• No results found

3. Resultat

3.3 Utvecklingen av utredningstiden i ungdomsärenden

Ett av målen med Utredningscentrum var att minska tiden mellan brottstillfället och samhällets reaktion på det normbrytande beteendet. En omedelbar konsekvens ansågs vara en förutsättning för att den unge inte skulle hinna begå fler brott innan rättssystemet ingripit - det vill säga begå brott på kredit. För misstänkta lagöverträdare under 18 (men över 15) år finns dessutom ett lagstadgat krav på en snabb handläggning i form tidsfristen gällande förundersökningsprotokoll - den s.k. FUP-fristen. Den anger att en förundersökning skall vara avslutad och beslut i åtalsfrågan ha fattats senast sex veckor (motsvarande 42 dagar) från dagen för delgivning av brottsmisstanke. Följaktligen presenteras två mått på målet om en snabb intervention. För det första redovisas i hur stor andel av ungdomsärendena under perioden år 2008-2013 som polisen håller den lagstadgade FUP-fristen. För det andra presenteras utvecklingen av tiden från det att den unge delges misstanke om brott till dess att förundersökningen skickas till åklagare. Dessa två mått redovisas först årsvis för att sedan periodiseras som tidigare.

3.3.1 Hur stor andel av ärendena håller tidsfristen till åklagare?

I diagram 6 redovisas i hur stor andel av ungdomsärendena som polisen håller den utsatta tidsfristen under perioden september år 2008 till och med december 2013. Av utvecklingen framgår en marginellt ökande trend. Denna beror i allt väsentligt på en tydlig toppnotering för år 2011, där 70 procent av ärendena uppfyllde kravet på särskild skyndsamhet. Resultaten för de övriga åren får betraktas som inom ramen för normala årsvisa fluktuationer.

Sammanfattningsvis är det således varken en beaktansvärd större eller mindre andel av ärendena som håller tidsfristen efter Utredningscentrums bokslut jämfört med vid tiden för projektets start.

De små skillnaderna under åren 2008-2013 blir än mer konkreta då utvecklingen delas upp i de tre aktuella tidsperioderna. I diagram 7 representerar återigen den första stapeln tiden för samlokaliseringens vara, den andra perioden sammanfaller med dess upphörande och den tredje stapeln illustrerar tiden efter projektets officiella avslut. Trots att en högre andel ärenden möter tidsfristen efter tiden för samlokaliseringens upphörande är det fråga om marginella skillnader, vilka är starkt påverkade av månatliga variationer.

Om avsikten, trots denna bakgrund, är att söka förklaringar till nedgången efter år 2011 bör tre förhållanden beaktas: 1) Den första mars 2012 trädde en lagändring i kraft gällande förundersökningsledarskapet i utredningar med unga lagöverträdare. Från en tidigare stor andel åklagarledda förundersökningar tilldelades Värmdöpolisens förundersökningsledare ett

45,40%

Diagram 7: Andelen ärenden som håller FUP-fristen

Tre perioder

30

större ansvar än tidigare, vilket har ökat vederbörandes arbetsbelastning. 2) Eftersom lagändringen innebar att polisen nu håller i förundersökningen för alla ungdomsbrott, för vilka lagen inte föreskriver ett högre straff än ett års fängelse, har kontakten mellan polisens utredare och åklagaren påtagligt minskat. I sammanhanget anser flera av de medverkande intervjupersonerna att den tidigare så frekventa åklagarkontakten höll uppe tempot i handläggningen. 3) Sedan andra halvan av år 2013 ansvarar Värmdö närpolis dessutom för utredningarna för halva Nacka Polismästardistrikt, vilket medfört en ytterligare arbetsbelastning. Till följd av den ökade ärendeinströmningen kan närpolisen i nuläget inte leva upp till den ursprungliga tidsfristen om att inom ’48 timmar’ boka in förhör med misstänkta lagöverträdare. Sammantaget har dessa omständigheter minskat förutsättningarna för tidiga ingripanden.

3.3.2 Tiden mellan delgivning av misstanke och FUP till åklagare

Resultatredovisningen fortsätter med det andra måttet på målet om snabb intervention; tiden (mätt som det genomsnittliga antalet dagar) från det att den unge delges misstanke om brott till dess att förundersökningen skickas till åklagare. Trots avsaknaden av motsvarande jämförelsestatistik från åren innan Utredningscentrum har alternativa beräkningar av utredningstiden i ungdomsärenden funnits att tillgå. Om måttet på snabb intervention istället är tiden från att en anmälan inkommer till Värmdö närpolis tills dess att förundersökningen skickas till åklagare, framgår att denna var i snitt 22 veckor under 2007. Densamma sjönk till i genomsnitt fyra veckor under (maj till december) 2008, vilket grovt uppskattat utgör en

Diagram 8: Tiden mellan delgivning om misstanke och

FUP till åklagare (antalet dagar i genomsnitt)

Diagram 8 innehåller, föga överraskande, inte några avbrott från den trend som tidigare observerats. Som redan konstaterats kännetecknades år 2009 av den lägsta andelen ärenden som höll den lagstadgade tidsfristen om 42 dagar. Nedan framgår att den genomsnittliga handläggningstiden för ett ärende under 2009 var 48 dagar. Tidigare konstaterades att år 2011 uppvisade den högsta andelen ärenden som mötte kravet på skyndsamhet. Det återspeglas nedan i form av den kortaste genomsnittliga utredningstiden under hela perioden – 22 dagar.

Mer iögonfallande är den oväntat (baserat på tidigare resultat) långa handläggningstiden som avslutningsvis kännetecknar år 2013; 73 dagar i genomsnitt. Utfallet förklaras emellertid i viss mån av att några få ärenden under det andra halvåret 2013 med osedvanligt lång utredningstid snedvrider resultatet.

Utvecklingen blir mer överskådlig då den periodiserats likt i diagram 9. Där framgår hur en ökande utredningstid kan observeras efter samlokaliseringens upphörande. Men ökningen tar till synes verklig fart först under den avslutande perioden och sammanfaller med att Värmdö närpolis fick en påtagligt ökad arbetsbelastning i form av utredningar från Nacka Polismästardistrikt.

I syfte att åskådliggöra tiden för startpunkten för den väsentligt ökande utredningstiden, presenteras följaktligen en alternativ periodisering av utvecklingen under åren 2008-2013.

Diagram 10 tar hänsyn till (1) förändringen av förundersökningsledarskapet (den första mars 2012) och (2) tillströmningen av nya ärenden från Nackadistriktet (under andra halvåret 2013). Som framgår av den mittersta stapeln i diagrammet, kan den väsentliga ökningen av handläggningstiden tillskrivas tiden för förändringen av förundersökningsansvaret. Denna trend är stadigvarande och ökar marginellt under den avslutande perioden, som utmärks av en ökad arbetsbelastning hos Värmdö närpolis.

Diagram 9: Tiden mellan delgivning om misstanke och

FUP till åklagare (antal dagar i genomsnitt)

32

Related documents