• No results found

I detta kapitel sker en utvärdering av det arbete som gjorts, i form av en diskussion kring hur metodvalet kan ha påverkat resultatet och om andra metoder hade varit mer fördelaktiga för att uppnå ett bättre resultat.

I förstudien av arbetet gjordes en litteraturstudie och en intervjustudie för att få bakgrundsinformation kring branschen och ERTMS-projektet. Dessa metoder anser vi var lämpliga under förstudiearbetet. Att studera skriftliga källor var värdefullt för att få en djupare förståelse för järnväg, signalsystem, trafikledning och ERTMS. Eftersom ERTMS-projektet är relativt nytt och under ständig förändring gjordes kompletterande intervjuer för att få all information som var av vikt för förstudien. Det gjordes intervjuer med nio personer som täckte olika kunskapsområden vilket anses som tillräckligt för en studie i denna omfattning.

I datainsamlingsfasen gjordes den största delen av arbetet. I denna fas gjordes intervjuer, dels muntligt med trafikledare i Ånge och Boden och dels skriftligt via mail med trafikledare från Malmö, Norrköping, Hallsberg och Stockholm. I Ånge intervjuades fyra trafikledare och i Boden sex trafikledare. Helst hade vi velat ha intervjuat alla trafikledare på dessa trafikledningscentraler men det var inte möjligt då vi bara var en dag på varje ställe. Detta innebar att vi inte hann med fler än fyra personer i Ånge och sex personer i Boden, och åsikterna som gavs kommer därför inte från alla trafikledare på dessa trafikledningscentraler. Dock är vi ändå nöjda med de resultat som intervjuerna gav då svaren från de olika trafikledarna i mångt och mycket överensstämde med varandra och svaren var dessutom mycket målande och utförliga.

Urvalet gjordes av personer som var införstådda i syftet med intervjuerna och examensarbetet. Dessa trafikledare anses därför vara representativa för trafikledarna i Ånge och Boden.

Mailintervjuerna med trafikledare från trafikledningscentralerna i Malmö, Norrköping, Hallsberg och Stockholm gav en svarsfrekvens på 33 %. Detta kan anses som lågt men vi anser att de svar som kom in var tillräckliga då ändamålet med mailintervjuerna var mer ett stickprov på hur trafikledare i Sverige ser på ERTMS och vad de förväntar sig av införandet. Därför anses de 18 svar som erhölls lagom för att bilda oss en uppfattning. Dessutom var många av svaren eniga och verkade därför representativa för trafikledare i Sverige.

Den metod som har använts i detta arbete har varit kvalitativ. Vi tror inte att en kvantitativ metod hade passat det här arbetet då det eftersöktes egna åsikter och erfarenheter från trafikledningen. Därför ställdes frågorna så att fria svar kunde ges samt gav möjlighet till följdfrågor. Valet av en kvalitativ metod anses därför som lämplig för detta arbete. Hade det funnits mer tid till förfogande i det här arbetet hade vi lagt den på att göra fler intervjuer i Ånge och Boden för att kunna styrka vårt resultat ännu mer.

Men inom tidsramarna för det här arbetet är vid nöjda med den valda metoden och genomförandet av den.

93

Examensarbetets bidrag till kunskapsutvecklingen 14.1

Detta arbete har bidragit med nya kunskaper i hur ERTMS har påverkat trafikledningen.

Det finns fortfarande mycket kunskap att inhämta efter införandet av ERTMS på pilotbanorna och just området trafikledning är en aspekt som ännu ej fullt ut utvärderats.

Med detta examensarbete har vi tagit reda på vilka problem som trafikledningen ansåg uppstod efter införandet och även hur dessa problem kan undvikas i framtiden. Detta är något som inte har undersökts tidigare. Ur ett större perspektiv har detta examensarbete bidragit med kunskap om hur ny teknik, som påverkar användarna till en stor del, ska införas i en mycket stor organisation för att minimera problem och påverkan på den kontinuerliga produktionen. Den har bidragit med förståelse om vikten av delaktighet vid införandeprocesser och att man vid införandet av ny teknik fokuserar på hur arbetet kan göras effektivt och säkert i de nya arbetssätt som uppstår. Dessutom har examensarbetet bidragit med kunskap kring relationen och sambandet mellan teknik, människa och organisation i ett stort järnvägsprojekt.

94

Referenser

Tryckta källor

Andersson, E. & Berg, M. 2007, Spårtrafiksystem och spårfordon: D. 1, Spårtrafiksystem, KTH, Stockholm.

Angelöw, B. 1991, Det goda förändringsarbetet: om individ och organisation i förändring, Studentlitteratur, Lund.

Bryman, A. 2011, Samhällsvetenskapliga metoder, 2., [rev.] uppl. edn, Liber, Malmö.

Gulliksen, J. & Göransson, B. 2002, Användarcentrerad systemdesign: en process med fokus på användare och användbarhet, Studentlitteratur, Lund.

Hägerfors, A. & Brattgård, B., Sverige. Närings- och teknikutvecklingsverket &

Arbetsmiljöfonden 1992, Bred delaktighet i förändringsarbete: översikter över de senaste årens forskning, Arbetsmiljöfonden, Stockholm.

Kaijser, A. 1994, I fädrens spår: den svenska infrastrukturens historiska utveckling och framtida utmaningar, Carlsson, Stockholm.

Kvale, S. & Brinkmann, S. 2009, Den kvalitativa forskningsintervjun, 2. uppl. edn, Studentlitteratur, Lund.

Olsson, G. 1999, Teknikutvecklingen som drivkraft. I Ahlin, J. (red.),

Forskningsperspektiven - Forskarens syn på samspelet mellan människa, teknik, organisation. NUTEK, Stockholm

Rollenhagen, C.1997, Sambanden människa, teknik och organisation: en introduktion, 2. uppl. edn, Studentlitteratur, Lund.

Tjora, A. 2012, Från nyfikenhet till systematisk kunskap: kvalitativ forskning i praktiken, 1. uppl. edn, Studentlitteratur, Lund.

Westlander, G. 1999, Fokus på människan i forskning om verksamhetsutveckling. I Ahlin, J., Närings- och teknikutvecklingsverket. 1999, Forskningsperspektiven:

forskares syn på samspelet mellan människa, teknik, organisation, NUTEK (Närings- och teknikutvecklingsverket), Stockholm.

Yin, R. 2013, Kvalitativ forskning från start till mål, 1. uppl. edn, Studentlitteratur, Lund.

95

Rapporter

Andersson, W.A., Jansson, A., Sandblad, B. & Tschirner, S. 2015, Framtida

tågtrafikstyrning. Sammanfattande forskningsrapport, slutrapport från FOT-projektet.

Uppsala universitet, Uppsala.

Andersson, W.A. & Sandblad, B. 2003, Att styra tågtrafik i framtiden - ett forskningsprojekt. Uppsala universitet, Uppsala.

Andersson, W.A. & Sandblad, B. 2003, Framtida tågtrafikstyrning. Rapport 6:

Kommunikation mellan TLC och omgivningen. Uppsala universitet, Uppsala.

Andersson, W.A. & Sandblad, B. 2015, Den framtida operativa trafikbilden.

Slutrapport: Olika intressenters framtida behov av operativ trafikinformation och samverkan. Uppsala universitet, Uppsala.

Hjort, P. & Persson, S. 2014, Driftstörningskonsekvenser av ERTMS-implementering i Sverige - Handlingsplan inför framtida järnvägsprojekt innefattande ERTMS. Lunds Tekniska Högskola, Helsingborg.

Jansson, A., Olsson, E. & Kecklund, L. 2000, Att köra tåg: lokförarnas arbete ur ett systemperspektiv. Uppsala universitet, Uppsala.

Lidell, K., Mattsson, K. 2013, Järnvägssektorns avreglering - ökad komplexitet och försvårad krishantering? Lunds universitet, Lund.

Karltun, A. 2007, Forskarstött förändringsarbete i själva verket - att förbättra arbetssituationen för 15 000 brevbärare. Linköpings universitet, Linköping.

Kecklund, L. & Nordlöf, E. 2014, ERTMS i verkligheten - erfarenheter från Ådals- och Botniabanan. MTO Säkerhet, Stockholm.

Lindberg, E. 2015, Medarbetarna i en omorganisering - En studie av hur mottagandet av ny teknik och nya arbetssätt kan underlättas hos medarbetarna. Uppsala universitet, Uppsala.

Ogén, O. 2011, Från organisationsmodell till MTO-analys? - en fallstudie om fyra chefers arbetssituation. Kungliga Tekniska Högskolan, Stockholm.

Trafikverket. 2012 A, ERTMS i Sverige - nuläge och viktiga vägval. TRV 2011/85058.

Trafikverket. 2015 A, Införandeplan för ERTMS 2015-2025. TRV 2015/63202. Version 1.4.

96

PDF:er

Banverket. 2006, ATC-handbok: D. 1, ATC-systemprinciper. BVH 544.30001.

Banverket. 2009, ERTMS – för att stärka järnvägens konkurrenskraft.

Järnvägsstyrelsen. 2008 A, ATC-installationer i fordon. Version: 01.

Järnvägsstyrelsen. 2008 B, Järnvägsstyrelsens trafikföreskrifter: Bilaga 1, Termer.

Trafikverket. 2012 B, Förutsättningar för en modern tågtrafikledning. TRV 2012/40995.

Version 1.0.

Elektroniska artiklar

Baldini, G., Fovino, I.N., Masera, M., Luise, M., Pellegrini, V., Bagagli, E., Rubino, G., Malangone, R., Stefano, M., Senesi, F. 2010, “An early warning system for detecting GSM-R wireless interference in the high-speed railway infrastructure”, International Journal of Critical Infrastructure Protection, vol. 3, no. 3-4, pp. 140-156

Burnes, B. 2004, "Kurt Lewin and the Planned Approach to Change: A Re‐appraisal", Journal of Management Studies, vol. 41, no. 6, pp. 977-1002.

Leonard-Barton, D. & Kraus, W. 1985, ”Implementing new technology”, Harvard Business Review, november 1985.

https://hbr.org/1985/11/implementing-new-technology [2016-02-17]

Levasseur, R.E. 2001, "People Skills: Change Management Tools - Lewin's Change Model", Interfaces, vol. 31, no. 4, pp. 71-73.

Teknikens värld. 2009, Vägverket avvecklas - går upp i nya Trafikverket.

http://teknikensvarld.se/vagverket-avvecklas-gar-upp-i-nya-trafikverket-127854/

[2016-04-12]

Internetkällor

Banedanmark. 2016, ERTMS - The European Signalling Standard.

http://uk.bane.dk/visArtikel_eng.asp?artikelID=19627 [2016-05-04]

ERTMS. 2013 A, ERTMS in brief.

http://www.ertms.net/?page_id=40 [2016-02-15]

ERTMS. 2013 B, History.

http://www.ertms.net/?page_id=49 [2016-02-17]

ERTMS. 2014 A, ERTMS Deployment in Belgium & the Netherlands.

http://www.ertms.net/wp-97

content/uploads/2014/09/ERTMS_Factsheet_12_ERTMS_deployment_in_Belgium_

and_Netherlands.pdf[2016-04-18]

ERTMS. 2014 B, ERTMS Deployment in Italy.

http://www.ertms.net/wp-content/uploads/2014/09/ERTMS_Factsheet_4_ERTMS_deployment_Italy.pdf [2016-04-18]

ERTMS. 2014 C, ERTMS in control centres.

http://www.ertms.net/wp-content/uploads/2014/09/ERTMS_Factsheet_16_ERTMS_in_control_centres.pdf [2016-05-03]

ERTMS. 2016, Deployment World Map.

http://www.ertms.net/?page_id=55 [2016-02-17]

European Commission. 2016 A, Rail - ERTMS, European Rail Traffic Management System.

http://ec.europa.eu/transport/modes/rail/ertms/index_en.htm [2016-02-17]

European Commission. 2016 B, Rail - State of play.

http://ec.europa.eu/transport/modes/rail/ertms/general-information/index_en.htm [2016-02-17]

European Commission. 2016 C, Rail - The countries.

http://ec.europa.eu/transport/modes/rail/ertms/countries/index_en.htm [2016-05-04]

Ferrettino, M. & Prini, L. Årtal okänt, ETCS interface with the existing signalling systems.

https://ppi.trafikverket.se/webbplatser/ERTMS/Teknik/Utredningar/13%20ERTMS

%20i%20Stockholm/02%20Rapporter/Referenser/127_ETCS.pdf [2016-02-16]

Infranord. 2016, Dubbelspår.

https://infranord-public.sharepoint.com/Sidor/V%C3%A5ra- tj%C3%A4nster/Dubbelsp%C3%A5r.aspx?TermStoreId=bb48f8e6-38e7-4c63-a093-

7ddfc61f83e0&TermSetId=06b6bcfe-fff8-4059-b976-d002ba4ca092&TermId=10a62b01-2f79-46ec-9ee8-00092eba8e4b [2016-04-21]

Jernbaneverket. 2015, ERTMS National Implementation.

http://www.jernbaneverket.no/en/startpage1/Projects/ERTMS-National-Implementation/ [2016-05-04]

Liikennevirasto. 2016, Det transeuropeiska trafiknätet TEN-T.

http://www.liikennevirasto.fi/web/sv/trafiksystemet/det-transeuropeiska-trafiknatet-ten-t#.VynrvROLR-V [2016-05-04]

98 Nationalencyklopedin 2016 A, Järnväg.

http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/järnväg [2016-04-18]

Nationalencyklopedin, 2016 B, Ställverk.

http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/ställverk-(2) [2016-04-20]

Railway Gazette. 2015, EU invites proposals for next round of Connecting Europe Facility funding

http://www.railwaygazette.com/news/policy/single-view/view/eu-invites-proposals-for-next-round-of-connecting-europe-facility-funding.html [2016-05-20]

SJK Postvagnen. 2012, Ny organisation för Trafikverkets trafikledning.

http://www.postvagnen.com/forum/index.php?mode=thread&id=656216 [2016-04-20]

Trafikverket. 2010, Signalteknisk ERTMS-ordlista.

http://www.trafikverket.se/contentassets/d87cb688a1d0421f9cfa71048775d657/ertm s_ordlista_2.0.pdf [2016-02-17]

Trafikverket. 2013 A, Många vill köra tåg på avreglerad järnväg.

http://www.trafikverket.se/om- oss/pressrum/pressmeddelanden/Nationellt/2013/2013-04/Manga-vill-kora-tag-pa-avreglerad-jarnvag/ [2016-04-20]

Trafikverket. 2013 B, Rikskartan.

http://www.trafikverket.se/contentassets/210f2dca89d34892b6e5eb912838edac/riksk artan_131212.pdf [2016-04-20]

Trafikverket. 2015 B, Nytt signalsystem - ERTMS.

http://www.trafikverket.se/ertms [2016-02-22]

Trafikverket. 2015 D, Planering ERTMS.

http://www.trafikverket.se/for-dig-i-branschen/teknik/ny-teknik-i-transportsystemet/Trafikstyrningssystemet-ERTMS/Planering-ERTMS/

[2016-02-24]

Trafikverket. 2015 F, ERTMS på Malmbanan.

http://www.trafikverket.se/for-dig-i-branschen/teknik/ny-teknik-i-transportsystemet/Trafikstyrningssystemet-ERTMS/utbyggnad-av-ertms/malmbanan/

[2016-02-25]

Trafikverket. 2015 H, Trafikverkets uppdrag.

http://www.trafikverket.se/om-oss/var-verksamhet/trafikverkets-uppdrag/

[2016-04-12]

99 Trafikverket. 2015 I, Organisation.

http://www.trafikverket.se/om-oss/var-verksamhet/Organisation/ [2016-04-12]

Trafikverket. 2015 J, Järnväg.

http://www.trafikverket.se/for-dig-i-branschen/jarnvag/ [2016-04-12]

Trafikverket. 2015 K, Järnvägstermer.

http://www.trafikverket.se/resa-och-trafik/jarnvag/Sveriges-jarnvagsnat/Jarnvagstermer/ [2016-04-21]

Trafikverket. 2016 A, Om ERTMS.

http://www.trafikverket.se/for-dig-i-branschen/teknik/ny-teknik-i-transportsystemet/Trafikstyrningssystemet-ERTMS/Om-ERTMS/ [2016-02-08]

Trafikverket. 2016 D, Lediga jobb.

http://www.trafikverket.se/om-oss/jobb-och-framtid/Lediga-jobb/trafikledning/trafikledare-norrkoping-17201622/ [2016-03-31]

Trafikverket. 2016 E, Sveriges järnvägsnät.

http://www.trafikverket.se/resa-och-trafik/jarnvag/sveriges-jarnvagsnat/

[2016-04-05]

Trafikverket. 2016 F, Trafikledning.

http://www.trafikverket.se/for-dig-i-branschen/jarnvag/Trafikledning/ [2016-04-12]

Trafikverket. 2016 G, Bandata.

http://www.trafikverket.se/resa-och-trafik/jarnvag/Sveriges-jarnvagsnat/Bandata/

[2016-04-21]

Trafikverksskolan. 2016, Utbildning Fjärrtågklarerare system H och system M.

http://www.trafikverksskolan.se/Bokning/OP/BS/BS10b.aspx [2016-03-31]

Transportstyrelsen. 2016, Giltiga tillstånd - järnvägsföretagare.

https://jarnvagsfordon-etjanster-jv.transportstyrelsen.se/ExternaTjanster.wp/Tillstand/CurrentRailway [2016-04-20]

UIC. 2016, ERTMS.

http://www.uic.org/ertms [2016-02-16]

100

Internt Trafikverket

Trafikverket. 2015 B, Projektplan för Projekt ERTMS. Version 2.0

Trafikverket. 2015 E, Projekt ERTMS årsrapport 2015. TRV 2015/110163. Version 0.1 Trafikverket. 2015 G, Riskbedömning för “ERTMS Södra Malmbanan” enligt

förordning EU/402/2013 CSM-RA. Version 4.0

Trafikverket. 2016 B, Beskrivning av system och testkoncept för testbana ERTMS Åby-Katrineholm. Version 1.0

Trafikverket. 2016 C, Om NTL.

Muntliga intervjuer

Andersson, W.A. 2016-02-23, Uppsala universitet Emilsson, K. 2016-01-26 & 2016-05-02, Trafikverket Grahn, R., 2016-05-12, Trafikverket

Karlsson, A. 2016-02-22, Trafikverket

Projektledare B. 2016-03-01 Trafikverket/Skype Projektledare A. 2016-02-12, Trafikverket Sahlstrand, A. 2016-01-26, Trafikverket Stridh, A. 2016-03-01 Trafikverket

Trafikledningen Ånge 2016-03-07 Trafikledningscentralen Ånge Trafikledningen Boden 2016-03-10 Trafikledningscentralen Boden Tschirner, S. 2016-02-10, Trafikverket

Skriftliga intervjuer

Trafikledningen Hallsberg, utskickat 2016-04-08

Trafikledningen Malmö, utskickat 2016-04-08 & 2016-04-13 Trafikledningen Norrköping, utskickat 2016-04-04

Trafikledningen Stockholm, utskickat 2016-04-18

101

Appendix A

Intervju med trafikledningen i Ånge och Boden

Ditt arbete

Kan du berätta om ditt arbete?

Hur länge har du jobbat här?

Hur gammal är du?

Hur många års erfarenhet har du av trafikledning?

Beskriv i stora drag vad en trafikledare gör på sitt arbete?

Vad är roligast?

Vad är svårast/utmaningar?

ERTMS

Vad var den allmänna uppfattningen hos er av ERTMS innan det infördes?

Vad visste du om ERTMS innan? Var det tillräckligt mycket?

Visste ni varför ERTMS skulle införas?

Visste ni vilka förändringar det skulle leda till?

I vilket skede av pilotprojektet blev ni involverade?

Hade ni något att säga till om i utvecklingsarbetet?

Hur förbereddes ni inför införandet av ERTMS?

Hur gick utbildningarna till?

Fick ni påverka utbildningarna?

Vad i utbildningsmaterialet hade kunnat förbättras?

Vad hade du såhär i efterhand velat ha vetat innan införandet?

Tror du att det går att använda era erfarenheter av införandet av ERTMS för att underlätta för övriga trafikledningscentraler i Sverige, och i så fall hur?

Vilka var de största problemen som uppstod när ERTMS hade införts?

102 Hur löstes de problemen?

Hur fungerar det idag?

Vilka är de största skillnaderna i arbetet idag jämfört med innan ERTMS infördes?

Vilka fördelar ser du med ERTMS?

Vilka nackdelar ser du med ERTMS?

Framtiden

Vad tror du är viktigast att tänka på för framtida införande av ERTMS för att underlätta för trafikledningen?

Vad behövs för att det ska gå bra?

Hur tror du att införandet i resten av Sverige kommer att gå?

Vill du tillägga något?

103

Appendix B

Intervju med projektledarna

Om projektledaren

Hur länge har du jobbat på Trafikverket?

Kan du berätta om din roll i ERTMS-projektet?

ERTMS

Hur skulle du beskriva ERTMS kortfattat?

Vad anser du är de största fördelarna med ERTMS?

Finns det några nackdelar – vilka?

Finns det några farhågor inför implementeringen av ERTMS?

Pilotbanan

Varför valdes just denna bana som pilotbana?

Kan du berätta om pilotprojektet – hur gick processen till?

Vad var trafikledningens roll i processen?

Fanns det någon utbildning för trafikledarna?

Fanns det några osäkra moment inför utrullningen?

Vad var pilotbanans syfte?

Vad gick bra under införandet?

Vad kunde gått bättre under införandet?

104

Appendix C

Mailintervju med trafikledningen i övriga Sverige

Hur länge har Du arbetat som trafikledare?

Vad känner Du till om ERTMS?

Hur är den generella uppfattningen av ERTMS på din arbetsplats?

Hur är Din uppfattning av ERTMS?

Vad tror Du är det viktigaste vid införandet för att underlätta för Er på trafikledningen?

Övriga kommentarer?

105

Appendix D

Förstorad karta på Sveriges järnvägssystem.

106

107

Related documents