• No results found

En exploateringsgrad i Skene med 10 lgh/ha motsvarar cirka 430 bostäder. Utgår man ifrån en högre exploateringsgrad i Kinna med 15 lgh/ha kan cirka 1650 bostäder uppföras. I Örby bör en exploa-teringsgrad ligga mellan tätheten i Skene och Kinna, förslagsvis 12 lgh/ha vilket innebär cirka 530 bostäder. Tillsammans ger detta cir-ka 2600 nya bostäder. Redovisade utbyggnadsområden ger utrym-me för en större bostadsutbyggnad än vad som sannolikt komutrym-mer att erfordras under översiktsplanens tidshorisont. Översiktsplanen skall utgöra underlag för mer detaljerade studier i framtiden. Detta kräver ställningstagande till hur stor bostadsutbyggnaden på sikt kommer att bli för tätorten.

Utredningsområden

Fördjupningen av översiktsplanen med utredningsområden omfat-tar ett planeringsperspektiv 20-30 år framåt. Vissa områden kom-mer att exploateras inom en snar framtid, dvs inom fem år, medan andra kommer av olika anledningar att förbli oexploaterade ganska länge. I de olika delområdena finns därför markområden avsatta som utredningsområde. Syftet med detta är att kommunen får möj-lighet att reservera mark i närheten av tätorten för framtida utveck-ling. Detta ger kommunen möjlighet att långsiktigt hantera en stra-tegisk utveckling.

I tätortens östra del finns Bollareslätt som beskrivits tidgare. För Kinnas del innebär detta område cirka 51 ha markreserv. För Örby-området är Vännåkra och Haby att betraktas som utredningsområ-den. Dessa två områden tillsammans ger cirka 180 ha, exploatering kommer knappast att ske inom hela området, men det centrala läget nära tätorten gör att de är intressanta som strategiska utvecklings-områden. Söder om Skene vid Anderslid- Kungslid finns cirka 51 ha. Läget nära väg 41, Viskadalsbanan och Skene centrum gör att dessa uppfattas som attraktiva områden. I norra Skene vid Sand-valläng-Assberg-Velingstorp finns utredningsområden 1 och 2 som nämnts här ovan. Dessa områden omfattar cirka 75 ha.

SKENE

Anderslid-Kungslid 51 ha

Sandvallsäng 23 ha

PLANENS HUVUDDRAG - Tätortsbebyggelse

Kinna fungerar som kommunens huvudcentrum

Förtätning

Möjlighet till förtätning av befintlig bebyggelse lämnas i de olika delarna. Genom förtätning kan sår i befintlig bebyggelse läkas och mera sammanhållna områden ska-pas. Förtätning kan ske på följande sätt:

Områden med möjlighet till förtätning i Kinna centrum

Behov av förtätning finns framför allt i Kinna centrum där kompletteringsbe-byggelse kan bidra till att skapa ett mera tydligt centrum. Det finns många förde-lar med en tätare struktur i och i anslut-ning till olika centrum. Kollektivtrafiken utnyttjas mer effektivt med minskat bil-beroende som följd. En tätare struktur ger fler människor kortare avstånd till servi-ce och handel, att gå eller cykla kan bli ett alternativ till bilen. Ett minskat bil-beroende är bra för miljön och att gå och cykla är bra för folkhälsan. Fler männ-iskor i rörelse leder till ökad trygghet på gatorna och på gång- och cykelstråk som kanske upplevs som ödsliga. Förtätning innebär också att en redan utbyggd in-frastruktur används, kommunen kan dra

• Ny bebyggelse uppförs bland befintliga hus.

• På- och tillbyggnad av byggnader.

• Inredning av vindar.

• Förnyelse av områden där byggnadsarean ökar.

• Förtätning i villaområden genom avstyckning av större tomter för att bygga nya villor.

PLANENS HUVUDDRAG - Tätortsbebyggelse

Kinna har karaktären av småstadsbebyggelse där husen ofta är 1 - 2 våningar höga med inredd vind. Det finns inslag av högre hus med 4 - 5 våningar. Förtätning i Kinna kan ske genom att nya hus uppförs med ett högre våningsantal i centrala lägen, eller genom att tillbyggnad sker av befintliga hus genom fler våningar. Kinna kan också förtätas genom att man utökar centrumområdet, dvs att de omgivande gator och kvarter successivt omvandlas genom att husbeståndet förnyas med högre hus. Ett förslag till avgränsning av förtätningsområdet kan vara vid Olof Markusgatan i norr, Boråsvä-gen i öster, Nya KinnaväBoråsvä-gen i söder och Mor Kerstins väg i öster.

I Kinna finns också möjlighet att förtäta längs med Fritslavägen.

Här handlar förtätning mer om handel, service och icke störande verksamheter. Bebyggelsen längs med vägen består av en blandning av affärer, kontor, försäljningslokaler och bostäder. De höga buller-nivåerna längs med Fritslavägen gör att nya bostäder bör få en tyst sida så att rekommendationen på 55 dBA uppfylls.

I Skene finns möjlighet till förtätning längs med Örbyvägen, som är en äldre handelsgata. Bebyggelsen längs med gatan är en blandning av affärer, försäljningslokaler och bostäder. Även här finns samma problematik, vid en förtätning av bebyggelsen kan nya bostäder i centrala lägen få bullernivåer som överskrider rekommenderade gränser för bullervärden. Nya bostäder bör därför, om de uppförs inom bullerzonen få en garanterad tyst sida. I Skene finns ytterli-gare möjlighet till förtätning på marken mellan Vävarevallen och Kungsfors i Hedbo. Området lämpar sig för en blandad bebyggelse av lättare verksamhet, kontor och handel. En 30 m bred zon närmast järnvägen ska undantas. I denna zon skall hänsyn tas till Viskadals-banan som är omledningsbana för godstransporter. Detta innebär att farligt gods kan komma att transporteras på järnvägen. En bre-dare zon kan behövas med hänsyn till vibrationer och ett utökat skyddsavstånd på grund av transporter med farligt gods. Området som är föreslaget för förtätning gränsar till det utredda primära och sekundära skyddsområdet för Skene vattentäkt som sammanfaller med vattentäktens befintliga yttre skyddsområde. ”Utredningen av Skene vattentäkt, dess preliminära tillrinningsområde och samord-ning med FÖP Kinna Skene Örby” ger rekommendationer för hur föreslagen exploatering av områden kan ske i samförstånd med att Skene grundvattentäkt utpekas som reservvattentäkt. ”Nybyggna-tion kan utföras med avsedd funk”Nybyggna-tion men med en högre samord-ning med skyddsmedvetande vid uppförandet av anläggsamord-ningen – låt oss kalla det omgivningssäkert byggande. Åtgärdsförslag i den fördjupade översiktsplanen som kan beröra skyddet av Skene vat-tentäkt bedöms i första hand vara förtätning av befintliga bebyggda områden mellan Vävarevallen och Kungsfors i Hedbo”.

Områden med möjlighet till förtätning i Skene centrum och Haby

PLANENS HUVUDDRAG - Tätortsbebyggelse

Område med möjlighet till förtätning i Örby centrum

Mellan Hedbo och Heden finns markområden som kan vara möj-liga att exploatera. Hänsyn bör dock tas till skyddsavståndet till reningsverket i väster och Viskadalsbanan i norr. Området öster om Haby vid Anderslid-Kungslid gränsar till utredda skyddsområdet för Skene grundvattentäkt. Här finns en utspridd villabebyggelse, med inslag av mindre gårdar, som kan förtätas. Förtätning i detta område skall inte leda till att karaktären i området förvanskas.

Områden med möjlighet till förtätning öster om Haby vid Anderslid-Kungslid.

Förtätning behövs i Örby, både för att skapa en tydlig centrumbildning vid Örbyskolan och för att öka befolk-ningsunderlaget för service och handel. Planändring har nyligen skett för Örby kyrkby i syfte att öka bygg-nadsarean per tomt, men dock ej för att medge fler tom-ter genom avstyckning. Planen bör ses över för att ge förslag på möjliga förtätningsåtgärder bland den äldre villabebyggelsen. Förtätning ska undvikas i områden och på mark som har markerats ha ett värde i grönst-rukturen för tätorten.

Vid förtätning ska bullerstörda miljöer tas i beaktande.

Förtätning ska inte leda till att fler människor vistas i bullerstörda miljöer, eller att de bullerstörda miljöerna ökar. Vid förtätning i bullerstörd miljö skall bostadsmil-jöer alltid ha en tystare sida, dvs värdena skall ligga un-der 45 dBA. Kommunens inventering av bullervärden i tätorten visar att de rekommenderade värdena över-skrids längs huvudgatorna i Kinna, Skene och Örby. (Se vidare avsnittet bullerstörningar i kapitel Kommunika-tioner)

PLANENS HUVUDDRAG - Tätortsbebyggelse

Related documents