• No results found

Utbildningsutbud

Inom ramen för vårt samarbete ingår de kommunala utbildningsanordnarna i Hässleholms, Osby, Östra Göinge, Perstorps kommuner. Bromölla kommun har ett samarbete med Sölvesborg kommun där gymnasieutbildningar bedrivs i ett kommunalförbund. Kommunalförbundet

kommer i nuläget inte att vara med i vårt lokala VO-College. Förhoppningen är att de ansluter sig längre fram. De utbildningar som ingår i vår samverkan är:

Vård- och omsorgsprogrammet – ungdomsgymnasium samt vuxenutbildning.

Vi kommer att arbeta för att redan anställda medarbetare som saknar formell utbildning ges möjlighet att validera för att synliggöra och få sin kunskap erkänd. Gemensamma informations-träffar kommer att anordnas för att informera om möjligheterna för validering. Inom Nordöstra Skånes VO-College kommer vi att säkerställa handledar- och språkombudsutbildning kan erbjudas efter behov till samverkande parter. Arbetsgivarrepresentanterna beskriver sina behov i styrgruppen och utbildningsanordnarna samverkar runt att hålla utbildningar och fördela platser efter behov. För att samverka ytterligare runt utbildning för anställd personal kommer parterna inom VO-College som anordnar en föreläsning för medarbetare ska ge samverkande parter och studerande möjlighet att delta vid utbildningen.

Kursplaner för utbildningar inom komvux bifogas i bilaga 6. Kurser för Vård- och

omsorgsprogrammets gymnasiedel i Hässleholm och Osby följer de nationella riktlinjerna för sitt kursutbud.

Hässleholm kommun

Gymnasiedelen för utbildningen i Hässleholm är förlagd till Jacobsskolan där man på VO-programmet utbildar cirka 30 elever per årskurs. Elevernas studieplan omfattar 2500 poäng, där endast 200 poäng är valbar fördjupningskurs, inom vårdämnet. Det finns tre fördjupningar som eleverna får välja mellan och det är akutsjukvård, psykiatri eller socialtjänst. Ungefär hälften av eleverna väljer att fördjupa sig inom akutsjukvård.

I Hässleholm bedriver FlexVux vuxenutbildning (komvux) på gymnasialnivå och tillhör organisatoriskt Arbetsmarknad och kompetensutvecklingsförvaltningen. FlexVux utbildningsutbud består i allt från enstaka gymnasiekurser till olika yrkesutbildningar.

Utbildningen bedrivs i egenregi och startar en gång i halvåret med ett intag om 35 elever.

Förkunskapskrav är godkänt betyg i svenska/svenska som andraspråk samt att det är meriterande med erfarenhet från yrkesområdet. Totalt omfattar utbildningen idag 1500 poäng. Heltids

studietakt är på tre terminer, men kan förändras utifrån elevens förutsättningar eller om delar av utbildningen valideras. Totalt ingår 12 veckors APL i utbildningen. Här finns tre olika

yrkesutgångar i egen regi. Genom ett med Kristianstad kan sex elever från Hässleholm få yrkesutgång Hälso- och sjukvård och sex elever från Kristianstad få yrkesutgång inom Funktionhinderområdet. Vidare genomförs kursen Vård och omsorg vid demenssjukdom av Flexvux som en uppdragsutbildning i samverkan med Omsorgsförvaltningen. Omfattningen är cirka 20-30 elever per år. I någon enstaka kurs anlitas NTI som ett komplement av FlexVux. NTI är certifierade på de orter där de bedriver hela utbildningar. Kurser på distans kan i undantag behöva anlitas för att få samarbetet med Kristianstad ska fungera.

FlexVux i Hässleholm kommer under 2017 starta med att föra in gymnasiearbetet på sin utbildning för att komma upp i kraven som VO-College ställer på våra utbildningar. Alla elever

11

som söker till FlexVux från och med hösten 2017 kommer att nå målen som VO-College ställer, se bilaga 6.

Under 2016 och 2017 har FlexVuux erbjudit arbetsgivarna inom VO-College lokalt

handledarutbildning. Utbildningen har erbjudits och fördelats mellan Omsorgsförvaltningen i Hässleholm, Regionens personal och de privata vårdgivarna som deltar i Hässleholms kommun.

FlexVux ser även över sätt att inom ramen för VO-College krav, tillsammans med övriga utbildningar i Nordöstra Skåne, hitta former för gemensam modell för validering så att redan anställd personal inom vård och omsorg kan validera sina kunskaper och få en reell utbildning till undersköterska.

Perstorp kommun

I Perstorps kommun bedrivs kommunal vuxenutbildning på Arthur Lundkvists

utbildningscentrum. Yrkesvuxutbildning inom vård och omsorg med intag till livskvalitet och omsorg för äldre har ett intag på 25 elever per klass. Eleverna som går ut har 1550 poäng efter tre terminers studier. Från kursstart januari 2017 ingår även 150 poäng yrkessvenska som

orienteringskurs och den studerande får därmed 1700 poäng efter tre terminers studier. I Perstorp finns på vuxenutbildningen yrkesutgångar i Hälso- och sjukvård samt

funktionsnedsättningsområdet. I kursen för funktionsnedsättningsområdet ingår kursen

Vårdpedagogik och handledning 100p vilket innebär att dessa elever får handledarutbildning som motsvarar steg ett och två för VO-College med sig i utbildningen. Se kursplaner i bilaga 6.

Perstorps har även ett samarbete med elva av kommunerna i Skåne Nordväst (Helsingborg,

Höganäs, Bjuv, Åstorp, Klippan, Örkelljunga, Ängelholm, Landskrona, Svalöv, Perstorp och Båstad) har gått samman under namnet "Familjen Helsingborg". De har en gemensam ansökan för att utöka befintligt utbud av yrkesinriktad gymnasial vuxenutbildning i regionen. När det gäller utbildningar inom Yrkesvux tillämpas "Fritt sök", vilket innebär att alla som är skrivna i någon av de elva kommuner, behandlas som likvärdiga sökande.

Östra Göinge kommun

I Östra Göinge sker utbildningen på Göinge utbildningscenter. På skolan finns inga nationella gymnasieprogram, dock ansvaras för introduktionsprogrammen. På vuxensidan finns SFI, LärVux, KomVux, YrkesVux, LärlingsVux samt GrundVux. Utöver dessa skolformer ges även uppdragsutbildningar, kvällskurser. Skolan utför även valideringar och särskilda prövningar.

Vård- och Omsorgsutbildning har nyligen flyttat till nya lokaler på grund av att både personal- och elevantal ökat de senaste 2 åren. VO-College var också en av anledningarna till flytten av just Vård- och Omsorgsutbildningen. De nya lokalerna innebär att skolan nu kan erbjuda två stora klassrum samt en storsal med studieplatser samt metodrum tillgängligt för eleverna. På Göinge utbildningscenter finns vuxenutbildning som är förlagd till tre terminer men yrkesutgångar mot Hälso- och sjukvård, Omsorg och äldre samt funktionsnedsättning. Eleverna som går ut har 1450 poäng efter tre terminers studier. Skolan tar in 30 elever per klass.

Göinge utbildningscenter har även specifika kurser som handlar om kultur i vården genom att samtliga inriktningar har kursen ”Estetisk kommunikation”. På kvällstid gers även såväl

studerande som de som arbetar möjlighet till fördjupning inom det kulturella genom att erbjuda kursen ”Kultur i Vården”.

12

På Göinge utbildningscenter finns även en preparandkurs som riktar sig till vård- och omsorg.

Kursen syftar till att ge eleven grundläggande kunskaper inom området, vara en introduktion till vidare studier inom området och/eller ge stöd i yrkessvenska. Kursen innehåller bland annat arbetat med följande områden, kommunikation, salutogent förhållningssätt, vårdhygien, tystnadsplikt, etik, självbestämmande och empati. Med denna preparandkurs ser skolan en möjlighet att ge personer en inblick i vårdyrket och att få en god grund till fortsatta studier inom vård och omsorg.

Under hösten 2017 kommer även Göinge utbildningscenter att starta med att föra in

gymnasiearbetet på sin utbildning för att komma upp i kraven som VO-College ställer, se bilaga 6. Alla elever som söker till Göinge utbildningscenter och vuxenutbildningen inom vård och omsorg kommer från och med hösten 2017 att nå målen som VO-College ställer. För de som redan läst svenska och samhällskunskap som blir ett krav för diplom under 2018 kommer kurs i massage att erbjudas. Detta blir en utökad kompetens om de studerande själv har intresse och vill lära sig mer. Under 2016 och 2017 har Göinge utbildningscenter erbjudit arbetsgivarna inom Östra Göinge kommun och även VO-College lokalt handledarutbildning.

Under 2016 har två av lärarna på Göinge utbildningscenter samt en sjuksköterska från Osby kommun gemensamt gått utbildning till Språkombudsutbildare. De utbildade kommer att samverka för att under våren 2017 starta språkombudsutbildning som kommer att erbjudas personal lokalt i VO-College, men också regionalt i Skåne.

Osby kommun

I Osby kommun finns utbildning både inom gymnasieutbildning och vuxenutbildning.

Utbildningarna hålls på Ekbackeskolan där det finns 15 platser på gymnasieutbildningen och 15 platser på vuxenutbildningen. Gymnasieutbildningen omfattar 2500 poäng och

vuxenutbildningen omfattar 1500 poäng. I Osby finns yrkesutgångar inom äldreomsorg och funktionshinderområdet.

Examensmålen för elever på Ekbackeskolan är att programmet lyfter fram att utbildningen ska utgå från det friska, från hälsan, med målet att bevara och återställa människans hälsa. En annan viktig del i programmet är betoningen på den tekniska utvecklingen. Programmet betonar etiska frågor, bemötande och elevernas förmåga att kommunicera med de människor de möter i sitt framtida yrkesliv.

I Osby kommun har nya möjligheter till fler yrkesutgångar öppnats när VO-College öppnar upp möjligheten till praktikplatser på sjukhuset som inte Ekbackeskolan tidigare har haft.

Ekbackeskolans vårdlärare har ett väl inarbetat samarbete med vård och omsorg i Osby kommun där samarbete redan utförs mellan elever och verksamhet. Exempel på samarbete är inte endast det som handlar om elever. Under flera aktiviteter har chefer från verksamheterna i Osby kommun under flera tillfällen tillfrågat elever om att medverka vid sociala aktiviteter, seniordag för att stärka resurserna i verksamheterna vid dessa tillfällen. Skolan använder aktiviteterna som

”lärtillfällen” som ger vinster för både verksamhet och skola.

Även arbetsgivare och komvuxutbildningen har samverkat genom att tillsammans ge förutsättningar för mer praktik i utbildningen där elever har haft ett större arbetsplatsförlagt lärande på utbildningen. Detta har gjorts på försök under 2016 och kommer att utvärderas under 2017. Komvuxutbildningen kommer under hösten att utöka utbildningen med ett gymnasiearbete för att nå VO-College krav med komvuxutbildning som har 1500p, se bilaga 6.

13

Gemensam kompetensstege för undersköterska

VO-College regionalt har gett medlemmar i styrgruppen uppdraget att se vidare på former för en gemensam kompetensstege kring utbildad personal. I detta arbete har medlemmar från Nordöstra Skånes styrgrupp deltagit för att ge sin syn på förutsättningarna för kompetensstegar även inom kommunal verksamhet. Förhoppningen är att vårt regionala college ska arbeta fram en modell för kompetensstege som kan tas tillvara även i de lokala VO-College som finns i Skåne. Detta skapar förutsättningar för personal att se möjligheter till karriärvägar men det ger även en tydlig bild av vad som förväntas och krävs av kompetens i olika steg för nyutbildade vid anställning.

Related documents