• No results found

Utvärderingsuppdraget

Avtal

Avseende utvärdering av det brottsförebyggande arbetet i Göteborg samt Rådet Tryggare och Mänskligare Göteborg. Avtalet gäller mellan

Uppdragstagare:

Göteborgs universitet, CEFOS, Centrum för studier av offentlig sektor 405 30 Göteborg

org.nr 202100-3153

Kontaktperson: Lennart Nilsson och

Uppdragsgivare:

Göteborgs kommun/Tryggare och Mänskligare Göteborg 404 82 Göteborg

org.nr 212000-1355

1.Bakgrund

Rådet Tryggare och Mänskligare Göteborg bildades efter beslut i kommunstyrelsen januari år 2001. Rådet arbetar i samverkan med stadsdelarna i Göteborg, med aktörer från offentlig sektor, föreningar, ideella organisationer, företag och enskilda personer. Uppgiften är att stärka och stödja nätverk och goda initiativ inom det brottsförebyggande arbetet i staden och ta initiativ till att trygg-hetsarbetet intensifi eras.

Rådet har till sitt förfogande ett kansli. Projekttiden för kansligrup-pen är tre år med fi nansiering från kommunen om 5,6 miljoner kronor per år. Verksamheten i kansligruppen är inriktad på att under projekttiden fi nna en form för det brottsförebyggande arbetet i Göteborg.

Ett betydelsefullt måldokument för hela det brottsförebyggande arbetet är ”Allas vårt ansvar − ett nationellt brottsförebyggande program” (Ds 1996:59). Centralt för arbetets inriktning i Göteborg är att den situationella preventionen och den sociala preventionen är förenade med varandra.

Situationell prevention syftar till att minska möjligheter att begå brott. Det handlar om åtgärder i den fysiska miljön.

Social prevention syftar till att minska människors benägenhet att begå brott. Det handlar om att stärka individens självkontroll och sociala band till samhället.

Kansliets uppdrag är tidsbegränsat. Därför är det önskvärt att en vetenskaplig och systematisk dokumentation görs av verksamhe-tens arbetsmetoder och processer. Utvärderingen skall fokusera på brottsförebyggande perspektiv, organisatoriska perspektiv och effekter.

2. Genomförande

Uppdragstagaren skall svara för att en utvärdering sker av det brottsförebyggande arbetet i Göteborg och av den verksamhet som Rådet Tryggare och Mänskligare Göteborg bedriver. För detta arbete kommer uppdragstagaren att anlita doktorand Ylva Norén Bretzer, CEFOS. Utvärderingen skall genomföras i samarbete med professor emeritus Björn Klarqvist, Chalmers, varvid Ylva Norén Bretzer skall svara för utvärderingens sociala perspektiv och Björn Klarqvist Bretzer för det situationella perspektivet. Vad utvärderingen närmare skall innehålla framgår av punkten 3.

Forskarna genomför sina respektive uppdrag i full forskningsmäs-sig frihet utan andra begränsningar än vad som formulerats inom uppdraget. Dessa forskare tar ansvar för utvärderingens kvalitet och genomförande.

Kansliet vid Tryggare och Mänskligare Göteborg kommer att bistå ovanstående forskare med insamling av nödvändiga dokument och underlag i rimlig omfattning. Rådet skall i begränsad omfattning tillhandahålla kansliresurser. Ylva Norén Bretzers engagemang motsvarar 40 procents anställning under sex månader eller totalt 2,4 heltidsmånader.

3. Tidsplan och slutprodukt

Slutprodukten skall levereras i tryckbart format senast den 15 mars 2003. Slutprodukten skall vara en skrift, preliminärt omfattande 80-100 sidor, och den skall omfatta:

• Brottsutveckling och prevention i Göteborg

• Tryggare och Mänskligare Göteborg - inriktning och metod • Beskrivning av verksamheter och processer

• Ett situationellt perspektiv på trygghetsfrågor i Göteborg • Ett socialt perspektiv på trygghetsfrågor i Göteborg

• Analys av det brottsförebyggande arbetets organisation och struktur • Sammanfattning och slutsatser

Tidsperioden som i första hand skall utvärderas är det brottsfö-rebyggande arbetet under åren 2001-2002. En lägesrapport avges i januari 2003 efter halva utvärderingsperioden. Uppdragstagaren svarar för att publicering av slutrapporten sker. Rådet bekostar pu-blicering och medverkar till att utvärderingen på olika sätt sprids. Upphovsrätten till slutprodukten tillkommer upphovsmännen. Uppdragsgivaren skall dock ha oinskränkt rätt att förfoga över slutprodukten genom att framställa exemplar och genom att göra den tillgänglig för allmänheten. Preliminärt rapportinnehåll, se bilaga.

4. Målgrupp

Den förväntade målgruppen utgörs av beställaren Rådet Tryggare och Mänskligare Göteborg, kommunstyrelsen och andra politiker, BRÅ, lokala brottsförebyggande råd, forskare, handläggare och allmänheten.

5. Ersättning

För utförandet av uppdraget enligt detta avtal skall uppdragsgiva-ren betala ersättning till uppdragstagauppdragsgiva-ren med 150 000 kr enligt specifi kation som framgår av punkten 6. Ersättning betalas mot faktura med 50 000 kr (33% av total ersättning) vid avtalets un-dertecknande, med 50 000 kr efter avlämnande av lägesrapport enligt punkt 3 och med 50 000 kr efter leverans av slutprodukt i tryckbart format. Ersättning för Björn Klarqvists arbete utgår enligt särskilt avtal.

6. Kostnader

Doktorand Ylva Norén Bretzer, institutionen för statsvetenskap, CEFOS, lön 23.500 kr x 2,4 mån plus sociala avgifter och OH samt material = 150 000 kr inkl moms.

7. Om medverkande avbryter eller minskar sitt åtagande Om Ylva Norén Bretzer avbryter sitt arbete eller inte utför arbete i den utsträckning som framgår av punkten 2 skall uppdragstaga-ren utse annan att genomföra arbetet inom angiven tid och med bibehållen kvalitet. Samråd skall då ske med Rådet Tryggare och Mänskligare Göteborg.

För det fall uppdragstagaren inte fullföljer sitt åtagande enligt detta avtal skall uppdragstagaren återbetala den ersättning som uppdragsgivaren har erlagt enligt detta avtal.

8. Avtalets ikraftträdande

Detta avtal träder i kraft vid undertecknandet. 9. Eventuell tvist om detta avtal

Tvist angående tolkning eller tillämpning av avtal ska avgöras enligt svensk rätt vid Göteborgs Tingsrätt.

Göteborg den 12 november 2002 För Tryggare och Mänskligare Göteborg

Göteborgs kommun

Borghild Håkansson

projektledare

För Göteborgs universitet, Göteborgs universitet, CEFOS,

Lennart Nilsson

föreståndare

Godkännande av upplåtelse av upphovsrätt enligt punkt 3.

Göteborg den

Ylva Norén Bretzer

Bilaga 2: Måldokument för det centrala

Related documents