• No results found

Antal anställda 2008 2007 Totalt antal anställda per 31 december 8 871 8 726

Medelantalet anställda 8 682 8 526

Medelålder och sjukfrånvaro 2008 2007

Medelålder 41 –*

Sjukfrånvaro i % av arbetstiden 4,3 4,0

*Mäts fr.o.m 2008.

Män, 76%

Kvinnor, 24%

Fördelning män/kvinnor

Tjänstemän, 56%

Arbetare, 44%

Fördelning tjänstemän/arbetare chefer. Nobia Management Programme (NMP) riktar sig

främst till chefer på mellannivå och omfattar cirka 25 perso-ner per år. Utbildningsprogrammet fokuserar på frågor som ledarskap, ekonomi och affärsstrategiska frågor.

Chefsförsörjning

Vid den centrala personalenheten identifieras de mest kun-niga och motiverade ledarna för att på lång sikt säkerställa den interna kompetensförsörjningen.

Under 2009 nystartar chefsförsörjningprogrammet där 200 befattningshavare på koncern- och mellannivå deltar och kartläggs med syfte att utveckla personer som kan ta uppgifter med större ansvar i organisationen. Programmet, som genom-förs tillsammans med affärsenhetschefer, omfattar frågor som resultatorientering, ledarskap, affärsstrategiskt tänkande samt förmåga att kommunicera både internt och externt. Resultaten av analysen leder till en handlingsplan för den individuella medarbetaren och en intern handlingsplan som används som underlag för successionsplanering inom Nobia.

Miljöhänsyn

Miljöarbetet inom Nobia integreras i respektive affärsenhets verksamhet. På koncernnivå finns en hållbarhetspolicy med riktlinjer för Nobias prioriterade områden. Affärsenheterna fastställer sedan egna miljömål och strategier med utgångs-punkt från dessa riktlinjer.

Nobias kärnverksamhet är tillverkning, montering och för-säljning av kök och tillbehör. Det är också dessa delar av verk-samheten samt transporter som är mest miljöbelastande.

Inom produktionen av kök är följande områden prioriterade ur ett miljöhänseende:

• Energianvändning (både elektricitet och värme)

• Materialval (såsom träslag och kemikalier)

• Ytbehandling (färgförbrukning och lösningsmedelsutsläpp)

• Avfall (återvinning och avfallsminskning)

• Koldioxidutsläpp (genom transporter och produktion)

• Förpackningar (mängd och typ av material)

Det vanligaste materialet inom tillverkningen är spånskivor.

Av allt spånskivematerial som används vid tillverkning inom koncernen är 80 procent av återvunnet material. Avfall från produktionen kan användas för uppvärmning av produktions - anläggningar.

Miljöarbete under året Region Storbritannien

Genom att installera lågenergibelysning i Magnets fabriker och lagerlokaler, minskade elanvändningen med 260 MWh per år, en besparing på 20 procent.

Nobia UK minskade sitt avfall till deponi genom ökad lagerkontroll, sortering och återvinning. Magnet och Gower återvinner numera cirka 66 procent av allt sitt avfall.

Magnet påbörjade arbetet att utöka FSC-certifiering (Forestry Stewardship Council) för flera produktgrupper.

Gower behöll sin medverkan i Furniture Industry Sustain-ability Program och utökade sin FSC-certifiering till att omfatta skåpmodellerna i bassortimentet.

Region Norden

Marbodal har investerat i energibesparande åtgärder, exem-pelvis isolering och ventilationssystem. Totalt beräknas åtgär-derna spara 300 MWh per år för både värme och el. Vidare har Marbodals miljöråd genomfört en riskbedömning av externa miljökonsekvenser, som ligger till grund för åtgärder 2009.

Sigdal påbörjade ett projekt för att undersöka hur de kan reducera sina VOC-utsläpp (flyktiga organiska ämnen).

Region Kontinentaleuropa

Pronorm/EWE/FM har förbättrat sina återvinningsrutiner, vilket genererat intäkter för vissa avfallstyper under 2008.

EWE-FM erhöll priset Award for Environment and Nature 2008 i Österrike.

Optifit nådde sitt mål om att återanvända träspill för upp-värmning.

Poggenpohl minskade sin förbrukning av olja för uppvärm-ning med 26 procent genom förbränuppvärm-ning av eget träspill.

Miljöcertifierade anläggningar

Samtliga Nobias anläggningar uppfyller de miljökrav som gäller i respektive land. Varje lands tillverkningsenhet har genomgått en tillståndsprövning enligt gällande miljölagstift-ning.

Nobias mål är att samtliga tillverkande anläggningar också ska vara miljöcertifierade. Miljöcertifiering av anläggningar lägger grunden till ett systematiskt miljöarbete. Vid utgången av 2008 var 15 (15) av koncernens totalt 19 produktionsenhe-ter miljöcertifierade enligt ISO 14001:2004 och/eller registre-rade enligt EU:s miljöstyrningsförordning EMAS (Eco-Mana-gement and Audit Scheme).

Lägre utsläpp

I Nobias verksamhet orsakar två faktorer i produktionen störst miljöpåverkan. Den ena är avgaser vid transporter (kol-dioxid, svaloxider, kväveoxider) och den andra är emissioner av flyktiga organiska ämnen från lösningsmedel vid

yt behandling av köksluckor. Nobia arbetar med optimering av produkttransporterna och logistikflöden för att minska miljö-belastning från transporter.

Ett koncerngemensamt videokonferenssystem används för att minska behovet av persontransporter vid interna möten.

Även telefonkonferenser och webbaserad teknik används för informationsutbyte.

Inom ytbehandlingen ökar andelen vattenburna och UV-härdade färger och lacker kontinuerligt. Fördelen med dessa produkter är att de knappt avger några emissioner jämfört

Magnet certifierad enligt TrustMark

TrustMark är ett initiativ mellan den brittiska regeringen, konsumentgrupper och industrin för att hjälpa konsumenter att hitta pålitliga och välrenommerade företag för underhåll och renovering i och utanför hemmet.

Magnet var den första brittiska köksåterförsäljaren som belö-nades med TrustMark. För att få denna kvalitetsstämpel, som avser service och installation, granskades Magnets processer

och rutiner noggrant. Vissa processer fick ställas om för att bli godkända. Magnet genomgår regelbundna kontroller för att säkerställa att man upprätthåller de kvalitetsnivåer på hant-verk, god handel och finansiell stabilitet som krävs.

Hungerprojektet Sverige

I en verksamhet baserad på kök har måltiden en central roll. Nobia anser det vara en mänsklig rättighet att äta sig mätt. Men det finns många människor som inte har den möjligheten idag. Därför bidrar Nobia sedan 2006 till Hungerprojektets arbete att utrota hungern i världen.

Hungerprojektet är en ideell, politiskt och religiöst obunden organi-sation som hjälper människor som lever i hunger att, främst genom

Hungerprojektet driver förändringsprogram i 13 länder på den afrikanska kontinenten, i Central- och Sydamerika, i Indien samt i Bangladesh. Nobias ekonomiska stöd räcker till exempelvis ledarskaps-utbildning för 125 kvinnor i Indien.

Läs mer på www.hungerprojektet.se.

Nyckeltal 2008 2007

Miljöledningssystem

Verksamheter med certifierat miljöledningssystem,

procent av koncernens omsättning1) 84 83

Växthusgaser

Växthusgaser från produkt-

och persontransporter, kg/skåp 2,37 2,23

Växthusgaser från uppvärmning

och tillverkning, kg/skåp 6,51 6,08

Flyktiga organiska ämnen

VOC-utsläpp, kg/100 lackerade luckor 5,13 5,99 Energi

Elektricitet, kWh/skåp 9,64 9,09

Förpackningsmaterial

Materialanvändning, kg/skåp 1,51 1,43

Andel förnyelsebart förpackningsmaterial, % 72 71 1) Fabrikspriser

med organiska lösningsmedel. I slutet av 2008 baserades cirka 48 procent av all ytbehandling inom Nobia på vattenburna och UV-härdade färger och lacker, en ökning med 5 procent jämfört med året innan.

Nobias klimatarbete: Carbon Disclosure project Carbon Disclosure Project (CDP) är en oberoende och ideell organisation vars syfte är att kartlägga företags utsläpp av växthusgaser. CDP söker information från företag beträffande affärsrisker och möjligheter utifrån deras klimatpåverkan från utsläpp av växthusgaser. Nobia har sedan 2006 medverkat i den årliga enkäten från CDP. Svaren finns tillgängliga på CDP:s hemsida, www.cdproject.net.

Nyckeltal (Key Performance Indicators)

Med utgångspunkt från koncernmålen bryts dessa ner till mätbara mål på affärsområdes- eller fabriksnivå vilket möjlig-gör benchmarking för att kontinuerligt förbättra KPI (nyckel-talen).

Samtliga affärsenheter redovisar användningen av miljö-farliga ämnen, avfalls- och utsläppsmängder samt råvaruför-brukning. Denna redovisning används för att skapa nyckeltal som mäter förbrukningen av material och energi samt utsläpp i tillverkningsprocessen. Nobia har redovisat samma nyckeltal sedan 2002.

Den absoluta utsläppsmängden av koldioxid har minskat 2008 jämfört med 2007. Dock har produktionsvolymerna också minskat, vilket gör att redovisningen i utsläpp per skåp anger ökade utsläpp.

Orsaken till att användningen av förpackningsmaterial ökat är en effekt av en medveten omsorg om produkterna för att undvika transport skador.

Related documents