• No results found

2015-10-22 Upprätta plan över verksamheter inom Socialförvaltningen som är möjliga att

Strategi Program

2015-10-22 Upprätta plan över verksamheter inom Socialförvaltningen som är möjliga att

upphandla.

Kommunens kostnader för socialnämndens verksamheter tenderar att ständigt öka.

Av erfarenhet vet vi att verksamheter ofta blir både effektivare och billigare genom konkurrensutsättning mot andra marknadsaktörer. Nya arbetssätt, metoder och andra lösningar kommer att gagna såväl de enskilda brukarna som de kvarvarande kommunala verksamheterna. De sistnämnda får tydliga incitament att se över, förbättra och vässa sin egen verksamhet, för såväl sina brukare som sina anställda.

En konkurrensutsättning ger även arbetstagarna fler aktörer att välja mellan och skapar större möjligheter att påverka det egna arbetet samt bättre karriärvägar.

Den kommunala traditionen cementerar särskilt de sociala verksamheterna som enbart möjliga att utöva i kommunal regi.

Vi moderater menar att Botkyrkaborna har allt att vinna på att vi utvecklar våra, idag kommunalt drivna, sociala verksamheter genom att möjliggöra för fler aktörer med dokumenterade kompetenser inom dessa områden. Det finns exempel på flera andra kommuner i landet där man har genomfört upphandlingar inom det sociala området.

I Stockholms Stad har man bl.a. gått fram upphandling av driften av jourverksamheter. I Järfälla, Varberg, Halmstad och Gotlands kommuner har man upphandlat driften av daglig verksamhet.

Vi föreslår kommunfullmäktige besluta

att uppdra åt kommunstyrelsen (kommunledningsförvaltningen) att, tillsammans med Socialförvaltningen, upprätta en plan över sådana verksamheter som är möjliga och lämpliga att konkurrensutsätta genom upphandling.

Jimmy Baker (M) Yngve RK Jönsson (M)

PROTOKOLLSUTDRAG 1[2]

Kommunstyrelsen

2017-11-27 Dnr KS/2015:717

§ 238

Svar på motion – Upprätta plan över verksamheter inom socialförvaltningen som är möjliga att upphandla (M) (KS/2015:717)

Beslut

Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige:

1. Kommunfullmäktige avslår motionen.

Reservation

Samtliga ledamöter för (M) reserverar sig mot beslutet till förmån för eget yrkande.

Ärendet

Jimmy Baker (M) och Yngve RK Jönsson (M) har vid kommunfullmäktiges sammanträde, 2015-10-22, § 164 inkommit med motionen: Upprätta plan över verksamheter inom socialförvaltningen som är möjliga att upphandla.

Socialnämnden har yttrat sig 2017-01-31.

Kommunledningsförvaltningens upphandlingsenhet har yttrat sig 2017-11-08.

Motivering

Vi i den politiska majoriteten i Botkyrka ser värdet av en mångfald av alter-nativ på många välfärdsområden när det bidrar till att öka människors val-frihet och utveckla verksamheterna. Såväl upphandling som ideellt-offentligt partnerskap kan användas för att uppnå detta. Samtidigt är det viktigt att våra gemensamma resurser för välfärd ska gå till just välfärd – inte till aktieägares vinstuttag. Oavsett utförare är det viktigt att ställa tyd-liga kvalitetskrav så att vi använder våra gemensamma resurser så att de kommer medborgarna till del, i form av en god omsorg.

BOTKYRKA KOMMUN PROTOKOLLSUTDRAG 2[2]

Kommunstyrelsen

2017-11-27 Dnr KS/2015:717

Den rödgröna majoriteten delar inte motionärernas uppfattning att konkur-rensutsättning generellt sett innebär effektiviseringar och lägre kostna-der. Tvärtom kan privata vinstmotiv i verksamheter på socialtjänstens om-råde innebära en risk för såväl ökade kostnader för kommunen och försva-gad kvalitetskontroll. Att ta fram en plan för konkurrensutsättning

av verksamheter inom socialförvaltningen på det sätt som motionen före-slår är därför inte aktuellt.

Yrkanden

Jimmy Baker (M) yrkar bifall till motionen.

Mats Einarsson (V) yrkar bifall till ordförandeförslaget.

Propositionsordning

Ordföranden ställer ordförandeförslaget mot Jimmy Bakers (M) bifallsyr-kande och finner att kommunstyrelsen beslutar i enlighet med ordförande-förslaget.

Protokollsanteckning

Robert Steffens (C) anför till protokollet att han vid yrkanderätt hade yrkat bifall till motionen.

_____

Expedieras till:

Kommunfullmäktige

TJÄNSTESKRIVELSE

2017-11-08

1 [2]

KS/2015:717

SOCIALFÖRVALTNINGEN

Post Botkyrka kommun, 147 85 Tumba · Besök Munkhättevägen 45 · Kontaktcenter 08 - 530 610 00 Direkt 070 - 188 69 34 · Sms 070 - 188 69 34 · E-post asa.dahl@botkyrka.se

Org.nr 212000-2882 · Bankgiro 624-1061 · Fax 08 - 530 618 85 · Webb www.botkyrka.se Kommunledningsförvaltningen

upphandlingsenheten

Referens Mottagare

Anders Kuylser Kommunstyrelsen

Yttrande över motion – Upprätta plan över verksamheter inom socialförvaltningen som är möjliga att upphandla.

Sammanfattning

Motionen inkom 2015-10-22 och rör förslaget att skapa en plan för

konkurrensutsättning av socialförvaltningens verksamheter. En förutsättning för att konkurrensutsätta verksamheter är att kommunfullmäktige har fattat ett beslut om att det finns en politisk vilja att detta ska ske. Då detta inte finns har socialnämnden bedömt att plan för vilka verksamheter som är möjliga och lämpliga att konkurrensutsättas inte ska skapas.

Ärendet

Jimmy Baker (M) och Yngve RK Jönsson (M) har vid kommunfullmäktiges sammanträde, 2015-10-22, § 164 inkommit med motionen: Upprätta plan över verksamheter inom socialförvaltningen som är möjliga att upphandla.

Socialnämnden har yttrat sig 2017-01-31.

Yttrande

Upphandling och anskaffning är en stödprocess som på uppdrag av

verksamhetsdrivande nämnd eller på uppdrag av kommunstyrelsen genomför upphandlingar. Upphandlingar som genomförs initieras av förvaltning som förvaltningsspecifik eller kommunövergripande. Om socialförvaltningen har behov av att genomföra en upphandling så ska stödprocessen hjälpa till med detta. Upphandling kan genomföras antingen genom lagen om offentlig upphandling (LOU), Lagen om upphandling inom försörjningssektorerna (LUF), Lagen om upphandling av koncessioner (LUK) eller lagen om valfrihetssystem (LOV).

Valfrihetssystem (LOV) innebär att den enskilde brukaren kan välja och välja om utförare samt att ersättningen till utföraren följer den enskildes val. Detta innebär även att kommunen måste ha en organisation för godkännande av

BOTKYRKA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE 2017-11-08

2 [2]

utförare inom (LOV) Förutsättning för att välja är att det finns ett biståndsbeslut om insats. Myndighetsutövning kan inte upphandlas.

Om socialförvaltningen har behov av att upphandla verksamheter som idag drivs av förvaltningen och som inte inkluderar myndighetsutövning ska upphandlingsenheten enligt gällande policy, riktlinjer och regler genomföra detta i samarbete och på uppdrag av socialförvaltningen.

Anders Kuylser

Upphandlingschef

TJÄNSTESKRIVELSE

2016-11-23

1 [2]

2015:218

SOCIALFÖRVALTNINGEN

Post Botkyrka kommun, 147 85 Tumba · Besök Munkhättevägen 45 · Kontaktcenter 08 - 530 610 00 Direkt 070 - 188 69 34 · Sms 070 - 188 69 34 · E-post asa.dahl@botkyrka.se

Org.nr 212000-2882 · Bankgiro 624-1061 · Fax 08 - 530 618 85 · Webb www.botkyrka.se Socialförvaltningen

Stöd- och utvecklingsenheten

Referens Mottagare

Åsa Dahl Socialnämnden

Yttrande över motion – Upprätta plan över verksamheter inom Socialförvaltningen som är möjliga att upphandla.

Förslag till beslut

Socialnämndes förslag till kommunfullmäktige:

Motionen avslås.

Sammanfattning

Motionen inkom 2015-10-22 och rör förslaget att skapa en plan för

konkurrensutsättning av socialförvaltningens verksamheter. En förutsättning för att konkurrensutsätta verksamheter är att kommunfullmäktige har fattat ett beslut om att det finns en politisk vilja att detta ska ske. Då detta inte finns bedömer socialnämnden att plan för vilka verksamheter som är möjliga och lämpliga att konkurrensutsättas inte ska skapas.

Ärendet

Motionen inkom 2015-10-22 och rör förslaget att skapa en plan för konkurrensutsättning av socialförvaltningens verksamheter och

kommunstyrelseförvaltningen begär ett yttrande från socialnämnden i frågan.

Yttrande

Upphandling av verksamheter genomförs antingen genom lagen om offentlig upphandling (LOU) eller lagen om valfrihetssystem (LOV). Valfrihetssystem inom social omsorg innebär att den enskilde brukaren kan välja och välja om utförare samt att ersättningen till utföraren följer den enskildes val.

Förutsättning för att välja är att det finns ett biståndsbeslut om insats.

Myndighetsutövning kan inte upphandlas.

BOTKYRKA KOMMUN Socialförvaltningen

Stöd- och utvecklingsenheten

TJÄNSTESKRIVELSE 2016-11-23

2 [2]

2015:218

En förutsättning för att konkurrensutsätta verksamheter är att

kommunfullmäktige har fattat ett beslut om att det finns en politisk vilja att detta ska ske. Då detta inte finns bedömer socialnämnden att plan för vilka verksamheter som är möjliga och lämpliga att konkurrensutsättas inte ska skapas.

………..

Marie Lundqvist Åsa Dahl

Förvaltningschef Verksamhetsutvecklare

Bilaga:

1. Motion – Upprätta plan över verksamheter inom Socialförvaltningen som är möjliga att upphandla.

Expedieras till:

1. Kommunledningsförvaltningen

PROTOKOLLSUTDRAG 1[2]

Kommunstyrelsen

2017-11-27 Dnr KS/2016:492

§ 239

Svar på motion - Fritidsklubb för 10–12-åringar i Broängen-Kassmyra (KS/2016:492)

Beslut

Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige:

1. Kommunfullmäktige anser motionen besvarad Reservation

Samtliga ledamöter för (M) reserverar sig mot beslutet till förmån för eget yrkande.

Ärendet

Stina Lundgren (M) och Ufuk Sen (M) har vid kommunfullmäktiges sam-manträde 2016-06-21, § 158 lämnat en motion: Fritidsklubb för 10–12-åringar i Broängen – Kassmyra. Motionärerna anför att fritidsklubbar och/eller eftermiddagsverksamheter gör stor skillnad för många av 10–12-åringarna i kommunen. På vissa skolor har kommunen återinfört fritids-klubbs- och eftermiddagsverksamhet, dock saknas denna typ av verksamhet på Broängsskolan och Kassmyraskolan i Tumba. Närmaste verksamhet för den åldersgruppen ligger i Storvreten eller Vårsta.

Med bakgrund i ovanstående föreslår motionärerna att kultur- och nämnden dels får i uppdrag att utreda behovet av en

fritids-klubb/eftermiddagsverksamhet i Broängen alternativt Kassmyra, delsse över om någon av idrottsföreningarna är intresserade att driva verksamhet-en, samt om ovanstående förslag kan förverkligas, finna en lokal där verk-samheten kan bedrivas.

Kultur- och fritidsnämnden behandlade ärendet 2016-11-01, § 88.

Motivering

Den rödgröna majoriteten håller med motionärerna om behovet av en fri-tidsklubb i Kassmyra-Broängen. Därför är det en satsning som finns med i

BOTKYRKA KOMMUN PROTOKOLLSUTDRAG 2[2]

Kommunstyrelsen

2017-11-27 Dnr KS/2016:492

den budget som majoriteten har presenterat för 2018. Inom ramen för det arbetet kommer kultur- och fritidsförvaltningen se över om kommunen själva ska drifta fritidsgården eller om driften ska läggas ut på förenings-livet.

Yrkanden

Jimmy Baker (M) yrkar bifall till motionen.

Robert Aslan (S) yrkar bifall till ordförandeförslaget.

Propositionsordning

Ordföranden ställer ordförandeförslaget mot Jimmy Bakers (M) bifallsyr-kande och finner att kommunstyrelsen beslutar i enlighet med ordförande-förslaget.

_____

Expedieras till:

Kommunfullmäktige

Sid 1 (1)

MOTION Kommunfullmäktige

2016-06-21