• No results found

Utforma spelidén med hjälp av spelteori (som i referensramen)

LogiFuel – Stegen till ett lärande logistikspel

Steg 3 Utforma spelidén med hjälp av spelteori (som i referensramen)

Efter steg 2 påbörjades en omfattande litteraturstudie som behandlar Gaming & Learning, Människa- system interaktivtet etc. Utifrån den nyinförskaffade informationen inleddes utformningen av spelidén som senare utvecklades till LogiFuel – (beskriv LogiFuel ”säljande” beskriv de delar LogiFuel innehåller (vad tvingas spelaren att tänka på för att prestera bra i spelet)) Ett spel där spelaren

bekantar sig med logistiska begrepp som Samlastning, Lagerhållning, Partiformning och Miljö i en trevlig miljö. I spelet har spelaren möjlighet till hjälp, samlastningsförfrågningar och coaching som vägleder spelaren att ta steget mot en mer ekonomisk och en miljövänligare tillvaro.

Vid utvecklandet av LogiFuel beaktades exempelvis: Underhållande spel

För att fånga spelaren har en lockande berättelse utformats, vilken är:

”Du är en av tre utvalda som har fått förfrågan att ersätta den nuvarande Logistikplaneraren, vars primära uppgift är att tillgodose LogiFuel-macken med drivmedel. Tjänsten tillfaller den person som är enligt de högt uppsatta, av det rätta virket. För att kunna utröna om du är av det rätta virket har de till sin hjälp det prestigefyllda spelet, LogiFuel, där dina färdigheter som logistikplanerare ställs på prov. Personen i fråga som får högst poäng i spelet, kommer att titulera sig själv som Logistics planner. Dock bör det även nämnas att Lucie och Bo (dina motståndare) har mångårig erfarenhet inom området.

Antar du utmaningen med chansen att stiga i graderna men framförallt att blir ihågkommen som rookien som slog veteranerna på deras hemmaplan?”

Syftet med utmaningen är att spelaren ska aktivera vinnarinstinkten och föreställa sig själv som en vinnare samtidigt som pressen ligger på veteranerna. Men för att spelaren ska identifiera sig, känna samhörighet med karaktären och att spelet ska vara underhållande har olika samlastningsformulär utformats vilka dyker upp under spelet. De olika samlastningsformulären innehåller anekdoter som riktar sig till spelaren.

Tydligt mål

För att spelarens och utvecklarnas mål ska sammanfalla presenteras målet explicit i uppstarten av spelet, vilken är:

”För att vinna spelet skall du hålla dig till en strategi som klarar av att möta efterfrågan samtidigt som antalet transporter och mängden lagrat drivmedel placeras på en rimlig nivå. Vidare finner du under hjälp-menyn längst upp till höger all den hjälp/information du behöver för att spela spelet. Emellertid finns det även en Coaching-knapp som återfinns längst ner till vänster som ger

nödvändiga/viktiga tips under alla veckans dagar. När du känner dig redo för att starta spelet trycker du på kör-knappen.”

Därefter är det upp till spelaren att efterstäva målet utifrån egenutformad plan. Feedback

Möjligheten till omedelbar återkoppling som ger användaren feedback om vad som gick fel och hur detta kan åtgärdas finns implementerade i LogiFuel på ett flertal ställen under spelet såväl som efter. Exempelvis meddelas användaren vid en kvantitetsbeställning som överstiger 40 ton eller när

lagernivån överstiger 50 ton att den tänkta beställningen ej kan göras. På samma sätt går det ej att använda I.C.E-knappen då lagernivån överskrider 36 ton. När spelomgången är avklarad bedöms användaren utifrån ett ekonomiskt och miljömässigt perspektiv. Det ekonomiska perspektivet talar om hur spelarens ekonomiska handlande förhåller sig mot den optimala. Visar det sig att beställd kvantitet överstiger den totala efterfrågan poängteras det tydligt i resultatfönstret i och med att det genererar högre lagerhållningskostnader. Ur miljösynpunkt utvärderas de sammanlagda

Enligt visibilitybeskrivningen faller även beställningsknapparna under visual feedback-kategorin. Vidare får likaledes användaren feedback då en beställning läggs i form av att formuläret stängs ner, lastbilstransporten lossar den efterfrågade kvantiteten och dygnet övergår till dag.

Visibilities

En av många implementerade visibilities i LogiFuel är beställningsknapparna. Beställningsknapparna tänds om användaren matar in en kvantitet större än noll ton. Om istället noll ton matas in i

beställningsrutan tänds ”ingen-beställning-tack” knappen samtidigt som beställningsknappen

slocknar. Sedan har användaren till sin hjälp en hjälp-meny vars knappar illustrerar gränssnittet. Dock återfinns en kompletterande text som talar om för användaren att klicka på det objekt som är av intresse.

Uppfattningsprocesser

Även detta har legat till grund vid utformningen av LogiFuel som riktar sig till gymnasieelever. Den tilltänkta målgruppen är i ”körkortsstadiet” och väl bekanta med bensinmackar. Bensinmacken i LogiFuel omsvärmas av ett ordnat trafikkaos i en gemytlig pastellfärgad omgivning som ger spelaren en euforisk känsla av att denne snart kan vara en av dessa trafikanter som fyller upp dieseltanken och tar bron över till Paradisön. Med denna beskrivning vill författarna av detta examensarbete förmedla ett verklighetstroget och ett iögonfallande spel som spelaren kan identifiera sig (exempelvis med samlastningsformulären som nämndes under tydligt-rubriken) med och således uppnå en glädjande känsla hos spelaren.

Minnesprocesser

All slags nyinlärd information lagras antingen som korttids- respektive långtidsminne.

Förhoppningarna är dock att LogiFuel ska lagras i långtidsminnet eftersom det är ett utbildningsspel vars syfte är att göra spelaren införstådd i logistikproblematiken. Till exempel representeras miljön av ett grönt blad som skiftar från levande till död beroende på spelarens beställningsstrategi, vilket i sin tur har större chans att lagras i långtidsminnet. Korttidsminnet däremot används bland annat vid bestämmandet av partistorleken.

Tankeprocesser

För att spelaren i LogiFuel ej ska behöva lägga slumpmässiga och oigenomtänkta beställningar har personen i fråga till sin hjälp samlastningsförfrågningar och coaching som vägleder spelaren att ta steget mot en mer ekonomisk och en miljövänligare tillvaro. Dock erfordras det avsevärt mer tankeverksamhet för att erhålla en optimallösning.

Språkprocesser

I LogiFuel har skriftspråket hållits på en sådan nivå att en gymnasist begriper dess adekvata innehåll.

Related documents