• No results found

4. Bakgrund och nulägesbeskrivning

4.4 Utvecklingsbehov

Styrprocesser och systematiskt förbättringsarbete

Vi fortsätter arbetet som vi påbörjade 2014, i samarbete med extern konsult, för att

jämställdhetsintegrera styrprocesser och dokument. Det innebär ett fortsatt fokus på strategiska mål, planeringsdirektiv, inriktningsbeslut, resultatkontrakt, verksamhetsplan och uppföljning (som årsredovisning och riskanalys). Det uppfattar vi som en del av vårt reguljära arbete. Det ingår därför inte som särskilda aktiviteter i handlingsplanen.

Under 2015 tar vi fram en skriftlig vägledning (om att utgå ifrån ett jämställdhetsperspektiv) för handläggare. Dokumentet vägleder handläggaren att synliggöra och analysera om och hur kön spelar roll i arbetet. Med handläggare avses utredare eller motsvarande funktioner på samtliga

organisatoriska nivåer med uppdrag att kartlägga, granska, utreda, följa upp, skriva riktlinjer och så vidare. Det fortsatta arbetet med att implementera vägledningen är en aktivitet i handlingsplanen.

Vi reviderar och utvecklar för närvarande SiS ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete. Vi behöver integrera ett jämställdhetsperspektiv i det arbetet och säkerställa att vi systematiskt lär oss av utvärderingar och analyser och att dessa leder till förändringsarbete när det är nödvändigt. Det arbetet pågår fortsatt under 2015-2018 och är en aktivitet i handlingsplanen.

Att synliggöra och motverka normer i våra insatser och vårt bemötande – insatser för personalen

SiS implementerar för närvarande riktlinjer för SiS tjänster (akut- och behandlingsplacering och missbruksvård). Som ett led i implementeringen har samtliga avdelningar på ungdomshem och LVM-hem inventerat och dokumenterat vilka insatser institutionen är i behov av för att verksamheten ska leva upp till kraven i riktlinjerna. Inventeringen visar att det finns ett behov av utbildning som ger personalen kunskap att anamma det normkritiska förhållningssätt som riktlinjerna kräver.

Tidigare studier9 har visat att det är nödvändigt att synliggöra och utmana stereotypa föreställningar om kön i vår verksamhet. Om vi inte gör det tenderar vi att återskapa och befästa rådande könsnormer som begränsar ungdomars och klienters möjligheter att förändra sin livssituation. Med en normkritisk strategi kan SiS bli bättre på att tillgodose flickors och pojkars, kvinnors och mäns individuella behov.

8 Prop. 1981/82:97, s. 113 samt SOU 1981/82:51 s. 11.

9 Laanemets, L. & Kristiansen, A. (2008) Kön och behandling inom tvångsvården - en studie av hur vården organiseras med avseende på genus. Stockholm: Rapport 2008:1, Statens institutionsstyrelse. Pettersson, T.

(2009). Betydelse för vårdens utformning. Att arbeta på enkönade eller blandade avdelningar. Stockholm:

Rapport 2009:1, Statens institutionsstyrelse.

Verksamheten lyfter också ett behov av kunskap att motverka en ordning där personalen förväntas komplettera varandra och får olika roller just utifrån kön. En sådan komplementär syn på kön riskerar att begränsa kvinnors och mäns möjligheter i behandlingsarbetet och att återskapa och upprätthålla stereotypa föreställningar om kvinnors och mäns olika förmågor och roller. Tidigare studier10 visar exempelvis hur det kan ta sig uttryck i att kvinnor förväntas stå för det nära känslomässiga relaterandet och män för den fysiska styrkan och säkerheten.

Mot den bakgrunden tar vi fram och implementerar en skriftlig vägledning för personal på ungdomshem och LVM-hem:

- att anamma ett normkritiskt förhållningssätt

- att motverka en ordning där personalen förväntas komplettera varandra och får olika roller just utifrån kön

För att tillgodose de identifierade utbildningsbehov kommer vi också att fortbilda befintliga nationella utbildare. Vi gör det som ett direkt svar på utvärderingen av 2014 års pilotutbildning Insatser och bemötande – hur kön spelar roll och återkommande synpunkter i beredningen av förslaget till handlingsplan. Deltagarna i pilotutbildningen och remissinstanserna menar att kunskapen att synliggöra och motverka normer inte kan tillgodoses i en avgränsad jämställdhetsutbildning utan behöver integreras på flera strategiska områden. Exempel på sådana områden är vårt arbete med bemötande, motiverande samtal och konflikthantering. På dessa områden pågår det ett förankrat utvecklingsarbete. Pilotutbildningen som vi prövade år 2014 fick goda omdömen så delar av innehållet kan ligga till grund för fortbildningen av de nationella utbildarna.

Det är framför allt fyra grupper vi uppfattar som strategiska att satsa på 2015–2018:

Det är gruppen instruktörer som utbildar kollegor i SiS konflikthanteringsprogram No power no Lose (NPNL). Vi vet att kön spelar roll och får betydelse när vi hanterar konflikter, både personalens kön (se ovan) och ungdomars och klienters. På våra ungdomshem har vi exempelvis sett11 att flickor i betydligt högre grad än pojkar tillåtits uttrycka känslor och beteenden och fått ett större individuellt handlingsutrymme. Toleransen mot flickorna var högre, exempelvis vid regelbrott och påföljande sanktioner. Bemötandet av pojkarna beskriver forskarna som ett mer ensidigt auktoritärt förhållningssätt, där toleransen för regelbrott var lägre.

NPNL omfattar konflikthantering, krisbemötande, etik, kommunikation och självskydd.

Programmet har under 2015 utvecklats för att få ett likvärdigt innehåll. Vi har nått målet i programmet att säkerställa respekt för ungdomars rätt till fysisk och psykisk integritet. Till exempel finns en möjlighet för ungdomar att vara delaktiga och påverka bemötandet i

situationer som riskerar att bli våldsamma. Målsättningen för kommande år är att genom lokal uppföljning säkerställa att programmets intentioner också är de som praktiseras.

• Det är gruppen MI-tränare och MI-coacher som utbildar i metoden Motiverande samtal och stödjer implementeringen. Coacherna har ett uppdrag att på avdelningsnivå på ungdomshem och LVM-hem stötta personalen att införa och praktisera förhållningssättet.

10 Mattsson, T. (2005). I viljan att göra det normala: en kritisk studie av genusperspektivet i missbrukarvården.

Malmö: Égalité. Gruber, S (2013). Konstruktioner av etnicitet och kön på särskilda ungdomshem. Stockholm:

Rapport 7/2013, Statens institutionsstyrelse.

11 Laanemets, L. & Kristiansen, A. (2008) Kön och behandling inom tvångsvården - en studie av hur vården organiseras med avseende på genus. Stockholm: Rapport 2008:1, Statens institutionsstyrelse.

• Det är de etikansvariga. De finns på varje ungdomshem och LVM-hem och har ett särskilt uppdrag att implementera SiS etiska riktlinjer och värdeord för bemötande och vägleda personalen att införa och praktisera riktlinjerna.

• Det är gruppen ADAD och DOK-utbildare. De har ett nationellt uppdrag att utbilda kollegor i det dokumentationssystem (ADAD och DOK) vi använder för att planera och följa upp våra insatser. Nationellt Centrum för Kvinnofrid (NCK) har under 2015 tillhandahållit

kompetensutveckling för ADAD- och DOK-utbildarna (fokus på att fråga om våld) så att de i sin tur kan utbilda kollegor under 2015-2018.

Att etablera samtalsgrupper och främja sexuell och reproduktiv hälsa – insatser för ungdomar och klienter

Vi behöver tillhandahålla fortsatta utbildningsinsatser för att etablera samtalsgrupper på samtliga avdelningar. Grupperna är ett forum där ungdomar och klienter får kunskap om och möjlighet att problematisera normer kopplade till kön och andra maktordningar. Grupperna fokuserar på relationer, sexualitet och våld. Den här typen av gruppverksamhet har varit ojämnt fördelad över verksamheten.

Pojkar och män har inte haft tillgång till samtalsgrupper i lika stor utsträckning som flickor och kvinnor. Vi utbildar egna nationella utbildare under 2015–2018 för att tillgodose utbildningsbehovet över tid och säkerställa att kompetensen finns internt och når ut till samtliga verksamhetsområden på ett effektivt sätt. Utbildningen bygger på den handbok för samtalsledare som vi tagit fram under 2015.

Vi behöver utveckla metoder och förhållningssätt för att främja ungdomar och klienters sexuella hälsa på ett likvärdigt sätt. Insatser på det här området har varit ojämnt fördelade i verksamheten och

kommit flickor till del i större utsträckning. Med sexuell hälsa menar vi en sexualitet fri från fördomar, diskriminering, tvång och våld. På området reproduktiv hälsa behöver vi utveckla ett främjandearbete som kan bidra till att förebygga oönskade graviditeter och upprepade aborter.

Andra insatser som vi inte beskriver i handlingsplanen

Utöver de behovsområden vi pekar ut ovan finns det insatser och åtgärder där vi vet att kön spelar roll men som ännu inte är planerade på ett sådant sätt att de kan utgöra en del av handlingsplanen. Dessa kommer vi istället att fatta beslut om inom ramen för den reguljära verksamhetsplaneringen eller andra åtgärdsplaner.

Insatser i skolverksamheten är ett sådant exempel. Med anledning av förändringar i SIS uppdrag och Skolinspektionens senaste inspektion har vi fattat beslut om en ny skolorganisation och skriver för närvarande en åtgärdsplan för SiS skola. Inspektionen visar bland annat att flickor upplever en större otrygghet i skolan och uppger i högre utsträckning än pojkar att de inte får läsa alla de ämnen de önskar. Organisationsförändringarna innebär bland annat att vi introducerar nya funktioner i skolverksamheten, som studie- och yrkesvägledare och specialpedagoger och kuratorer som del av elevhälsoteamen. Dessa är strategiska funktioner som ska utgå från ett jämställdhetsperspektiv när de vägleder till yrken och studier och exempelvis främjar sexuell och reproduktiv hälsa. I åtgärdsplanen ligger bland annat ett uppdrag att utveckla likabehandlingsarbetet i samarbete med etikansvariga på institutionerna. På SiS omfattar likabehandlingsarbetet verksamheten på hela ungdomshemmet och inte enbart skolverksamheten.

Ett annat exempel är ett uppdrag att ta fram och implementera en mall för mottagningsrutiner. Det är en central process och rutiner som behöver utgå ifrån kunskap om hur kön spelar roll för att tillgodose

individuella behov så att vi motverkar stereotypa föreställningar och idéer om vad pojkar och män respektive flickor och kvinnor generellt anses behöva.

På hälso- och sjukvårdsområdet implementerar vi för närvarande ett nytt dokumentationssystem. Inom ramen för det uppdraget ska vi beskriva processer och rutiner för uppföljningen (det innebär bland annat att fatta beslut om så kallade standardrapporter och vad de ska innehålla). I det arbetet är det angeläget att säkerställa att vi får tillgång till könsuppdelad statistik och kan göra analyser av

jämställdheten. SiS medicinska råd nämner läkemedelsförskrivningen som ett exempel på ett område som är angeläget att följa upp de närmaste åren och vi ser att insatser för att främja sexuell och reproduktiv hälsa är ett annat.

Ett annat centralt område rör vår kompetensförsörjning och ett uppdrag som handlar om att validera yrkeskompetens bland behandlingsassistenter. I det uppdraget samverkar vi med Myndigheten för Yrkeshögskolan och har inlett diskussioner om möjligheten att inrätta en nationell utbildning.

Related documents