• No results found

BERÄKNINGSGRUNDER FÖR AVKASTNING

20. Upptagande till handel på reglerad marknad:

[NASDAQ OMX Stockholm]

[Specificera annan reglerad marknad]

21. Utgivande Institut: [Emissionsinstituten/Specificera]

22. Administrerande Institut: [Danske Bank A/S, Danmark, Sverige Filial, Nordea Bank AB (publ), Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ), Svenska Handelsbanken AB (publ) och Swedbank AB (publ)]

23. ISIN: SE[ ]

24. Övriga villkor: [Ej Tillämpligt/ Specificera]

[Rating]

(Vid angivande av ytterligare villkor, vilka inte finns beskrivna i detta Grundprospekt, kan detta medföra att nytt prospekt skall inges enlighet med Artikel 16 i ”Prospektdirektivet.) Bolaget bekräftar härmed att ovanstående kompletterande lånevillkor är gällande för Lånet tillsammans med Allmänna Villkor. Bolaget bekräftar vidare att alla väsentliga händelser efter den dag för detta MTN-program gällande grundprospekt som skulle kunna påverka marknadens uppfattning om Bolaget har offentliggjorts.

Bolaget bekräftar vidare att ovanstående kompletterande villkor är gällande för Lånet tillsammans med Allmänna Villkor och förbinder sig att i enlighet därmed erlägga Kapitalbelopp och (i förekommande fall) ränta.

Stockholm den [ ]

VERKSAMHETSBESKRIVNING

Husqvarna är världens största tillverkare av utomhusprodukter som motorsågar, trimmers, gräsklippare och trädgårdstraktorer. Koncernen är också ledande i Europa inom bevattningsprodukter och är en av de ledande på världsmarknaden inom kaputrustning och diamantverktyg för byggnads- och stenindustrierna. Försäljning sker såväl till konsumenter som till professionella användare. Ovan bedömning baseras på omsättning och antal sålda enheter inom respektive produktområde. Uppskattningar av marknadsandelar för såväl Husqvarna som konkurrenter baseras på Bolagets egna samlade bedömning, se vidare avsnittet

”Marknadsöversikt – Information om marknadsandelar”.

Organisation

En ny organisation infördes från den 1 januari 2010. Istället för de tidigare sex affärssektorerna omfattar den nya organisationen fem affärsenheter – Tillverkning & Logistik, Produktutveckling, Försäljning i Europa & Asien/Stillahavsområdet, Försäljning i Amerika samt Construction.

Tillverkning & Logistik och Produktutveckling är gemensamma servicefunktioner för försäljningsorganisationerna i Europa & Asien/Stillahavsområdet och Amerika samt för Construction.

Ny rapporteringsstruktur

Införandet av den nya organisationen omfattade även en förändring av den externa finansiella rapporteringen från och med första kvartalet 2010. I stället för de tidigare affärsområdena Konsumentprodukter och Professionella produkter omfattar den externa rapporteringen nu:

• Europa & Asien/Stillahavsområdet (skogs-, park och trädgårdsprodukter i Europa och Asien/Stillahavsområdet).

• Amerika (skogs-, park och trädgårdsprodukter i Nord- och Latinamerika).

• Construction (global försäljning av produkter för byggnadsindustrin).

Finansiella mål

Koncernen har en lång historia av stabil tillväxt och god lönsamhet. De långsiktiga finansiella målen som fastställdes i samband med börsintroduktionen 2006 är oförändrade (med undantag för ny utdelningspolicy som beskrivs nedan).

Långsiktiga finansiella mål

Nettoomsättning

- En årlig organisk tillväxt på cirka 5 procent över en konjunkturcykel - Ytterligare tillväxt genom kompletterande förvärv

Lönsamhet

- En rörelsemarginal som överstiger 10 procent över en konjunkturcykel Skuldsättning

- Kapitalstrukturen skall uppfylla kraven för en långsiktig kreditvärdighet (3-5 år) motsvarande lägst BBB. Detta bedöms innebära att den säsongsjusterade nettoskulden, dvs. årets genomsnittliga nettoskuld, i relation till EBITDA inte långsiktigt skall överstiga 2,5. Per den 31 december 2011 var justerad finansiell skuld/EBITDA 2,87.

Utdelning

- En ny utdelningspolicy beslutades under första kvartalet 2011 innebärande att utdelningen normalt skall överstiga 40 procent av årets resultat. Den tidigare policyn var att utdelningen långsiktigt skulle motsvara 25 – 50 procent av periodens resultat.

Säsongsvariationer

Efterfrågan på Koncernens produkter är väderberoende. Till exempel tenderar efterfrågan på gräsklippare och traktorer att minska i torrt väder medan efterfrågan på bevattningsutrustning ökar. Säsongsvariationen i Husqvarnas försäljning och resultat är markant med en betydligt högre försäljning under första halvåret. Detta gäller särskilt för konsumentprodukter men även för produkter för professionella användare såsom större gräsklippare och annan utrustning för park- och trädgårdsskötsel. Bevattningsutrustning har en större andel av försäljningen och

rörelseresultatet under första halvåret än övriga konsumentprodukter. Motorsågar har en något högre försäljning under andra halvåret. Utrustningen för byggnadsindustrin (Construction) uppvisar normalt en jämnare fördelning över året.

Strategi

Husqvarna har en portfölj av starka varumärken, ett brett globalt distributionsnät, ett brett produktprogram och en flexibel leveranskedja.

Starka varumärken

Koncernen har en portfölj av starka varumärken för olika försäljningskanaler och kundsegment.

Husqvarna, Gardena, McCulloch och Diamond Board är Koncernens globala varumärken.

Globala varumärken

Husqvarna är Bolagets viktigaste varumärke och svarar för drygt 45 procent av Koncernens totala omsättning och huvuddelen av omsättningen för produkter för professionella användare.

Husqvarna är ett globalt varumärke inom framförallt motorsågar och andra handhållna produkter.

Varumärket står för tekniskt ledarskap, professionell prestanda och hög kvalitet. Produkterna säljs i de högre pris-segmenten. Produktsortimentet under varumärket Husqvarna har successivt utökats och omfattar även högspecificerade produkter för konsumenter. Dessa produkter säljs huvudsakligen genom fackhandeln och svarar idag för en betydande andel av omsättningen inom konsumentprodukter.

Gardena är det ledande premiumvarumärket i Europa för bevattningsprodukter och trädgårdsverktyg för konsumenter. Varumärket har en mycket stark position i premium-segmentet och svarar för cirka 12 procent av Koncernens omsättning.

McCulloch är ett varumärke som under 2011 började lanseras som ett globalt premium-varumärke. 2012 kommer produkter med detta varumärke att börja säljas till konsumenter i detaljhandeln. Utbudet omfattar skogs- och trädgårdsprodukter.

Diamant Boart är ett globalt varumärke för stenindustrin. Produkterbjudandet omfattar ett komplett utbud av diamantverktyg för behandling av natursten.

Övriga varumärken

Koncernen har ett flertal varumärken med starka positioner på regionala eller lokala marknader och inom specifika produktkategorier.

Husqvarnas taktiska varumärken är: Jonsered, Poulan Pro, Weedeater och Dixon Husqvarnas regionala varumärken är: Klippo, Flymo, Zenoah och Bluebird

Husqvarnas taktiska varumärken har starka positioner på regionala och lokala marknader och inom specifika produktkategorier. Koncernens regionala varumärken har också starka positioner på sina lokala marknader, men det finns inte någon ambition att expandera dem till nya marknader.

Effektivt globalt distributionsnät

Koncernens skogs-, park- och trädgårdsprodukter säljs huvudsakligen genom två distributions-kanaler, detaljhandeln och fackhandeln. Detaljhandeln är främst inriktad på konsumentprodukter i mellan- och lågprissegmenten samt reservdelar och tillbehör. Fackhandeln, som omfattar mindre, lokala, fristående återförsäljare, säljer ett mer kvalificerat produkt-, reservdels- och tillbehörssortiment än detaljhandeln. Fackhandelns huvudsakliga målgrupper är professionella användare och konsumenter med höga krav på prestanda. De flesta fackhandlare erbjuder även service.

Koncernen säljer till drygt 25 000 fackhandlare och till de flesta stora detaljhandelskedjor.

Produkter under Husqvarna-varumärket säljs huvudsakligen genom fackhandeln samt, i mindre utsträckning, även genom detaljhandeln i USA. Försäljningen till fackhandeln svarade för 47 procent av koncernens omsättning, försäljning till detaljhandeln för 47 procent och försäljning till andra kanaler (uthyrningsföretag, entreprenörer inom såg-, borr-, och rivning samt

byggnadsindustrin säljs huvudsakligen till uthyrningsföretag och specialiserade återförsäljare samt direkt till entreprenörer. Husqvarnakoncernens omfattande distributionsnät har byggts upp under lång tid och utgör en betydande konkurrensfördel.

Brett produktprogram

Husqvarna har ett brett och konkurrenskraftigt produktprogram. Positionen är särskilt stark inom handhållna produkter som motorsågar, röjsågar och trimmare samt inom hjulburna produkter som åkgräsklippare och trädgårdstraktorer. Målsättningen är att vara ledande inom huvudområdena.

För att vara en stark partner till kunderna skall Koncernen kunna erbjuda ett komplett sortiment, vilket innebär att även ha konkurrenskraftiga produkter inom kategorier där målsättningen inte är att vara ledande.

Hög teknisk kompetens

Husqvarna har betydande resurser och hög kompetens inom produktutveckling. Kompetensen inom tvåtaktsmotorer för de bensindrivna, handhållna produkterna har varit avgörande för att nå en ledande position på världsmarknaden. Hög prestanda har kunnat kombineras med andra viktiga faktorer som låg vikt, bättre ergonomi, enkel service samt lägre avgasutsläpp och energi-förbrukning.

Kunddriven forskning och utveckling

Husqvarna har en gemensam global process för produktutveckling. Att ha en effektiv process för produktutveckling, som omfattar användarnas behov och en hög innovationsgrad, är avgörande för Koncernens tillväxt och lönsamhet. Målsättningen är att ha ett kontinuerligt flöde av nya, attraktiva och konkurrenskraftiga produkter. Betydande synergier och effektivitetsvinster uppnås inom produktutvecklingen genom denna process.

Minskad miljöbelastning

Husqvarnas ambition är att begränsa produkternas miljöpåverkan under alla faser i deras livscykel från produktutveckling, via upphandling av material och tillverkning, till användning och återvinning. För att reducera produkternas miljöbelastning under användning har Husqvarna utvecklat flera teknologier som till exempel X-TORQ®, som reducerar utsläppen av kolväten och minskar bränsleförbrukningen. En version av robotgräsklipparen, Automower® Solar Hybrid, drivs av både batteri och solceller.

Flexibel leveranskedja

Koncernens verksamhet präglas av stora säsongsvariationer. Park- och trädgårdsprodukterna tillverkas och säljs huvudsakligen under första halvåret medan tillverkningen och försäljningen av skogsprodukter vanligtvis är något högre under andra halvåret. För att vara konkurrenskraftig är det viktigt att tillhandahålla snabba leveranser och hög leveranssäkerhet gentemot kunderna.

Höga krav på snabbhet och flexibilitet medför att en stor del av produktionsresurserna finns nära kunderna, dvs. i Nordamerika och Europa. Den relativt korta försäljningsperioden ställer höga krav på att med kort framförhållning såväl kunna öka som minska aktiviteterna i hela leveranskedjan. Flexibilitet är centralt. För att höja effektiviteten och flexibiliteten i produktionen planeras antalet produktionsanläggningar bli färre, större och mer kostnadseffektiva. När omläggningen är genomförd skall nio anläggningar ha lagts ner och en ny anläggning etablerats.

Under 2010 och 2011 lades fyra anläggningar ned. Omläggningen avser främst produktionsanläggningar i Sverige och Nordamerika. Omläggningstakten har nu saktats ner och Bolaget är i en fas av stabilisering.

Andelen av tillverkningen i lågkostnadsländer uppgick 2011 till cirka 11 procent av det totala produktionsvärdet. En ny anläggning i Mielec, Polen, togs successivt i bruk under 2011 och är byggd med högt ställda krav på skalbarhet, flexibilitet, kvalitet och kostnadseffektivitet. Andelen av inköpen från lågkostnadsländer ökar också successivt och uppgick 2011 till 30 procent.

Globala processer

För att bygga ett starkare globalt företag, etableras ett antal globala processer som är gemensamma för hela Koncernen. Processerna syftar till att öka den interna effektiviteten inom respektive område och frigöra resurser som istället kan användas för investeringar i till exempel produkter och varumärken. Exempel på nyckelprocesser är processer för inköp, logistik och produktutveckling.

Europa & Asien/Stillahavsområdet

Affärsområdet Europa & Asien/Stillahavsområdet omfattar försäljning av skogs-, park- och trädgårdsprodukter till detalj- och fackhandlare i Europa och Asien/Stillahavsområdet.

Affärsområdets tillverkning, produktutveckling och logistik utförs av de globala affärsenheterna Tillverkning & Logistik och Produktutveckling. 54 procent av Koncernens nettoförsäljning är hänförligt till affärsområdet Europa & Asien/Stillahavsområdet.

Följande produktsortiment ingår i affärsområdet:

• Åkbara produkter: riders (med klippaggregatet placerat fram), trädgårdstraktorer och zero turn-klippare (spakstyrda åkgrästurn-klippare).

• Gå-bakom gräsklippare, robotgräsklippare, jordfräsar och snöslungor.

• Handhållna produkter: motorsågar, trimmers, röjsågar, lövblåsare och häcksaxar.

• Bevattningsprodukter: slangar, kopplingar, vattenspridare etc.

• Tillbehör, trädgårdsverktyg och reservdelar.

Slutanvändarna för ovanstående produkter är villa- och markägare, professionella park- och trädgårdsmästare och professionella användare inom skogsbruk. Produkterna distribueras främst genom större detaljhandelskedjor som B&Q, Leroy Merlin, OBI och Bauhaus samt fackhandlare.

Den huvudsakliga försäljningen inom affärsområdet sker under de globala premiumvarumärkena Husqvarna, Gardena och McCulloch samt de taktiska och regionala varumärkena Jonsered, Flymo, Klippo och Zenoah.

Tillverkningen av produkterna sker i Europa, USA, Brasilien, Kina och Japan.

Marknaden för skogs-, park- och trädgårdsprodukter i Europa och Asien/Stillahavsområdet uppskattas till cirka 55 miljarder kronor. Europa står för cirka 85 procent av marknaden och de största lokala marknaderna är Tyskland, Frankrike, Ryssland, Sverige och Storbritannien.

Försäljningen till fackhandeln uppskattas utgöra cirka 65 procent av totalmarknadens värde och resterande 35 procent utgörs av försäljning till detaljhandeln. Se även avsnittet

”Marknadsöversikt”.

Husqvarna har en stark ställning i Europa med en marknadsandel om cirka 30 procent. Andelen är särskilt hög för produkter med hög prestanda vilka framför allt säljs till fackhandeln.

Slutanvändare för dessa produkter är professionella användare eller konsumenter med högt ställda krav på prestanda. Husqvarna har ledande positioner inom professionella motorsågar och röjsågar på stora skogsmarknader som Ryssland, Baltikum och Norden. Inom gräsklippare, robotgräsklippare och åkgräsklippare har Husqvarna en ledande position på flera europeiska marknader. Inom bevattningsprodukter, under varumärket Gardena, är Husqvarna ledande i Europa med en stark ställning i framför allt Tyskland, Österrike och Schweiz.

Finansiell utveckling 2011

• Försäljningen för Europa & Asien/Stillahavsområdet minskade med 2 procent under 2011. Justerat för valutakursförändringar ökade försäljningen med 3 procent.

Försäljningspriserna ökade.

• Den totala marknadsefterfrågan i Europa och Asien/Stillahavsområdet bedöms ha ökat jämfört med föregående år. Sammantaget beräknas koncernens marknadsandel för skogs- och trädgårdsprodukter vara oförändrad.

• Husqvarnas försäljning ökade i de viktigaste marknaderna, som Tyskland, Frankrike, Sverige och Storbritannien, medan försäljningen var svagare i södra delen av Europa.

Utvecklingen för Asien/Stillahavsområdet, inklusive Australien var i linje med föregående år.

• Försäljningen per produktkategori ökade för åkgräsklippare och gräsklippare, var oförändrad för bevattningsprodukter och minskade något för handhållna produkter jämfört med föregående år.

• Försäljningstillväxten var särskilt hög för professionella riders, robotgräsklippare och snöslungor. Inom dessa segment beräknas även marknadsandelarna ha ökat.

Försäljningen till fackhandeln utvecklades positivt.

negativt med cirka –100 Mkr, netto jämfört med föregående år. Justerat för förändringar av valutakurser var rörelseresultatet oförändrat.

• Det justerade rörelseresultatet påverkades positivt av högre försäljningspriser och volymer medan främst mix och högre kostnader för varumärkesbyggande, marknadsföring samt produktutveckling hade en negativ inverkan. I rörelseresultatet ingår kostnader relaterade till produktionsstörningar i Nordamerika om –50 Mkr samt en positiv effekt från stängningen av en förmånsbestämd pensionsplan motsvarande 53 Mkr.

För vidare beskrivning av hur inkomsterna fördelas mellan olika delar av verksamheten, se not 3 i Husqvarnas årsredovisning för 2011.

Nyckeltal

Nyckeltal 2011 2010

Nettoomsättning, Mkr 16 365 16 621

Andel av Koncernens omsättning, % 54 52

Rörelseresultat

exkl. jämförelsestörande poster, Mkr

2 277 2 383

Rörelsemarginal

exkl. jämförelsestörande poster, %

13,9 14,3

Nettotillgångar, Mkr 12 382 11 550

Investeringar, Mkr 600 788

Genomsnittligt antal anställda 7 037 7 278

Amerika

Affärsområdet Amerika omfattar försäljning av skogs-, park- och trädgårdsprodukter till detalj- och fackhandlare i Nord- och Latinamerika. Produktion, produktutveckling och logistik utförs av de globala affärsenheterna Tillverkning & Logistik och Produktutveckling. 37 procent av Koncernens nettoförsäljning är hänförligt till affärsområdet Amerika.

Följande produktsortiment igår i affärsområdet:

• Åkbara gräsklippare; trädgårdstraktorer och zero turn-klippare (spakstyrda åkgräsklippare).

• Gå-bakom gräsklippare, robotgräsklippare, jordfräsar och snöslungor.

• Handhållna produkter: motorsågar, trimmers, röjsågar, lövblåsare och häcksaxar.

• Bevattningsprodukter (Kanada).

• Tillbehör, trädgårdsverktyg och reservdelar.

Slutanvändarna för ovanstående produkter är villa- och markägare, professionella park- och trädgårdsmästare och professionella användare inom skogsbruk. Produkterna distribueras främst genom större detaljhandelskedjor som Sears, Lowe’s, Walmart och Home Depot samt fackhandlare.

Den huvudsakliga försäljningen inom affärsområdet sker under de globala premiumvarumärkena Husqvarna, Gardena (Kanada) och McCulloch samt de taktiska och regionala varumärkena PoulanPro, WeedEater, Dixon, Bluebird och Redmax. Husqvarna tillverkar också för Sears varumärke Craftsman.

Tillverkningen av produkterna sker i Sverige, USA, Brasilien och Kina.

Marknaden för skogs-, park- och trädgårdsprodukter i Amerika uppskattas till cirka 75 miljarder kronor. USA står för cirka 84 procent av marknaden, Kanada 9 procent och Sydamerika 7 procent. Brasilien är den största marknaden i Sydamerika. Inom Nord- och Sydamerika uppskattas försäljningen till fackhandeln utgöra cirka 35 procent av totalmarknadens värde.

Resterande 65 procent utgörs av försäljning till detaljhandeln. De fyra största

detaljhandelskedjorna står för cirka 70 procent av den totala försäljningen till detaljhandeln i Nordamerika. Se även avsnittet ”Marknadsöversikt”.

Husqvarna har starka marknadspositioner för bland annat motorsågar, trädgårdstraktorer, gräsklippare och trimmers. Den samlade marknadsandelen uppgår till cirka 20 procent.

Försäljning av konsumentprodukter till detaljhandeln har historiskt varit Husqvarnas styrka i Nordamerika och marknadsandelarna är därför större inom denna marknad.

Finansiell utveckling 2011

• Försäljningen för Amerika minskade med 14 procent. Justerat för valutakursförändringar minskade försäljningen med 2 procent. Försäljningspriserna var relativt stabila.

• Den totala marknadsefterfrågan i Nordamerika sjönk under året. Industrins leveranser var lägre för de flesta produktkategorierna med undantag för motorsågar och kommersiella åkgräsklippare. Husqvarnas sammantagna marknadsandelar för skogs- och trädgårdsprodukter i Nordamerika bedöms vara i linje med föregående år, med en liten ökning för gräsklippare och en liten minskning för trädgårdstraktorer för konsumenter och kommersiella åkgräsklippare.

• Husqvarnas försäljning minskade i USA och Kanada. Latinamerika, och främst Brasilien, hade en tvåsiffrig försäljningstillväxt, om än från en låg nivå. Försäljningen av åkbara produkter som trädgårdstraktorer för konsumenter och kommersiella åkgräsklippare påverkades negativt av produktionsstörningar.

• Arbetet med att öka försäljningen i fackhandeln fortsatte, men påverkades negativt av produktionsproblemen. Försäljningen av handhållna produkter, som motorsågar, ökade, delvis som en följd av gynnsamma väderförhållanden. Försäljningen i Kanada minskade på grund av lägre försäljning av snöprodukter i detaljhandeln.

• Rörelseresultatet för 2011 uppgick till –654 Mkr (152) vilket motsvarande en rörelsemarginal på –5,8 procent (1,2). Förändringar av valutakurser påverkade rörelseresultatet negativt med –230 Mkr, netto jämfört med föregående år.

Rörelseresultatet påverkades även negativt med –431 Mkr på grund av kostnader direkt relaterade till produktionsstörningar uppgående till –348 Mkr samt av övriga engångsposter med en sammanlagd negativ effekt om –83 Mkr. Övriga engångsposter omfattar avsättningar för ej återvinningsbara momsfordringar med –33 Mkr och kostnader för miljösanering om –31 Mkr samt kostnader för personalneddragningar om –19 Mkr.

Kostnaderna för miljösanering hänför sig till en före detta amerikansk produktionsanläggning, som inte längre ägs av Husqvarna, men där det finns en avtalsenlig skyldighet att sanera platsen.

• Rörelseresultatet påverkades negativt främst av kostnader direkt relaterade till produktions-störningarna samt engångsposterna enligt ovan, negativ påverkan av valutakursförändringar och lägre volymer. Rörelseresultatet för 2010 belastades med jämförelsestörande poster på –160 Mkr. Det fanns inga motsvarande jämförelsestörande poster för 2011.

För vidare beskrivning av hur inkomsterna fördelas mellan olika delar av verksamheten, se not 3 i Husqvarnas årsredovisning för 2011.

Nyckeltal

Nyckeltal 2011 2010

Nettoomsättning, Mkr 11 193 12 944

Andel av Koncernens omsättning, % 37 40

Rörelseresultat

exkl. jämförelsestörande poster, Mkr

– 654 312

Rörelsemarginal exkl. jämförelsestörande poster, % -5,8 2,4

Nettotillgångar, Mkr 5 675 5 217

Investeringar, Mkr 287 411

Construction

Affärsområdet Construction omfattar produktion, utveckling, logistik, marknadsföring och försäljning av maskiner och diamantverktyg för byggnads- och stenindustrierna. 9 procent av Koncernens nettoförsäljning är hänförligt till affärsområdet Construction.

Följande produktsortiment ingår i affärsområdet:

• Motorkapar.

• Golv-, kakel- och tegelsågar, vägg- och vajersågar.

• Borrmotorer med stativ.

• Slipmaskiner för golv.

• Rivningsrobotar.

• Alla slags diamantverktyg för byggnadsindustrin.

• Diamantverktyg för stenindustrin.

Slutanvändarna för ovanstående produkter är byggnadsindustrin och stenindustrin. Produkterna distribueras främst genom direktförsäljning till aktörer inom stenindustrin, uthyrningsföretag som hyr ut verktygen till byggentreprenörer och fackhandlare.

Den huvudsakliga försäljningen inom affärsområdet sker under varumärkena Husqvarna och Diamant Board.

Tillverkningen av produkterna sker i Europa, USA och Kina.

Den globala marknaden för Husqvarnas produktsortiment för byggnads- och stenindustrin uppskattas till cirka 19 miljarder kronor. Inom de produktområden där Husqvarna är verksamt är marknaden fragmenterad med många mindre lokala konkurrenter och få globala leverantörer. Se även avsnittet ”Marknadsöversikt”.

Husqvarnas sammanlagda globala marknadsandel inom relevanta produktkategorier uppgår till cirka 15 procent. Koncernen är antingen störst eller näst störst inom de flesta produktkategorier.

Positionerna är starkast för motorkapar samt golv-, vägg- och vajersågar. Branschens största produktkategorier är motorkapar, borrsystem och golvsågar. Husqvarnas produkter används främst vid renovering och byggnation av kommersiella fastigheter och vid infrastrukturprojekt samt inom stenindustrin. Produktutvecklingstakten är hög och under de senaste åren har Husqvarna lanserat flera nya tekniker och produkter. Produkterna används uteslutande av

Positionerna är starkast för motorkapar samt golv-, vägg- och vajersågar. Branschens största produktkategorier är motorkapar, borrsystem och golvsågar. Husqvarnas produkter används främst vid renovering och byggnation av kommersiella fastigheter och vid infrastrukturprojekt samt inom stenindustrin. Produktutvecklingstakten är hög och under de senaste åren har Husqvarna lanserat flera nya tekniker och produkter. Produkterna används uteslutande av