• No results found

Trots att medvetandet om kultursektorn och de kreativa näringarna grundläg-gande relevans för regionens långsiktiga utveckling idag börjar etableras bland regionens aktörer försvåras den breda kommunikationen av denna insikt av att det idag saknas relevanta och jämförbara nyckeltal som möjliggör för en upp-följning och utvärdering av kultursektorns och de kreativa näringarnas roll i regi-onens utveckling. Genom att utveckla och tillgängliggöra olika typer av pedago-giska informationsmaterial som förklarar sambanden mellan kultur, kreativa näringar och regionens långsiktiga utvecklingsmöjligheter förbättras också för-ståelsen för kultursektorns och de kreativa näringarnas funktion i regionens ekonomiska system och deras roll i regionens långsiktiga utveckling.

f ö r s l a g p å i n s at s e r

Ta fram gemensamma nyckeltal och kontinuerlig standardiserad statistik som kan synliggöra kulturen och de kreativa näringarnas roll för regionens utveckling, både ekonomiskt och i andra dimensioner.

Utarbeta och förmedla lättillgängliga informationsmaterial som tydligt kommu-nicerar de kulturella och kreativa näringarnas roll och funktion för regionens långsiktiga utveckling .

21 h a n d l i n g s p l a n : k r e a t i v a s t o c k h o l m

s k a p a f ö r u t s ät t n i n g a r f ö r e t t k u lt u r l i v i v ä r l d s k l a s s

Stockholmsregionen behöver bättre ekonomiska och orga-nisatoriska förutsättningar för kulturlivet. Det behövs for-mer för att ta tillvara kultursektorns potential som regional utvecklingsfaktor. Ett levande och aktivt kulturliv är ett av de främsta kännetecknen för en dynamisk region, och är på många sätt en grundbult i det öppna, demokratiska samhäl-let. En regions kulturliv är också en viktig attraktionsfaktor.

Kvaliteten och bredden på regionens kulturliv påverkar särskilt besökares och invånares bedömning av hur attrak-tiv en storstadsregion är. Stockholmsregionen har redan ett kulturutbud av hög europeisk klass. Större delen av de stora nationella kulturinstitutionerna finns här, liksom många nationellt och internationellt välkända scener och kultur-projekt. Även flertalet konstnärliga högskolor är lokalise-rade till regionen, vilket ytterligare befäster positionen som kulturstad. Samtidigt är Stockholmsregionen inte särskilt välkänd utomlands som kulturellt centrum. Om regionen etableras internationellt som det kulturcentrum den är kan det ge stora vinster i framtiden, internationell profil som i sin tur ökar intresset för regionen, med fler besökare och inves-teringar som följd.

Kultursektorn bidrar även till den kreativa miljön i regio-nen och därmed innovationsklimatet. Det gäller särskilt för de nya och framväxande kreativa och upplevelsebaserade näringarna. För dem är ett dynamiskt kulturliv i sig en typ av forsknings- och utvecklingsverksamhet. Särskilt den expe-rimentella, framåtblickande och unga kulturen behöver mycket bättre förutsättningar. Regionens unga befolkning, med ett stort intresse för mode, design och andra kreativa näringar, är tillsammans med de konstnärliga högskolornas studenter en stor tillgång.

Med rätt stöd kan dessa grupper bidra till att stärka regionens idé- och förnyelseförmåga och göra Stockholms-regionen till en globalt intressant och konkurrenskraftig region.

Eftersom nya kulturyttringar ofta har sitt ursprung i befolkningsgrupper som ibland betraktas som avvikande eller marginella är det mycket viktigt att utgå ifrån ett brett och inkluderande mångfaldstänkande. Detta är självklart ur ett demokrati- och rättighetsperspektiv, men är även viktigt ur ett ekonomiskt utvecklingsperspektiv.

I regionen finns ett mycket levande och dynamiskt liv även utanför innerstadens täta koncentrationav kultur-verksamheter. Det finns en stor potential i de yttre regionala kärnorna att ta till vara, stödja och utveckla kulturella aktivi-teter, institutioner och evenemang. Här kan ett stärkt kultur-liv fungera som en viktig faktor för att omvandla dessa områden till urbana miljöer med känsla av dynamisk stor-stadskaraktär. Kulturlivet har sammantaget en bred bety-delse som behöver utvecklas vidare i genomförandet av RUFS 2010.

p r ö v a f l e r s ät t at t f i n a n s i e r a n y k u lt u r Regionens kulturliv behöver fler finansieringsformer, sär-skilt när det gäller nya och experimentella kulturyttringar. I det arbetet behöver man ta hänsyn till kultursfärens och de kulturella näringarnas speciella förutsättningar, och snarare välja finansieringsformer som främjar kreativ frihet än snä-vare nyttoinriktade former.

Kommuner och landsting bör stödja nyskapande kultur-yttringar som inte ryms inom ramarna för den traditionella kulturpolitiken eller de etablerade kulturinstitutionerna och organisationerna. Nya nationella regler för privat finansie-ring av kulturprojekt bör också uppmuntras och stödjas.

Samtidigt bör formerna för stödet ses över. Det behöver utvecklas finansieringsformer som främjar dynamik och kreativitet, men som inte lägger en alltför tung administrativ börda på kulturutövarna. Samtidigt är det viktigt att inte satsa på spetsutveckling och nytänkande på bekostnad av en högkvalitativ och tillgänglig allmänfinansierad bredd-verksamhet på kulturområdet. Utgångspunkten måste här vara att bredd skapar spets.

a p p e n d i x 1 :

u t d r a g u r r u f s 2 0 1 0 , r e g i o n a lt åta g a n d e

” s k a pa f ö r u t s ät t n i n g a r f ö r e t t k u lt u r l i v i vä r l d s k l a s s ”

2 0 1 2 0 3 1 2

2012-11-12

1 [29]

KOMMUNLEDNINGSFÖRVALTNINGEN

Post Botkyrka kommun, 147 85 Tumba · Besök Munkhättevägen 45 · Kontaktcenter 08-53061000 Direkt · Sms 0734-218785 · E-post gustav.fridlund@botkyrka.se

Org.nr 212000-2882 · Bankgiro 624-1061 · Fax · Webb www.botkyrka.se Kommunledningsförvaltningen

Enheten för hållbar tillväxt

Referens Mottagare

Gustav Fridlund

Bilaga 1

Sammanställning av remissvar på förslag till handlingsplan för kulturella och kreativa näringar i Stockholmsregionen

Innehållsförteckning 1. Inledning

2. Remissvar i korthet

3. Sammandrag av mottagna remissyttranden

4. Insatser i handlingsplanen som remissinstanser finner relevanta samt där de önskar en roll i genomförandet

5. Aktörer som inkommit med ett yttrande

BOTKYRKA KOMMUN Kommunledningsförvaltningen

Enheten för hållbar tillväxt 2012-11-12

2 [29]

1. Inledning

Botkyrka kommuns kommunstyrelse beslutade i mars 2012 att skicka förslag till handlingsplan för kulturella och kreativa näringar i

Stockholmsregionen på remiss (http://botkyrka.se/Nmndprotokoll/2012- 03-05%20Kommunstyrelsen%20-%20protokoll.pdf). Syftet med remiss-perioden var att erbjuda remissinstanser en möjlighet att ge synpunkter på för-slag till handlingsplan samt att få besked om remissinstanser vill medverka i genomförande av handlingsplanen. Antal mottagare av remissen var 75 och antal inkomna yttranden var totalt 36.

Remissinstanser ombads att särskilt tar ställning till nedan frågeställningar i remissyttrandet (kursiverad text avser innehåll i handlingsplan):

1. Bedömer ni att den övergripande analysen är rätt vad gäller centrala frågeställningar och målsättningar samt k-perspektivet och n-perspektivet?

(handlingsplanen utgår från två utvecklingsperspektiv - ett kulturperspektiv, k-perspektivet, respektive ett näringsperspektiv, n-perspektivet)

2. Bedömer ni att insatsområden och förslag på insatser är relevanta och genomförbara?

3. Ser ni att ni har en roll i genomförandet av föreslagna aktiviteter, i så fall inom vilken/vilka insats/er? Vad är er roll?

En sammanställning i tabellform av svaren på dessa frågor finns under rubrik 4

”Insatser i handlingsplanen som remissinstanser finner relevanta samt där de önskar en roll i genomförandet”.

Antal remissinstanser:

Antal remissinstanser Antal aktörer sändlista Kommuner

och landsting

18 28

Högsko-lor/universitet

6 9

Statliga myn-digheter

3 5

Företag 0 10

Bransch- organisationer

4 13

Övriga organi-sationer

6 10

Totalt 36 75

BOTKYRKA KOMMUN Kommunledningsförvaltningen

Enheten för hållbar tillväxt 2012-11-12

3 [29]

2. Remissvar i korthet

Remissinstanser har lämnat svar i olika format. Vissa remissinstanser har lämnat både remissyttrande och fyllt i det svarsformulär som ingick i

remissutskicket. Vissa remissinstanser har lämnat antingen ett remissyttrande eller ett ifyllt svarsformulär. Alla remissinstanser har inte explicit besvarat de tre frågeställningar som följde med remisshandlingar. Nedan redovisas Bot-kyrka kommuns kommunledningsförvaltnings samlade bedömning utifrån in-komna remissyttranden.

Handlingsplanens övergripande analys vad gäller centrala frågeställningar och målsättningar samt k-perspektivet och n-perspektivet får godkänt Den samlade bedömningen är att majoriteten av remissinstanser är positivt inställda till handlingsplanen. Handlingsplanens övergripande analys, inriktning och målsättningar för att stimulera utveckling inom kulturella och kreativa näringar är enligt de flesta remissinstanser rimlig. Ett antal

aktörer har gett synpunkter avseende avsaknad av perspektiv i

handlingsplanen. De synpunkter som är återkommande handlar om att handlingsplanen i högre grad borde centreras kring professionella konst- och kulturutövares förutsättningar och potential. Dessa synpunkter har främst lämnats av aktörer som företräder eller riktar sig till konstnärliga utövare.

Dessa aktörer betonar också vikten av att den regionala kulturpolitiken tydligt samspelar med den statliga kulturpolitiken. En kommentar till dessa syn-punkter är att handlingsplanen har utgått från två sammanlänkade perspektiv, k-perspektivet respektive n-perspektivet. Det tillstyrks inte i en majoritet av remissyttranden att handlingsplanen ska inta ett tydligare kulturperspektiv.

Den samlade bedömningen är att handlingsplanens övergripande analys vad gäller centrala frågeställningar och målsättningar samt k-perspektivet och n-perspektivet får godkänt.

Handlingsplanens förslag till insatsområden och insatser är relevanta – mest relevant är regionalt ledarskap

Förslag till insatsområden och insatser bekräftas av en majoritet av remissinsanser som relevanta. Antal aktörer och sammansättningen av aktörer varierar mellan de olika insatserna. Den insats som har bekräftats av flest remissinstanser som relevant är Formera ett långsiktigt regionalt ledarskap för utvecklingen av förutsättningarna för kulturella och kreativa näringarna i Stockholmsregionen under insatsområde Samordning och vidare-utveckling. Sammantaget är bedömningen att handlingsplanens förslag till

in-BOTKYRKA KOMMUN Kommunledningsförvaltningen

Enheten för hållbar tillväxt 2012-11-12

4 [29]

satsområden och insatser är relevanta men att ledarskap och samordning är mest relevant.

Remissinstanser vill ha en roll i genomförandet av insatser men former för genomförande behöver preciseras

När det gäller att ha en roll i genomförandet har ett flertal av handlingsplanens förslag till insatser bekräftats av minst tio remissinstanser (se rubrik 4 ”Insatser i handlingsplanen som remissinstanser finner relevanta samt där de önskar en roll i genomförandet”). Antal aktörer och sammansättningen av aktörer varie-rar mellan de olika insatserna. Generellt framgår inte hur aktörer vill ha en roll i ett genomförande. Ett antal remissinstanser, dock inte en majoritet, framför brister vad gäller insatsernas karaktär. Huvudsakliga synpunkter som lyfts fram är att insatserna inte är tillräckligt konkreta, att de är av olika karaktär vad gäl-ler innehåll och effekt samt att det saknas en ekonomisk kalkyl i handlingspla-nen. Sammantaget är bedömningen att remissinstanser har ett intresse av att ha en roll i genomförandet i valda delar av handlingsplanen, dock behöver former för genomförande preciseras.

Förslag på aktörer när det gäller samordning och vidareutveckling av handlingsplanen

Som redovisas ovan är den insats som bedöms som mest relevant insatsen Formera ett långsiktigt regionalt ledarskap för utvecklingen av

förutsättningarna för kulturella och kreativa näringarna i

Stockholmsregionen under insatsområde Samordning och vidareutveckling.

Det som efterfrågas när det gäller detta insatsområde är att finna former för samordning inom ramen för befintliga organisatoriska strukturer. Ett antal remissinstanser har gett förslag på aktörer, alternativt framhållit sin egen roll i genomförande av insatsområdet. De intressenter som i högst grad

framkommer i de yttranden där förslag ges på aktör är:

• Stockholms läns landsting genom kulturnämnden som i

eget yttrande framhåller att de kan åta sig att direkt eller indirekt ansvara för ledning och samordning.

• Stockholm stad som i eget yttrande framhåller att de kan ta en ledande roll i genomförandet av handlingsplanen genom kulturnämnden och Stockholm Business Region. Staden framhåller även Stockholm Business Alliance.

Utöver landstinget och Stockholm stad framhåller Länsstyrelsen i eget yttrande att de kan facilitera länets aktörer att utveckla plattformar för samordning.

BOTKYRKA KOMMUN Kommunledningsförvaltningen

Enheten för hållbar tillväxt 2012-11-12

5 [29]

3. Sammandrag av mottagna remissyttranden

Nedan summeras remissvar. För information om hur aktörer ställer sig insatser, se rubrik 4 ”Insatser i handlingsplanen som remissinstanser finner relevanta samt där de önskar en roll i genomförandet”.

Kommuner och landsting

Botkyrka kommun

Botkyrka har haft en samordnande roll i framtagande av handlingsplanen.

Botkyrka kommuns ambition är att även fortsättningsvis vara en aktiv medspelare i ett regionalt samarbete kring kulturella och kreativa näringar.

Botkyrka bedömer att den övergripande analysen är rätt vad gäller centrala frågeställningar och målsättningar samt k-perspektivet och n-perspektivet. Vi-dare bedömer Botkyrka att insatsområden och förslag på insatser är relevanta.

Botkyrka kan ha en roll i genomförandet av ett antal insatser i handlingspla-nen. Den primära frågan i närtid är att säkra vilken/a

aktör/er som kan åta sig att samordna och vidareutveckla handlingsplanen.

Haninge kommun

Haninge bedömer att handlingsplanens övergripande analys är rätt vad gäller centrala frågeställningar och målsättningar samt att insatsområden och

förslag på insatser är relevanta. Haninge kan ha en roll i genomförandet av ett antal insatser i handlingsplanen.

Huddinge kommun

Huddinge bedömer att handlingsplanens övergripande analys är rätt vad gäller centrala frågeställningar och målsättningar samt k-perspektivet och n-perspektivet. Samtidigt är dessa delar av handlingsplanen i vissa fall svår att förhålla sig till. Huddinge bedömer det som mycket aktuellt att ingå i

genomförande av ett antal insatser i handlingsplanen. Ett regionalt samarbete kring dessa frågor är en förutsättning för att lyckas skapa ett kulturliv i världsklass inom regionen.

Järfälla kommun

Järfälla bedömer att handlingsplanens övergripande analys är rätt vad gäller centrala frågeställningar och målsättningar samt k-perspektivet och n-perspektivet. Vidare är bedömningen att insatsområden och förslag på

BOTKYRKA KOMMUN Kommunledningsförvaltningen

Enheten för hållbar tillväxt 2012-11-12

6 [29]

insatser är relevanta och genomförbara. Järfälla kan ha en roll i

genomförande av ett antal insatser i handlingsplanen. Järfälla föreslår dock att det riggas en etappindelning där 4 – 6 insatser prioriteras i ett första steg och att det samtidigt pekas ut ansvariga för respektive insats. När det gäller samordning och ledarskap nämner Järfälla aktörer såsom Stockholm Business Alliance SBA, Föreningen Storstockholms kultur- och fritidschefer FSKF samt annan länsorganisation.

Nynäshamns kommun

Nynäshamn bedömer att handlingsplanens övergripande analys är rätt vad gäller centrala frågeställningar och målsättningar samt att insatserna är relevanta. Nynäshamn bedömer det som aktuellt att ingå i genomförande av ett antal insatser i handlingsplanen. Ett insatsområde som är särskilt

väsentligt att utveckla är regionalt ledarskap eftersom det utgör en grund för många av de andra insatsförslagen. Denna funktion ska ansvara för att samordna, följa upp och vidareutveckla handlingsplanen.

Nacka kommun

Nacka bedömer att handlingsplanens övergripande analys är rätt vad gäller centrala frågeställningar och målsättningar. Vidare är bedömningen att insatsområden och förslag på insatser är relevanta och genomförbara. Nacka framhåller särskilt att det är primärt att säkerställa hur regional samverkan konkret ska utformas eftersom det är en förutsättningar för fortsatta

gemensamma satsningar. Nacka föreslår att Stockholms läns landsting ges ett uppdrag att samordna regionens aktörer i frågor gällande kulturella och kreativa näringar. En prioriterad insats är därför att ett utökat

samverkansuppdrag för landstinget utreds. Nacka föreslår vidare att

Stockholm Business Alliance SBA och andra näringslivsfrämjande aktörer ska ansvara för handlingsplanen inom näringsområdet.

Solna stad

Solna stad vill framhålla att ett regionalt organ bör avgöra och hantera regionala utvecklingsprocesser. Solna stad tycker inte att det är rimligt att en enskild kommun tar fram ett förslag till ett regionalt handlingsprogram. Solna ställer sig därför inte bakom förslag till handlingsplan. Solna bedömer dock att handlingsplanens inriktning och förslag till insatser är relevanta. Solna har därför pekat ut ett antal insatser där det finns ett intresse att ha en roll i genomförandet.

Politiskt beslut med särskilt yttrande.

BOTKYRKA KOMMUN Kommunledningsförvaltningen

Enheten för hållbar tillväxt 2012-11-12

7 [29]

Stockholm stad

Stockholm lämnar ett yttrande utifrån remittering till stadsledningskontoret, kulturnämnden och Stockholm Business Region AB. Stockholm bedömer att handlingsplanens övergripande analys är rätt vad gäller centrala

frågeställningar och målsättningar. Vidare är bedömningen att insatsområden och förslag på insatser är relevanta.

Stadsledningskontoret anser att handlingsplanen är i linje med

styrdokumentet Vision 2030 – ett Stockholm i världsklass och föreslår att staden ska ta en aktiv och ledande roll i implementeringen av

handlingsplanen. Utgångspunkten är att implementering ska ske inom ramen för befintliga uppdrag och budgetramar inom kulturnämnden och Stockholm Business Region samt nätverket Stockholm Business Alliance. Vidare ska implementering ske i nära samspel med näringslivet.

Kulturnämnden ser positivt på förslaget till handlingsplan och menar att den möter de regionala utvecklingsfrågorna inom området på ett relevant sätt.

Avgörande för att handlingsplanen ska kunna genomföras är att finna former för insatsområdena 9) Samordning och vidareutveckling samt 10)

Utvärdering och kommunikation.

Stockholm Business Region AB ser positivt på förslaget till handlingsplan och bekräftar att den belyser områden som ligger inom SBRs uppdrag. SBR ser vikten av samordning över kommungränserna kring dessa frågor för att ännu bättre kunna marknadsföra regionen internationellt.

Politiskt beslut med särskilt uttalande.

Sundbybergs stad

Sundbyberg bedömer att handlingsplanens övergripande analys, inriktning och insatser är relevant. Sundbyberg bedömer att handlingsplanens förslag att inrätta en gemensam, regionövergripande, funktion för samordning,

uppföljning och utveckling är relevant. Sundbybergs insatser i en sådan funktion är att bidra med lokala verksamheter och lokalt näringsliv. Förslag till handlingsplan och en stärkt samverkan är av betydande vikt för

Sundbybergs utveckling i regionen och ligger inom ramen för RUFS.

BOTKYRKA KOMMUN Kommunledningsförvaltningen

Enheten för hållbar tillväxt 2012-11-12

8 [29]

Södertälje kommun

Södertälje bedömer att handlingsplanens övergripande analys och inriktning är relevant. Genom en ökad samverkan och koordinering av de kulturella och kreativa näringarna i regionen stimuleras regionens tillväxt och

attraktionskraft. Södertälje kan ha en roll i genomförandet i en insats i handlingsplanen.

Täby kommun

Täby kommun bedömer att handlingsplanens övergripande analys är rätt vad gäller centrala frågeställningar och målsättningar samt K-perspektivet och N-perspektivet. Täby kommun menar dock att N-perspektivet måste betonas.

Vidare är bedömningen att insatsområden och förslag på insatser är relevanta.

Täby kommun framhåller att samordning är viktigt för att skapa mervärde och synergier. Samordning och vidareutveckling bör byggas utifrån redan befintliga offentliga strukturer såsom Stockholm Business Alliance. Det är viktigt att inte bara mobilisera offentliga aktörer, fokus måste även ligga på att dra nytta av krafter som finns i andra sektorer. Täby kan ha en roll i genomförandet av en insats i handlingsplanen.

Upplands Väsby kommun

Upplands Väsby framhåller att grundförutsättningen för denna satsning är tillskapande av en fördjupad samverkan mellan det offentliga, näringslivet och andra aktörer i branschen. Utgångspunkten ska vara att branschen har ett betydande ansvar för sin egen utveckling. En regional samverkansgrupp bestående av befintliga aktörer bör bildas som driver frågan om

handlingsplanens genomförande vidare.

Upplands-Bro kommun

Upplands-Bro bedömer att handlingsplanens övergripande analys är rätt vad gäller centrala frågeställningar och målsättningar samt k-perspektivet och n-perspektivet. Upplands-Bro är positivt inställd till de flesta insatserna i handlingsplanen och att delta i en gemensam handslingsplan. Upplands-Bro betonar särskilt behovet av insatsområde 9) Samordning och vidareutveckling.

Vallentuna kommun

Vallentuna välkomnar ett samarbete och nätverksbyggande utifrån handlingsplanen Kreativa Stockholm. Vallentuna kan i ett fortsatt

utvecklingsarbete bidra med befintliga resurser kring de insatser som föreslås

BOTKYRKA KOMMUN Kommunledningsförvaltningen

Enheten för hållbar tillväxt 2012-11-12

9 [29]

i handlingsplanen. Vallentuna finner samtliga insatser relevanta och kan ha en roll i genomförandet av ett antal insatser i handlingsplanen.

Värmdö kommun

Värmdö kommun ställer sig positiv till Handlingsplanen för kulturella och kreativa näringar i Stockholmsregionen. Värmdö kommun anser att det krävs en regional samling och en tydlig regional ledning för att kunna genomföra förslagen i handlingsplanen. Värmdö kommun har en självklar roll i

genomförandet, särskilt inom de insatser som bygger på ett lokalt engagemang. Rollen är att bidra och medverka till att de kulturella och kreativa näringarna i Stockholmsregionen ges bättre möjligheter till utveckling. Värmdö kan ha en roll i genomförandet av ett antal insatser i handlingsplanen.

Politiskt beslut med reservation.

Salems kommun

Salems kommun bedömer att handlingsplanens övergripande analys är rätt vad gäller centrala frågeställningar och målsättningar samt k-perspektivet och n-perspektivet. Salems kommuner saknar resurser att proaktivt arbeta med regionalt samarbete inom området. Salems kommun kan ha en stödjade roll utifrån lokala förutsättningar i genomförande av handlingsplanen.

Stockholms läns landsting Tillväxt och regionplaneutskottet TRU

TRU bedömer att handlingsplanen på en generell nivå svarar upp mot åtagan-det Ett kulturliv i världsklass i RUFS 2010. TRU bedömer vidare att hand-lingsplanens övergripande analys är rätt vad gäller centrala frågeställningar

TRU bedömer att handlingsplanen på en generell nivå svarar upp mot åtagan-det Ett kulturliv i världsklass i RUFS 2010. TRU bedömer vidare att hand-lingsplanens övergripande analys är rätt vad gäller centrala frågeställningar

Related documents