• No results found

12.4.1 Funktion

Kapacitet

Beräkningar av kapacitetsutnyttjandet visar att alla alternativen värde-ras som mycket goda.

För nollalternativet kommer det att bli problem med att få kapaciteten att räcka till. Bedömningen blir i det fallet dålig.

Gångtider regional- och godståg

För regionaltågen på denna sträcka bedöms gångtiderna mellan statio-nerna som mycket goda för alla alternativen. För godstågen är bedöm-ningen god för alla alternativen. För nollalternativet bedöms gångti-derna som ”neutrala” för både regional- och godstågen.

Bra tillgänglighet till målpunkter för persontrafik (resecentrum) För detta delområde bedöms alla alternativen utom Röd väst ha en mer eller mindre bra tillgänglighet till Timrå (framtida) resecentrum. För Röd väst kommer ett resecentrum i Timrå att vara tillgängligt endast via dagens bana. För nollalternativet kommer naturligtvis Timrå att vara tillgängligt på samma sätt som idag.

Bra tillgänglighet till målpunkter för gods

När det gäller anslutningar till aktuella målpunkter för gods från de oli-ka alternativen inom detta delområde så skiljer det mellan alternativen.

För Blå öst bedöms de som mycket goda. För Blå och Röd öst bedöms de som goda och för Röd väst som ”neutrala”.

För nollalternativet bedöms de också som mycket goda

Geo-/bergtekniska förutsättningar

Samtliga alternativ innebär inledningsvis av sträckan en lång tunnel och passage över Merlobäckens dalgång.

Förutsättningarna för Blå öst bedöms som goda bl.a. med anledning av att järnvägen på en stor del av sträckan kan gå i nära anslutning till markyta med goda grundläggningsförutsättningar. Relativt Blå öst till-kommer för alternativ Blå en tunnel med vissa byggbarhetsproblem och bedömningen är neutral.

Alternativ Röd öst innebär lång bro över Indalsälven och en passage av Lögdö/Lunde dalgång där de geotekniska förutsättningarna är sämre.

Bedömningen mycket dålig för alternativ Röd väst med anledning av de mycket långa och kostsamma tunnlarna.

Funktion

Röd väst Röd öst Blå Blå öst

Noll-alternativet Måluppfyllelse

Kapacitet Mycket god Mycket god Mycket god Mycket god Dålig

Gångtider, regionaltåg Mycket god Mycket god Mycket god Mycket god Neutral

Gångtider, godståg God God God God Neutral

Tillgänglighet målpunkter, godstrafik Neutral God God Mycket god Mycket god Tillgänglighet målpunkter, persontrafik Mycket dålig Neutral God Mycket god Mycket god Geo-/bergtekniska förutsättningar Mycket dålig Dålig Neutral God Ej relevant

Tabell 12.4.1.1 Måluppfyllelse funktion

±

©Lantmäteriet, dnr 109-2010/2667

Figur 12.4.1 Karta delområde 2

194

Järnvägsutredning Sundsvall - Härnösand

12 Ut vär dering

Samrådshandling

12.4.2 Miljö

I tabell redovisas en samlad konsekvensbedömning från miljökon-sekvensbeskrivningen, kap. 8.

Landskapets strukturer och samband ska upprätthållas

Dalgången vid Hamstasjön bedöms medföra en viss barriär för de båda röda alternativen genom ett bredare infrastrukturområde och ökad trafik. För de blå alternativen blir det ingen barriär under förutsättning att det inte blir några bestående skador på vatten- och strandmiljön i samband med att Merlobäcken passeras.

Vivstavarvsmon passeras ej av Röd väst, medan de övriga tre alternati-ven innebär en viss barriär genom ett bredare infrastrukturområde.

För Indalsälvens dalgång kommer alla fyra alternativ att innebära en viss barriär genom det bredare infrastrukturområdet och ökad trafik.

Vid passagen av Ljusstorpsåns dalgång bedöms de röda alternativen att innebära en viss barriär. De blå alternativen passerar inte Ljustorpsåns dalgång.

Vad gäller storvilt medför de båda blå alternativen en total barriär på sträckan, medan Röd öst medför en viss barriär och Röd väst ingen bar-riär alls.

Riksintressen och Natura 2000-områden ska inte utsättas för på-taglig skada

Riksintresset Merlo-Skönvik (kultur) riskerar att påtagligt skadas i alter-nativen Röd öst och Blå medan övriga alternativ inte innebär det.

Riksintresset Wifstavarv (kultur) berörs endast av alternativ Blå öst genom att riksintresset tangeras. Värdekärnan bedöms ej påverkas och ingen risk för påtaglig skada.

Riksintresset Indalsälvens delta (natur och friluftsliv) bedöms inte att påtagligt skadas även om upplevelsevärdena i de blå korridorerna kan påverkas negativt.

Natura 2000-området Masugnsgrundet bedöms att påtagligt skadas i de röda korridorerna genom negativ påverkan på livsmiljöer och hydrologi.

De blå korridorerna berör ej området.

Riksintresset Ljustorpsån-Mjällån (natur) berörs endast av de röda kor-ridorerna, men bedöms ej påtagligt skada riksintresset.

Riksintresset Lögde Bruk (kultur) berörs också endast av de röda kor-ridorerna och bedöms påtagligt skada riksintresset.

Nollalternativet bedöms ej medföra påtaglig skada.

Nollalternativet innebär ingen barriär för Landskapets strukturer och samband ska upprätthållas, medan det för storvilt innebär en total bar-riär med anledning av E4.

En god bebyggd miljö uppnås

Alternativ Blå öst är det alternativ som bedöms ge minst antal bostads-byggnader (400) där riktvärdet 70 dBA efter att spårnära åtgärder utförts för ny järnväg och befintlig järnväg överskrids.

Övriga alternativ samt nollalternativ medför att ett 1000-tal bostads-byggnader överskrider ovanstående riktvärde. Ytterligare åtgärder blir nödvändiga för att skapa en bra boendemiljö.

Få till stånd trygga passager genom viktiga yt- och grundvattenom-råden

Alternativ Blå öst och nollalternativet är de alternativ som ej berör Wifsta vattentäkt alls. De båda röda alternativen innebär hög risk och svårigheter att få till trygga passager förbi vattentäkten medan alterna-tiv Blå medger möjlighet att få till en trygg passage.

Projektet ska medverka till att minska utsläppen av klimatpåver-kande gaser

De blå utredningsalternativen innebär mindre utsläpp av klimatpåver-kande gaser än de röda alternativen och nollalternativet.

Tabell 12.4.2.1 Konsekvenser miljö

Miljö

Röd väst Röd öst Blå Blå öst Nollalternativet

Konsekvenser

Landskapets värden Stora negativa

konsekvenser Stora negativa

konsekvenser Måttliga negativa

konsekvenser Måttliga negativa

konsekvenser Inga konsekvenser Hälsa och boendemiljö Stora negativa

konsekvenser Stora negativa

konsekvenser Stora negativa

konsekvenser Måttliga negativa

konsekvenser Stora negativa konsekvenser

Naturresurser Stora negativa

konsekvenser Stora negativa

konsekvenser Små negativa

konsekvenser Små negativa

konsekvenser Inga konsekvenser

Klimat Stora negativa

konsekvenser Stora negativa

konsekvenser Små negativa

konsekvenser Små negativa

konsekvenser Måttliga negativa konsekvenser Påverkan under byggtiden Stora negativa

konsekvenser Stora negativa

konsekvenser Stora negativa

konsekvenser Stora negativa

konsekvenser Ej relevant Robusthet och säkerhet Stora negativa

konsekvenser Stora negativa

konsekvenser Måttliga negativa

konsekvenser Måttliga negativa

konsekvenser Måttliga negativa konsekvenser

Miljö

Röd väst Röd öst Blå Blå öst

Noll-alternativet Måluppfyllelse

Landskapets strukturer och samband ska

upprätthållas God God God God Dålig

En god bebyggd miljö uppnås Neutral Neutral Neutral God Mycket dålig

Få till stånd trygga passager genom yt- och

grundvattenområden Mycket dålig Dålig God Mycket god Mycket god

Projektet ska medverka till att minska

utsläppen av klimatpåverkande gaser God God Mycket god Mycket god Dålig Riksintressen och Natura2000-områden ska

inte utsättas för påtaglig skada Neutral Dålig Neutral Mycket god Mycket god

Tabell 12.4.2.2 Måluppfyllelse miljö

195

Järnvägsutredning Sundsvall - Härnösand

12 Ut vär dering

Samrådshandling

12.4.3 Ekonomi

Anläggningskostnad

Alternativ Röd väst och Röd öst har högre anläggningskostnad än de båda blå alternativen. De båda röda alternativen är längre än de blå och har längre sträckor med tunnlar och broar. Röd väst har högre anlägg-ningskostnad än Röd öst med anledning av en mycket lång tunnel under Orsillberget och Bodberget. Röd väst har den högsta anläggningskostna-den på ca 2,9 mdkr.

Alternativ Blå och Blå öst är kortare än de båda röda alternativen och omfattas inte i samma utsträckning av tunnlar. Skillnaden i anläggnings-kostnad mellan alternativ Blå och Blå öst är inte så stora. Vad som är kostnadsdrivande i de båda alternativen skiljer sig dock åt. Alternativ Blå omfattas av två tunnlar (Laggarberget, Svartberget), nytt resecen-trum på bro samt lång bro över Indalsälven. Blå öst har en lång tunnel genom Birstaberget samt en lång och hög landbro över E4 och Märloda-len. Genom Timrå så sänks järnvägen på en ca 300 m lång sträcka.

Samhällsekonomi

Det kan konstateras att en utbyggnad av järnvägen mellan Sundsvall och Härnösand inte beräknas vara samhällsekonomiskt lönsam. Samtliga alternativ ger en nytta på ca 2 miljarder kronor under kalkylperioden, men detta räcker inte för att täcka investeringskostnaderna inkl skatte-faktor som är höga för denna typ av investeringar. Resandet på banan är inte tillräckligt för att investeringen skall kunna räknas hem.

Alternativ Blå ger den högsta nyttan och har samtidigt den lägsta inves-teringskostnaden, vilket ger den högsta nettonuvärdekvoten, NNK.

Känslighetsanalyser har genomförts med avseende på investeringskost-nad och trafikens uppräkningstal. Denna visar att de studerade för-ändringarna i anläggningskostnaderna eller trafiktillväxten endast ger en liten effekt på nettonuvärdekvoten. Alternativens inbördes ordning påverkas inte.

12.4.4 Samlad bedömning av alternativen på del-sträckan

För fokusområde Funktion ger den sammanfattande bedömningen föl-jande:

Blå öst bedöms som det alternativ som uppfyller funktionsmålen bäst.

Avgörande faktorer är den direkta tillgängligheten till godsmålpunk-terna och att Timrå Resecentrum får ett centralt läge. Måluppfyllelsen bedöms som god till mycket god.

Blå bedöms som det näst bästa alternativet med god måluppfyllelse.

Röd öst är i stort likvärdigt med Blå, men Timrå Resecentrum blir i det-ta fall mer komplicerat (delvis på landbro). Dessutom är de geotekniska förhållandena något sämre än i alternativ Blå. Måluppfyllelsen bedöms sammantaget till god.

Röd väst bedöms som klart sämsta vad avser funktionen. Avgörande är att sträckningen inte passerar genom Timrå samhälle och därmed kräver att regionaltågen använder befintlig bana mellan Birsta och Stav-reviken, vilket får till följd att restidsmålen för regionaltåg ej nås. De geotekniska förutsättningarna innebär också sämre måluppfyllelse än övriga alternativ. Måluppfyllelsen bedöms sammantaget som dålig.

Nollalternativet har delvis ha dålig måluppfyllelse, vad avser kapacite-ten som inte kommer att räcka till.

För Miljö bedöms konsekvenserna minst och måluppfyllelsen bäst för Blå öst följt av Blå främst pga att alternativen ej berör Wifsta vattentäkt, Natura 2000-områden, samt riksintressen för kulturmiljö till skillnad från i de röda alternativen. Därefter följer Röd väst och Röd öst som bedöms likvärdiga.

För fokusområde Ekonomi bedöms Blå vara det bästa alternativet med anledning av att investeringskostnaderna är lägre än för övriga alter-nativ. Alternativ Blå öst medför något högre investeringskostnad, men skiljer sig inte mycket från Blå. De båda röda medför högre investerings-kostnad med anledning av tunnel och brolängder och bedöms därför som sämre än de blå alternativen.

Den samhällsekonomiska nettonuvärdeskvoten påverkar inte den sam-manvägda bedömningen för ekonomin då den står i relation till alterna-tivens investeringskostnader.

Samlad bedömning

Röd väst Röd öst Blå Blå öst

Noll-alternativet Måluppfyllelse

Funktion Neutral God God Mycket god Neutral

Miljö Neutral Neutral God Mycket god Neutral

Ekonomi Mycket dåligt Neutral Mycket god God Mycket god

Tabell 12.4.4 Samlad bedömning

Ekonomi

Röd väst Röd öst Blå Blå öst

Noll-alternativet Måluppfyllelse

Anläggningskostnad 2,9 2,4 1,8 1,9 0

Samhällsekonomi -0,81 -0,78 -0,73 -0,75 Ej relevant

Tabell 12.4.3.1 Måluppfyllelse ekonomi

196

Järnvägsutredning Sundsvall - Härnösand

12 Ut vär dering

Samrådshandling

12.5 Utvärdering delområde 3, Stavreviken –