• No results found

6. Resultat

6.5 Utbildning

6.5.1 Genomförande

Utbildningen med maskinoperatörerna genomfördes under v.36 2014. Utbildningen genomfördes under ett tre timmarspass i samverkan med personal från en av Bravikens kemikalieleverantörer, Nalco. Under utbildningen presenterades två utbildningsmaterial, ett konstruerat av examensarbetaren och ett av Nalco. Dessa utbildningsmaterial kompletterade varandra. Nalcos presentation gav en mer fördjupad bild över papperskemin i PM samt hur deras kemikalier verkar i Bravikens process. Utbildningsmaterialet konstruerat av examensarbetaren inriktade sig på definitionen av en avsättning på pappersmaskin samt Bravikens produktionsanläggningar med avseende på avsättningsproblematiken. Det utbildningsmaterial som användes under utbildningen redovisas i bilaga 10.6.

Tolv maskinoperatörer och en produktionsingenjör från PM52 var anmälda till utbildningen och sex maskinoperatörer valde att delta. Utbildningen bestod av en teoretisk del och en diskussionsdel. Utbildningens första del av teoridelen behandlade definitionen av en avsättning på PM och hur Bravikens TMP- och DIP-anläggningar arbetar för att minska mängden klibbiga partiklar som tar sig vidare till PM. Därefter togs en kort paus och efter pausen påbörjades pappersmaskinsdelen av utbildningen. Pappersmaskinsdelen påbörjas med att Nalco kort presenterade om papperskemin i pappersmaskinen. Efter Nalcos presentation fortsatte examensarbetaren att presentera hur pappersmaskinens olika partier påverkas av avsättningsbildningen. En viktig del i pappersmaskinsavsnittet i utbildningen var att belysa funktionen hos de kemikalier som används på PM. Detta för att maskinoperatörerna ska få förståelse för varför de tillsätter kemikalier på PM. Avsnittet om pappersmaskinerna avslutades med en sammanställning om vad PM52 respektive

54

PM53 använder för kemikalier för att minska avsättningsbildningen. Den teoretiska delen av utbildningen avslutades med en redogörelse för viktiga parametrar att styra för att minska avsättningsbildningen samt utvecklingsmöjligheter. Efter utvecklingsmöjligheter och en kort frågestund togs en kort paus. Under teoridelen av utbildningen var maskinoperatörerna aktiva och ställde frågor.

Under diskussionsdelen av utbildningen var tanken att maskinoperatörerna själva skulle dokumentera sina åsikter och tankar genom att sätta post-it lappar på ett stort ark indelad i tre fält. Det som diskuterades skulle sammanfattas kort på post-it lappen och sedan placeras inom det fält som ansågs vara passande till informationen på post-it lappen. Ett fält representerade deras rådande arbetssätt kring avsättningar för att belysa likheter och skillnader mellan maskinoperatörernas arbetssätt. Det andra fältet representerade utvecklingsmöjligheter efter den teori som erhållits under utbildningen. Det tredje fältet representerade övriga frågor eller synpunkter som maskinoperatörerna ville framföra eller diskutera.

Under diskussionsdelen delades maskinoperatörerna in i två grupper. Diskussionen var mycket intressant att ta del av. Dock dokumenterades inte diskussionen med av hjälp av post-it lappar i den mån som var tänkt. På grund av en intressant diskussion samt att syftet med utbildningen var att uppmuntra till en diskussion mellan maskinoperatörerna lades ingen större vikt vid att försöka få maskinoperatörerna att skriva ner sina tankar och idéer. Tanken var att samla in arket med post-it lapparna för att sedan kunna ge återkoppling till maskinoperatörerna efter utbildningen. Eftersom få post-lappar skrevs under utbildningstillfället saknade uppföljningsdokumentet mening och därför skrevs inget uppföljningsdokument. De få post-it lapparna som skrevs har sammanfattats under 6.5.2.1.

Efter diskussionsdelen av utbildningen fick maskinoperatörerna fylla i en kort anonym enkät för att utvärdera utbildningen. Resultatet av utvärdering redovisas under punkt 6.5.3.

6.5.1.1 Diskussionsdel under utbildningen om avsättningar

Under utbildningstillfället diskuterades alternativa förbättringar till avsättningsproblematiken. Förslag som diskuterades var att tillsätta bentonit till bakvattentorn för att hantera de klibbiga partiklar som finns i bakvatten från PM. Även förslag på att använda mikroflotationer från DIP 1(en DIP anläggning som inte längre används på Braviken) för att rena bakvatten från PM innan det används i TMP processen diskuterades. Detta för att rena bakvattnet från klibbiga partiklar för att undvika att det uppstår en obalans i papperskemin då vatten från TMP blandas med vatten från PM. På sätt skulle avsättningsbildningen kunna minimeras.

Ett annat förslag som diskuterades var att tillsätta fixeringsmedel till skivfiltret för att behandla bakvattnet med avseende att minska mängden klibbiga partiklar som kan bilda avsättningar i bakvattnet.

Ett problem som uppstår på grund av avsättningar som uppmärksammades under diskussionstillfället var att det bildades avsättningar(svart klet) i spritsar vilket medför att spritsarna täpps igen. Detta medför i sin tur att rengöringen av viror i PM inte fungerar vilket är viktigt för att förhindra att avsättningar bildas i virorna. Avsättningar har även uppstått i kantspritstanken.

55

I övrigt upplevde maskinoperatörerna på PM52 att mängden avsättningar under sommaren 2014 hade minskat.

6.5.2 Utvärdering

Utbildningen och utbildningsmaterialet har utvärderats genom en anonym enkät. Syftet med utvärderingen är att utreda hur väl Bravikens hanterande av avsättningar förmedlades samt hur utbildningen och utbildningsmaterialet kan förbättras. De frågor som användes för att utvärdera utbildningen och utbildningsmaterialet redovisas under bilaga 10.5. Resultatet av utvärderingen redovisas i tabell 3.

Tabell 3- Utvärderingsresultat av utbildningen.

Jag anser att syftet med utbildningen om avsättningar har uppnåtts.

6/6 Instämmer Jag tycker att teoridelen om avsättningar har

varit…

5/6 Intressant och lärorik 1/6 Ganska intressant Jag upplever att diskussionsdelen under

utbildningen har varit…

5/6 Intressant och lärorik 1/6 Ganska intressant

Jag hade velat lära mig mer om… 1/6 Avsättningar i allmänhet

1/6 TMP 4/6 Vet ej

Jag tycker att utbildningen i helhet har varit… 5/6 Mycket bra

1/6 Bra

Under fråga 6, vad som kan förbättras med utbildningen erhölls inga svar. Utbildningsdeltagarna hade inga övriga kommentarer om utbildningen.

56

Related documents