• No results found

UTVECKLING AV SITEN – TEKNISK GENOMGÅNG

CACHEMINNE I BROWSERN

5. UTVECKLING AV SITEN – TEKNISK GENOMGÅNG

5.1 Hur skall siten utformas?

VI har tidigare nämnt i uppsatsen att meningen med siten skall vara som en informationskälla för tv-programmet Vita Lögners tittare och då tillhandahålla information såsom nyheter om och runt serien, resuméer av visade program, beskrivningar av seriens karaktärer samt uppdaterade relationsscheman över seriens karaktärer.

Vidare så skall siten också ha ett "eget liv" för att om möjligt öka intresset för serien, det vill säga skapa fler tittare. Det senare syftet skall försöka uppnås genom diverse aktiviteter som besökarna kan involvera sig i. Den centrala aktiviteten är således sitens chat där besökarna kan diskutera seriens händelser med varandra samt vid vissa utvalda tillfällen även chatta med skådespelare från serien. Vidare skall en löpande tävling finnas som uppdateras med nya frågor och priser med jämna mellanrum. Det måste även finnas tillgång till ett media-arkiv där man kan hämta bilder, ljud och filmsekvenser som är hämtade ifrån serien, ett sätt att påminna om att Vita Lögner faktiskt är en TV-serie.

En annan viktig aspekt är sitens utseende som skall utformas så att den skall

"kännas igen" av tittarna. Det vill säga att den skall använda sig av samma grafik som tv-serien gör, det vill säga med samma typsnitt, logotyper, färgsättning med mera. För att kunna realisera detta så har vi samarbetat med tv-seriens grafiker vid utformning av den grafiska designen.

Den tekniska utformningen är inte mindre viktig då den bestämmer hur besökarna tar sig fram inom siten. Det skall vara enkelt att ta sig till olika avdelningar inom sidan.

Från början så är det inte en direkt mening att siten skulle vara kommersiell i den bemärkelsen att den i sig skulle bringa inkomster och gå med vinst. Den skall istället vara till för att behålla och utvidga intresset kring tv-serien. I en förlängning kan det tänkas att den själv skall ha ett ekonomiskt vinstintresse med diverse inkomstkällor.

Det kan till exempel vara reklam eller nån form av medlemskap där medlemmar i en fanclub betalar en avgift för att få tillgång till en medlemsarea där det finns ytterligare aktiviteter och information att tillgå.

5.2 Designaspekter

Något av det svåraste med design och utformning av en site är att realisera idéerna man har för utseendet. I språket som används (html) finns ännu inte funktioner som kan bidra till en exakt kontroll av layouten. En webdesigners största utmaning ligger just i att ha så mycket kontroll som möjligt över layouten på en sida, vilken man brukar referera till som the layout problem i facklitteraturen5. Man vill helst använda sig av direkt manipulation vilket man använder sig av i till exempel en grafiktillämpning liknande Photoshop. Även om vissa html-editorer som NetObjects Fusion imiterar direkt manipulation så är fortfarande det underliggande html-språket ej anpassat för visuell layout. Detta beror till en viss del på att man inte har kontroll över användarnas skärmdimensioner, typsnitt, färgkonfiguration eller snabbheten på

5 Siegel, David; Creating killer websites: Second edition, sida 65 (1997)

han/hon kan influera och hoppas på bättre standarder i framtiden vilket är under utveckling.

För att komma undan en del av layoutsvårigheterna finns ett antal genvägar man kan använda. Ett av layoutproblem är exakt positionering av till exempel bilder. För att underlätta detta kan man använda sig av en bild uppbyggd av en transparent pixel och sedan placera den mellan två bilder. Man kan sen justera "mellanrummet"

genom att ändra storleken på bilden och eftersom den är transparent så syns den inte.

För att komma till rätta med horisontella mellanrum kan man använda sig av transparenta tabellceller och tecken. Marginalinställningar och indrag kan förvandla en dåligt skriven text till en dåligt skriven text i läsbara kolumner.

5.3 Huvudsidan

Första sidan man hamnar på är bilden till höger. Den är till för att visa kortfattade nyheter och vilka valmöjligheter man har. Genom menyn till vänster på bilden väljer man vad man vill göra och valet illustreras av ett java-script som ändrar färg på knapparna.

Alla aktiviteter skall ske i huvudfönstret (frame3) medan ramen runt om är statisk.

För att på enklaste sätt realisera egenskapen med att "allt" händer i huvudfönstret (frame3) så bygger man upp sidan med frames. Här ligger ramen och menyn i frame 1, 2 och 5. Huvudfönstret blir frame 3 där alla aktiviteter sker. Sen skapar vi en reklamplats i frame 4.

När man sen gör sitt val i menyn så visas det i frame 3 samtidigt som man behåller frame 1, 2 och 5 som ram. Denna ram skall också innefatta bilder samt länkar till MTV, TV3 och huvudsponsorn Natusan.

Anledningen till att vi har placerat menyn till vänster beror på hur vi använder ögat. Eftersom vi läser från vänster till höger (i alla fall i vår

världsdel) så faller det sig naturligt att man gör sitt val på vänster sida av skärmen och sedan läser texten som placeras till höger om menyn.

Vidare så är det blir sidan mer tilltalande med rullisten till höger på skärmen och inte i

"mitten".

Bild 5.1 Förstasidan på siten www.vitalogner.com

Bild 5.2 Illustration av frameset

5.4 Nyhetssidan

På denna sida presenteras nyheter och pressreleaser som är relaterade till tv-serien.

Nyheterna ligger i kronologisk ordning med möjlighet att scrolla upp och ner. Det viktigaste kriteriet på denna sida är att nyheterna skall visas upp på ett snyggt och lättläsligt sätt.

Bild 5.3 Nyheter som uppdateras kontinuerligt

5.5 Resuméer

Resuméerna är en central funktion i siten, här skall tittarna/besökarna kunna läsa resuméer på avsnitt de missat eller för att fräscha upp minnet lite grann.

Varje resumé består av kortfattad information om händelserna i det aktuella avsnittet.

Denna information kommer kontinuerligt från MTV och konverteras till html-format.

För att göra resuméerna mer intressanta och lättlästa läggs även lite bilder in för att vidare illustrera händelseförloppet.

Vi har också konstruerat en speciell meny för att navigera bland resuméerna, den är lättförståelig och logisk uppbyggd med knappar för de olika menyvalen där det visas 50 resuméer i taget. Allt för att det skall vara så smidigt som möjligt att leta upp just den resumén som man letar efter. Dagens aktuella avsnitt visas alltid som default när man går in på sidan.

Bild 5.4 Avsnittens resuméer

5.6 Karaktärsbeskrivningar

Sidan för karaktärerna är till för att ge kortfattade beskrivningar av personerna i serien.

Sidan startas med en stor image-map med alla karaktärernas foton.

Här väljer man personen man vill veta mer om genom att trycka på det aktuella fotot.

När man väl valt sin karaktär så visas just den sidan med bild och kortfattad information om rollfigurens bakgrund, karaktärsdrag och så vidare.

Det finns även emailadresser till samtliga personer i serien dit en tittare/besökare kan skicka frågor eller vad det nu kan röra sig om.

Bild 5.5 Beskrivning av seriens olika karaktärer

Bild 5.6 Beskrivning av en karaktär

5.7 Relationsbeskrivning

På denna sida återfinns en stor relationskarta där man kan se aktuella relationer mellan rollfigurerna i serien.

Relationerna markeras med pilar i olika färger som illustrerar vilken slags relation som finns. Det går även att trycka på personernas namn och således få presenterat dess karaktärs-beskrivning.

5.8 Tävlingar

Tävlingssidan har som syfte att locka tittare/besökare tillbaka för återbesök.

Det fungerar också som en sporre för att se alla avsnitt då frågorna handlar om vad som hänt i föregående avsnitt eller om något annat med relevans till serien.

Ett antal frågor ställs och för att delta i tävlingen måste man skicka in ett email med svaren. Lockmedel är priserna som lottas ut till någon med korrekta svar.

Det kommer, med jämna mellanrum, nya tävlingar med nya priser.

På denna sida är det viktigt att, framförallt, priserna presenteras på ett snyggt och lockande sätt. Vidare skall inte frågorna ha en allt för hög svårighetsgrad och inte heller vara otydliga på något sätt.

Bild 5.7 Relationer mellan karaktärerna

Bild 5.8 Sida för tävlingar

5.9 Chatsidan

Chatsidan är den i särklass populäraste sidan på siten. Här kan tittare/besökare diskutera serien, eller något helt annat, i de två chatareorna. Här kan man också träffa på skådespelare från tv-serien som loggar in sig ibland när de har uppehåll i inspelningarna.

Vi har även lagt in en länk till ett diskussionsforum för just såpoperor som ligger hos Funbase (http://www.funbase.se).

Chatten är baserad på ett cgi-script som man kan modifiera efter eget behag. Till exempel kan man stänga ute (spärra

IP-nummer) vissa individer från fortsatt användning om de missbrukat tjänsten.

Vid inloggning anger man ett användarnamn och väljer vilken area man vill chatta i.

Det finns vissa namn som är reserverade och kräver lösenord. Väl inne i en chatarea (se nedan) så ser man den senaste dialogen och man kan nu delta i diskussionen.

Det går också att byta area fram och tillbaka medans man är inloggad.

Bild 5.9 Chatavdelningens startsida

Bild 5.10 Chat login och själva chat-sidan

5.10 Vem gör vad?

På den här sidan listas alla som medverkat till produktionen av hemsidan samt även tv-seriens skådespelare och produktionsteam.

För kontakt finns emailadresser till alla skådespelarna. Denna sida är avsedd att vara länken mellan de som arbetat med TV-serien eller Internetsidorna och tittarna/surfarna.

5.11 Media-arkiv

I Ljud- och videoavdelningen finns länkar till diverse multimediafiler.

Vinjetten i Quicktime-format, wav, Real audio och Mpeg Layer 3-format (MP3). Det finns också bilder på olika miljöer från serien för nedladdning.

Möjligheten att kunna hämta dessa ljud och bilder gör att anknytningen till tv-serien förstärks ytterligare.

Bild 5.11 Förteckning över personer som jobbar med siten och tv-serien

Bild 5.12 Arkiv över ljud, bild och filmsekvenser

Related documents