• No results found

URVAL MELLAN BARNENS BIBEL OCH BIBELN I BERÄTTELSER OCH BILDER

Barnens bibel består av mer än dubbelt så många avsnitt som Bi-beln i berättelser och bilder (101 mot 46). Denna skillnad har att göra med olika strategier: Barnens bibel har mer välavgränsade avsnitt, Bibeln i berättelser och bilders avsnitt har mycket olika längd. Där Barnens bibel har gjort fyra eller fem tydliga avsnitt av en och samma berättelse (t.ex. Josef), har Bibeln i berättelser och bilder ett. Därför är det anmärkningsvärt att notera hur likartat det övergripande urvalet av bibelberättelser är när det gäller Gamla testamentet. Bibeln i berättelser och bilder ägnar 21 avsnitt åt Gamla testamentet; av dessa förekommer hela 18 i Barnens bibel.30 Skapelsen, Kain och Abel, Noas ark, Abrahams offer av Isak, Jakob och Esau … Listan kan göras lång på texter som återfi nns i båda barnbiblarna, även om antalet avsnitt som ägnas åt varje berättelse kan variera. Där Barnens bibel har två texter om Jeriko, har Bibeln i berättelser och bilder en. Men de betonar samma bibelstoff: de har båda en tyngdpunkt på Rahab och muren. Texturvalet från Gamla testamentet i Barnens bibel och Bibeln i berättelser och bilder får sägas stödja tesen om en

30 Det faktum att man behandlat samma text hindrar naturligtvis inte att man valt att betona olika aspekter i denna text. Se resonemanget i början av detta kapitel.

orefl ekterad, traditionell barnbibelkanon.31

Men det fi nns även skillnader i texturval, t.ex. i berättels en om David. Bibeln i berättelser och bilder har två berättande av-snitt om David, Barnens bibel har sju. Båda har med berättel s-erna om David och Goljat och Saul i grottan, men i övrigt väljer de båda barnbiblarna olika händelser. Barnens bibel väljer att ha med båda de gånger som David valde att skona Saul (i grot-tan och i tältet), något som gör att dess övergripande teologi tydliggörs på ett närmast repetitivt sätt. (I det första av dessa två avsnitt sammanfattar rubriken sensmoralen i båda: ”Älska dina fi ender.”) Med avsnittet om Absalom får Barnens bibels långa lista på avskräckande exempel dessutom med en ”elak prins”. Mycket talar alltså för att Barnens bibels övergripande strategier här påverkar texturvalet. Urvalet av Davidsberättels-er i Bibeln i bDavidsberättels-erättelsDavidsberättels-er och bildDavidsberättels-er är dock svårare att förstå sig på. Varför t.ex. ha med notisen att David gav svärfar Saul två-hundra förhudar av fi listeer som brudgåva?32

Den stora skillnaden i antalet avsnitt i de båda barnbiblar-na får till följd att Barnens bibel får med en större bredd, fram-för allt vad gäller bibliska personer. I Barnens bibel får de båda kvinnorna Rahab och Rut varsitt eget avsnitt, något som de inte får i Bibeln i berättelser och bilder. (Dock fi nns Rahab med som en central gestalt i Bibeln i berättelser och bilders kapitel om Jeriko, även om hon länge är namnlös.) Hagar och Ismael fi nns likaså med i Barnens bibel, medan de saknas i Bibeln i berättelser och bilder. Följden blir att man fi nner många fl er karaktärer i Barnens bibels persongalleri, inte minst fl er kvin-nor, än i Bibeln i berättelser och bilders. Lot, Hagar, Ismael, Gideon, Rut, Elia och Hiskia fi nns alla med i egna avsnitt i Barnens bibel, medan de inte ens nämns i Bibeln i berättelser och bilder.

31 Det är lätt att instämma med Straß: ”Die Frage, ob die Kinderbibelautoren selbständig eine bewußte Auswahl aus den biblischen Texten treffen, ist schwer zu klären. Die großen textlichen Übereinstimmungen lassen auf einen relativ unrefl ektierten Rückgriff auf einen Kinderbibelkanon schließen.”, s 166.

32 Bibeln i berättelser och bilder, s 128.

JÄMFÖRELSE I URVAL MELLAN BARNENS BIBEL OCH BIBELN I BERÄTTELSER OCH BILDER

Kapitel 2 Š Urval

Påtagligt hos de båda barnbiblarna är betoningen på bibelns berättande böcker, och extra påtagligt i urvalet är be-toningen på Första och Andra Moseboken (samt det likartade urvalet av berättelser i dessa böcker). 14 av 21 berättelser hos Bibeln i berättelser och bilder, alltså två tredjedelar av berät-telseurvalet, kommer från Första och Andra Moseboken. Hos Barnens bibel kommer 23 berättelser av 50, d.v.s. närmare hälf-ten av berättelseurvalet, från Första och Andra Moseboken. En hastig blick på några andra aktuella barnbiblar på marknaden förstärker detta nominella övertag för texterna från bibelns första två böcker.33 Av de 77 böcker som ryms i bibeln, behand-lar den genomsnittliga barnbibeln ett tiotal av dessa, i samtliga fall bibliska böcker där tyngdpunkten ligger på berättelser.

Tendensen från nyare barnbiblar att lyfta in åtminstone några psaltarpsalmer och i vissa fall profetord och några ord-språk återfi nns även i Bibeln i berättelser och bilder.34 Jag not-erade ovan att 18 av 21 texter i Bibeln i berättelser och bilder återfi nns i Barnens bibel. Tre återfi nns inte; det är tio Guds bud, ett urval psaltarpsalmer (psalm 23 och 142) samt berättels-en om Babels torn.

Om det i Gamla testamentet var ett påtagligt likartat text-urval barnbiblarna emellan, är det i Nya testamentet slående hur olikartat urvalet är. Båda har, vilket inte är speciellt uppse-endeväckande, en total betoning på Jesus. Men det är två ganska olika Jesusgestalter som träder fram i texturvalet. Genom att välja ut ett stort antal underberättelser betonar Barnens bibel undergöraren Jesus; genom att betona Jesu undervisning i sitt urval betonar Bibeln i berättelser och bilder den undervisande Jesus. Med andra ord ställs vi å ena sidan inför ett texturval med tonvikten på mirakelmannen och hjälten Jesus, å andra sidan inför en betoning på olika aspekter av Jesu undervisning.

33 I t.ex. Bibelns bästa berättelser är 9 av 20 berättelser i Gamla testamentet från 1–2 Mos, i Bibeln från början till slut är 48 av 130 berättelser i Gamla testamentet från 1– 2 Mos.

34 Så t.ex. i Bibel för barn, som har med psalm 23, ett antal ordspråk och några texter ur Jesaja och Jeremia. Bibeln från början till slut har med nio psalmer samt 13 ordspråk.

Intressant att notera är att både Bibel för barn och Bibeln från början till slut låter avsluta Gamla testamentet med att citera direkt ur Jesaja 9.

Min genomgång av det övergripande urvalet i dessa två barnbiblar kan sammanfattas på följande sätt: å ena sidan visar urvalet ur Gamla testamentet att tesen om en barnbibel kanon stärks. Å andra sidan visar dock valet av texter ur Nya testa-mentet att urvalet sker beroende på vilken teologisk agenda man har. Eftersom Jesus är en så central, ja, dominerande, per-son i båda dessa barnbiblar är det i urvalet av Jesus berättelser man tydligast visar sin egen position, sin egen teologi.35

35 I samband med att Børnebibelen kom ut 1996 sa f.ö. Møllehave följande i ett föredrag:

”Arbejdsmæssigt har det været stor forskel på at lave teksterne til Det Gamle Testamente og til Det Nye … Fra Det Nye Testamente vil man som teolog gerne have et budskab med.”

Ankerkæden, nr 2, 1997, s 3.

JÄMFÖRELSE I URVAL MELLAN BARNENS BIBEL OCH BIBELN I BERÄTTELSER OCH BILDER

Kapitel 3

Š

Bibeltexten, barnbiblarna