• No results found

6 Analys 3

6.3 Urskiljande av teman 41

I figur 6.1 nedan presenteras de kandidater till teman för användningsområden som kunnat urskiljas från de funna kategorierna. Temana är i figuren presenterade närmast titeln ”Användningsområden” till höger (i lila färg). Totalt kunde tre teman för användningsområden urskiljas: Applikationer, Skalbara system och Användardata. Funna kategorier som har använts för att urskilja teman är representerade i svart färg längst till höger i figuren. Två kategorier var för specifika och har inte kunnat generaliseras till teman, dessa var användning enligt Ad-Hoc och användning vid implementation av Http-api.

Figur 6.1.Teman för användningsområden för MongoDB.

Applikationer

Temat applikationer är en gruppering av kategorierna Mobilapplikation, Smart-TV- applikation och Webbapplikation. Mobilapplikation och Smart-TV-applikation kunde urskiljas ur källorna med en förekomst vardera och kom från två intervjuade företag. Webbapplikation togs upp som användningsområde i det insamlade datamaterialet vid tre olika tillfällen. Detta gjorde att vi kunde se en gemensam nämnare i användning av MongoDB för olika typer av applikationer. Även MongoDBs representant i den här studien nämnde olika typer av applikationer som ett lämpligt användningsområde.

Skalbara system

Kategorierna Webbsystem och Loggsystem har genererat temat skalbara system. Ett visst tolkande av resultaten i datainsamlingarna krävdes för att kunna placera de båda systemen i den kontext som de beskrivits. De båda systemen beskrivs som system där stora variationer i datamängder förväntas förekomma, framförallt genom en hög datainsättningsfrekvens (hur ofta någon typ av data kommer att sparas till databasen). Denna beskrivning var till hjälp vid genererande av detta tema som sammanför de båda skalbara systemen.

Användardata

Temat användardata motiveras av att det kunnat urskiljas två tydligt beskrivna användningsområden som har med hantering av användardata att göra. De båda användningsområdena beskrivs med kategorierna Lagra profildata och Lagra användardata. Lagra profildata berör användningen av MongoDB som databas för olika typer av verksamheter med tydligt avgränsade profiler men med potentiella variationer i data. I sammanhanget där det beskrivs tas det upp olika filmdatabaser som exempel där en film

representerar en profil och data som beskriver filmen kan förändras. Kategorin Laga användardata berör hanterandet av användare i ett system men i övrigt beskrivs det med snarlika egenskaper som för beskrivningen av profildata. Detta bidrog till att temat för Användardata kunde formuleras.

I figur 6.2 nedan presenteras kandidater till teman för motiveringar för och emot att använda dokumentdatabasen MongoDB som har kunnat formuleras med hjälp av insamlad empiri. Presentationen av teman i figuren är som i figur 6.1 de som står på en gren närmast till höger om titeln ”För” eller ”Emot” (i lila färg). Tio teman kunde urskiljas för att använda dokumentdatabasen MongoDB. Dessa var: Enkelt frågespråk, Agil utveckling, Lättillgänglig, Hög tillgänglighet, Flexibel för datavolym, Flexibilitet för struktur, Kompatibilitet, Bra prestanda och Samla relaterad data. Två teman kunde hittas gällande motiveringar emot att använda MongoDB. De båda temana var Problem och Krav. Kategorierna från föregående steg i analysprocessen är representerade i svart färg till höger om de formulerade temana.

Figur 6.2. Teman för motiveringar för och emot att använda MongoDB.

Enkelt frågespråk

Temat Enkelt frågespråk rör de kategorier som funnits i den insamlade empirin som har uttryckt att valet för att använda MongoDB berodde på att frågespråket var enkelt att arbeta med. Frågespråket i MongoDB kan dels vara en driver som kopplar ihop det redan använda programmeringsspråket med databasen och låter den hanteras med hjälp av det, dels med standardspråket JavaScript, då den externa implementationen i dokumenten i MongoDB är JSON.

Agil utveckling

Kategorierna Minskad planeringstid respektive Snabb uppstart har formulerats som två olika kategorier men berör nästan samma område. Området har formulerats som Agil utveckling och handlar om de datakällor som har uttryckt att MongoDB kan användas för att minska den initiala planeringstiden av databasen. Med hjälp av en reducerad inledande planeringsprocess kan man komma igång med utvecklingsprocessen snabbare, vilket har beskrivits som en motivering för användning av MongoDB i det insamlade materialet.

Lättillgänglig

MongoDB har i det insamlade datamaterialet vid flera tillfällen beskrivits som enkelt att komma igång med och enkelt att ta till sig. Detta har bidragit till formuleringen av temat Lättillgänglig, som alltså handlar om de motiveringar som beskriver MongoDB som en databas som är enkel att få grepp om. Detta är t.ex. kategorier som Bra dokumentation, Användarvänlig och Lätt att lära sig i kombination med funna motiveringar för användning av den för att den är gratis.

Hög tillgänglighet

Flera källor har beskrivit att en anledning till att välja MongoDB är för att den erbjuder en hög tillgänglighet. Några av dem har varit mer specifika beskrivningar av tekniska funktioner som erbjuder detta såsom replikering eller automatisk fail-over. Anledningarna för detta grupperades och hjälpte till att urskilja temat Hög tillgänglighet.

Flexibel för datavolym

Att MongoDB är flexibel för datavolymer har angivits som motiveringar till användning vid flera tillfällen i den insamlade datan. Datavolymer gällande filstorlekar respektive mängd som i antal datafiler har grupperats till samma tema. Motiveringar har varit att MongoDB kan hantera stora datafiler och att databasen kan skalas upp horisontellt när kapaciteten för mängden data i system behöver utvidgas. Även här har tekniska funktioner angivits för att beskriva flexibiliteten i MongoDB gällande datavolymer såsom automatisk sharding.

Flexibilitet för struktur

MongoDBs flexibilitet för datalagringsstruktur har på olika sätt angivits som en motivering till att använda databasen. De olika motiveringarna har kategoriserats som bl.a. Stödjer polymorfism och Flexibilitet för datatyper. Kategorierna har grupperats till ett gemensamt tema som beskriver den övergripande funktionaliteten MongoDB erbjuder gällande flexibel datalagringsstruktur.

Kompatibilitet

Temat Kompatibilitet berör MongoDBs stöd för olika tekniker och programmeringsspråk. I beskrivningen av temat Enkelt frågespråk beskrivs hur MongoDB använder en driver eller programmeringsspråket JavaScript för att kommunicera mellan klient och databas. För det här temat har motiveringar gällande ett bra stöd för många olika tekniker grupperats in och hjälpt till att formulera samlingsnamnet Kompatibilitet.

Bra prestanda

De motiveringar som angivits bland källorna som beskrivit att MongoDB kan användas för att uppnå bra prestanda och sökhastighet har grupperats till detta tema.

Samla relaterad data

Detta tema berör likt temat Flexibilitet för struktur MongoDBs datalagringsstruktur. Vid flera tillfällen i det insamlade datamaterialet har fördelarna med dokumenthantering tagits upp som motiveringar för användning av MongoDB. Dessa motiveringar har grupperats och bidragit till formulerandet av detta tema.

Problem

Motiveringar emot att använda MongoDB som beskrivit problem som finns med användandet av databasen har grupperats in under detta tema. Exempel på kategorier som har bidragit till detta temas urskiljande är kategorierna Brist på uppdaterade drivrutiner och Omogna tredjepartsverktyg.

Krav

Olika krav har nämnts i studiens insamlade data som berör verksamhetskrav som motiverar att inte använda databasen MongoDB. Dessa krav är t.ex. krav på konsistent data och krav på dataintegritet och har bidragit till formuleringen av temat Krav.

7 Temaanalys och diskussion med teoretisk referensram

Related documents