• No results found

Vid beräkning av nationella totalutsläpp från utrikes (internationella) transporter används enligt riktlinjer för internationell rapportering mängden bränsle som bunkras i Sverige. Mängden bränsle som bunkras säger ingenting om var bränslet används. För längre internationella resor kommer större delen av utsläppen att ske utanför Sverige gränser. Den metodik som används för geografisk fördelning syftar till att beskriva var utsläppen sker, och metoden fungerar därmed inte för att fördela emissioner beräknade utifrån bunkrat bränsle.

För utsläpp av växthusgaser från denna sektor rekommenderas att dessa endast studeras på nationell nivå. För en redovisning av nationella totalemissioner från denna sektor hänvisas till UNFCCC (4) samt till Sveriges inventeringsrapport till CLRTAP (5). Observera att detta innebär att inga geografiskt fördelade växthusgaser redovisas för denna huvudsektor.

Utsläppen från utrikes (internationell) sjöfart är mycket stora och det är viktigt att veta var utsläppen sker. Totalemissioner som inte utgår från mängd bunkrat bränsle, och alltså inte kommer från Sveriges internationella rapportering, används för detta. I nuläget används totalemissioner från EMEP CEIP (Centre on Emission Inventories and Projections)22, som har låtit ta fram geografiskt fördelade utsläpp från internationell sjöfart på Europeisk nivå. Emissioner för Sveriges territorium extraheras ur EMEP:s geografiskt fördelade emissionsdata. Denna undersektor benämns ”Internationell sjöfart på svenskt vatten”. För luftfarten har ingen motsvarande beräkning gjorts.

14.1. Utrikes flyg under 1000 m höjd i

svenskt luftrum

CRF/NFR

1A3a i (i) International Aviation (LTO)

Metodbeskrivning

Se beskrivningen för inrikes flygtrafik.

Notera att ingen geografisk fördelning görs för utrikes flyg över 1000 m höjd (cruise), eftersom nationella totaler beräknas genom bränslestatistik och att en stor del av dessa utsläpp sker utanför Sveriges gränser.

22

I Figur 22 visas den resulterande fördelningsnyckeln för internationellt flyg i LTO-fasen över södra Sverige. Denna nyckel tar hänsyn till eventuella skillnader i rörelser mellan de generellt större, till högre utsträckning jetdrivna, flygplanen i internationell trafik jämfört med flygplanen i inrikes trafik.

Figur 22. Fördelning av internationell LTO 2016 för NOX.

Kvalitetsbeskrivning

Samma metodik används som för inrikes trafik, men landningsstatistik grundar sig på internationella rörelser. Se sektorn Inrikes flygtrafik för närmare beskrivning.

14.2. Utrikes sjöfart inom Sveriges gränser

Totalemissioner är beräknade inom projektet istället för att hämtas från den internationella rapporteringen.

Metodbeskrivning

Denna sektor ger emissioner från utrikes (internationell) sjöfart som förekommer på svenskt vatten. Detta innefattar fartygsrutter som antingen börjar eller slutar i Sverige (men inte båda), eller fartygsrutter som bara passerar utan något anlöp i Sverige. De totala emissionerna från internationell sjöfart inom svenska farvatten är betydligt större än den del som grundas på bränsle bunkrat i Sverige. Denna redovisning är mer

relevant att använda för icke-växthusgaser, eftersom emissioner inom svenska farvatten påverkar luftmiljön lika mycket oavsett om de kommer från bränsle bunkrat i Sverige eller i andra länder. Notera således att totalemissionerna för luftföroreningar för utrikes sjöfart således skiljer sig i Geografisk fördelning jämfört med Sveriges internationella rapportering av totalemissioner för internationell sjöfart (vilka i dagsläget baseras på bunkrat bränsle).

Emissionerna har beräknats med Shipair-systemet enligt samma metodik som beskrivits för inrikes sjöfart, med skillnaden att beräkningarna utförts för all sjöfartstrafik minus den inrikes sjöfarten.

I submission 2019 i Geografisk fördelning har ett utvecklingsprojekt implementerats. Tidigare användes enbart ett enskilt år (motsvarande 2011) som fördelningsnyckel för hela tidsserien, men nu används istället separata framtagna fördelningsnycklar från Shipair för åren 2013-2017 (för åren innan 2013 används fördelningsnyckel för 2013). De nya resultaten baseras nu på fler externa fartygsdatabaser som gett en avsevärt större täckning för fartygsegenskaper, och därmed förbättrade och mer representativa emissionsfaktorer per fartyg. Sambanden mellan ett fartygs storlek och bland annat motorstyrkor har också förbättrats, vilket ger mer korrekta egenskaper i de fall där bara ett fartygs storlek är känt. En annan förbättring jämfört med tidigare metodik är uppdelningen mellan inrikes och internationell sjöfart (14).

Beräkningar med Shipair har gjorts för åren 2013-2017, där tidigare år antas ha samma geografiska fördelning och totalvärde som år 2013.

År 2015 infördes skärpta regler för svavelhalt i fartygsbränsle som införts på fartygsnivå i beräkningarna. Denna minskning, från 1 % svavelinnehåll till 0,1 % för fartyg utanför hamnar, motsvarade en minskning av SOx-

utsläppen med 88 % eftersom begränsningen redan införts för hamnar under tidigare år. Eftersom sulfatpartiklar är en stor komponent i fartygens

partikelemissioner minskade även partikelutsläppen med hälften.

För skärpa svavelregler under tidigare år har utsläppen av SOx och partiklar

skalats om ifrån 2013 års beräkningsresultat så att de motsvarar förändringen i svavelinnehåll.

I Figur 23 visas NOx-emissioner ifrån internationell sjöfart i Östersjön och

Västerhavet. Som framgår av figuren sker de största utsläppen i de stora farlederna som löper från Skagen genom Öresund och sedan in i Finska viken och Bottenhavet. Utöver dessa farleder, som huvudsakligen trafikeras av godstrafik, syns även stora utsläpp i färjeleder mellan de stora hamnarna i Östersjön och Västerhavet.

Figur 23. Fördelning av NOX-emissioner från internationell sjöfart i Östersjön och Västerhavet. Röd färg markerar höga emissioner och grön färg låga emissioner.

Kvalitetsbeskrivning

Denna post har främst osäkerheter i fråga om emissionernas storlek. Den geografiska fördelningen av utsläppen är dock bestämd med stor noggrannhet, eftersom faktiska fartygspositioner använts vid fördelningen. För växthusgaser har ingen totalemission beräknats för sektorn Utrikes sjöfart inom Sveriges gränser. Mer info om Utrikes sjöfart finns på Naturvårdsverkets hemsida23.

23

http://www.naturvardsverket.se/Sa-mar-miljon/Statistik-A-O/Vaxthusgaser-utslapp-fran-utrikes- sjofart-och-flyg/

15. Kvalitetsklassning, resultat och

Related documents