• No results found

Utökning av verksamhetsområdet för Botkyrka kommuns allmänna VA-anläggning

Diarienummer: TEF/2020:57

Förslag till beslut

Teknik- och fastighetsnämndens förslag till kommunfullmäktige:

1. Kommunfullmäktige beslutar att utöka och ändra det allmänna

verksamhetsområdet för vatten och avlopp i Sibble, Grödinge så att de

vattentjänster som ordnas i området är vatten och spillvatten. I vissa delar ordnas spillvattentjänsten enbart via tryckavlopp (LTA).

2. Kommunfullmäktige beslutar att utöka det allmänna verksamhetsområdet för vatten och avlopp i Skårdal, Tumba, så att de vattentjänster som ordnas i området är vatten och spillvatten. I vissa delar ordnas spillvattentjänsten enbart via tryckavlopp (LTA).

3. Kommunfullmäktige beslutar att utöka det allmänna verksamhetsområdet för vatten och avlopp i del av Riksten, motsvarande detaljplan 4, så att de

vattentjänster som ordnas i området är vatten, spillvatten och dagvatten.

4. Kommunfullmäktige beslutar att utöka det allmänna verksamhetsområdet för vatten och avlopp för fastigheten Ensta 1:188, så att de vattentjänster som ordnas är vatten och spillvatten.

5. Kommunfullmäktige beslutar att utöka det allmänna verksamhetsområdet för vatten och avlopp för fastigheterna Vårsta 1:156, 1:157, 1:158, så att de vattentjänster som ordnas är vatten och spillvatten via tryckavlopp (LTA).

6. Kommunfullmäktige beslutar att ändra det allmänna verksamhetsområdet för vatten och avlopp i området Travbanan, Tumba, till ”Samfällighet eller motsvarande ansluten till allmän vatten- och spillvattenanläggning”.

TJÄNSTESKRIVELSE 2[3]

Teknik- och fastighetsförvaltningen 2020-04-26 Dnr TEF/2020:57

Botkyrka Kommun · Teknik- och fastighetsförvaltningen

Adress: Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA · Org.nr: 212000-2882 · Bankgiro: 624-1061 Hemsida: www.botkyrka.se · Kontaktcenter: 08-530 610 00 · E-post: medborgarcenter@botkyrka.se

Sammanfattning

Enligt lagen om allmänna vattentjänster (2006:412) ska kommunfullmäktige besluta om en allmän vatten- och avloppsanläggnings verksamhetsområde och vilka fastigheter som verksamhetsområdet omfattar.

Kommunens VA-avdelning har genom VA-utbyggnader till Sibble, Skårdal och Riksten ett behov av att utöka det allmänna verksamhetsområdet. Dessutom har avdelningen i sitt löpande kvalitetsarbete identifierat några områden där verksamhetsområdet behöver utökas eller ändras.

Ärendet

Verksamhetsområdet för en allmän VA-anläggning ska redovisas i fastighetsförteckning eller på karta. Redovisningen ska ta upp det område och de tjänster som huvudmannen för den allmänna VA-anläggningen ska tillhandahålla inom området såsom dricksvatten, spillvatten och dagvatten.

Utökning eller ändring av verksamhetsområdet

En utökning av verksamhetsområdet blir det i samband med exploatering, VA-utbyggnad och komplettering av verksamhetsområdet med dagvatten, vatten och spillvatten kan behövas där denna nyttighet inte funnits tidigare men behov föreligger.

Normalt sammanfaller verksamhetsområdet för en allmän VA-anläggning med det detaljplanelagda området eller motsvarande.

Om man inte upprättar ett verksamhetsområde gäller inte bestämmelserna i

vattentjänstlagen, de allmänna bestämmelserna för brukande av den allmänna vatten- och avloppsanläggningen (ABVA) och VA-taxan. Utanför verksamhetsområdet finns inga skyldigheter eller rättigheter för varken VA-huvudmannen eller fastighetsägaren.

Om någon fastighet ändå ansluts till den allmänna va-anläggningen, så ska det regleras genom avtal mellan va-huvudmannen och fastighetsägaren.

Aktuella områden för utökning eller ändring

1. Området Sibble, Grödinge, enligt tjänsteskrivelsens bilaga 1.

I detta område föreslås en utökning av verksamhetsområdet och även de tjänster som omfattas, från nuvarande spillvatten till att omfatta vatten, spillvatten. I vissa delar ordnas spillvattentjänsten enbart via tryckavlopp (LTA).

2. Området Skårdal, Tumba, enligt tjänsteskrivelsens bilaga 2.

I detta område föreslås en utökning av verksamhetsområdet och att de tjänster som ska ordnas är vatten och spillvatten. I vissa delar ordnas spillvattentjänsten enbart via tryckavlopp (LTA).

3. Del av Riksten, motsvarande detaljplan 4, enligt tjänsteskrivelsens bilaga 3.

I detta område föreslås en utökning av verksamhetsområdet och att de tjänster som ska ordnas är vatten, spillvatten och dagvatten.

TJÄNSTESKRIVELSE 3[3]

Teknik- och fastighetsförvaltningen 2020-04-26 Dnr TEF/2020:57

Botkyrka Kommun · Teknik- och fastighetsförvaltningen

Adress: Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA · Org.nr: 212000-2882 · Bankgiro: 624-1061 Hemsida: www.botkyrka.se · Kontaktcenter: 08-530 610 00 · E-post: medborgarcenter@botkyrka.se

4. Fastigheten Ensta 1:188, enligt tjänsteskrivelsens bilaga 4.

I detta område föreslås en utökning av verksamhetsområdet och att de tjänster som ska ordnas är vatten och spillvatten.

5. Fastigheterna Vårsta 1:156, 1:157, 1:158, enligt tjänsteskrivelsens bilaga 5.

I detta område föreslås en utökning av verksamhetsområdet och att de tjänster som ordnas är vatten och spillvatten via tryckavlopp (LTA).

6. Området Travbanan, Tumba, enligt tjänsteskrivelsens bilaga 6.

Här föreslås verksamhetsområdet ändras till ”Samfällighet eller motsvarande ansluten till allmän vatten- och spillvattenanläggning”. Området ingår sedan tidigare i verksamhetsområdet men genom denna ändring tydliggörs att det är en gemensam anslutning för alla fastigheterna i samfälligheten.

Ekonomiska konsekvenser av beslutet

I de aktuella områdena har kommunfullmäktige tidigare beslutat om investeringar för VA-utbyggnad. Genom att inrätta eller utöka det allmänna verksamhetsområdet för vatten- och avloppstjänster har Botkyrka kommun som VA-huvudman rätt att ta ut avgifter enligt VA-taxan och därmed få intäkter från fastighetsägarna i aktuella områden. VA-verksamheten bekostas helt av VA-avgifter och i utbyggnadsprojekt generellt så står anslutningsavgifterna för cirka 85 procent av kostnaderna. Resterande 15 procent täcks av brukningsavgifter. Verksamheten arbetar kontinuerligt med att utveckla taxans nivå och fördelning så att den ska täcka nödvändiga kostnader.

Mikael Henning Linda Evjen

Teknik- och fastighetsdirektör VA-chef

Bilagor

1. Sibble, Grödinge 2. Skårdal, Tumba

3. Del av Riksten, motsvarande detaljplan 4 4. Fastigheten Ensta 1:188

5. Fastigheterna Vårsta 1:156, 1:157, 1:158 6. Området Travbanan, Tumba

_________

Expedieras till

Kommunfullmäktige

Ingrid Holmberg, verksamhetscontroller VA