• No results found

5. Resultat – Analys

5.5. Utmaning och självkännedom

Det framkommer under intervjun att valet av gymnasieskola beror till en stor del på intresse för uniformsyrken. Men en minst lika stor anledning för eleverna har varit att få vara ute på lite strapatser och fysiska övningar.

5.5.1. Kul utmaning och fysisk aktivitet

Under intervjuerna framstår det klart att fältveckorna varit en starkt bidragande orsak till valet av gymnasieskola för de flesta eleverna. I två av intervjugrupperna (årskurs 3) ställer jag frågan igen, för att se vilka andra faktorer utöver fältveckan som påverkat valet. Många hänvisar först till att de tänker sig en yrkesbana inom något uniformsyrke, flera att de senare vill ha ett jobb där de kan arbeta en stor del av tiden utomhus. Att arbeta utomhus ställs i motsatsförhållande till att sitta instängd på ett trångt kontor, vilket flera av dem uttrycker att

49

de inte vill. Officer, kustbevakare och polis lyfts fram som tänkbara jobb, där man kan kombinera ute och innearbetssysslor.

Samtalet spinner vidare, och det som kommer fram är att många ser fysisk aktivitet som roligt och motiverande. Flera anger att fältveckorna är en fysisk utmaning och tycker om att det krävs kondition och fysisk styrka för att orka med. En flicka uttrycker det:

Ja, det är lite utmaning också, för nu krävs det inte bara, vara smart ja, alltså intagningspoängen, utan det krävs faktiskt också fysisk styrka. Och det är också bra. Jag såg det som att det är mer hälsosamt, om man kan komma ut och röra på sig. Man måste ju vara hyggligt tränad i alla fall för att åka upp till fjällen och åka skidor en vecka.(Klara)

Utmaningarna kan även ligga på ett mer personligt, psykologiskt plan. Anton berättar att han är van att varje dag äta minst en rejäl måltid, men under överlevnadsdygnet fick de bara rötter och annat småplock. Det ledde till att han var tvungen att lägga sig på en annan, lugnare nivå för att kunna ta in den information de skulle. Maja delger oss att hon i vanliga fall aldrig äter svamp för att det är så ”äckligt”:

Men den där svampen, alltså – den var så god! Den var så himla god! Det var verkligen kul! (skratt)(Maja)

Att prova svamp var en utmaning för henne. Hon konstaterar att man kan äta lite mer vad som helst när man är väldigt hungrig, vilket är en erfarenhet i sig. När man kommer hem kan man välja lite mer fritt vad man vill äta och då står svamp inte högt upp i prioritet, men hon konstaterar att hon absolut blivit mer öppen för förslag.

En annan flicka tar upp när de skulle bygga en snöbivack i fjällen. Det kändes först som en för stor utmaning. Hon trodde aldrig att det skulle gå att gräva en bivack som var stor nog att övernatta i, ur en snödriva.

Vi står där, vid ett sådant där snöras och de säger: Där, där, där ska ni bygga in, liksom små hytter, där ni ska sova. Och jag bara – det kommer ju aldrig att gå. Det kommer ju att rasa in. Det här kommer aldrig att gå. Och sedan att det gick – det var så roligt att se resultat. Och liksom, kunna se: Herre Gud – det gick! (Sofia)

Det är härligt att höra hennes glädje över att ha klarat något som först kändes omöjligt. Det var verkligen häftigt att klara av någonting som man inte trodde var

50

Den här flickan sov sedan gott hela natten och har bara positivt att berätta om den

övernattningen. Hon säger själv att det var mysigt. Två av pojkarna däremot minns att de frös hela natten och att snöbritsen de delade var lite väl smal och lutade åt fel håll.

Nej, det var ju inte skönaste natten (skratt), tycker jag väl kanske. Jag låg i en liten lätt lutning, så man låg ju och höll i sig i sin kamrat, som man låg bredvid. Man vaknade ju ett X antal gånger under den natten.(Gustav)

De övergår sedan till att minnas frukosten. Den bestod av en påse färdig risgrynsgröt, som skulle värmas, men det var ingen som orkade. De beskriver livfullt hur de klippte hål i påsen och åt gröten kall, genom att bara trycka ut den ur hålet. Min fråga hur detta påverkar

helhetsbedömningen besvarades med ett skratt och kommentaren, att det var ju en del av grejen. Flera av de ovan givna exemplen visar på personlig utmaning och ett utvidgande av den egna trygghetszonen. (Alsegård, 2007 sid. 17)

5.5.2. Lära känna sig själv och testa sina egna gränser.

Några elever angav att de sökt till Bernadottegymnasiet just för att få testa sina gränser och lära känna sig själva i en utomhusmiljö. Hos en av pojkarna väcktes lusten för friluftsliv under en hajk i årskurs 9.

I nian hade vi hajk och när man väl var ute och vandrade med skolan och hade lite friluftsliv, så var det väldigt, väldigt roligt. Det var en av sakerna som lockade mig att börja här. Att få var ute med skolan, att inte bara sitta i klassrummet, utan att man fick lära känna sig själv och så – i en utemiljö. Det kände jag var okej.(Måns)

En av pojkarna berättar att han, genom att de varit ute och provat på olika saker med skolan, fått lära sig hur mycket man faktiskt orkar och han konstaterar skrattande att man orkar mer än man tror. Gustav försöker förklara de blandade känslor han hade inför slutövningen vid vinterveckan. De hade skidat, grävt, badat i isvak och haft sjukvårdsövningar och nu skulle allt sättas på prov. Han kände sig lugn och trygg och säker på sin kunskap genom att de övat en hel del. Han vill lyfta fram att det känns bra att kunna lita på sin egen kunskap.

Jag tänker på vinterveckan, faktiskt. Slutövningen där. För då var det, väldigt mixade känslor. Precis innan vi stack iväg då fick man verkligen tillämpa alla de grejer som man lärt sig under hela veckan. Man tänkte på allting hela tiden, man hade känslan att man hade kunskapen, för vad som kan, eller man tror ska hända, att man kan fixa det, att man kan lösa den uppgiften. Det tycker jag, det är en så betryggande känsla. Det hade jag, det kändes bra!(Gustav)

Något som eleverna återkommer till att de känner sig stolta över vad de klara av när de är ute. De provar nya saker och testar sina gränser och uttrycker att de är nöjda över att ha klarat

51

olika svårigheter, antingen det gäller att sova i en snöbivack, överleva på vad naturen ger eller klara sig i dåligt väder på Korsö. Det som ständigt återkommer i deras beskrivningar är att de tycker att de har roligt när de är ute. Sofia sammanfattar:

Ja, det är väldigt krävande när man är där, men sedan när man kollar tillbaka, så är det väldigt kul.(Skratt) Och när man är där så gör man ju roliga saker också.

Att lära känna sig själv i en utemiljö och att få testa sina egna gränser var för många elever en anledning till varför de valde Bernadottegymnasiet och det framgår tydligt att det är något många av eleverna uppskattar att ha fått vara med om. Även på detta område har många fått uppleva att de vidgat sina egna trygghetszoner. ( Alsegård, 2007 sid.17)

Related documents