• No results found

6. Empiri

6.2. Olle Karlsson, Welw AB

7.2.1. Utbildning och kommunikation

En annan viktig faktor som framgick under intervjuerna och som kan vara avgörande för att kunna ta emot den kunskap som överförs från ett universitet är mottagarens egen kompetens, kunskap och utbildning. Birgitta Corin delgav studentuppsatsens rekommendationer till personer i hennes nätverk där det tydligt framgick att det fanns olika åsikter kring det erhållna materialet. Hon förklarade att de personer inom nätverket som besatt en högskoleutbildning kunde ta emot teorierna och förstå dem på ett lättare och intellektuellare sätt än de som saknade högskoleutbildning. Vidare berättade hon att de personer som hade högskoleutbildning trodde mer på ett framtida samarbete med ett universitet och öppnade upp för kunskapsöverföring. Däremot var det svårare för de personer utan högskoleutbildning att se fördelarna och möjligheterna av kunskapsöverföring från ett universitet. Detta kan kopplas till de teorier jag presenterat tidigare i den här studien där forskare och vetenskapsmän påstår att anställda inom turistindustrin generellt saknar relevant kompetens, kunskap och utbildning vilket leder till att berörda personer hellre avvisar en kunskap de har svårt att förstå än mottager den. (Hjalager, 2002, s. 470)

Det finns enligt Hjalager (2002, s. 470-471) tre huvudteorier förklarat kring varför relevant kunskap och kompetens saknas hos anställda inom turistindustrin. För det första är det få högskolor som examinerar akademiker inom turistutbildningar varje år, vilket leder till att få anställda inom turistnäringen har nått en högskoleutbildning. För det andra, så överstiger personalomsättningen inom turistsektorn de flesta andra sektorerna i ekonomin och för det tredje så är karriärmöjligheterna traditionellt sett inte enormt många eller stora inom turistföretagen. Birgitta berättade att hon har personer i sitt nätverk som besitter flera års erfarenhet inom turistbranschen, är mycket duktiga inom sitt affärsområde, men saknar högskoleutbildning och är inte intresserade av att lära sig nya teorier. Hon förklarar att dessa personer anser att det inte räcker med enbart teori när man arbetar inom turism och service, de anser att teori är intressant och kan vara relevant i vissa situationer men huvudpoängen inom turistindustrin är att vara serviceinriktad, se ett bra värdskap samt kunna bemöta kunden eller gästen professionellt.

Olle Karlsson på Welw AB och Olle Alexandersson på Västgård framhåller båda betydelsen av social kompetens och ett bra beteende när de lyfter fram människans personliga styrkor inom turistindustrin. Olle Karlsson menar att ett ärligt och professionellt beteende värderas mycket högre än en högskoleutbildning för honom, när han anställer sin personal. Olle Alexandersson har ingen högskoleutbildning själv men menar att utbildning är viktigt liksom service och social kompetens.

Utifrån respondenterna så framgår det att en persons utbildning har betydelse för att se fördelarna med kunskapsöverföringen från universitet till turistföretag. Likaså för att kunna förstå och ta till sig den kunskap som delges genom en studentuppsats. Att turistindustrin inte är fullt mottaglig för den nya kunskapen som överförs från universitet till turistföretag framgår klart i den här undersökningen, enligt mig. Detta antagande kan kopplas till teorierna i den här studien som bekräftar att det finns en del kvar att arbeta med när det gäller mottagandet av den kunskap som överförs från universiteten till anställda inom turistföretag.

49

Teorierna visar att kunskapshantering och dess värde inte är allmänt känt som en betydande disciplin inom turistbranschen och därav att situationen är bristfällig. Vidare finns det mycket kvar att utveckla för att nå en ökad kunskapsöverföring mellan universitet och kommersiellt företagande som kan leda till framgångsrik innovation inom turism. (Copper, 2006, refererad i Hjalager, 2010, s. 6)

7.3 Innovation

Enligt teorierna är innovation nödvändig för att turistindustrin ska bli framgångsrik och konkurrenskraftig. Utan förmågan att vara innovativ, kommer turistföretagare inte kunna behålla sin konkurrenskraft (Kokkonen & Tuohino, 2007, s. 44). Under intervjun påvisade Birgitta Corin vikten av entreprenörskap och hur entreprenörskap kan skapa nytänkande och innovationskraft för destinationen Hemavan-Tärnaby. Teorierna förklarar att det finns tre mycket starka drivkrafter för innovation inom turism, varav entreprenörskap är en av dessa tre drivkrafter. Entreprenörskap är en avgörande faktor för dels de evolutionära omdirigeringarna av turistprodukter samt för att öka konkurrenskraften (Hjalager, 2010, s. 4). Birgitta Corin menar att ett gott entreprenörskap är en viktig och betydelsefull faktor för att bli innovativ och konkurrenskraftig. Detta kan kopplas till teorierna som menar att entreprenörskap tillför nya idéer och ny kunskap till en destination som i sin tur leder till innovation och utveckling Hjalager (2010, s. 4). Destinationen Hemavan-Tärnaby skulle behöva locka till sig fler entreprenörer för att bli innovativa och öka konkurrenskraften inom destinationen, dock är detta inget som är i process just nu, enligt Birgitta Corin. De övriga drivkrafterna för innovation inom turism är den teknologiska-push och den efterfrågan-pull paradigmet samt Marshallians innovationssystem. Dessa drivkrafter förklaras kort i teorikapitlet för att ge läsaren dess betydelse, dock har inte dessa drivkrafter behandlats under intervjuerna eller i studiens empiri- och analysavsnitt då de inte ansetts relevanta för den här undersökningen.

Samtliga tre respondenter är entreprenörer och drivna i sitt företagande. De innehar flertalet idéer för förändringar och innovationer i sitt företag. De är en central aktör i sitt nätverk samt en resursfylld koordinator med lämpade egenskaper, detta framgår tydligt under intervjuerna. Dessa kvaliteter kan tydligt kopplas till teorierna som förklarar att entreprenörer bildar sociala

nätverk och uppfattas som klarsynta och sakkunniga samordnare (Hall & Williams, 2008, s.

203). Dessutom visar teorierna att entreprenörskap är en avgörande faktor för dels de evolutionära omdirigeringarna av turistprodukter samt för att öka konkurrenskraften (Hjalager, 2010, s. 4). Näringsliv Stat/ myndighet Universitet Kunskaps- överföring Innovation Turist- industrin Konkurrenskraft och ökad tillväxt

Related documents