• No results found

Utv¨arderingsmetoder

I f¨orsta hand utv¨arderas kraven tillsammans med v˚ar externa intressent. D¨ar intressenten bed¨omer om de ¨overgripande kraven uppfyllts.

En testgrupp p˚a 8 personer (familj och bekanta) anv¨ands f¨or utv¨arderingen av anv¨andar-gr¨anssnittets anv¨andarv¨anlighet. Personerna i testgruppen har varierande teknisk kun-skap och varierande erfarenheter av att anv¨anda internet. Testgruppen ombes att bli medlemmar p˚a hemsidan, g¨ora en testinvestering, se hur mycket reducerat koldioxid de bidragit till och sedan logga ut. Testgruppen utv¨arderar sedan anv¨andarv¨anligheten med hj¨alp av fr˚ageformul¨aret:

• ¨Ar det enkelt att navigera p˚a hemsidan?

• Var det enkelt att skapa en anv¨andare?

• Var det enkelt att g¨ora en investering?

• F¨orstod du hur du skulle navigera f¨or att se dina gjorda investeringar.

• Var det n˚agot du inte f¨orstod hur du skulle g¨ora?

Utv¨ardering av simulering kopplat till databas genomf¨ordes genom att l˚ata Pythonpro-grammet k¨oras i bakgrunden i 48 timmar. Ist¨allet f¨or att investeringsalgoritmen skall utf¨oras med en m˚anads mellanrum uppdaterades den varje timme. Det ger en simu-lering ¨over 4 ˚ars tid d¨ar varje timme representerar en m˚anad. Algoritmen f¨or koldi-oxidber¨akning utf¨ordes parallellt med investeringsalgoritmen och utf¨ordes varje minut ist¨allet f¨or varje timme som d˚a motsvarar en simulering ¨over 120 dagars tid. F¨or att utv¨ardera resultatet unders¨oktes v¨ardena i databasen. V¨ardena i databasen unders¨oktes s˚a att inget v¨arde var korrupt eller p˚a fel plats. panelsPerMonth i databasen 8.1 in-neh˚aller element som blir f¨or˚aldrade efter 24 m˚anader. Funktionen f¨or borttagning av

12 Resultat och diskussion

f¨or˚aldrade element testades separat eftersom objekten som lades till under testsimule-ringen inte inneh¨oll n˚agot utg˚anget datum. Vi testade detta genom att l¨agga till utg˚angna solpaneler manuellt.

11 Utv ¨arderingsresultat

Med avseende p˚a de krav om funktionalitet f¨or datahantering samt simulering av inl¨ast data ¨ar v˚ar intressent n¨ojd med resultatet av projektet. Databasen i Firebase i kombina-tion med simuleringen i Python m¨oter dessa krav. Gr¨anssnittet p˚a hemsidan uppfyller de funktionella krav som angetts, d¨ar design och inneh˚all kan redigeras i framtiden.

N¨ar anv¨andargr¨anssnittet utv¨arderades av testgruppen var det tydligt att l¨anken till in-vesteringssidan var sv˚ar att hitta. Designen ans˚ags ¨aven vara bristf¨allig p˚a grund av avsaknaden av bilder och f¨arg. Det generella intrycket p˚a autentisering av anv¨andare var att det var enkelt att f¨orst˚a hur det skulle anv¨andas. I den slutgiltiga applikationen ut¨okades d¨arf¨or hemsidan med l¨attare ˚atkomst till investeringssidan.

Databasens och simuleringens utv¨ardering var som v¨antad. Efter 48 timmars k¨orning av programmet var det inget v¨arde i databasen som var korrupt och alla v¨arden hade uppdaterats enligt v˚ara ber¨akningar. ¨Aven den separata simuleringen d¨ar vi hade lagt in f¨or˚aldrade element f¨or hand fungerade som t¨ankt. De f¨or˚aldrade elementen togs bort ur tabellen och de resterande aktiva objekten beh¨olls.

12 Resultat och diskussion

Den slutgiltiga webbapplikationen best˚ar av en hemsida, en databas och ett Pythonpro-gram som k¨ors parallellt med hemsidan. Algoritmerna f¨or kontouppdatering och koldi-oxidber¨akning ¨ar implementerade i Python. Hemsidan tillhandah˚aller funktionalitet f¨or navigering mellan olika sidor och kontohantering. Inloggade anv¨andare har m¨ojlighet att g¨ora en l˚atsasinvestering till Seeding solar som sparas i systemets databas. Ut¨over att g¨ora en l˚atsasinvestering kan inloggade anv¨andare ¨aven se ¨over deras investeringar och se hur mycket koldioxid som reducerats p˚a grund av deras investering. I dagsl¨aget visualiseras den reducerade koldioxiden inte grafiskt utan v¨ardet presenteras i siffror.

P˚a grund av olika v¨aderf¨orh˚allanden kommer tillg˚angen p˚a sol under ett dygn att variera.

Eftersom effekten av en solpanel p˚averkas av m¨angden sol som finns tillg¨angligt har vi implementerat en koldioxidber¨akning som klarar av att ta in v¨aderdata fr˚an OpenWeat-herMap [35].

14 Framtida arbete

Algoritmen f¨or kontohanteringen k¨ors med ett intervall p˚a en m˚anad och algoritmen f¨or koldioxidber¨akningen k¨ors med ett intervall p˚a en timme.

Webbapplikationen saknar en administrationssida som hade inneburit att ¨agaren av hem-sidan skulle kunna ¨andra information i databasen via ett webbgr¨anssnitt. En f¨orhoppning som vi hade under projektet var att skapa en administrationssida med tillh¨orande admi-nistrationsinloggning. En administrationssida ¨ar n¨odv¨andigt i det l¨age d˚a hemsidan lan-seras. Eftersom webbapplikationen ¨ar en prototyp som inte ¨ar avsedd f¨or kommersiellt bruk i dagsl¨aget s˚a har det prioriterats bort.

Projektets syfte ¨ar att genom en realtidssimulering visualisera den reducerade koldioxi-den som en anv¨andares investering genererar. M˚alet och f¨orhoppningen ¨ar att realtidssi-muleringen ska inspirera fler m¨anniskor att klimatkompensera. I dagsl¨aget visualiseras den reducerade koldioxiden inte grafiskt utan presenteras med siffror. Problematiken med att inte representera resultatet grafiskt ¨ar att det riskerar att p˚averka effekten vi f¨ors¨oker uppn˚a hos anv¨andaren. Genom att anv¨anda grafer och diagram hade visualise-ringen av resultatet varit mer effektfullt.

13 Slutsatser

Projektet har resulterat i en realtidssimulering av reducerat koldioxid f¨or investerande anv¨andare. Att g¨ora investeringar och se simuleringen ¨ar tillg¨angligt via hemsidan som vi har skapat. P˚a hemsidan kan anv¨andare skapa ett konto, logga in/ut, g¨ora investeringar till Seeding solar och se vad deras investeringar har resulterat i.

Syftet med realtidssimuleringen ¨over den reducerade koldioxiden ¨ar att uppmuntra an-v¨andare att investera till Seeding solar. F¨orhoppningen ¨ar att simuleringen i framtiden kan anv¨andas som ett verktyg f¨or att uppmana klimatkompensation fr˚an den grupp av m¨anniskor som normalt ¨ar skeptiska till v¨alg¨orenhetsorganisationer.

14 Framtida arbete

Hemsidan ¨ar ett verktyg f¨or att visualisera simuleringen av reducerat koldioxid. Fo-kus p˚a projektet har varit hemsidans funktionalitet och algoritmen kring simuleringen.

D¨armed ¨ar ett framtida arbete att f¨ardigst¨alla hemsidans design.

Det finns ¨aven m¨ojliga f¨orb¨attringar och vidareutvecklingar kring back-end funktionali-tet. Framtida arbete med funktionaliteten p˚a hemsidan ¨ar att ansluta investeringar till ett

14 Framtida arbete

externt f¨oretag som hanterar betalningar, exempelvis Klarna[25]. Autentiseringen kan

¨aven utvecklas med till¨aggen:

• F¨oretag/privatperson f¨or att s¨arskilja typen av anv¨andare.

• F¨oretagsnamn (Ifall det ¨ar en f¨oretagsanv¨andare).

• Adress, (land, stad, postnummer, adress och husnummer).

• Ruta f¨or att acceptera nyhetsbrev.

• Verifikation av e-post.

14.1 Simulering av reducerat koldioxidutsl ¨app

Det finns potential f¨or utveckling av simuleringen f¨or att ˚astadkomma en mer verklig-hetstrogen simulering. Eftersom Seeding solar inte har en verksamhet i dagsl¨aget finns det provisoriska v¨arden i simuleringen. F¨or att kunna f¨orlita sig p˚a simuleringen b¨or v¨ardena f¨or solpanelers effekt bytas ut. ¨Aven m¨angden koldioxidutsl¨app fr˚an en foto-genlampa b¨or bytas ut mot ett mer exakt v¨arde.

Simuleringen tar inte h¨ansyn till tidsintervallet fr˚an en investering till installerad solpa-nel. Simuleringen tar inte heller h¨ansyn till uppladdningsbara batterier som vanligtvis anv¨ands till solpaneler. I projektet antas batterierna ha o¨andlig laddningspotential. Det medf¨or att ett framtida arbete ¨ar att implementera tidsintervallet och batteritiden i simu-leringen.

Det finns flera faktorer som spelar in p˚a hur mycket elektricitet en solpanel genererar.

Solpanelernas v¨aderstreck (beroende p˚a vilket v¨aderstreck de ¨ar riktade mot) och vilken lutning de har ¨ar faktorer som p˚averkar effekten [23]. Det tillsammans med varje enskild solpanels placering och solcellsmodell ¨ar ett framtida arbete som simuleringen i det h¨ar projektet inte tar h¨ansyn till.

Referenser

Referenser

[1] AltexSoft. The Good and the Bad of ReactJS and React Native. Accessed 2018-05-04. [Online]. Available: https://www.altexsoft.com/blog/engineering/the-good-and-the-bad-of-reactjs-and-react-native/

[2] J. Andersson, “Energi i Kenya – l¨agesrapport,” Svenska Ambassaden, Tech. Rep., 2016. [Online]. Available: https://www.business-sweden.se/globalassets/energy-report-kenya.pdf

[3] BBC. (2018) Kenya country profile. British Broadcasting Corporation. Ac-cessed 2018-04-16. [Online]. Available: http://www.bbc.com/news/world-africa-13681341

[4] Britannica. Greenhouse Effect. Accessed 2018-04-26. [Online]. Available:

https://www.britannica.com/science/greenhouse-effect

[5] ——. Kerosene. Britannica. Accessed 2018-04-09. [Online]. Available: https:

//www.britannica.com/science/kerosene

[6] ——. Kerosene lamp. Britannica. Accessed 2018-04-16. [Online]. Available:

https://www.britannica.com/technology/kerosene-lamp

[7] A. C. Brown. Health Effects of Particulates and Black Carbon. Accessed 2018-06-01. [Online]. Available: https://www.epa.gov/sites/production/files/2014-05/

documents/health-effects.pdf

[8] ChemistryExplained. Solar Cells. Accessed 2018-05-06. [Online]. Available:

http://www.chemistryexplained.com/Ru-Sp/Solar-Cells.html

[9] R. P. Chilcott, “Compendium of Chemical Hazards: Kerosene (Fuel Oil),”

Health Protection Agency, Tech. Rep., 2006. [Online]. Available: http:

//www.who.int/ipcs/emergencies/kerosene.pdf

[10] J. Childs-Maidment. Pyrebase. Accessed 2018-05-05. [Online]. Available:

https://github.com/thisbejim/Pyrebase

[11] CIA. (2018) The world factbook, Africa :: Kenya. Central Intelligence Agency. Accessed 2018-04-16. [Online]. Available: https://www.cia.gov/library/

publications/the-world-factbook/geos/ke.html

[12] Codeacademy. React: The Virtual DOM. Accessed 2018-04-20. [Online].

Available: https://www.codecademy.com/articles/react-virtual-dom

Referenser

[13] M. DeBono. GlobalSpec. Accessed 2018-04-22. [Online].

Available: https://www.globalspec.com/learnmore/optics optical components/

optoelectronics/photovoltaic cells

[14] Energimyndigheten. (2011) Geotermisk Energi. Energimyndigheterna. Ac-cessed 2018-04-18. [Online]. Available: http://www.energikunskap.se/sv/

FAKTABASEN/Vad-ar-energi/Energibarare/Fornybar-energi/Geotermisk-energi/

[15] eScience News, “Study IDs kerosene lamps as big source of black carbon,” eSci-ence News, 2012, accessed 2018-04-14. [Online]. Available: http://escieSci-encenews.

com/articles/2012/11/28/study.ids.kerosene.lamps.big.source.black.carbon

[16] Firebase. Firebase. Accessed 2018-04-09. [Online]. Available: https://firebase.

google.com/

[17] ——. Firebase Authentication. Accessed 2018-04-14. [Online]. Available:

https://firebase.google.com/docs/auth/

[18] ——. Firebase Realtime Database. Accessed 2018-04-14. [Online]. Available:

https://firebase.google.com/docs/database/

[19] S. J. Fonash, R. T. Fonash, and S. Ashok. GlobalSpec. Accessed 2018-04-22.

[Online]. Available: https://www.britannica.com/technology/solar-cell#ref45871 [20] GOGLA. (2016) Standardised impact metrics for the

off-grid energy sector. Accessed 2018-04-15. [Online]. Avai-lable: https://www.gogla.org/sites/default/files/afbeeldingen/gogla-standardised-impact-metrics-for-the-off-grid-energy-sector1.pdf

[21] I. G¨unther, “The impact of solar lighting in rural Kenya,” Phys.org, 2017. [Online].

Available: https://phys.org/news/2017-07-impact-solar-rural-kenya.html

[22] A. J¨amf¨orSolceller. Basfakta - Solceller. Accessed 2018-05-06. [Online].

Available: http://jamforsolceller.se/snabba-fakta/basfakta-solceller/

[23] J¨amtkraft. Verkningsgrad. Accessed 2018-05-06. [Online]. Available: https:

//www.jamtkraft.se/kundservice/guider/solel/verkningsgrad/

[24] M. Khadim, “Reasons Why People Don’t Donate To Charity,” trans-parenthands.org, 2017, accessed 2018-05-04. [Online]. Available: https:

//www.transparenthands.org/reasons-people-dont-donate-charity/

[25] Klarna. Smooth payments. Accessed 2018-05-15. [Online]. Available: https:

//www.klarna.com/se/

Referenser

[26] Kuby. The Positive and Negative Environmental Impacts of Solar Panels. Accessed 2018-05-06. [Online]. Available: https://kubyenergy.ca/blog/the-positive-and-negative-environmental-impacts-of-solar-panels

[27] M. Lallanila. (2018) What Is the Greenhouse Effect? Accessed 2018-04-12.

[Online]. Available: https://www.livescience.com/37743-greenhouse-effect.html [28] N. L. Lam, Y. Chen, C. Weyant, C. Venkataraman, P. Sadavarte, M. A.

Johnson, K. R. Smith, B. T. Brem, J. Arineitwe, J. E. Ellis, and T. C.

Bond, “Household Light Makes Global Heat: High Black Carbon Emissions From Kerosene Wick Lamps,” Environ. Sci. Technol, 2012. [Online]. Available:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3531557/

[29] H. Lambers and J. A. Bassham, “Photosynthesis,” Environmental Factor, 2013, accessed 2018-04-05. [Online]. Available: https://factor.niehs.nih.gov/2013/1/

science-kerosene/index.htm

[30] E. S. Lindgren. Aerosol. Accessed 2018-04-22. [Online]. Available: https:

//www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/aerosol

[31] MongoDB. NoSQL Databases Explained. Accessed 2018-04-17. [Online].

Available: https://www.mongodb.com/nosql-explained

[32] Mozilla. Introduction to the DOM. Accessed 2018-04-25. [Online]. Availab-le: https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/API/Document Object Model/

Introduction

[33] NASA. Global Warming. Accessed 2018-04-26. [Online]. Available: https:

//earthobservatory.nasa.gov/Features/GlobalWarming/page2.php

[34] Node.js. About Node.js. Accessed 2018-04-15. [Online]. Available: https:

//nodejs.org/en/about/

[35] OpenWeatherMap. Collect weather. Accessed 2018-05-07. [Online]. Available:

https://openweathermap.org

[36] ——. Technology. Accessed 2018-05-07. [Online]. Available: https:

//openweathermap.org/technology

[37] J. Persson, Att f¨orst˚a milj¨okompensation. Melica Media, 2011. [Online].

Available: https://pub.epsilon.slu.se/9363/1/persson j 121220.pdf

[38] Python. About Python. Accessed 2018-05-08. [Online]. Available: https:

//www.python.org/about/

Referenser

[39] React. React. Accessed 2018-04-10. [Online]. Available: https://reactjs.org/

[40] J. Richardson. (2018) Solar panels work different on cloudy days. Accessed 2018-04-25. [Online]. Available: https://cleantechnica.com/2018/02/08/solar-panels-work-cloudy-days-just-less-effectively/

[41] Solar-Aid. How We Work. Accessed 2018-04-06. [Online]. Available: https:

//solar-aid.org/how/

[42] ——. Impact Calculator. Accessed 2018-05-14. [Online]. Available: https://solar-aid.org/online-impact-calculator/

[43] ——. Solar-Aid. Accessed 2018-04-06. [Online]. Available: https://solar-aid.org/

[44] C. Sparpaglione. Python OpenWeatherMap. Accessed 2018-05-09. [Online].

Available: https://github.com/csparpa/pyowm

[45] E. Stenemo and E. Olsson, “Environmental and health impacts when replacing kerosene lamps with solar lanterns,” Uppsala Universitet, Tech. Rep., 2018.

[46] J. Stumpf, “Climate impacts of kerosene lamps used in developing countries,”

National Institute of Environmental Health Sciences (NIEHS), 2017, acces-sed 2018-04-16. [Online]. Available: https://factor.niehs.nih.gov/2013/1/science-kerosene/index.htm

[47] Sunflower-Solar. What is difference between monocrystalline polycrystalline and amorphous thin film solar cell? Accessed 2018-05-06. [Online]. Available:

http://www.sunflower-solar.com/index.php?act=content&scheduler id=429 [48] E. Tedsen, “Black Carbon Emissions from Kerosene Lamps,” Ecologic Institute,

Berlin, 2013, accessed 2018-04-14. [Online]. Available: https://www.ecologic.eu/

sites/files/publication///2014/black-carbon-and-kerosene-lamps-study 0.pdf [49] Trine. Faq. Accessed 2018-06-02. [Online]. Available: https://www.jointrine.com/

faq

[50] ——. Trine. Accessed 2018-04-06. [Online]. Available: https://www.jointrine.

com/

[51] UCSUSA. Environmental Impacts of Solar Power. Accessed 2018-05-06.

[Online]. Available: https://www.ucsusa.org/clean energy/our-energy-choices/

renewable-energy/environmental-impacts-solar-power.html#.Wu98zpPFJTY [52] United, States, Environmental, Protection, and Agency. Overview of

Greenhouse Gases. Accessed 2018-04-10. [Online]. Available: https:

//www.epa.gov/ghgemissions/overview-greenhouse-gases

Referenser

[53] Øivind Hodnebrog, G. Myhre, and B. H. Samset, “How shorter black carbon lifetime alters its climate effect,” Nature Communications 5, 2014, accessed 2018-04-15. [Online]. Available: https://www.nature.com/articles/ncomms6065

Related documents