• No results found

Utvärdering och testgrupper

Figur 4.16: Köpprocess, produktvy med flera mottagare

Figur 4.17: Köpprocess, produktvy, modal för ”Mer Info”

4.3 Utvärdering och testgrupper

I detta avsnitt presenteras en sammanfattning av resultatet av de användartester som genom- förts på webbapplikationen ChiliChallenge (Se appendix A.2 för utförligare data från testerna). Tre stycken tester har gjorts för varje iteration i utvecklingsprocessen av webbapplikationen med varierande funktionalitet och utseende.

Samtliga testgrupper som genomförde användbarhetstestet var studenter från Linköpings Universitet som läser Industriell ekonomi med teknisk inriktning datateknik. Grupperna hade varierande insikt i webbapplikationens koncept och syfte. Testgrupp 1 deltog innan testet i en övergripande presentation av webbapplikationens koncept och syfte. Testgrupp 2 och 3 hade ej sedan tidigare deltagit i presentation av webbapplikationens koncept och syfte. Testgrupp 1 utförde testet i slutet av första iterationen, Testgrupp 2 i slutet av andra iterationen och Testgrupp 3 utförde testet i slutet av den tredje och sista iterationen. Enkätfrågorna och dess resultat från respektive testtilfälle presenteras i figur 4.25.

4.3. Utvärdering och testgrupper

Figur 4.18: Köpprocess, mottagarens uppgifter r

Figur 4.19: Köpprocess, mottagarnas uppgifter

Navigerbarhet

I detta avsnitt presenteras testgruppernas förståelse för webapplikationans navigerbarhet i form av förståelse för funktionaliteten och enkelhet i navigering.

Testgrupp 1

Den initiala processen i och med registreringen anses väl fungerande och enkel att förstå utifrån testpersonernas svar i enkätfrågorna. Vidare kommenterades huruvida testpersonen förblev in- loggad efter registrering, vilket så inte var fallet. Det ansågs därför otydligt då registreringen väl var genomförd och testpersonen behövde anvisning för att logga in manuellt efter regi- streringen och innan köp. Det var inte en nödvändighet för köp men en nödvändighet för att

4.3. Utvärdering och testgrupper

Figur 4.20: Köpprocess, personligt meddelande till mottagaren

Figur 4.21: Köpprocess, orderöversikt

koppla användarkontot till det specifika köpet. Vidare för navigering upptäcktes att toolbar menyn ej fungerade under genomfört test.

Testgrupp 2

Testgrupp 2 gav högsta betyg till navigationen i funktionen registrering. Kommentarer kring navigerbarheten uppkom under testets gång. Det påpekades då att markering saknades vid val av chili samt att det var otydligt om man kunde välja flera produkter och om det ej var möjligt önskades information om syftet bakom detta. Testgruppen önskade även att navigeras direkt till sidan för byte av lösenord då “Byt lösenord” knappen används.

Under testet framgick även att det fanns en svårighet i att hitta knappen för att få mer information om en produkt. Majoriteten av testpersonerna behövde assistans med att hitta mer specifik fakta och en specifik produkt.

Testgrupp 3

Vid test av webbapplikationen gavs omdömen om att de uppskattade menyer och navigering på sidan samt att det är enkelt att förstå hur multipla användare utmanas. Fråga ett i enkäten gavs omdömet “Mycket bra” från samtliga testpersoner.

4.3. Utvärdering och testgrupper

Figur 4.22: Köpprocess, orderöversikt med flera utmanade

Pålitlighet

I detta avsnitt presenteras testgruppernas känsla för pålitlighet vid användning av webbappli- kationen med fokus på förståelse för webbapplikationens koncept samt funktion och utseende.

Testgrupp 1

Hur väl det framgick vad som ska levereras till den utmanade parten ansågs “mycket bra” eller “bra” av majoriteten av testpersonerna. En testperson förmedlade däremot att informa-

4.3. Utvärdering och testgrupper

Figur 4.23: Betalning

tionen av produkten som skulle levereras hade förbättringspotential. Resultatet från fråga 9 i enkäten visar på att mer information om konceptets utformning vore önskvärd i och med de tilläggsfunktioner som har föreslagits.

Samtliga testpersoner menar att det finns utvecklingspotential för vad som händer med hälsningen som skrivs i samband med köpprocessen. Syftet med hälsningen är att den ska skickas till den utmanade parten tillsammans med chilipaketet, vilket enligt testet ej framgick. Vidare var testgruppens inställning till trygghet vid köp varierande, vilket också påpekades i samband med att genomfört köp ej kunde återfinnas på profilsidan och otydligheten under genomfört köp.

Testgrupp 2

Testgrupp 2 gav i enkätundersökningen högre omdöme än testgrupp 1 vad det gäller tyd- ligheten bakom webbapplikationens syfte och vad som händer med hälsningen. Däremot är omdömet ej “Mycket bra” och muntlig återkoppling förmedlade att det är “diffust vad som händer med meddelandet” och hur tjänsten är uppbyggd. Vad som ska levereras till mottaga- ren fick fortsatt lågt omdöme, vilket varken förmedlas tillräckligt på webbapplikationen eller genom det bekräftelsemail som skickades till köparen. Trygghet vid köp markerades inte heller med högsta betyg.

4.3. Utvärdering och testgrupper

Figur 4.24: Bekräftelse av köp

Figur 4.25: Enkätfrågor från användartester

Vad det gäller redigering av användaruppgifter återgavs ett gott omdöme. Testgruppen meddelade muntligt att de kände trygghet vid byte av användaruppgifter då webbapplikationen krävde en upprepning av lösenordet.

Testgrupp 3

Majoriteten av testgrupp 3 gav omdömet “Mycket bra” huruvida webbapplikationens kon- cept och syfte framgick. Det önskades däremot en tydligare förklaring om vad som händer med koden som skickas med paketet till mottagaren. De menade på att det fanns intressanta funktioner kopplade till utmanarkoden som inte framgick.

Testgruppen var även positiva till den direkta återkoppling som gavs vid försök till använd- ning av felaktiga uppgifter i registrering och inloggning. Vidare uppskattades sidans utformning

4.3. Utvärdering och testgrupper

och design och samtliga i testgruppen markerade “Mycket bra” i omdömet om tryggheten i sidans köpprocess.

Effektiv köpprocess

I detta avsnitt presenteras testgruppens förståelse och upplevelse för köpprocessen, vilket in- nefattar både upplevd tydlighet och säkerhet vid köp.

Testgrupp 1

Den upplevda enkelheten bakom ett köp varierade bland de olika testpersonerna och ansågs få ett lågt omdöme och de avgav att det var tidskrävande att få fram detaljerad information om produkterna. Däremot uppskattades flikarna som visar i vilket steg i köpprocessen som kunden befinner sig, samt produktbildernas storlek och layouten hos produktvyn.

Vad det gäller informationen som ska delges under köpprocessen ansåg testgruppen att det var otydligt vems uppgifter som skulle fyllas i under själva köpet. Både gällande vem produkten skulle skickas till och gällande genomförandet av köp på betaltjänsten Stripe.

Testgrupp 2

Testgrupp 2 ansåg att det var tydligt att ett köp genomfördes men hade delade uppfattningar om svårighetsgraden för att genomföra ett köp, vilket grundas av svaren på enkäten. Muntligt angavs att det var otydligt vems uppgifter som skulle ges under köpprocessen. Det upplevdes tydligt om vilket steg i köpprocessen användaren befann sig i.

Köpprocessen saknade även ett direkt kvitto vid genomfört köp. Det påpekades även en otydlighet kring att hitta ”mer info”-knappen för att få reda på detaljerad produktinformation.

Testgrupp 3

Testgrupp 3 angav i formuläret det högsta omdömet på fråga 5 som vidrör enkelheten i köppro- cessen och att applikationen hade snygg design. De noterade även att de gillade den direkta återkopplingen vid felinmattningar i formulären. Däremot angavs muntligt en svårighet att hitta knappen för detaljerad produktinformation. Testgruppen påpekade även en viss svårig- het i förståelse för vem som ska motta hälsningen och vems uppgifter som ska skrivas i under köpprocessen. Gruppen framförde viss problematik vid köpprocessen vid inmatning av motta- garens adress då användaren inte kunde mottagarens adress på förhand. Testgrupp 3 noterade även att det tog tid innan det utlovade e-mailet om bekräftelse kom fram. Vidare svarar de även högt på frågan om tydlighet i slutförande av ett köp.

5.1. Resultatdiskussion

5.1 Resultatdiskussion

Här diskuteras hur navigerbarhet, pålitlighet och en effektiv köpprocess förhåller sig till resul- tatet som togs upp i teoriavsnittet.

Navigation

Avsnittet berör den navigationsstruktur som används i webbapplikationen ChiliChallenge och diskuterar bakomliggande faktorer till det slutliga resultatet.

Övergripande navigering

ChiliChallenge är byggd som en RIA där större delen av funktionerna exekveras dynamiskt vilket påverkar hur användarna navigerar genom webbplatsen. Webbplatsen har av denna anledning inte flera sidor användaren kan navigera sig till och ger därmed en simplare struktur. Nielsen påstår att varje navigationsgränssnitt måste svara på tre frågor för att vara an- vändbar enligt teori 2.3. Nielsen delar upp frågan “Var är jag” i två delar, var användaren befinner sig relativt till internet och var denne befinner sig relativt webbplatsens struktur. För att användarna ska veta vilken webbplats de navigerat till, påstår Nielsen att varje sida av applikationen tydligt måste berätta detta. Detta gör ChiliChallenge dåligt med dess nuvaran- de design. Exempelvis på startsidan presenteras användaren med rubriken “Utmana din vän, skicka en chili!” och användarna ser ej rubriken ChiliChallenge tills de scrollar. Detsamma gäller i köpprocessen, där loggan ersätts med en pil som säger “avsluta”. Det finns alltså inget som berättar för användare som anländer till köpprocessen vilken webbplats sidan tillhör och de kan få problem att avgöra detta. Eftersom det inte berättas omgående för användaren var de har hamnat, krävs det kunskap om webbplatsens syfte när den anländer till sidan och Ni- elsens kriterier uppfylls ej. Framtida förbättringar som tydligare rubriker och koncis placering av logga är genomförbara att utföra och lär öka användbarheten. Webbplatsen gör ett bättre jobb med att berätta var användaren befinner sig relativt applikationens struktur. Webbplat- sens simpla struktur tillsammans med rubriker som beskriver de olika sidornas funktion, följer Nielsens riktlinjer för att användare enkelt ska förstå den aktuella webbsidans funktion. Detta reflekterades också i användartesterna då ingen användare uppvisade förvirring över de olika sidornas syfte.

ChiliChallenge bedöms meddela bra till användaren var de har varit och vart de kan gå. Länkarna är tydligt namngivna enligt Nielsens definition för hur dessa frågor enkelt ska be- svaras. Dessutom visade ingen användare i användbarhetstesterna problem i form av att de besökte samma sida fler gånger än önskat eller hade ovetskap med syftet av länkarna de följ- de. Eftersom webbplatsen verkar som en RIA, betyder det att om webbläsarens bakåtknappar används, finns situationer då användare kan gå längre bak än menat och göra utfört arbete ogjort. För att undvika detta finns gott om bakåtknappar implementerade i webbapplikatio- nen, menade att avstyra användarna från att använda webbläsarens knappar. Dock beskriver Kalbach att användning av webbläsarens bakåtknappar är för flera användare en fundamental vana. Därmed finns utrymme för att förbättra användbarheten i framtiden, genom att göra så att bakåtknapparna effektiv stödjer applikationen.

Nielsen påstår att om webbplatsens grundläggande struktur är dålig kommer ett bra na- vigationsgränsnitt aldrig gå att designa för applikationen. Detta innebär alltså att strukturen måste vara bra för att hjälpa användaren svara på de tre grundläggande frågorna Nielsen definierat. De är två krav som måste uppfyllas för att ge en webbplats en bra struktur:

• Att den ska vara koncis över hela webbplatsen

• Att den ska definieras utefter användaren och inte företaget

Dock gäller dessa krav framförallt för webbplatser som både är djupare och bredare än vad ChiliChallenge är, vilket gör det svårt att definiera utifrån dessa krav om applikationen har en

5.1. Resultatdiskussion

bra struktur. Dock bör dessa tas i åtanke om applikationen vidareutvecklas och fler funktioner läggs till, så att användbarheten inte försämras.

Nielsen säger även att det är användarna själva som bestämmer hur de navigerar sig genom internet, något som bör anammas vid design av hemsidor och inte jobbas emot. Detta gör ChiliChallenge till stor del och erbjuder flera sätt att navigera sig till de större funktionerna av applikationen. Alltså bör webbplatsen vara tilltalande och användbar för flera användare med olika vanor att navigera sig igenom en applikation.

Förväntat gränssnitt

Nielsen påstår att användare upplever att det är internet som används som en helhet, inte var webbplats för sig. Av den anledningen måste webbplatser uppföra sig bekant och efterlik- na internets standardgränssnitt för webbapplikationer. Detta för att användaren ska kunna navigera sig fram på sidan utan att behöva gissa, annars klagar den på att webbsidan är dålig Förväntningar var gränssnittselement ligger på en sida är subjektiva och kan ändra sig över tid och därför är det viktigt att veta vad användarna förväntar sig. ChiliChallenges webbap- plikation uppfyller nästan alla användarnas förväntningar enligt Heinz, Linxen, Tuch, Fraßeck och Opwis när det gäller att logga in/registrera sig, kontakt, länkar till sociala medier, att huvudinnehållet ligger centralt på sidan och att den har en logotyp i det övre vänstra hörnet på de flesta sidor. Logotypen finns dock inte med i köpprocessen, vilket är för att det skulle vara extra tydligt att processen avslutas och att användaren navigeras till startsidan, därför ersattes logotypen med en text där det stod “Avsluta”, se figur 4.15.

När en användare går in i en e-butik förväntar sig den att det ska finnas en kundkorg, något som ChiliChallenge inte har. Detta valdes bort då tanken med webbapplikationen är att endast en produkt skickas till var person som blir utmanad. Därmed är valet av produkter inte särskilt avancerat och ansågs kunna ligga som första steg i köpprocessen som i övrigt är väldigt lik andra e-butikers betalfunktioner.

Heinz data pekar också på att e-butiker förväntas ha en väl fungerande mobilversion av webbapplikationen, då Heinz menar på att allt fler letar produkter när de är i rörelse. Mobi- lanpassningen har funnits i åtanke under hela projektet tack vare utveckling med bootstrap, däremot var huvudfokuset på utformningen anpassat för större skärmar.

I webbapplikationen finns en sidfot på varje sida med statiskt innehåll ,bland annat kontakt och länkar till sociala medier. Användaren förväntar sig att hitta kontakten i foten vilket ChiliChallenge har gjort vilket innebär att användaren lätt kan kontakta sidan om det uppstår frågor eller problem. Länkarna till sociala medier har enligt Heinz användarna inte någon uppfattning om var de ska placeras. Ingen kritik över sidfoten har heller framförts under testerna.

Eftersom sidan till stor del följer presenterad teori, samt med bra kritik från användar- testerna, kan slutsatsen dras att ChiliChallenge följer det typiska internetgränssnittet och är användbar.

Användning av dragspelsmenyer

Navigation med dragspelsmenyer i köpprocessen implementerades som en åtgärd för det utö- kade innehållet som uppstod i köpprocessen, så möjligheten att utmana flera kompisar fanns. Det nödvändiga innehållet vid val av fler än två produkter ansågs massiv i varje steg av köp- processen om samtliga fält var synliga. Implementationen av dragspelsmenyerna var därav en förändring så användaren får en bättre överblick av sidan och behöver inte scrolla mycket. Dessutom underlättade implementation av dragspelmenyer köpprocessen på mobila enheter. En viktig aspekt då webbapplikationen anses kompatibel med spontanköp och behöver därför vara användbar på mindre skärmar.

Enligt teori 2.3 bör dragspel undvikas då användaren måste ta del av innehållet i samtliga sektioner och det blir en onödig interaktion av att klicka på rubriker. Eftersom allt innehåll i

5.1. Resultatdiskussion

köpprocessen är nödvändig för användaren, är det diskuterbart om dragspelsmenyer används korrekt i applikationen. Som åtgärd för att undvika den utökade interaktionen i steg ett, imple- menterades den automatiska öppningen av nästkommande dragspelssektion, om sådan finns, vid val av produkt. I användartest tre, då denna funktion fanns tillgänglig ansågs köpproces- sen enkel att fullfölja, trots att den automatiska öppningen ej existerade under nästkommande steg. Trots gott resultat från tester är den nuvarande implementationen motsägande gentemot presenterad teori och användbarheten vid navigation av dragspelsmenyer har utrymme för förbättring.

Navigering på startsida

ChiliChallenges startsida är designad som en portfolio med tre möjliga vyer. Detta är enligt presenterad teori godkänt, eftersom användare kommer att scrolla och navigera sig nedåt på en webbsida. Detta gäller dock om två saker besvaras för användaren: Förstår användaren att det finns mer innehåll längre ner? Blir användarna lockade att leta sig nedåt?

Den initiala frågan: besvaras med hjälp av länken, i mitten längst ner innan sidbrytningen, i form av en hand som pekar ner. Teorin 2.3 säger dock att det är inkorrekt sätt att locka användaren att nedåt. Detta är för att den andra frågan inte besvaras och användare inte vet vad de kan förvänta sig om de scrollar med den nuvarande designen. En omdesign av det nuvarande innehållet över sidbrytningen till något som mer tydligt visar vad som kan förväntas längre ner, skulle därför med stor sannolikhet öka användbarheten vid navigation av startsidan.

Om startsidan omdesignas, finns dock en risk att användbarheten och navigationen av hela webbplatsen minskar, samt motverkar syftet med webbapplikationen. Användartesterna har i alla tre iterationer omnämnt snygg och stilren design samt har användarna i ett tidigt skede visat intresse och navigerat sig in till köpprocessen. Startsidan har utformats med en design som lockar användare att navigera till köpprocessen, istället för att användarna ska bli lockade att navigera till det extra innehållet på startsidan, så som “Om”-vyn.

Den risk som finns med designen är att användare går till köpprocessen innan de sett “Om” vyn och har därmed inte uppfattat syftet med tjänsten. I detta fall finns brister i användbarheten eftersom en användare inte kommer betala för en tjänst de inte förstår syftet med. Dock anses inte detta vara fallet, då resultaten från användartesterna tydligt visar att användarna har förstått syftet med tjänsten, utan att ha blivit ombedda att navigera till “Om”-vyn innan köp.

Resten av portfolion anses vara användbar vid navigation, eftersom de följer den presen- terade teorins riktlinjer för att locka användaren att fortsätta scrolla ner:

• Animerat innehåll så att användarna får intresse att se om mer dyker upp.

• Länkar i navigationsmenyn som hjälper användaren förstå vad som kommer härnäst. • Innehållet av de olika vyerna, förutom den första, överlappar så att användarna kan se

lite av de omkringliggande innehållet var de än befinner sig.

Sammantaget anses startsidan i dess nuvarande skick vara användbar utifrån navigation.

Användning av modaler

I syfte att förbättra navigeringen och användbarheten implementerades modaler för ett antal funktioner. Modaler tillämpades tidigare inom webbutveckling i samband med varningsfönster för att tillkalla användarens uppmärksamhet enligt teori 2.3. Då webbapplikationen ChiliChal- lenge finns till i ett affärssyfte kan en registrering eventuellt ge användaren starkare anknytning till sidan och på så sätt gynna webbshoppen. Modalerna implementerades därav under en se- nare iteration i hopp om att fånga användarens uppmärksamhet och få dem att genomföra registreringen.

5.1. Resultatdiskussion

Redan under de tidiga användartester gavs registrering ett högt betyg för enkelhet då modaler ej var implementerade. Trots den goda förståelsen för registreringsprocessen ansågs modaler nyttiga att implementera för att fånga användare som ej explicit fått uppgiften att registrera sig, vilket var fallet under användartesterna.

En modal blev även implementerad för funktionen “Har du blivit utmanad?” i syfte för att användaren inte behöver byta sida och starta en längre process vid svar på en utmaning. Interaktionen mellan användare är en del som också kan gynna webbapplikationen ur en affärssynpunkt där modalen ansågs bidra.

Att ta i anspråk vid implementering av modaler enligt Therese Fessenden, presentrat i teori 2.3 är dock dess egenskap att avbryta användarens arbetsflöde. Vid registrering ansågs dock att det är en egen process som gynnar webbapplikationen och användaren om den genomförs. Då registreringen är avslutad är användaren tillbaka på startsidan, vilken tydligt leder användaren till att starta en utmaning i och med den blinkande “Starta Utmaning”-knappen.

Vidare för modalen vid “Har du blivit utmanad?” finns mycket av det önskade flödet implementerat i modalen. Användaren blir hänvisad till att utmana tillbaka direkt i modalen

Related documents