• No results found

§ 28 Stadgeändring

UTLÅTANDE MOTION A1

Stadgarna utgör det ramverk som förbundet har att förhålla sig till. Det innebär att stadgarna inte kan, och inte heller ska detaljreglera alla situationer som kan tänkas uppstå. Stadgarna reglerar också medlemmarnas rättigheter och skyldigheter och möjliggör för varje enskild medlem att vara med att utforma förbundets inriktning.

Förbundsstyrelsen har även inför denna kongress sett över stadgarna, dels med beaktande av de motioner som har inkommit, och dels utifrån ”Vårt HRF 2024” samt agenda 2018. Inför kongressen 2011 sågs stadgarna över i förhållande till LO:s normalstadgar varpå såväl redak-tionella som materiella förändringar genomfördes. Även inför 2014 års kongress föreslår förbundsstyrelsen vissa mindre förändringar i förbundets stadgar.

§2

Förbundets ändamål regleras i stadgarnas 2 §. Ur dessa framgår att förbundet är en samman-slutning för alla arbetstagare inom förbundets verksamhetsområde och att förbundet, för att klara sin uppgift att tillvarata medlemmarnas intressen på arbetsmarknaden och i närings-politiska frågor, ska verka för en samhällsutveckling på grundval av politisk, social och eko-nomisk demokrati präglad av jämlikhet och jämställdhet.

Till förbundet har inkommit en motion A2 i vilken motionärerna föreslår att kongressen beslutar att i stadgarna skriva in att HRF är ett feministiskt förbund. Motionärerna menar att kvinnorna hamnat i ett låglöneträsk.

Förbundsstyrelsen delar motionärernas uppfattning att det finns en ren könsdiskriminering i arbetslivet med olika lön för likartat arbete samt också strukturell lönediskriminering där arbete av lika värde betalas olika beroende på inom vilken sektor man arbetar.

HRF är inget feministiskt förbund men arbetar utifrån ett jämlikhetsperspektiv i syfte att minska inkomstklyftor och andra orättvisor. I detta perspektiv inryms naturligtvis en femi-nistisk grundsyn och föreslår kongressen att det införs i stadgarna § 2.

§4

Varje arbetstagare inom förbundets verksamhetsområde har rätt till inträde i förbundet. Det gäller också den som genomgår branschinriktad yrkesutbildning. Den har också rätt att stå kvar som medlem, som är tjänstledig på grund av studier. Motion A3 föreslår att kongressen ska besluta att förbundet ska verka för ett studerandemedlemskap som ska gälla för studier oavsett vad man studerar. Förbundsstyrelsen menar att förbundet inte ska vidga vårt orga-nisationsområde på bekostnad av andra LO-förbund.

§5

I motion A4 önskar motionären att förbundet inför ett ungdomsmedlemskap som i likhet med ålder ska vara knutet till ungdomslönerna. I motion A5 föreslås att införa ett rabatterat ungdomsmedlemskap som inte innehåller någon hemförsäkring. Det är enligt nuvarande stadgar förbundsstyrelsen som beslutar om hur avgiftsklasserna ska se ut. Förbundsstyren gör kontinuerliga uppföljningar och utvärderingar av avgiftssystemet. Om särskilda skäl föreligger kan förbundsstyrelsen i det enskilda fallet bevilja en medlem nedsättning av avgiften eller helt befria medlemmen från skyldigheten att betala medlemsavgift.

Enligt nu gällande regler omfattas inte avgiftsbefriade medlemmar av den kollektiva hem-försäkringen.

§ 7

I konsekvens att var och en som genomgår branschinriktad yrkesutbildning har rätt till inträde i förbundet så föreslår förbundsstyrelsen att var och en av dessa också kan omfattas avgifts-befrielse.

§ 9

Ur paragrafens andra moment framgår att medlem, efter att ha erlagt medlemsavgift, har rätt till rådgivning och andra förmåner. Denna rättighet gäller även i förhandlingssituationer.

Därutöver kan medlem, efter tre månaders medlemskap beviljas rättshjälp i tvister med sin arbetsgivare som uppkommit efter medlemmens inträde i förbundet. I motion A6 föreslås att underlätta för anställda på allmän visstid, anställda för enstaka dagar, provanställda, anställda med arbetskraftstillstånd och papperslösa samt anställda som hamnat i tvist med sin arbets-givare avseende diskriminering på grund av kön, könsidentitet eller uttryck, etnisk tillhörig-het, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning samt graviditet att redan från första dagen av sitt medlemskap åtnjuta facklig hjälp genom att helt ta bort karenstiden. Vidare önskar motionärerna sätta ned karenstiden till två månader för med-lemmar som på grund av ringa ålder eller på grund av att de nyligen inflyttat till landet, inte tidigare har haft möjlighet att organisera sig fackligt.

Förbundsstyrelsen är av den uppfattningen att vi inte kan ha olika medlemsvillkor beroende på orsaken till varför tvist har uppkommit eller vilka anställningsformer medlem arbetar under.

I motion A7 önskar motionären att en arbetsgrupp tillsätts i syfte att utvärdera effekterna av införandet av ovan nämnda karensregler vilka infördes 1996.

I stadgarnas 9 § mom. 2 regleras en möjlighet att i varje enskilt ärende göra avsteg från bestämmelsen om tre månaders karenstid. Enligt förbundsstyrelsens uppfattning ska förbun-det ha en öppen inställning till att hjälpa nya respektive presumtiva medlemmar.

Förbundsstyrelsen ser inte i dagsläget, med nu gällande stadgar, att en utvärdering som motionären föreslår varken är nödvändig eller möjlig.

§ 13

För att på bästa sätt kunna leva upp till förbundets ändamålskrav krävs att det finns en välorganiserad konfliktorganisation. En sådan kräver en strejkkassa med likvida medel tillräck-ligt stor för att genomföra en effektiv stridsåtgärd. I motion A8 föreslår motionären att HRF verkar för att strejkkassan höjs substantiellt både på kort och lång sikt. För att hålla en god konfliktberedskap har förbundsstyrelsen gjort bedömningen att strejkkassan ska räcka för en strejk på 15 dagar för alla förbundets medlemmar. Med hänsyn tagen till antalet medlemmar och ersättningens storlek bedöms nuvarande storlek på konfliktfonden tillräcklig. Nuvarande ersättningsmodell med 15 dagars ersättning motsvarar cirka 50 procent av konfliktfondens nuvarande storlek. Förbundsstyrelsen menar att förbundet har en god konfliktberedskap.

§ 16

I motionerna A9 och A10 föreslår motionärerna att för att kunna arbeta fram så bra villkor som möjligt och involvera så många som möjligt i avtalsrörelsen, ska kongressen beslutar att återinföra möjligheten att skriva motioner avseende avtalsfrågor riktade till kongressen.

Förbundsstyrelsen delar motionärernas uppfattning att det är viktigt att involvera så många som möjligt i avtalsrörelsen och har tidigare uttryckt sin vilja att stärka medlemsinflytandet inför och under avtalsrörelsen genom att kalla till lokala avtalskonferenser.

Processen framgår av stadgarnas § 16 mom.2. Förbundsstyrelsen hyser en stark tilltro till att dessa processer uppfyller kravet på medlemsinflytande över avtalsrörelsen.

Som anges ovan anser förbundsstyrelsen att möjligheten att påverka inriktningen i avtals-rörelsen redan finns i stadgarna. För att klargöra detta föreslås från förbundsstyrelsen sida ett

tillägg till § 16 Mom.2 i vilket ska framgå att varje enskild medlem har rätt att skriva ändrings-förslag till de lokala avtalskonferenserna.

§ 17

I motion A11 föreslås att en rotationsprincip införs där ingen ska kunna omväljas till för-bundets ledning och styrelse fler än tre gånger i följd. Detta i syfte att allas erfarenheter ska tillvaratas och för att motverka att det fackliga arbetet ska bli ett yrke.

Förbundsstyrelsens uppfattning är att processen som föregår valen till förbundsstyrelsen utgörs av öppna diskussioner i stadgereglerad och god demokratisk ordning. Den av före-gående kongress utsedda valberedningen har att utgå ifrån riktlinjer om en bred samman-sättning bland styrelsens ledamöter avseende bland annat kön, ålder, yrkestillhörighet, kompetens och geografiskt hemvist.

Denna process föregår varje kongress och säkerställer att förbundsstyrelsens ledamöter väljs till sitt förtroendeuppdrag och att det fackliga uppdraget inte blir yrke.

Motion A12 handlar om sänkta arvoden till förbundsstyrelsen och arbetsutskottet. § 17 mom.6 anger att kongressen fastställer riktlinjer avseende arvode för förbundsstyrelsens ledamöter. Denna fråga behandlas under dagordningspunkt 8b.

Kommande arbetsutskotts lön och övriga villkor fastställs av avgående förbundsstyrelse enligt

§ 18 mom. 1. Avslutningsvis konstaterar förbundsstyrelsen att motionen inte innehåller något förslag på stadgeändring och kan således inte behandlas på denna kongress, då kongressen inte äger rätten att väcka fråga om stadgeändring enligt § 28.

I motionen A13 föreslås ett fast mandat i förbundsstyrelsen från varje avdelning i syfte att stärka vårt gemensamma arbete inom den fackliga rörelsen. Frågan behandlades på kongres-sen 2011 då det konstaterades att förbundsstyrelkongres-sen väljs av kongreskongres-sen och reprekongres-senterar förbundet i sin helhet och inte den avdelning man har sin hemvist i.

I sammanhanget är det viktigt att poängtera valberedningens arbete vars uppgift är att samla de kandidater med rätt kompetens, lämpliga att leda förbundets arbete under kongress-perioden.

§ 18

När det gäller den huvudsakliga ansvarsfördelningen mellan förbundets funktionärer föreslår förbundsstyrelsen ett förtydligande av stadgarna. Detta förtydligande innebär att det är förbundsstyrelsen som utöver vad som är stadgereglerat fastställer ansvarsområde för var och en av arbetsutskottets ledamöter.

§ 22

Enligt stadgarna § 22 Mom.2 sammanträder ordinarie kongress var tredje år på tid och plats som bestämts av förbundsstyrelsen minst tolv månader innan kongressen. Det innebär att nästa ordinarie kongress enligt nu gällande stadgar ska hållas någon gång under 2017. Hotell- och restaurangfacket bildades 1918 varför förbundsstyrelsen föreslår kongressen att göra ett undantag och besluta att nästa ordinarie kongress ska hållas under 2018, hundra år efter förbundets bildande.

§ 24

2011 års kongress beslutade utifrån det faktum att avdelningarna inte är egna juridiska personer, att avdelningsrevisorernas uppdrag att granska avdelningens räkenskaper skulle utgå. Med anledning av detta föreslår förbundsstyrelsen att i stadgarnas 24 § mom.7 ändra rubriken ansvarsfrihet till verksamhetsberättelse.

§ 27

Motionen A 14 tar upp frågan om att kvarstå som eget förbund. Motionären föreslår kongressen att HRF ska arbeta för en sammanslagning med annat LO-förbund i syfte att stärka förbundet. Frågan har varit aktuell på flera kongresser. Förbundsstyrelsen menade på

kongressen 2011 att medlemsutvecklingen visserligen hade varit negativ men att den hade planat ut.

För att vända utvecklingen fattade förbundsstyrelsen under kongressperioden beslut om riktade insatser på arbetsplatserna. Utvecklingen har vänt. Förbundsstyrelsen anser inte att det finns något behov att arbeta för en sammanslagning.

Förbundets uppgifter att tillvarata medlemmarnas intressen på arbetsmarknaden tillförsäkras enligt förbundsstyrelsen bäst genom att kvarstå som eget förbund och genom vårt samarbete med övriga LO-förbund samt våra kontakter med andra fackliga och ideella organisationer.

Förbundsstyrelsen föreslår kongressen besluta:

− att avslå motionerna A2 1:a att-satsen, A3, A4, A5 A6. A7, A10, A11, A12 första och andra att-satsen, A13 samt A14,

− att besvara motionerna A8, A9 samt A12 tredje att-satsen.

Motion A12 fjärde att-satsen behandlas under organisation.

Motion A2 HRF − ett feministiskt förbund Avd 02 Stockholm - Gotland,

Den patriarkala struktur som finns i samhället, som cementerar kvinnor i låglöneträsk, ned-värderar kvinnors värde och upprätthåller ojämlikhet – den vill vi kämpa emot. HRF vill idag utifrån en feministisk grundsyn, bryta könsmaktsordningen. Vi har feministiska värderingar och ska verka för att uppnå verklig jämlikhet. HRF som ett feministiskt fackförbund måste utvärdera och rannsaka sig självt både internt och externt. Vi bör göra en strategiplan för att uppnå detta. För att själva förstå de patriarkala strukturerna måste vi utbilda oss och syssla med systematisk granskning av organisationen inifrån.

Vi föreslår kongressen besluta:

− att vi i stadgarna kallar oss för ett feministiskt förbund, Avslag

− att vi tillhandahåller internfeministiska utbildningar och anordnar separatistiska träffar

(könsuppdelade träffar) inför större möten och aktiviteter, Besvarad

− att vi granskar och genomlyser organisationen ur ett jämlikhetsperspektiv och arbetar för

att göra den mer jämlik, Besvarad

− att vi aktivt arbetar för att hitta och synliggöra våra brister och verkar för att de ska bort, Besvarad

− att vi att vi verkar feministiskt i vårt fackliga arbete såväl som i övrigt påverkansarbete. Besvarad Andra – femte att-satsen behandlas under organisation.

Motion A3 Studerandemedlemskap Helen Murray, Avd 01 Väst

Vi förlorar många medlemmar då de börjar studera eller läser upp sina betyg. Ett studeran-demedlemskap vore toppen för alla som studerar oavsett vad man studerar. De flesta jobbar ju kvar extra när de studerar inom vår bransch.

Vi föreslår kongressen besluta:

− att förbundet verkar för ett studerandemedlemskap som gäller för studier även inom andra

branscher. Avslag

Motion A4 Motion om ett nytt medlemskapskategori Basem Majid, Avd 02 Stockholm – Gotland

Vår bransch anställer flest ungdomar i Sverige, men de flesta väljer tyvärr bort medlemskap av olika anledningar. För att få med fler ungdomar i facket är det viktigt att vi lyssnar och svarar på deras behov, det gäller att göra snabba riktade satsningar för att få med fler ung-domar. Det vanligaste argumenten är att "Medlemskapet är för dyrt", vilket jag kan hålla med om, sett till hur deras vardag ser ut, så jobbar ungdomarna för låga ungdomslöner, eller jobbar inte alls vissa månader på grund av tentor och dylikt. Vi svarar ofta med argument om medlemskapets värde eller med introduktionsutbildning om svenskamodellen, men det ger sällan effekt. Jag föreslår att ett "Ungdomsmedlemskap" som är knutet till ålder precis som ungdomslönerna. Medlemsavgiften är fast och oberoende av hur mycket man tjänar, det kommer inte att generera mycket pengar men det ger oss fler antal medlemmar och bredare representation. Medlemskapet behöver inte inkludera hemförsäkring, men kan uppgraderas genom ett extra tillägg.

Ålder avgift/månad under 17 år 75 kr 17 år 83 kr 18 år 87 kr 19 år 95 kr

Vi föreslår kongressen besluta:

− att besluta om att inför ett ungdomsmedlemskap, Avslag

− att besluta om att medlemskapet ska ha en fast kostnad oberoende av hur mycket man

tjänar, Avslag

− att månadsavgiften för medlemskapet är lika med en timmes lön för olika

ungdoms-grupperna. Avslag

Motion A5 Ungdomsmedlemskap utan hemförsäkring Helen Murray, Avd 01 Väst

Många ungdomar tycker att medlemskapet i Hotell- och restaurangfacket är för dyrt då de arbetar enstaka dagar. En lösning på detta problem är att värva nya medlemmar vore att införa ett ungdomsmedlemskap för till exempel 100 kronor per månad utan hemförsäkring.

Då har dessa medlemmar hjälp vid problem på arbetsplatsen, någon att rådfråga och alltså lättare att få en bättre anställningsform. Handels har detta koncept som är bra och de har fått många nya medlemmar.

Vi föreslår kongressen besluta:

− att förbundet verkar för ungdomsmedlemskap utan hemförsäkring för de som bor hemma

hos sina föräldrar, ett billigare medlemskap för de som arbetar enstaka dagar. Avslag

Motion A6 Sänkt karenstid för alla, ingen karenstid för särskilt utsatta Avd 02 Stockholm - Gotland,

Det pratas mycket i den politiska debatten om att sänka trösklarna. Då brukar det handla om att sänka våra löner. Den debatten ger vi inte mycket för. Men däremot vill vi härmed föreslå för kongressen att besluta att trösklarna för facklig hjälp sänks.

Idag har nästan hälften av alla som arbetar i branschen tidsbegränsade och otrygga anställ-ningsformer. Dessa typer av anställningsformer hämmar den fackliga organiseringsgraden i och med att otryggheten i anställningen gör det svårt för den enskilde arbetstagaren att driva på om sina rättigheter utan att möta konsekvenser. Arbetare som tvingas leva med sådan otrygghet är särskilt utsatta. Till detta ska läggas att branschens hela arbetarekår omsätts var tredje år i och med branschens höga personalomsättning och den höga andelen otrygga anställningar. Branschen lider också av en utbredd diskriminering mot utsatta grupper som görs ännu svagare i och med detta.

Vi vill att branschen ska vara en bransch att stanna i, samtidigt som vi inte vill se våra otryggt anställda kamrater stå tysta medan andra kan driva på om sina rättigheter. Inte heller kan vi acceptera att diskriminering kan fortgå och tillåtas för teknikaliteter. Vi vill underlätta för denna stora grupp att organisera sig och ta hjälp av sitt fackförbund redan från början.

Vi föreslår kongressen besluta:

att karenstiden för facklig hjälp sänks till 2 månader med öppningar för undantag i de fall

facklig organisering inte varit möjlig med hänvisning till ringa ålder eller nylig inflytt i landet, Avslag

− att karenstiden för facklig hjälp nedsätts helt för anställda på allmän visstid, Avslag

− att karenstiden för facklig hjälp nedsätts helt för anställda för enstaka dagar, Avslag

− att karenstiden för facklig hjälp nedsätts helt nedsätts helt för provanställda, Avslag

− att karenstiden för facklig hjälp nedsätts helt för anställda med arbetskraftstillstånd och

papperslösa, Avslag

− att karenstiden för facklig hjälp nedsätts helt i de fall tvist rör diskriminering på grund av kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan

tros-uppfattning, funktionshinder, sexuell läggning, ålder, samt graviditet. Avslag

Motion A7 Motion om utvärdering av karenstiden Basem Majid, Avd 02 Stockholm - Gotland

Nyblivna medlemmar har en karenstid om tre månader, detta för att en del enbart gick med i facket när dessa behövde hjälp och gick ur fort därefter. Men det finns andra själ än “snålhet”

till varför man inte valt att vara med i facket, och karenstiden gör inte skillnad på det. Det är nog dags att utvärdera effekterna av karenstiden.

Vi föreslår kongressen besluta:

− att besluta om att tillsätta en arbetsgrupp som utvärderar effekterna av karenstiden, Avslag

− att arbetsgruppen ska bestå av förtroendevalda och ombudsmän, Avslag

− att arbetsgruppen ska få befogenheter att besluta om karenstidens beskaffenhet. Avslag

Motion A8 Ökning av strejkkassan Gustaf Waerner, Avd 20 Nord

HRF:s strejkkassa bör höjas. Strejkkassan är idag för liten för att klara en utdragen strejk.

Ekonomisk uthållighet är den viktigaste delen i vårt strejkvapen. Har strejkkassan stärkts på de senaste 10 till 20 åren? Har den endast följt KPI (Konsumentprisindex)?

Vid en eventuell konflikt som blir längre än vad som först verkat nödvändig måste vi som organisation kunna garantera en finansiell uthållighet. Det handlar om vår legitimitet och vår styrka. En sak som kan komma upp till diskussion är att en alltför stor strejkkassa kan, av andra uppfattas som ett hot, det är dock inte syftet med en höjning.

Vi måste ge de som tas ut i en eventuell strejk möjligheter till en ekonomisk trygghet, samt minska risken att tvingas bygga upp strejkkassan från noll efter en strejk. Framtiden är oförut-sägbar. En höjd strejkkassa bidrar till trygghet och stabilitet i en föränderlig värld. Därför yrkar jag för:

Vi föreslår kongressen besluta:

− att HRF verkar för att strejkkassan höjs substantiellt både på kort och lång sikt. Besvarad

Motion A9 Rätten att motionera till avtalsrörelsen Avd 20 Nord och avd 27 Mitt

Möjligheten att skriva motioner till avtalsrörelsen/avtalsrådet togs bort vid förbundets senaste kongress, och i stället så infördes lokala avtalskonferenser.

Den stora delen av medlemskåren har inga möjligheter att delta på konferenserna för att där kunna föra fram sina idéer och synpunkter kring riksavtalen. Vi undertecknade motionärer anser att de lokala avtalskonferenserna ska vara kvar, men vi tror att ett motionsförfarande ökar det demokratiska inflytandet för medlemmarna, tillsammans med de lokala konferen-serna.

Det går självklart att via till exempel en hemsida bjuda in medlemmar till att skicka in förslag på förbättringar i kollektivavtalen, men ett motionsförfarande får en helt annan behandling och tyngd, tror vi.

Vi föreslår kongressen besluta:

− att möjligheten och rätten att motionera till avtalsrörelsen återinförs i förbundets stadgar, Besvarad

− att de lokala avtalskonferenserna finns kvar tillsammans med möjligheten att motionera till

avtalsrörelsen. Besvarad

Motion A10 Motioner innehållande Kollektivavtal Klubbstyrelsen Idrefjäll, Avd 27 Mitt

För att kunna arbeta fram så bra villkor som möjligt anser vi att ju flera som jobbar med de viktiga frågorna inom avtalen desto bättre

Avtal kan arbetas fram till förmån för medlemmarna.

Avtalsmotioner ska tas emot och behandlas även i kongressen

Då dessa frågor är en grund för trygghet och bör behandlas i det högsta beslutande organet för att sen från kongressen få med i avtalsrörelsen.

Nu är det många avtalsfrågor som inte kommer ända fram och därmed ges inte möjligheten till förändringar och förbättringar i lika stor utsträckning.

Vi föreslår kongressen besluta:

− att kongressen ska jobba med motioner innehållande avtalsfrågor som en förberedande

instans inför avtalsrörelsen. Avslag

Motion A11 Inför rotationsprincip

Avd 20 Nord, samt enskild Jenny Bengtsson avd 02

I allt högre grad har man i Sverige och Europa kommit att betrakta såväl politik som tunga uppdrag i fackföreningsrörelsen som yrken snarare än uppdrag. När dessa uppdrag missupp-fattas som yrken omöjliggör man inte bara för unga människor att få tyngre uppdrag utan också för många andra grupper.

Vårt förbunds ledning ska vara en plats där allas erfarenheter får höras, där det finns männi-skor som vet hur det är att vara ung och hur det är att vara lågavlönad, som kan beskriva

Vårt förbunds ledning ska vara en plats där allas erfarenheter får höras, där det finns männi-skor som vet hur det är att vara ung och hur det är att vara lågavlönad, som kan beskriva

Related documents