• No results found

Ur ett stadsplaneringsperspektiv med fokus på social hållbarhet

4. Genomförande

5.1 Jämförelse mellan Arenastaden och Vällingby

5.1.1 Ur ett stadsplaneringsperspektiv med fokus på social hållbarhet

Nedanstående bild illustrerar de faktorer som påverkar en social hållbarhet inom en stadsdel utifrån fakta i avsnitt 3.1.2.

32

Vardera nedanstående element medför följande positiva effekter i en stadsdel utifrån fakta från avsnitt 3.1.2:

Sammanhållande stadsstuktur Väl fungerande helhet, orienterbarhet och upplevs

inbjudande

Varierade bostadstyper Variation i stadsliv, liv, gemenskap och öppenhet för olika

åldrar

Olika verksamheter Kultur, service, nöjen Variation, rikare stadsliv

och gemenskap.

Grönområden Främjad rekreation, fysisk aktivitet, familjeliv, upplevs

inbjudande och attraktivt.

Kommunikation Tillgänglighet, trygghet, framkomlighet och frihet

Välplanerade gator och stråk God orienterbarhet, rörelse, trygghet och sociala

kontakter

Mötesplatser Kvalitet, variation, sociala kontakter och gemenskap

Offentliga rum Trivsel, spontana möten, avkoppling, konst- och kulturupplevelser,

idrott och lek

Hög arkitektonisk kvalitet Attraktivitet, upplevs inbjudande, ökad livskvalitet,

trivsel, uppskattning, minskad stress och ökad kreativitet

Kultur, historia Egen identitet, rytm Invånarna känner gemenskap,

hemkänsla och trivsel

Det är viktigt att inkludera alla ovanstående element för att uppnå en social hållbar stadsdel där invånarna ska trivas, må bra och känna gemenskap.

33

Nedan följer en jämförelse mellan Arenastaden och Vällingby ur ett samhällsplaneringsperspektiv med fokus på social hållbarhet utifrån områdesbeskrivningarna i avsnitt 3.2 och 3.4.

Viktiga element för en

social hållbarhet Arenastaden Vällingby

Sammanhållande

stadsstruktur Delvis

Mestadels

Varierande bostadstyper Ja, delvis Ja

Olika verksamheter Ja Ja

Grönområden Lite Mycket

Kommunikation Mycket bra Mycket bra

Välplanerade gator och stråk Ja, men få stråk Ja

Mötesplatser Lite Mycket

Offentliga rum Många Många

Hög arkitektonisk kvalitet Ja Ja

Kultur och historia Ganska mycket Mycket

Tabell 1. Jämförelse mellan Vällingbys och Arenastadens förmågor att uppnå social hållbarhet

5.1.1.1 Sammanhållande stadsstruktur

Arenastaden uppnår delvis en sammanhållande stadsstruktur. Dess två huvudgator som sträcker sig längst med hela stadsdelen bidrar till en god orienterbarhet och länkar samman stadsdelens

huvudområden (Solna Stad, 2007). Däremot kommer Arenastaden inte att ha en god sammanhållen arkitektonisk kvalitet då byggnadernas design och utformning skiljer sig markant åt. I Arenastaden kommer dock byggnaderna att i stort sätt vara av liknande och hög höjd (BAU Arkitekter, 2006). En sammanhållande stadsstruktur i Vällingby har uppnåtts med välstrukturerade gator och stråk som sammanlänkar stadsdelens olika delar. Gatorna och stråken riktas mot kärnan av Vällingby, dvs. mot centrumet. Vällingby har även planerats för en sammanhållande arkitektonisk utformning med liknade material- och färgval. Byggnadshöjderna i området är varierade men grupperades för att nå en sammanhållen struktur (Sax, 1998).

De båda stadsdelarna fyller sin funktion. Däremot har Vällingby visats ha en något mer sammanhållen stadsstruktur och därmed en mer välfungerande helhet.

34

5.1.1.2 Varierande bostadstyper

I Arenastaden kommer det att finnas flerbostadshus med många smålägenheter (BAU Arkitekter, 2006). Dessa har hitintills visats vara attraktiva bland unga (Hultqvist, 2014). På taket av Mall of Scandinavia kommer även radhus att placeras (BAU Arkitekter, 2006).

I Vällingby har en variation av bostäder stått i fokus. Det byggdes bostäder i olika storlekar både flerbostadshus, kedjehus, radhus och fristående villor. Detta bidrog till att både familjer, unga och äldre fann en passande bostad (Sax, 1998).

Skillnaden mellan de två stadsdelarnas variation av bostadstyper är markant. Detta bidrar till att en högre variation av åldrar kommer att lockas till Vällingby.

5.1.1.3 Varierande verksamheter

Båda stadsdelarna har en hög variation av verksamheter för kommersiella, kulturella och sociala intentioner. De båda stadsdelarna har även ett stort fokus på arbetsplatser och kontor.

Det som skiljer stadsdelarna åt är de kulturella aspekterna. I Arenastaden ser de kulturella verksamheterna till en större och mer allmän grupp som tillexempel den stora nationalarenan. Vällingby fokuserar mer på små kulturella verksamheter som anpassas för den enskilda individen som tillexempel teater, konstsalonger, musikföreningar etc. (Stockholms stads fastighetsnämnd (2), 1952).

Stadsdelarnas variation på verksamheter bidrar till att de upplevs som levande, trivsamma och det bidrar även till ett rikare stadsliv.

5.1.1.4 Grönområden

Stadsdelarna prioriterar grönområden olika mycket. Arenastaden har dess grönytor utanför stadsdelen (Solna Stad, 2007). Vällingby fokuserar däremot på att ha många grönytor integrerade i området (Sax, 1998).

Grönytor i en stadsdel bidrar till att det skapas mötesplatser och ger även möjlighet för rekreation, fysisk aktivitet och familjeliv (Berglund, et al., 2004). Vällingby har mycket bättre förutsättningar än Arenastaden för att uppnå dessa ändamål.

35

5.1.1.5 Kommunikation

Stadsdelarna har prioriterat kommunikationen och tillgängligheten för områdena högt.

Arenastaden har planerats för en begränsad biltrafik med få bilvägar i området. Det går däremot väldigt bra att ta sig till Arenastaden med bil då det befintliga vägnätet sammankopplas med det nya. Gatorna i Arenastaden är planerade att gå i raka led igenom hela stadsdelen. Det finns en huvudgata som är avsedd för endast gångtrafik. Cykelbanorna är planerade att följa huvudgatorna i området (Solna Stad, 2007). Arenastaden planeras att ha en mycket välfungerande kollektivtrafik med pendeltåg, bussar, tvärbana och tunnelbana (Fabege, 2014).

Vällingby har en välfungerande kommunikation som är tillgänglig för all typ av rörelse. Vällingby har planerats för att få bort biltrafiken från bostadskvarteren och centrumet (Sax, 1998). Därför har biltrafiken planerats att följa en ring struktur (Vällingby, 2000). För gång- och cykeltrafikanter har många stråk planerats med en slingrande struktur genom området. Dessa är avskilda från biltrafik och detta leder till ett tryggt och trivsamt sätt att ta sig fram på. Det finns gott om kollektivtrafik till och från Vällingby, både bussar och tunnelbana (Sax, 1998).

Stadsdelarna har en liknande strävan att uppnå god kommunikation. Vardera stadsdel har ett fokus på att avskilja biltrafik från vistelsezoner. Stadsdelarna har även en mycket välfungerande

kollektivtrafik som förutsättning. Däremot är Arenastaden planerad för att ta emot stora

folkmängder i och med event på Friends Arena. Det har därmed planerats för en större tillgänglighet kollektivt i Arenastaden. Det som skiljer de två stadsdelarna åt är dess gatustrukturer. Detta leder till olika förutsättningar för framkomligheten.

De båda stadsdelarna skapar goda förutsättningar för rörelse vilket ökar framkomligheten och friheten för invånarna.

5.1.1.6 Mötesplatser

Stadsdelarna har något olika utformning av mötesplatser.

Arenastaden planerar för att dess gator skall leda till viktiga målområden och där skapas

mötesplatserna. Det stora Arenatorget i stadsdelen är den främsta mötesplatsen (Solna Stad, 2007). Vällingby planerades för många mötesplatser, både spontana och givna. Gångstråken binds samman och skapar de spontana mötesplatserna. Den främsta mötesplatsen inom området är det stora torget intill centrumet (Sax, 1998).

Det som stadsdelarna har gemensamt är att de har sin främsta och största mötesplats intill dess målområde. Stadsdelarna skiljs åt vad gäller små spontana mötesplatser, där Vällingby har fler än Arenastaden. Mötesplatser har den viktiga funktionen att skapa gemenskap och sociala kontakter (Berglund & Jergeby, 1998). Stadsdelarna har något skilda förutsättningar för att uppnå detta.

36

5.1.1.7 Offentliga rum

Stadsdelarna fokuserar på att skapa många offentliga rum. I Arenastaden har de offentliga rummen stora dimensioner. Dessutom är bostadskvarteren i Arenastaden privata (BAU Arkitekter, 2006). Vällingbys offentliga rum är varierade med olika storlekar. I Vällingby är även bostadskvarteren offentliga (Sax, 1998). Stadsdelarna har fokuserat på att skapa offentliga rum men utformningen skiljer sig.

5.1.1.8 Arkitektonisk kvalitet

Både Arenastaden och Vällingby lägger stor vikt på att skapa en utsmyckad och attraktiv miljö. Arenastadens arkitektur skiljer sig åt, vardera byggnad har sin egen prägel. Det stora torget i

Arenastaden kommer att utsmyckas sparsamt men innehålla mycket belysning. Arenastaden strävar efter att ha en extravagant arkitektur för att bli ihågkommen (Solna Stad, 2007).

Vällingby har en sammanhängande arkitektur med liknande material, färger och former. I Vällingby har det stora torget utsmyckats med rundade former och med en mycket innovativ belysning (Vällingby, 2000).

Stadsdelarna strävar efter att uppnå en god arkitektonisk kvalitet. Därmed ses stadsdelarna som attraktiva.

5.1.1.9 Kultur och historia

Stadsdelarna är olika till ålder och har därmed en olik historia och kultur.

Arenastaden är ännu inte färdigutvecklad men har troligtvis goda förutsättningar för att skapa kultur och historia. Hitintills har en stor historisk händelse ägt rum då gamla Råsunda stadion ersatts med en spektakulär ny nationalarena.

Vällingby har utvecklats under en lång period och är idag ett kulturarv med en konsthistoria från 1950-talet. Vällingby har även med tiden skapat egna traditioner och en egen kultur. Till detta har dess olika mötesplatser och verksamheter bidragit (Sax, 1998).

Det är stadsdelens kultur och historia som ger den en egen identitet och prägel. Detta skapar i sin tur hemkänsla och trivsel för invånarna (Berglund, et al., 2004). Stadsdelarna har lite olika

37

Related documents