• No results found

Utveckling inom området operationsplanering/inställda operationer

In document Inställda operationer Uppföljning (Page 21-26)

2. Inledning

3.9.2. Utveckling inom området operationsplanering/inställda operationer

Enligt intervjuade på alla nivåer är införandet av Orbit 5 centralt för vidare utveckling av operationsplanering och förebyggande av inställda operationer. Förhoppningen är att ett regiongemensamt operationsplaneringssystem med större transparens skall leda till bättre samverkan inom och mellan sjukhus. Orbit 5 kommer också kunna leverera standardrapporter för uppföljning via analysmodulen Qlikview. Detta ger bättre underlag för förbättringsarbete.

Ett flertal verksamhetschefer nämner också det planerade regiongemensamma avvikelsesystemet som ett viktigt steg i utvecklingen. Dessa menar att ett smidigare system för avvikelsehantering måste införas om det skall vara möjligt att registrera avvikelser gällande inställda operationer.

Slutsatser: Utveckling inom området Inställda operationer 3.10.

Planerade åtgärder på området - Vi bedömer att införandet av Orbit 5 och de åtgärder som görs parallellt i form av bland annat nya standards för arbetssätt och registrering av störningar överskuggar eventuella andra projekt inom området. Under 2014 planeras även ett nytt regiongemensamt avvikelsesystem att införas. Idag upplevs administrationen kring avvikelserapporteringen som betungande. Det bidrar till att få avvikelser skrivs. Vi bedömer att effektivare avvikelserapportering kommer att ge bättre underlag för förbättring.

Registrering och uppföljning av tid till akut operation – Vi bedömer att det inom Region Skåne idag inte finns tillfredsställande data för en regiongemensam uppföljning av inom vilken tidsrymd akuta operationer sker. Liksom vid den tidigare granskningen är höftoperationer den enda operationstyp som följs upp på samma sätt i och med att all ortopedisk verksamhet i Regionen rapporterar till kvalitetsregistret Rikshöft.

Vad gäller övrig akutverksamhet är det endast SUS som följer upp inom vilken tid som akuta operationer utförs. Ingen förändring har skett i detta avseende sedan rapport nr 26/2011. Flera verksamhetschefer vid övriga sjukhus gjorde vid intervjuer gällande att akuta operationer sker omedelbart. Vi bedömer dock att inhämtad information inte kan belägga att detta stämmer.

Vi rekommenderar att övriga akutsjukhus inom Region Skåne överväger att följa SUS exempel att registrera och följa upp inom vilken tid akuta operationer sker. Det bör finnas en regiongemensam standard för hur detta skall ske. På så sätt ökar jämförbarheten mellan sjukhusen och möjligheten att lära av varandra.

8 Öppna jämförelser 2013 Hälso- och sjukvård. Socialstyrelsen, SKL.

9 Medelväntetiden för Riket under 2013 presenteras inte då den inte är statistiskt säkerställd ännu.

Övergripande revisionsfråga 3.11.

Granskningen skall ge revisorerna underlag för att bedöma omfattningen och konsekvenserna av inställda operationer och då främst de som ställs in med kort varsel och är både vårdgivar- och patientrelaterade.

Operationsverksamheten inom Region Skåne är omfattande och innefattar enligt granskad statistik 34990 operationer under perioden januari till maj 2013. Verksamheterna har utvecklat metoder för att planera verksamheten i syfte att säkerställa en så effektiv användning av resurserna som möjligt. I detta ingår att minska antalet inställda operationer för att undvika påfrestningar för patient och anhöriga samt resursslöseri för verksamheten. Regiongemensamma rutiner och definitioner för inställda operationer saknas dock. Därför finns det stora olikheter i hur inställda operationer registreras på sjukhusen. I granskad statistik har 2906 operationer registrerats som inställda inom 24 timmar under perioden januari till maj 2013. Vår övergripande bedömning är att de förhållanden som granskas i denna uppföljningsgranskning i stora drag är desamma som vid upprättandet av rapport nr 26/2011. Merparten av störningarna är patientrelaterade för alla sjukhus utom Hässleholms sjukhusorganisation där merparten av störningarna är vårdgivarrelaterade.

Det faktum att det fortfarande finns olikheter i definitioner och arbetssätt avseende registrering av inställda operationer och störningsorsaker bör tas i beaktande vid jämförelse mellan olika sjukhus.

Situationen är i stort sett oförändrad både systemmässigt och vad gäller arbetssätt eftersom det planerade införandet av det nya operationsplaneringssystemet Orbit 5 ännu inte kommit igång. Vår bedömning är att tillförlitliga jämförelser inte går att göra utifrån tillgänglig statistik.

Enligt de yttranden som revisorerna begärde in av Hälso- och sjukvårdsnämnden (HSN) och Regionstyrelsen i samband med rapport nr 26/2011 pågår ett arbete för att möjliggöra regionövergripande uppföljning i samband med införandet av det nya operationsplaneringssystemet Orbit 5. Detta system skulle enligt tidigare planer ha införts med start 2013 men är nu planlagt till 2014. I och med att verksamheterna känner till att ett nytt system och nya regiongemensamma riktlinjer och definitioner är på gång har operationsverksamheterna inte gjort några större förändringar i sitt arbete när det gäller inställda operationer sedan förra granskningen.

Bilaga 1 – Störningsorsaker på Skånes sjukhus

Tabell 1. Patient- och vårdgivarrelaterade störningsorsaker vid SUS januari – maj 2012 och januari – maj 2013 (källa:

Orbit).

Tabell 2. Patient- och vårdgivarrelaterade störningsorsaker vid Lasarettet i Ystad januari – maj 2012 och januari – maj 2013 (källa: Orbit).

Tabell 3. Patient- och vårdgivarrelaterade störningsorsaker vid CSK januari – maj 2012 och januari – maj 2013 (källa:

Orbit).

Tabell 4. Patient- och vårdgivarrelaterade störningsorsaker vid Hässleholms sjukhusorganisation januari – maj 2012 och januari – maj 2013 (källa: Orbit).

Tabell 5. Patient- och vårdgivarrelaterade störningsorsaker vid Lasarettet Trelleborg januari – maj 2012 och januari – maj 2013 (källa: Orbit).

Tabell 6. Patient- och vårdgivarrelaterade störningsorsaker vid Lasarettet i Landskrona januari – maj 2012 och januari – maj 2013 (källa: Orbit).

Tabell 7. Patient- och vårdgivarrelaterade störningsorsaker vid Ängelholms sjukhus januari – maj 2012 och januari – maj 2013 (källa: Provisio Analys).

Patientrelaterade störningsorsaker

Patient ej hört av sig

Patient lämnat återbud

Patient önskar ändra operationsdag

jan - maj 2012 58% 25% 17%

jan - maj 2013 24% 47% 29%

Medicinska störningsorsaker

Patientens hälsotillstånd tillåter ej operation

Ingen op-indikation/

ändrad bedömning

Kompletterande undersökning måste göras

jan - maj 2012 68% 29% 3%

jan - maj 2013 71% 23% 6%

Organisatoriska

störningsorsaker Brist på operatör Tidsbrist

Brist på anestesipersonal

jan - maj 2012 73% 20% 7%

jan - maj 2013 50% 43% 7%

Övriga orsaker

Flyttas till en annan dag

Tidigarelagd operation

jan - maj 2012 67% 33%

jan - maj 2013 100% 0%

In document Inställda operationer Uppföljning (Page 21-26)

Related documents