• No results found

Utöver de introducerade produkterna har RaySeach tecknat licensavtal kring ytterligare ett 20-tal produkter som planeras

In document LEADING THE WAY IN CANCER TREATMENT (Page 31-34)

att lanseras kommersiellt under de närmaste åren.

DOSPLANERING

BEHANDLING

RAYSEARCH LABORATORIES

28 ÅRSREDOVISNING 2009

SEX KOMMERSIELLA PARTNERS

RaySearchs kommersiella partners är företag som utvecklar och säljer system för dosplanering eller kvalitetssäkring till sjukhus och kliniker som behandlar cancer med strålterapi. RaySearchs lösningar ingår som en integrerad del i respektive partners sys-tem. RaySearch har idag sex partners som tillsammans kontrol-lerar mer än tre fjärdedelar av världsmarknaden för dosplanering.

Totalt har RaySearch idag åtta licensavtal med sina partners som omfattar över 30 produkter. 15 av dessa har hittills lanserats.

Genom att RaySearch har samarbete med så många ledande partners når företaget ut till en stor del av alla kliniker världen över.

Samarbetet är väl defi nierat: RaySearch har fokus på att utifrån sin grundteknologi utveckla produkter som ger allt bättre funk-tionalitet och som är anpassade till dagens och morgondagens olika tekniker för strålterapi. De kommersiella partnerna ansvarar för försäljning och service mot slutkunderna. RaySearch behöver därför ingen global säljorganisation utan kan koncentrera resur-serna på banbrytande forskning och utveckling.

Philips, Varian, Nucletron samt Elekta är de fyra ledande

leve-rantörerna av dosplaneringssystem. Tillsammans täcker de in en stor majoritet av den globala marknaden för dessa produkter.

RaySearch har samarbetsavtal med samtliga utom Elekta. Det gör att RaySearchs produkter kan användas i de fl esta dosplane-ringssystem som används över hela världen.

PHILIPS: VÄRLDSLEDARE MED BREDD

Holländska Philips Medical Systems är en av världens ledande leverantörer av medicinsk diagnostikutrustning. Produktportföljen omfattar utrustning för ett fl ertal olika användningsområden. Det är aff ärsenheten Philips Radiation Oncology Systems med inriktning på avancerade dosplaneringssystem som samarbetar med RaySeach.

Philips var RaySearchs första kommersiella partner. Det första avtalet gällde en IMRT-produkt som lanserades 2001. Efterhand har tilläggsprodukter inom detta terapiområde tillkommit och dessutom har en produkt för VMAT-behandlingar introducerats.

Under 2006 ingicks dessutom ett långsiktigt avtal gällande en svit av produkter inom adaptiv strålterapi. Totalt har Philips och RaySearch idag avtal om sju produkter.

MARKNADSANDELAR DOSPLANERINGSSYSTEM

VARIAN (35%)

ELEKTA (17%) NUCLETRON (15%)

ÖVRIGA(5%)

PHILIPS (28%)

EN STARK MARKNADSPOSITION

SAMMANFATTNING RAYSEARCHS PARTNERSAMARBETEN*

Philips Nucletron IBA Dosimetry Varian TomoTherapy

3D-CRT

IMRT ■ ■ ■ ■ ■ S

VMAT

Adaptiv strålterapi SSS S

Protonterapi S S

Radiobiologi SSS ■ ■

Automatiserad dosplanering

Dosberäkning

Kvalitetssäkring S

Segmentering S

Lanserade produkter

S Licensavtal

* Exklusive Siemens, där de första produkterna förväntas lanseras under 2010.

RAYSEARCH LABORATORIES 29 ÅRSREDOVISNING 2009

NUCLETRON: ETT STARKT ERBJUDANDE INOM STRÅLTERAPI Nucletron har också sitt huvudkontor i Holland. Företaget är spe-cialiserat på produkter för cancerbehandling. Kärnkompetensen ligger inom brachyterapi och dosplanering.

RaySearch tecknade ett avtal med Nucletron under 2004 av-seende en svit av produkter inom IMRT-området. I paketet ingår även produkter för biologisk utvärdering och optimering. 2009 ut-ökades avtalet med produkter för VMAT-dosplanering och modell-baserad segmentering. Samarbetet med Nucletron omfattar även ett långsiktigt utvecklings- och licensavtal gällande dosplanering av strålbehandling med protoner.

IBA DOSIMETRY: LEDARE INOM DOSIMETRI

Tysk-belgiska IBA Dosimetry är ledande inom avancerad dosime-tri och kvalitetssäkring för kliniska och indusdosime-triella tillämpningar av strålningsfysik. Företaget levererar eff ektiva och tillförlitliga lösningar inom diagnostik och behandling av cancer.

2006 tecknade RaySearch ett långsiktigt utvecklings- och licensavtal med IBA Dosimetry rörande tre produkter för kvalitets-säkring av IMRT och en för adaptiv terapi. Avtalet innebar en viktig expansion av RaySearchs verksamhetsområde och de första produkterna nådde marknaden i slutet av 2007.

VARIAN: MARKNADSLEDARE INOM CANCERBEHANDLING Varian Medical Systems med bas i Kalifornien är den världsledande tillverkaren av medicinsk utrustning och mjukvara för strålbe-handling av cancer.

Under 2007 tecknades ett långsiktigt strategiskt licensavtal mellan Varian och RaySearch. Det avser fyra produkter totalt.

Under 2009 lanserades två IMRT-produkter för radiobiologisk utvärdering och optimering samt en produkt för optimering av konventionella 3D-CRT-planer. I avtalet ingår också en produkt för protonterapi som inte har lanserats.

”PARTNERSKAPET MED RAYSEARCH har varit mycket fruktbart både för oss och våra kunder. RaySearchs unika kompetens då det gäller mjukvara i kombination med vårt kunnande om marknaden och applikationerna för dosimetri har gjort det möjligt för oss att utveckla en verklig spetsprodukt som redan satt en ny standard inom det här området. Tillsammans med RaySearch planerar vi spännande nya framtida lanseringar som ytterligare kommer att öka säkerheten och eff ektiviteten inom strålningsterapin.”

Rob Plompen, VD IBA Dosimetry

TOMOTHERAPY: PARTNER MED UTVECKLINGSAMBITIONER Amerikanska TomoTherapy utvecklar, tillverkar och säljer ett unikt, avancerat strålterapisystem för behandling av ett stort antal cancerformer.

RaySearch tecknade under 2007 ett licensavtal med Tomo- Therapy. Det omfattar utveckling av en svit av IMRT-produkter som underlättar överföringen av behandlingsplaner mellan Tomo-Therapys system och konventionella linjäracceleratorer. Detta leder till en bättre balans vad gäller arbetsbelastningen på kli-niker som har olika typer av acceleratorer. Klikli-nikernas kapacitet ökar och fl er patienter kan behandlas. Den första produkten lanserades 2009.

SIEMENS: EN JÄTTE INOM MEDICINTEKNIK

Tyska Siemens Healthcare är en av världens största leverantörer av sjukvårdsutrustning, inklusive strålbehandling av cancer.

Företaget levererar lösningar som täcker hela värdekedjan – från förebyggande vård och tidig upptäckt till diagnos, behandling och eftervård.

RaySearch tecknade under 2009 avtal med Siemens om ut-veckling av ett antal planeringsmoduler. Marknadslansering av dessa beräknas ske under 2010.

Mjukvara från RaySearch, tillsammans med den nya detektorn från IBA Dosimetry på bilden, förbättrar och eff ektiviserar den hittills arbetsintensiva kvalitets-säkringen av IMRT.

RAYSEARCH LABORATORIES

30 ÅRSREDOVISNING 2009

EN STARK MARKNADSPOSITION

In document LEADING THE WAY IN CANCER TREATMENT (Page 31-34)