• No results found

Utbetalning

In document Barnbidrag (Page 58-62)

Barnbidraget betalas kalendermånadsvis in på det konto inom Europeiska unionen som den som har rätt att lyfta bidraget har uppgett. Utbetalningsdagen fastställs av social- och hälsovårdsministeriet. (BBL 796/1992 10 §, SHMf 1098/2004)

Datum för utbetalning av barnbidraget är den 26:e varje kalendermånad.

Om den 26:e är helgdag, jul- eller midsommarafton, helgfri lördag eller vardag efter helgdag är utbetalningsdagen den öppethållningsdag för bankerna i Finland som omedelbart föregår nämnda dagar.

Om barnbidraget betalas retroaktivt kan utbetalningsdagen vara också någon annan öppethållningsdag för en penninginrättning.

1.9.1. Betalningsadress

Barnbidraget betalas in på det konto i EU som den som har rätt att lyfta bidraget har uppgett.

Du kan ändå betala ut en enstaka barnbidragspost på något annat sätt, om det inte är möjligt att betala in den på ett konto (t.ex. i fall av bankstrejk) eller om den som har rätt till bidraget anger särskilda skäl som FPA godkänner.Ett sådant särskilt skäl kan vara t.ex. ett fel vid utbetalningen eller någon annan störning.

Också då kunden anger kommunens förmedlingskonto som sitt kontonummer betalas förmånen till det konto som kunden angett.

Kunden kan när som helst ändra det konto som förmånerna ska betalas in på. Förmånstagaren ska alltid meddela en ny betalningsadress skriftligen eller via e-tjänsten. En ändring av

betalningsadressen meddelas på samma sätt. Förmånstagaren kan anmäla en ändring av betalningsadressen också per telefon, ifall han eller hon meddelar en sådan betalningsadress till vilken han eller hon redan tidigare har fått någon FPA-förmån eller -ersättning.

Betalning till utlandet

Om förmånstagaren önskar få sin förmån utbetald till en betalningsadress utomlands ska han eller hon komma överens med banken om detta. FPA har avtalat med bankerna om ett förfarande som gör det möjligt för FPA att på uppdrag av förmånstagaren överföra förmånen till utlandet.

Förmåner till utlandet betalas i regel via ett tekniskt konto i en finländsk bank. En förmån till

utlandet kan du också betala på basis av en utländsk adress som förmånstagaren uppgett. Också i sådana fall använder FPA en bank som förmedlande inrättning.

Vid betalning till utlandet ska förmånstagaren uppge följande:

• bankens namn (adressen är inte obligatorisk)

• internationellt IBAN-kontonummer samt

• BIC- eller SWIFT-koden.

Närmare information om utbetalningen av förmåner till utlandet finns i de tekniska anvisningarna.

1.9.2. Betalningsmottagare

Barnbidrag får inte mätas ut. (BBL 796/1992 17 §)

Mottagare enligt barnbidragslagen

Mottagare av barnbidraget kan enligt barnbidragslagen vara

• kommunen, om barnet får sådan institutions- eller familjevård som avses i 11 § 1 mom.

• ett barn som fyllt 15 år och till vilket barnbidraget betalas med stöd av 12 § 1 mom.

• socialnämnden eller någon annan mottagare till vilken barnbidraget betalas med stöd av 12 § 2 mom.

• en intressebevakare som tillförordnats den som har rätt att lyfta barnbidraget eller en person som utsetts av intressebevakaren.

Kommun

Barnbidraget betalas från ingången av kalendermånaden efter den då vården började till den kommun som i första hand svarar för vårdkostnaderna

• om barnet på kommunens bekostnad får institutions- eller familjevård under en längre tid än en kalendermånad och

• om barnbidraget på framställning av kommunen ska betalas till kommunen, i stället för att lyftas av den som har rätt till bidraget.

De vårdkostnader som en enskild person, kommunen eller staten svarar för ska då gottgöras med barnbidraget. Ett eventuellt överskott ska kommunen betala till den som har rätt till barnbidraget.

(BBL 796/1992 11 § 1 mom.)

Kommunen ska göra framställan om utbetalning av barnbidraget minst två veckor före det datum då barnbidraget enlig lag ska betalas ut (BBL 796/1992 13 §). Framställan om utbetalning till kommunen ska göras på blankett LL2r.

Läs mer om beredning av ärenden.

3.5 Barn som fyllt 15 år

FPA kan efter att ha hört socialnämnden eller motsvarande kommunalt organ besluta att

barnbidraget för ett barn som fyllt 15 år ska betalas till barnet självt, om barnets fördel kräver det (BBL 796/1992 12 § 1 mom.). Då bor barnet vanligen inte med sina föräldrar eller vårdnadshavare i gemensamt hushåll, utan på egen hand.

Socialnämnden eller annan mottagare

Av särskilt vägande skäl kan FPA, om barnets fördel kräver det, på framställning av

socialnämnden eller motsvarande kommunala organ bestämma att barnbidraget ska betalas (BBL 796/1992 12 § 2 mom.)

• till endera föräldern eller vårdnadshavaren

• till en annan lämplig person eller

• till socialnämnden eller motsvarande kommunala organ för att användas för barnets underhåll.

Särskilt vägande skäl kan vara t.ex. uppenbart missbruk av barnbidraget eller när socialnämnden av någon annan orsak anser att barnets fördel kräver att barnbidraget betalas till en annan mottagare.

Socialnämnden/motsvarande kommunala organ ska göra sin framställan om utbetalning av barnbidraget till en annan mottagare än den som har rätt att lyfta bidraget, minst två veckor före det datum då barnbidraget enlig lag ska utbetalas (BBL 796/1992 13 §). Kommunen ska göra en skriftlig framställan om utbetalning av barnbidrag t.ex. med blankett LL2r. På blanketten ska kommunen ange särskilt vägande skäl för att motivera varför man föreslår att barnbidraget betalas till någon annan person än den som har rätt att lyfta bidraget. Denna utredning är tillräcklig om det inte finns orsak att misstänka att det inte är fråga om särskilt vägande skäl.

En eventuell gradering för den som lyft barnbidraget kvarstår oförändrad, oavsett om barnbidraget på förslag av socialnämnden betalas till en annan mottagare.

Läs mer om beredning av ärenden.

Intressebevakare

Om den person som har vårdnaden om barnet och som har rätt att lyfta barnbidraget har förordnats en intressebevakare med uppdrag att sköta personens ekonomiska angelägenheter, betalas barnbidraget direkt till intressebevakaren eller till en person som han eller hon utsett. Läs mer om intressebevakarens rätt att ansöka om barnbidrag under Ansökan.

En intressebevakare som förordnats för barnet saknar som regel betydelse när det gäller barnbidragsärenden.

Övriga mottagare

Barnbidraget kan också betalas

• till en utländsk institution med stöd av en överenskommelse om social trygghet eller en EU-förordning;

• till ett socialvårdsorgan med stöd av 23 § i lagen om utkomststöd;

• till ett socialvårdsorgan med stöd av 14 § i lagen om klientavgifter inom social- och hälsovården;

• till FPA:s byrå med fullmakt.

Utländsk institution

En utländsk institution kan med stöd av EU-förordning 883/2004 eller en överenskommelse om social trygghet kräva åtgärder av FPA för att återfå för stora utbetalningar av barnbidrag. Läs mer här.

Om en person som är berättigad till familjeförmåner inte använder dessa förmåner till att försörja sina familjemedlemmar, kan den behöriga institutionen med stöd av förordning 883/2004 begära att familjeförmånerna via denna betalas till den person eller institution som faktiskt försörjer familjemedlemmarna. Läs mer om detta under Internationella bestämmelser.

Socialvårdsorgan enligt lagen om utkomststöd

Du kan betala barnbidraget till ett i 6 § i socialvårdslagen avsett organ inom socialvården (kommunen), om utkomststöd antingen helt eller delvis har beviljats i förskott mot en emotsedd förmån (1 kap. 4 § och 4 kap. 23 § i lagen om utkomststöd 1412/1997).

Förmånen betalas till kommunen endast för angiven retroaktiv tid.

Kommunen ska informera FPA om sitt betalningsyrkande minst två veckor före det datum då barnbidraget enligt lag ska betalas ut.

Enligt lagen om klientavgifter inom social- och hälsovården

När en kommun har ordnat institutions- eller familjevård för föräldern/vårdnadshavaren, kan den uppbära och lyfta barnbidrag som personen har rätt till för den tid vården varar. Kommunen kan uppbära och lyfta inkomster som sökanden har rätt till och använda dem som ersättning för den avgift som fastställts för vården, uppehället eller skötseln. (Lagen om klientavgifter inom social-och hälsovården 734/1992 14 §)

Kommunen ska informera FPA om sitt betalningsyrkande minst två veckor före det datum då barnbidraget enligt lag ska betalas ut.

Betalning till kommunens förmedlingskonto

Kommunen har rätt att yrka på att barnbidraget ska betalas till kommunen endast i ovannämnda, i lag angivna situationer. Barnbidraget kan inte betalas ut till kommunen på dennas yrkan eller framställan till exempel i situationer där kunden inte kan sköta sina ekonomiska angelägenheter.

Om kunden vill att förmånen betalas till kommunens s.k. förmedlingskonto ska kunden själv meddela kommunens kontonummer som betalningsadress. Då betalas förmånen in på det konto som kunden har uppgett och kunden kan när som helst meddela ett nytt kontonummer. Läs mera om att meddela ett kontonummer under punkten Betalningsadress.

FPA-byrån

Barnbidrag som ska återkrävas kan FPA kvitta mot en förmån som FPA betalar ut senare.

Utan sökandens samtycke kan kvittning (avräkning) dock endast ske mot en förmån enligt barnbidragslagen eller en därmed jämställbar annan förmån. (BBL 796/1992 14 § 3 mom.) Med kundens samtycke kan även ett överbetalt belopp av en annan förmån kvittas mot

1.9.3. Förskottsinnehållning

Barnbidraget är inte skattepliktig inkomst.

1.9.4. Inställelse av förmånsutbetalning från banken

Utbetalningar från banken kan inte längre ställas in.

In document Barnbidrag (Page 58-62)