställd av kommunfullmäktige den 17 mars 2021. Den syftar till att stödja Vision Lysekil 2030.

Strategin ska bidra till en hållbar utvecklingsinriktning för Lysekils kommun som en attraktiv plats året runt både för hel- och delårsboende, potentiella invånare, tillresta besökare,

näringsliv och föreningsliv. Destinationsstrategin ska också ge goda förutsättningar för platsvarumärkets utveckling, det vill säga känslan för och upplevelsen av platsen Lysekil.

I Lysekil anordnas årligen en mängd evenemang och arrangemang. Huvudarrangör är ibland kommunen och ibland näringsidkare, organisationer eller ideella föreningar. Lysekils

kommun håller på att ta fram ett program för evenemang. Avsikten är att tydliggöra kriterier för att få kommunalt stöd utifrån hur väl evenemanget/arrangemanget stödjer Lysekils kommuns vision. I programmet ska en långsiktig och hållbar evenemangsportfölj för Lysekils kommun utvecklas vilken tydligt visar vilka evenemang kommunen ska stötta och på vilket sätt respektive själva vara huvudman för. Evenemang där kommunen är huvudman ska ha en tydlig organisations- och ansvarsfördelning och relevant budget på berörd

förvaltning/avdelning.

Styrgruppen har identifierat två områden som kan vara av intresse för såväl boende som besökare, detta är vandringsleder och möjligheten att knyta ihop kommunen med andra kommuner via en utveckling av vattenvägar. För att komma vidare i dessa frågor har uppdragsbeskrivningar för dessa två frågor tagits fram och fritidschef driver arbetet samt återrapporterar till styrgruppen.

Bostäder

Det finns ett behov av fler bostäder i Lysekils kommun. Under perioden har det varit fortsatt fokus på att färdigställa detaljplaner för bostäder. Det finns en god planberedskap. Per augusti finns 16 pågående planer, under året har 5 planer antagits.

Sammanfattande analys

Styrgruppen har under året konstaterat att de mål och strategier som valts för

utvecklingsområdet skapar gränsdragningsproblematik. Utvecklingsmålet antalet bostäder ska öka är mycket tätt förknippat med samhällsbyggnadsförvaltningen och dess plan- och byggavdelning. Detta mål bör därför mätas på nämndsnivå alternativ enhetsnivå.

Styrgruppen har till följd av detta lagt stor kraft på att arbeta fram ett nytt förslag på mål och strategier för utvecklingsområdet. Förslaget presenterades för politiken vid två tillfällen under våren och möte inga invändningar men i samband med budget valde man ändå att behålla nuvarande mål och strategier för 2022. Styrgruppen avser, av skäl angivna ovan, att fortsätta att föra en dialog med politiken om en förändrad inriktning av utvecklingsområdet inför 2023.